Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Osmi Socrates

#9751 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Izvinite što ne čitam baš svaki post. :lol:

Ne znam ni zašto bih ga osuđivao ako to radi. Njegov izbor. Zašto mislite da imate pravo da ga ismijavate zbog toga?
Didier

#9752 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Osmi Socrates wrote: 25/08/2023 02:42 Izvinite što ne čitam baš svaki post. :lol:

Ne znam ni zašto bih ga osuđivao ako to radi. Njegov izbor. Zašto mislite da imate pravo da ga ismijavate zbog toga?
Zašto ti misliš da ja nemam pravo ismijavati nekoga zbog njegovog izbora? :lol: :lol: :lol:
Osmi Socrates

#9753 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Didier wrote: 25/08/2023 02:57
Osmi Socrates wrote: 25/08/2023 02:42 Izvinite što ne čitam baš svaki post. :lol:

Zašto ti misliš da ja nemam pravo ismijavati nekoga zbog njegovog izbora? :lol: :lol: :lol:
Pa ne znam, zbog toga što tim izborom ne predstavlja nikakvu opasnost po tebe.

Drugo, pričali ste sami o gledanju sa visine. Nije lijepo nekoga gledati sa visine zbog njegovog izbora (koji ne predstavlja nikakvu opasnost po tebe).

Šta bi vas tačno zadovoljilo? Da on nauči dijete bosanski, pa da dijete nakon decenije provedene u Njemačkoj neizbježno priča neki "broken" bosanski, pa da ga djeca u Bosni, kad dođe kod "nane i dede", zajebavaju zbog toga?

Je l' teško shvatiti da različiti ljudi donose različite odluke?
Osmi Socrates

#9754 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

I ako je on odlučio da na ovaj forum dolazi i priča bosanskim ili bilo kojim drugim jezikom koji većina drugih forumaša razumije, to nije ni u kakvom konfliktu sa njegovom odlukom da dijete uči samo njemački.

Nigdje ne piše da je ovo forum samo za Bosance. Mogu dolaziti i ljudi koji nisu Bosanci, koji pričaju na jeziku koji svi razumiju.

Možda će dijete naučiti i japanski, pa će ići na jebene forume na koje dolaze ljudi koji pričaju japanski.
jesam1

#9755 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jesam1 »

S obizirom na okolnosti dobro je. I bice bolje.

Pogledajmo malo nazad:
Od kraljevine SHS pa u SFRJ imamo decenije sistematskog brisanja (manipulisanja) bosnjackog identiteta (kultura, jezik, historija, tradicija).
Neko hybridno rjesenje je bilo "Muslimani" ali bez potenciranja bilo kakvog identiteta > nego samo ono: Sta si? Musliman! - aha, hajd neka te, nemoj se cimat.
Naravno, bilo kakav napredak u drustvenoj ljestvici je pracen sa kompleksom nize vrijednosti (primjera je previse). Po pravilu sva djeca mjesanih brakova su Igor, Vedran, Dario, Tanja, Sanja itd. Budimo realni, bili smo drustveno pozicionirani bolje od cigana ali ne kao S/H ili SLO. Dijelom i sami zasluzni.

fast forward to 90's: Saam Alija i SDA nije shvatao vaznost odklona od tog "Musliman" identiteta. Upuceni znaju za njegov "fight" sa Adilom Zulfikarpasicem na tu temu. Tek sa Alijinom smrcu se brise ono debilno "bosnjak-musliman" sjecate se?
Da, ima nas muslimana, ali mi smo prije svega potomci "dobrih Bosnjana" - starosjedioci ove zemlje.Svih vjera i nevjera :). BIH je nasa domovina. Jedino tu ne moras objasnjavat nekome sto se zoves "Haris, Edin, Alma, Lamija"

Danas: Najveci problem je "kidnapovanje" termina Bosnjak od strane zelenih termita iz SDA. Kad Bakir kaze Bosnjak utroba mi se okrene. Nazalost ta stigma nazadnog, religioznog, primitivnog se veze za taj identitet. To se mora promjeniti. Bosnjak nije samo musliman!!! Islam jeste dio tradicije ali nije iskljuciv faktor.

