"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3576 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

pa jel tako?
kaže joj da znaš njemački
da znam ne bi mi trebo

joj kaže samo da znaš to i to... e da znam opet ne bih te cimo

itd

reci mi nešto što ne znam

takodjer biti poštar u bih je super
ali to odjednom ne valja u njemačkoj?

šta je to

il je opet jama od 20 godina između mene i sudionika
Ateista

#3577 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Truba wrote: 25/08/2023 12:52
Ateista wrote: 25/08/2023 10:37 Imao sam priliku upoznati kroz posao dosta nase dijaspore, moj utisak je da su to vecinom polupismeni i poluobrazovani ljudi, seljacki mentalitet, sa puno para...
Da ne bude zabune, ne kazem da su svi iz dijaspore takvi, samo sam ja najvise na takve nailazio.
Pa ne mozes ocekivati da profe bhs sociologije povijesti itd idu u njemacku mijenjat karijeru a tek uciteljice a ne dobog i univeezitetski profe
To je rijetkost...znam ih malo...tek ako ne mogu naci poso u struci
Odlazak za udaju ne racunam
Da, rijetko ce takvi otici da rade u struci, sto Bata kaze eventualno rade neke nk poslove i tada sami sebe degradiraju.
Nisu to jedini obrazovani ljudi, ima inzinjera, umjetnika, medicinara, oni bi trebali po pravilu dosta da su gore, ali ja sam slabo na takve nailazio, ima ih par ne mogu reci, ali vise je ovih koji samo nesto preprodaju, grade i slicno, obrazovanje i intelekt nula bodova.
vernes81

#3578 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vernes81 »

_BataZiv_0809 wrote: 25/08/2023 10:11 Iz mog naselja u Zenici sve i jedan sitni klosar i šaner na sitno u Svabiji.

Doduse otislo je i par finih komsija ne mogu reci da nije.

Tako da ima svega, iako nam se namece peer pressure da je emigracija jedini ispravan izbor i da ga donose samo pametni i uspjesni.
Jesu li otisli oni sto su krali patike petkom na dzumi?
Ateista

#3579 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

kurty wrote: 25/08/2023 13:16 para ima, posla ima...
ko hoce raditi, moze i zaraditi...
sve ostalo je vadiona klasicna...

u firmama, solidan majstor hladno moze zaradjivati 1500 KM... solidan... dobar nema granice...
o privatluku i privatnim poslicima je suvisno trositi rijeci... tu se dobraaaaa para moze uzeti..
Djesi kurty kuco stara? :D
Tacno je to sto kazes, za dosta poslova, ne bas za sve ali za dosta poslova je tako, bar dabas, nije uvijek bilo. Ko hoce raditi ali i ko zna, vecinom ce se snaci i ovdje. Cinjenica je da je gore uredjeniji sistem i da ce i onaj ko pojma nema naci nesto, sistem je takav da ce ga negdje uvaciti u masinu, ovdje toga nena i moras se boriti i truditi ako nemas nekog iza sebe.
Zato mislim da veliki broj onih koji su otisli u stvari nisu bili bas dovoljno sposobni da se izbore ovdje,ne svi naravo ali dobar dio takvih je otisao.
Druga je prica sto ima i onih koji se jesu uspjeli izboriti i ovdje ali su otisli jer zele svojoj djeci nesto bolje, zele bolji zdravstveni sistem, sigurnost, kulturu nrku generalnu i slicno.
Ateista

#3580 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

_BataZiv_0809 wrote: 25/08/2023 10:11 Iz mog naselja u Zenici sve i jedan sitni klosar i šaner na sitno u Svabiji.

Tako da ima svega, iako nam se namece peer pressure da je emigracija jedini ispravan izbor i da ga donose samo pametni i uspjesni.
To da odlaze samo pametni je definitivno suplja, bas sam pisao koji sve motivi mogu biti da neko ode, nekad i nesposobnost, tako da ima svega i definitivno nije tacno da samo pametni odose ni da su svi pametni otisli a da ostaje samo zabokrecina.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3581 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

vernes81 wrote: 25/08/2023 13:25

Mislim da je jedan do Australije dogurao. Meni je isto ukrao patike ali iz stubista, iskoristio trenutak nepaznje jer nikad ne ostavljam patike ispred vrata i to smatram vrlo seljackim, ali udjoh u kucu da nesto uzmem na brzinu, zadrzim se, kad ja ispred vrata mane tikepa :lol:

Vidim ih poslije par dana na jednom liku, kaze kupio od ovog ispod cijene.

