sumirprimus wrote: ↑25/08/2023 09:21
izmedju ostalg i jedan od razloga zasto ljudi kji imaju 2 posla u porodici idu iz bosne..
nece ljudi ba vise suplje, i magle, kako se izjasnjavas.
To je ono što sam spominjao prije, životno nebitne stvari totalno.
Boli me kurac kako se zoveš i u koju bogomolju ideš i da li uopće ideš i zašto (ne)ideš.
Onaj meni spominje Acu iz Bijeljine…
Hajmo težiti boljem work/life balansu i kvaliteti života. A to da li ćeš ti svoje slobodno vrijeme provesti na misi/namazu ili u igri s djetetom, to je tvoja osobna/lična/personalna stvarčica za koju me savršeno zaboli kita.
Dope_Man wrote: ↑25/08/2023 09:22
Bodkin wrote: ↑25/08/2023 09:09
Strasne patriote u tudjini i jedni i drugi.
Pomaze inace rasprava o etnickog i nacionalnom izjasnjavanju kad se radi o iseljavanju
Ja da kazem da sam Austrijanac onda bi ti rekao ne mozes to biti, gazis svoj identitet itd.. Meni to svakako ne znaci mnogo, bitno je meni, i ljudima oko mene na kraju dana kakav sam covjek i kako koga tretiram. Nista vise. Porijeklo nit sam birao nit mogu mijenjati.
Ali je ova stvar da u Bosni haman pa ne mozes biti Bosanac, i da su Bosanci statisticka greska a ne najbrojnija grupa je jedan od bezbroj tih malih "sistemskih" razloga zasto ljudi idu.
Tačno tako.
izvrsni direktor wrote: ↑25/08/2023 09:24
Ozimician wrote: ↑25/08/2023 08:34
Na forumu se itekako bio pritisak da se Bosnjaci izjasnjavaju kao Bosanci, pa i na drustvenim mrezama.
Izjednacavas nasa piskaranja po forumu sa spotovima po drzavnim medijima ovog tipa:
"
Oni će meni: Ti si Bosanac. Halo ba, oni će meni Bosanac. Ma kakav Bosanac, ja sam Bošnjak", govori Abdurahman
Plakatima pored magistrala, u svim emisijama pa i jutarnjim programima sistemsko prepadanje sa posljedica po gradjane ako budu u manjini zvanoj "bosanci", koristenje dzamija i hutbi na dzumama sa objasnjavanjima koliko je bitno da se izjasnimo bosnjacima a ne bosancima itd
Ja sam tada bio ubijeđen da su ti spotovi koji utiču u tolikoj mjeri na javno mijenje i posljedično na rezultate popisa, u kolikoj god mjeri, 100% ilegalni. Odnosno da tako nešto ne bi trebalo biti dozvoljeno.
Jbt kao neki vid propagande, i to bukvalno protiv Bosanaca. Protiv jedinog identiteta koji postoji koliko i Bosna na ovim prostorima, puno prije i Islama i Katoličanstva i Pravoslavstva na ovim prostorima.
Gdje su i ko su bogumili, crkva bosanska (ne bošnjačka) itd.