Kako se dijaspora kulturno/materijalno uzdize u svojim zemljama (a mi jesmo generalno progresivan i vrijedan narod) sama "Maslow-ova piramida" ce uciniti svoje. Dobar dio ce traziti svoje korijene svjesni da nisu Njemci, Austrijanci, Danci itd. i potencirati vaznost Bosnjackog identiteta/kulture.
To je dobra vijest. Losa: najveci dio ce kroz kompleks nize vrijednosti "pokleknuti" i jednostavno forsirati svoj "novi" identitet u zelji da budu veci papa od pape.

Ali opet, gdje smo bili prije 100 godina > nije lose. Mali smo mi narod, prijetio nam je vise puta potpuni nestanak.
ZoomZoomKiwi

#9756 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ja sam se oduvijek smatrao Bosancem, bez obzira na vjeru.

Bošnjak mi je oduvijek zvučalo na silu, a pogotovo, kako i ti kažeš, nakon Kakira i ekipe.
Dope_Man

#9757 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Kad se sjetim popisa i koliko se ona ibretila kad sam joj rekao da pise "Bosanac i Hercegovac", morao je tjerati :D

Hoce Bosnjak i dzaba. A tu rijec mi realno SDA zgadila puno prije potpisa, bez obzira na njen historijski korijen
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#9758 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Dope_Man wrote: 25/08/2023 07:27 Kad se sjetim popisa i koliko se ona ibretila kad sam joj rekao da pise "Bosanac i Hercegovac", morao je tjerati :D

Hoce Bosnjak i dzaba. A tu rijec mi realno SDA zgadila puno prije potpisa, bez obzira na njen historijski korijen
Haha i kod mene isto bilo, reko bosanac kaze "dobro, bosnjak znaci" :-)
ZoomZoomKiwi

#9759 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Hahaha ista priča i kod mene :lol: :bih:
HelaS

#9760 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by HelaS »

jesam1 wrote: 25/08/2023 03:59
Pogledajmo malo nazad:

Najveci problem je "kidnapovanje" termina Bosnjak od strane zelenih termita iz SDA. Kad Bakir kaze Bosnjak utroba mi se okrene.
Ali opet, gdje smo bili prije 100 godina > nije lose. Mali smo mi narod, prijetio nam je vise puta potpuni nestanak.
Ozimician

#9761 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

U kojem smijeru vodite temu, imate druge teme za te stvari.

U sustini - austosovinizam (kako veli Didier) at it´s finest.

:run:
elcaliente

#9762 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Didier wrote: 25/08/2023 02:14
Osmi Socrates wrote: 25/08/2023 01:40 Ja nisam pročitao da je iko napisao da će djecu "odgajati samo na njemačkom".
Pa većina djece u našoj dijaspori veoma slabo govori naš jezik. Čak i u zemljama gdje nas ima mnogo više nego Srba, naša djeca govore slabije od srpske djece. Oni jesu naslijedili jugoslovenske škole, ali je sramotno da ja držim čas djeci od pet do deset godina, i da za vrijeme pauze ne čujem nijednu jedinu našu riječ od te djece, jer brbljaju na holandskom između sebe.

Evo i EFD ili kako mu je već nick je rekao na ovoj temi da njegovoj djeci naš jezik nije potreban. Takvih stavova je milion. Imam i dobre poznanike koji su obrazovani, čak veoma bogati ljudi, živjeli u Amsterdamu, a sad odselili u Sidnej, kažu nije im to bitno. I onda djeca ostanu uskraćena za nane i dede, za jednu cijelu kulturu koja nije bezveze, koliko god autošovinisti na ovoj temi to pokušavali tako predstaviti.