Reko moje su patike, kaze ja ih posteno platio, reko evo ti pare, vratim ja tikepa, nadjem tog lopova okruzen dvojicom.jarana, kaze on meni evo ti dobitni tiket iz kladionice samo me nemojte udarat :lol:
konoplja

#3582 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by konoplja »

_BataZiv_0809 wrote: 25/08/2023 13:29

Mislim da je jedan do Australije dogurao. Meni je isto ukrao patike ali iz stubista, iskoristio trenutak nepaznje jer nikad ne ostavljam patike ispred vrata i to smatram vrlo seljackim, ali udjoh u kucu da nesto uzmem na brzinu, zadrzim se, kad ja ispred vrata mane tikepa :lol:

Reko moje su patike, kaze ja ih posteno platio, reko evo ti pare, vratim ja tikepa, nadjem tog lopova okruzen dvojicom.jarana, kaze on meni evo ti dobitni tiket iz kladionice samo me nemojte udarat :lol:
:lol: :lol: :lol:

Lopov do Australije dogurao. To je historijski pravedno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3583 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

konoplja wrote: 25/08/2023 13:32

Ima neke iskonske pravde :mrgreen:

Prije par godina ga proguglam kad vidim Perth Australia, brada se pustila, ovo ono....
Truba

#3584 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Jelnon svjestan sta znaci lopov u australiji :mrgreen:
Oni su i osnovali tu zemlju

Nes citam britanija na pocetku rata nije znala sta ce sa sumnivim izbjeglicama iz njemacke i posalje ih brodom 57 dana do australije
Njih 2500 a 10 wc
Hrana...u tragovima
Plus njemacko torpediranje...
Jedva stigli zivi
Ateista

#3585 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

konoplja wrote: 25/08/2023 13:32

:lol:
vernes81

#3586 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vernes81 »

I meni se desilo isto u ratu u Ze. Uletio samo krisku da namazem izasao nema kanadjanki :D .
Al bilo je fkt jeftine a dobre obuce jedno vrjeme :-D.
Neki dan sam vidio 2 brata iz Blatuse sad u De koji su za dzumu bili specijalizirani , sad vjerski extremisti
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3587 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 25/08/2023 13:38 Jelnon svjestan sta znaci lopov u australiji :mrgreen:
Oni su i osnovali tu zemlju

Nes citam britanija na pocetku rata nije znala sta ce sa sumnivim izbjeglicama iz njemacke i posalje ih brodom 57 dana do australije
Njih 2500 a 10 wc
Hrana...u tragovima
Plus njemacko torpediranje...
Jedva stigli zivi
Skorbut i dizenterija?
Truba

#3588 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

https://www.laguna.rs/a2464_autor_ulrih ... aguna.html

evo pisac koji je bio na tom brodu torpediran u povratku
markopd

#3589 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

Truba wrote: 25/08/2023 13:18 posla ima
ali ga ne znamo raditi

:mrgreen:
Ima posla ko hoće da radi za kikiriki. :-D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#3590 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

Ateista wrote: 25/08/2023 13:28

To da odlaze samo pametni je definitivno suplja, bas sam pisao koji sve motivi mogu biti da neko ode, nekad i nesposobnost, tako da ima svega i definitivno nije tacno da samo pametni odose ni da su svi pametni otisli a da ostaje samo zabokrecina.
Čitam na Redditu neki dan

Neki otac bukvalno tjera sina da ide za Njemačku, svaki dan ga ispituje zašto ne može da nauči njemački, zašto nije već gore kad je i ovaj drugi otišao i tkd...
ZoomZoomKiwi

#3591 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ZoomZoomKiwi »

Pa čovjek želi svom djetetu najbolje :thumbup:
PreWiBa

#3592 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

EFD22 wrote: 25/08/2023 14:40 Pa čovjek želi svom djetetu najbolje :thumbup:
Da, da
Samo neka ide, a nema veze hoće li mu se sviđati tamo ili ne, tjera dijete da radi nešto mimo svoje volje

Valjda čeka da mu pošalje koju paru ili da se može hvaliti u komšiluku

Ali očekivao sam ovakav odgovor
sarajevo-x.com

#3593 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sarajevo-x.com »

Zavisi u kakvom se okruzenju krecete. Ja sam od srednje skole pa fakulteta u zdravstvenom okruzenju i tu nema sposobnosti snalazenja. Jedina sposobnost snalazenja ako se na nju misli je stranacka leđa. Vi ne shvatate da ljudi zdravstvene struke (nisu to samo dr i sestre) imas jos laboranata, radiologa, sanitaraca itd nemaju gdje raditi, nema slobodnih radnih mjesta (ni u privatnim klinikama a o drzavnim da ne govorim) a svake godine u TK izadje generacija nove radna snaga. Ne moze svako otvoriti svoj DDD ili laboratoriju (da se snadje) i ne treba takvih firmi u toj mjeri kod nas. Jedino im ostaje da idu vani ako hoce posao u struci. Ok ne treba upisivati ako je prezasiceno trziste ali ako ljudi imaju interes za to ne mozes im zabraniti. Na kraju zdravstvena zanimanja nisu prezasicena kod nas (jer su otisli vani) kao npr pravnici i ekonomisti pa opet raja i dan danas zavrsava pravo i ekonomiju (jer ih interesuje to, jer ih ceka posao, jer ne vide sebe u necemu drugome, svako ima svoje razloge) Zlatni studenti ne mogu dobiti posao a oni koji studiraju 10 godina njih ceka posao ali nikako da zavrse.

