elcaliente wrote: ↑25/08/2023 08:08
Problem je kompleksniji, evo mi imamo vec trecu generaciju u porodici. Svi kuci pricamo nas i djecu smo prvo naucili nas jezik.
Sve to sto si nabrojao tu djecu ne interesuje, zato sto su rodjeni i odrasli i drugom okruzenju. Oni imaju pritisak njemackog skolstva da citaju i da se interesuju za druge stvari, pritisak njemackog drustva da citaju druge stvari itd.
Kada su u BiH, pet dan im dosadno, ovi tinejdzeri vec idu sa drustvom na druge destinacije. Italija, Spanija, Malta itd, njih ni puskom ne mozes natjerati u BiH,tako ih zivot i oktuzenje vode. Odrastaju u drugoj kulturi i drustvu, cetvrta ili peta generacija ce imati samo ic prezime i znati da su njegovi nakada dosli sa balkana i to je to.
E pa vidiš, to je takođe dokaz koliko se ljudi udubljuju u odnos sa svojom djecom.
Ako oni ne mogu da ih zabave, odnosno dosadno im je već nakon kojeg dana, nije problem u djeci, nego u roditeljima. Ista je stvar i sa jezikom, i sa našom kulturom. Ne možeš mi reći da nešto što je interesantno ne možeš napraviti interesantnim. Alan Ford je itekako interesantan, Hemonove knjige takođe. Naša priroda je prelijepa, naša muzika i film su vrhunski.
A znam ja da Švabe vrše pritisak, i te kakav, naprave ti toliko obaveza da na kraju nemaš vremena da se baviš ničim drugim, osim da radiš za njih i da si im poslušan. Zauzvrat nude platu od koje nećeš ništa uštedjeti, dok ciganče na državljanstvu, i u praksi ne žele da kupiš nekretninu. Zato i ne bih živio tamo.