Ta djeca nikad neće čitati Alana Forda, nikad neće poslušati Hladno pivo ili znati da se mnoge zgrade u bivšoj državi zovu po Lepoj Breni. Neće čitati Hemona, Nikolaidisa, Jergovića, Andrića, Sušića, Sejranovića, Tomića, Basaru itd. Neće gledati naše filmove, neće znati naše fore, neće razumjeti rođake. I milion drugih takvih detalja. A sutra možda neće ni dobiti posao koji bi mogli dobiti da su znali jezik. Meni je jezik pomogao u svakom poslu koji sam radio u inostranstvu, i uvijek sam imao vezu s Balkanom, a kad sam dobio djecu, u roku od nekoliko sedmica je oboje djece imalo državljanstvo. Za razliku od konkretnih akcija, ti ljudi će dolaziti ovdje na forum, a s djecom se neće udubljivati u odnos jer će pričati na lošem njemačkom.

Fak det šit.
Problem je kompleksniji, evo mi imamo vec trecu generaciju u porodici. Svi kuci pricamo nas i djecu smo prvo naucili nas jezik.
Sve to sto si nabrojao tu djecu ne interesuje, zato sto su rodjeni i odrasli i drugom okruzenju. Oni imaju pritisak njemackog skolstva da citaju i da se interesuju za druge stvari, pritisak njemackog drustva da citaju druge stvari itd.
Kada su u BiH, pet dan im dosadno, ovi tinejdzeri vec idu sa drustvom na druge destinacije. Italija, Spanija, Malta itd, njih ni puskom ne mozes natjerati u BiH,tako ih zivot i oktuzenje vode. Odrastaju u drugoj kulturi i drustvu, cetvrta ili peta generacija ce imati samo ic prezime i znati da su njegovi nakada dosli sa balkana i to je to.
Dope_Man

#9763 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ljudino, ako je nekakav "autosovinizam" da covjek rodjen i odrastao u Bosni i Hercegovci smatra da je "Bosanac" il "Bosanac i Hercegovac" onda cu radio biti autosovinista - svakako bolje nego nazivati svakog zivog u njemackoj nacistom, svakog ko nije rodjen u krugu od 5m od Sebilja seljacinom i slicno.

A budimo realni, za sve izvan BiH osim, i unatoc, politicarima koji moraju da forsiraju odredjenu pricu, mi smo Bosanci.

- Ponosni autosovinista.
Ozimician

#9764 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 25/08/2023 08:13 Ljudino, ako je nekakav "autosovinizam" da covjek rodjen i odrastao u Bosni i Hercegovci smatra da je "Bosanac" il "Bosanac i Hercegovac" onda cu radio biti autosovinista - svakako bolje nego nazivati svakog zivog u njemackoj nacistom, svakog ko nije rodjen u krugu od 5m od Sebilja seljacinom i slicno.

A budimo realni, za sve izvan BiH osim, i unatoc, politicarima koji moraju da forsiraju odredjenu pricu, mi smo Bosanci.

- Ponosni autosovinista.
Ovo nije autosovinizam.

Ali ovo itekako jeste:
Dope_Man wrote: 25/08/2023 07:27 Kad se sjetim popisa i koliko se ona ibretila kad sam joj rekao da pise "Bosanac i Hercegovac", morao je tjerati :D

Dakle cak nekoga tjeras da se izjasnjava onako kako ti zelis, a ne kako taj drugi zeli i misli da treba. :-) :-) :-)

Tebi ako neka XY stranka moze zgaditi etnicko ime; to govori o tebi. Ja jos nisam sreo osobu drugog naroda kojem je neka XY politicka stranka ogadila njegovu etnicku pripadnost.

Za sve izvan BIH smo ono ciji pasos pokazemo (formalno). Neformalno je vecini dovoljno da si iz BiH, upuceniji znaju priupitati itekako i za vjeru i etnicku pripadnost.