Evo na KCUS sad ovaj konkurs sto je izasao 20ak sestara to je sve vec zaposleno i rade ljudi, samo formalnost.
ZoomZoomKiwi

#3594 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ZoomZoomKiwi »

U BiH je najbolje :bih:

Ni slučajno niti probati negdje drugdje. Ma ni putovati.
PreWiBa

#3595 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

EFD22 wrote: 25/08/2023 14:46 U BiH je najbolje :bih:

Ne shvataš poentu
Ali dobro

Teško balkansko razmišljanje izlazi iz glave

Kuda idu svi ovce, tu treba ići i moja, pa taman ga motikom tjerao iz kuće...
Ateista

#3596 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

sarajevo-x.com wrote: 25/08/2023 14:46 Zavisi u kakvom se okruzenju krecete. Ja sam od srednje skole pa fakulteta u zdravstvenom okruzenju i tu nema sposobnosti snalazenja. Jedina sposobnost snalazenja ako se na nju misli je stranacka leđa. Vi ne shvatate da ljudi zdravstvene struke (nisu to samo dr i sestre) imas jos laboranata, radiologa, sanitaraca itd nemaju gdje raditi, nema slobodnih radnih mjesta (ni u privatnim klinikama a o drzavnim da ne govorim) a svake godine u TK izadje generacija nove radna snaga. Ne moze svako otvoriti svoj DDD ili laboratoriju (da se snadje) i ne treba takvih firmi u toj mjeri kod nas. Jedino im ostaje da idu vani ako hoce posao u struci. Ok ne treba upisivati ako je prezasiceno trziste ali ako ljudi imaju interes za to ne mozes im zabraniti. Na kraju zdravstvena zanimanja nisu prezasicena kod nas (jer su otisli vani) kao npr pravnici i ekonomisti pa opet raja i dan danas zavrsava pravo i ekonomiju (jer ih interesuje to, jer ih ceka posao, jer ne vide sebe u necemu drugome, svako ima svoje razloge) Zlatni studenti ne mogu dobiti posao a oni koji studiraju 10 godina njih ceka posao ali nikako da zavrse.

Evo na KCUS sad ovaj konkurs sto je izasao 20ak sestara to je sve vec zaposleno i rade ljudi, samo formalnost.
:thumbup:
To je tacno, zato kad sam pisao ovo sam se ogradio da se ne odnosi na sve struke. Jasno je da postoje struke gdje nema puno posla u privatnim firmama i da je malo mogucnosti za privatni biznis, i da je potrebna stela za neki uspjeh. Imam blisku osobu koja nije zdravstveni radnik ali isto tako struka koja skoro da nema mjesta u privatnim firmama, posto nema stelu godinama se snalazila sta je mogla, radila sve i svasta, tek skoro uspjela dobiti posao u struci, malo srece i okolnosti koja ukljucuje i promjenu vlasti pa su malo poceli zaposljavati i sposobne i strucne a ne samo politicki podobne, iako jos ima i ovog drugog bar nije samo to ko u vrijeme sda.
Ateista

#3597 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

EFD22 wrote: 25/08/2023 14:46 U BiH je najbolje :bih:

Ako gledamo neke konkretne i mjerljive parametre, jasno je da je u njemackoj i mnogim eu zemljama bolje nego u BiH, tu nema dileme, ali nije sve u tome, pitanje je da li neko zeli da ide i da li ce biti sretniji tamo.
Banalan primjer je jezik, meni je to jedan od glavnih razloga zasto ne bih mogao zivjeti u njemackoj, a ima jos dosta stvari koje mogu uticati.
Zemlje sa engleskim govornim podrucjem mi ne odgovaraju iz drugih razloga, mozda eventualno kanada da bi mogla doci u obzir.
Dosta je i pitanje godina, mladji ljudi se lakse prilagode na novu sredinu, neko ko je malo u godinama vec malo teze. Ja nemam nesto previse godina, ali imam dovoljno da mi se ne da to raditi, a ovdje mi je sasvim ok i ne mogu se zaliti.
Putovanje je nesto skroz drugo, puno je destinacija koje bih volio obici i radim na tome.
Last edited by Ateista on 25/08/2023 15:36, edited 1 time in total.
Ateista