Samo ova rasprava ima vrlo malo veze s temom, al hajd.
Osmi Socrates

#9765 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Nije on tjerao nikog da se izjašnjava, nego ona nije htjela napisati Bosanac i Hercegovac kad se on tako izjasnio.
Dope_Man

#9766 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ozimician wrote: 25/08/2023 08:20 Dakle cak nekoga tjeras da se izjasnjava onako kako ti zelis, a ne kako taj drugi zeli i misli da treba. :-) :-) :-)
Koga ja tjeram? Procitaj jos jednom - osoba koja radi na popisu MENE TJERA da se izjasnim kao "Bosnjak" jer je direktiva dosla da se pise "Bosnjak" svima po redu.
Ja sam samo zelio da se uz moje ime napise ono sto ja mislim da jesam u tom trenutku, a evo i danas - Bosanac i Hercegovac, il skraceno Bosanac.
Ozimician

#9767 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

nidalshortiewiu wrote: 25/08/2023 00:55 Raja,
Malo sam pratio ove aktuelne teme, a tek sam nedavno poceo koristiti forum plus sam eventualno mozda i “premlad” da bih se bačkao na forumima i glupostima (dont go too hard on me, under 20) hahahah. Nego, zanima me sljedece: Koji su razlozi da ostanete u BiH, da li bi ostali ili da li se vidite ovdje u narednih 10ak godina? Mislite li da za 10-15 godina moze biti neke znacajne promjene?
Zasluzujes odgovor. Dobrodosao.

U tvojim godinama nisam ni pomisljao da odem iz BIH, sve mi bilo super, fax, raja...
Kasnije te zivot malo udari.

Da li moze biti neke znacajne promjene? Zavisi sta smatras znacajnom promjenom; ekonomski se desila znacajna promjena na bolje u zadnjih 10-15 god; politicki nije, mozda cak na gore. Sta nosi buducnost, to ti niko ne moze proreci.

Ako smatras da je glupost, onda ne moras se backati.

Moj savjet jeste: Ukoliko zelis da ides iz BIH, ako se vec sad ne osjecas komotno, vec sad radi da odselis, da najkasnije iduce godine u ovo doba budes vani. Sto ranije odes, lakse stices drustvo i lakse se priviknes. Najveca glupost koju sebi mozes uraditi jeste da se u BIH zaglavis s nekim faxom i kasnije cekas posao na drzavnim jaslama; sve ostalo odobravam.
Ozimician

#9768 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 25/08/2023 08:23
Ozimician wrote: 25/08/2023 08:20 Dakle cak nekoga tjeras da se izjasnjava onako kako ti zelis, a ne kako taj drugi zeli i misli da treba. :-) :-) :-)
Koga ja tjeram? Procitaj jos jednom - osoba koja radi na popisu MENE TJERA da se izjasnim kao "Bosnjak" jer je direktiva dosla da se pise "Bosnjak" svima po redu.
Ja sam samo zelio da se uz moje ime napise ono sto ja mislim da jesam u tom trenutku, a evo i danas - Bosanac i Hercegovac, il skraceno Bosanac.
Ja sam iz tvog posta shvatio da si ti odredjenu zensku osobu tjerao da napise Bosanac, iako je ona htjela da se pise kao Bosnjak. :thumbup:
moimoi

#9769 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 25/08/2023 08:20
Dope_Man wrote: 25/08/2023 08:13 Ljudino, ako je nekakav "autosovinizam" da covjek rodjen i odrastao u Bosni i Hercegovci smatra da je "Bosanac" il "Bosanac i Hercegovac" onda cu radio biti autosovinista - svakako bolje nego nazivati svakog zivog u njemackoj nacistom, svakog ko nije rodjen u krugu od 5m od Sebilja seljacinom i slicno.

- Ponosni autosovinista.
Ovo nije autosovinizam.

Ali ovo itekako jeste:

Dakle cak nekoga tjeras da se izjasnjava onako kako ti zelis, a ne kako taj drugi zeli i misli da treba. :-) :-) :-)

Tebi ako neka XY stranka moze zgaditi etnicko ime; to govori o tebi. Ja jos nisam sreo osobu drugog naroda kojem je neka XY politicka stranka ogadila njegovu etnicku pripadnost.

Za sve izvan BIH smo ono ciji pasos pokazemo (formalno). Neformalno je vecini dovoljno da si iz BiH, upuceniji znaju priupitati itekako i za vjeru i etnicku pripadnost.

Samo ova rasprava ima vrlo malo veze s temom, al hajd.
Nisi skontao ;) Ne tjera on nikog da se izjasnjava kako on zeli, nego je tjerao popisivace da pisu sta on zeli tj kako se osjeca a ne sta oni zele. Isto se i meni desilo. Zato je popis krac
Rockefeller

#9770 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

Bosnjo nego sta.
MarlboroGold

#9771 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MarlboroGold »

Potvrđujem isto u vezi popisa. Tih pritisaka je bilo.

Ja sam zahtijevao Bosanac i Hercegovac pogotovo dijete iz mješovitog braka. Etnički se nikad nisam izjašnjavao.

Navalila ona Bošnjak, pa kaže bićeš u ostalim. Ma piši Bosanac i da umjesto ostali stoji izrod.

Dakle, procenat Bosanaca i Hercegovaca bi bio veći od 5% da nije sve odozgo rađeno da se zastrašivanjem taj broj smanji.

Nema šta nisu radili i prije i tokom popisa. Sramotno.

Kod nas popis stanovništva samo služi da političari mogu držati važ o nečemu.
Ozimician

#9772 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

MarlboroGold wrote: 25/08/2023 08:29 Potvrđujem isto u vezi popisa. Tih pritisaka je bilo.

Ja sam zahtijevao Bosanac i Hercegovac pogotovo dijete iz mješovitog braka. Etnički se nikad nisam izjašnjavao.

Navalila ona Bošnjak, pa kaže bićeš u ostalim. Ma piši Bosanac i da umjesto ostali stoji izrod.

Dakle, procenat Bosanaca i Hercegovaca bi bio veći od 5% da nije sve odozgo rađeno da se zastrašivanjem taj broj smanji.

Pritisaka jeste bilo itekako, ali samo na bosnjacku etnicku komponentu.

Cak je RTRS pravio emisije sa temama "Kako se trebaju izjasnjavati Bosnjaci". :-)

Na forumu se itekako bio pritisak da se Bosnjaci izjasnjavaju kao Bosanci, pa i na drustvenim mrezama.

Tako da, pritiska je bilo - ali obostrano i iskljucivo na bosnjacku komponentu - ostale dvije se nisu dirale. :D :D :D

(jer ocito tu jedino ima i prostora da se pritiskom nesto napravi)
MarlboroGold

#9773 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MarlboroGold »

Ozimician wrote: 25/08/2023 08:34
MarlboroGold wrote: 25/08/2023 08:29 Potvrđujem isto u vezi popisa. Tih pritisaka je bilo.

Cak je RTRS pravio emisije sa temama "Kako se trebaju izjasnjavati Bosnjaci". :-)

Na forumu se itekako bio pritisak da se Bosnjaci izjasnjavaju kao Bosanci, pa i na drustvenim mrezama.

Tako da, pritiska je bilo - ali obostrano i iskljucivo na bosnjacku komponentu - ostale dvije se nisu dirale. :D :D :D

Forum je ništa spram reklama na TV-u, raznih youtube klipova, plakata u gradovima i selima, dijaloških emisija i ostalog što je bilo za bošnjaštvo na takav agresivni način.

Tad popis stanovništva već počinje gubiti smisao.
Osmi Socrates

#9774 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ne može to biti bošnjačka komponenta ako se neki od njih izjašnjavaju kao Bosanci, a neki kao Bosanci i Hercegovci. Zašto se onda ne bi zvala bosanska komponenta ili bosanskohercegovačka komponenta?

Nije moj ili bilo čiji posao da komentarišemo kako se neko drugi izjašnjava.
Last edited by Osmi Socrates on 25/08/2023 08:41, edited 1 time in total.
moimoi

#9775 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 25/08/2023 08:34

Grijesis.
Post Reply