#3598 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

sehohari wrote: 25/08/2023 14:39
Ateista wrote: 25/08/2023 13:28

Čitam na Redditu neki dan

Neki otac bukvalno tjera sina da ide za Njemačku, svaki dan ga ispituje zašto ne može da nauči njemački, zašto nije već gore kad je i ovaj drugi otišao i tkd...
Moj stari je dok je bio ziv vrsio na mene pritisak da idem vani, nije me bas tjerao ali je povremeno vodio razgovore gdje je pokusavao da me nagovori, meni se nije islo.
Mozda bi mi bilo bolje da sam otisao ko mladji, mozda bih bio sretan, mozda i ne bih. Znam ljudi koji su otisli vani a ne djeluju mi bas da su sretniji i zadovoljniji od mene koji sam ostao, nije sve u parama, isko znam da ni to nije uvijek glavni razlog odlaska.
Imam jedan bas dobar primjer covjeka koji je otisao vani da postigne neki cilj za koji je mislio da nece ovdje moci kako treba, nakon dosta godina zbog specificnog zivota i okolnosti vani je odustao od tog cilja dok sam ja isti ostvario iako mi to nije nikad bio neki glavni zivotni cilj, ne mogu vise detalja jer bi znacilo iznosenje previse privatnih informacija.
Opet, ne kazem da je ovdje bolje nego vani sve ukupno gledajuci, ali svako za sebe zna gdje mu je bolje i sta mu je najvaznije, razliciti ljudi imaju razlicite ciljeve u zivotu,na razlicit nacin se snadju negdje i slicno.
Ozimician

#3599 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

sarajevo-x.com wrote: 25/08/2023 14:46 Zavisi u kakvom se okruzenju krecete. Ja sam od srednje skole pa fakulteta u zdravstvenom okruzenju i tu nema sposobnosti snalazenja. Jedina sposobnost snalazenja ako se na nju misli je stranacka leđa. Vi ne shvatate da ljudi zdravstvene struke (nisu to samo dr i sestre) imas jos laboranata, radiologa, sanitaraca itd nemaju gdje raditi, nema slobodnih radnih mjesta (ni u privatnim klinikama a o drzavnim da ne govorim) a svake godine u TK izadje generacija nove radna snaga. Ne moze svako otvoriti svoj DDD ili laboratoriju (da se snadje) i ne treba takvih firmi u toj mjeri kod nas. Jedino im ostaje da idu vani ako hoce posao u struci. Ok ne treba upisivati ako je prezasiceno trziste ali ako ljudi imaju interes za to ne mozes im zabraniti. Na kraju zdravstvena zanimanja nisu prezasicena kod nas (jer su otisli vani) kao npr pravnici i ekonomisti pa opet raja i dan danas zavrsava pravo i ekonomiju (jer ih interesuje to, jer ih ceka posao, jer ne vide sebe u necemu drugome, svako ima svoje razloge) Zlatni studenti ne mogu dobiti posao a oni koji studiraju 10 godina njih ceka posao ali nikako da zavrse.

Ovo je velika istina. Ja sam na ovoj temi pricao da visokoobrazovani svih struka (osim IT) imaju jako malo prostora za manevar i u javnom i privatnom sektoru. Tacno je da se traze radnici, ali za osnovna zanimanja: prodavac, konobar, cistac, fabrika, vozac ...

Sto si uze specijaliziran u nekoj struci, smanjuje ti se mogucnost mijenjanja posla. Jedan neurohirurg u BIH ne moze raditi privatno (osim ako ne radi usput i u drzavnoj, pa mu privatna sluzi samo za skretanju u bolnicu i brze termine operacija), ne moze tek tako lahko ni da ode vani.

A kad skontas, vrhunski strucnjak.
Ozimician

#3600 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Pazi ovaj oglas svetenejeblo :

https://www.klix.ba/lifestyle/putovanja ... /230825086

Dakle lik bukvalno trazi pomocnog radnika u zamjenu za smjestaj. :lol:

Za hranu nek se sam snadje, ovo bi bio OK oglas da je stavio i neku platu uz njega. :run:

I kazu nema radnika.
"Mogao bi tu boraviti tokom cijele godine, 12 mjeseci, osim onih četiri, pet mjeseci kad je objekt popunjen. Tada bih toj osobi ili paru osigurao opremljeni studio-apartman koji je namijenjen osoblju objekta. Zauzvrat tražim da ta osoba pazi na objekt, odnosno da bude odgovorna za njega, s naglaskom na održavanje bazena i vrta", dodaje.
Dakle jedine mjesece kad bi mogao da "uziva" u normalnom smjestaju - smjestit ce ga u neku supu. :lol: :lol: :lol: :lol:

Dakle besplatan sezonski posao.
Post Reply