A još jedna mlada porodica ode iz naše drage
Osipamo se, lagano…
Comandini wrote: ↑24/08/2023 21:11 Ono sto je potka diskusije i gdje imate podjelu je percepcija samog sebe i drustva oko sebe. Didier govori stvarni na grublji nacin, ali cijenim njegovo samopouzdanje.
Nasi ljudi, raznorodni Bosanci i Bosnjaci iz multikulturalnijih sredina u Bosni cesto vrlo tesko potpuno razumiju politicki kontekst drustva u kojem zive u inostranstvu. Sve europske zemlje, izuzev Velike Britanije i donekle Belgije i Spanije imaju nacionalisticku identitetsku politiku. U njemackom govornom prostoru je, zaslugom nacionalistickog pokreta 20 og stoljeca je ta nacionalna politika napravila okret ka etnonacionalizmu na rasnoj osnovi.
Ostaci toga se osjecaju i danas, pa zato stupidni zakoni o drzavljanstvu i "njemackoj krvi", autistican fokus na jednostranu integraciju itd. U Austriji i Svicarskoj(njemackom dijelu) je ta corba zabiberena jos vecem zaokretu ka ruralnoj kulturi poslije drugog svjetskog rata u svrhu diferenciranja od Njemacke drzavne kulture.
Zasto je to bitno?
Zato sto mi je nekada stvarno zacudjujuce citati sta nasi ljudi pisu. Ljudi idu za karijerom i trbuhom za kruhom i treba im pokazati puno razumijevanje i podrsku. Ali kad procitam postove ljudi koji zive u njemackom govornom podrucju, koji, valjda s zadovoljstvom, na bosanskom forumu pisu ostalim bosancima kako se valjda nisu mogli nagledati primitivizma, nacionalizma i ostalih balkanskih djakonija. I onda neko na ovoj temi spomene Wels u Austriji i okolinu i meni prvo pada na pamet "Hausordnung" - "kucni red" koji je gradonacelnik Welsa, inace FPÖ-ovac, proglasio a u kojem je prva stavka da svi trebaju svuda pricati njemacki![]()
Naravno, cisto je, prevoz funkcionise i ljudi su uvidjavni, ali zasto bi ja s doktoratom i zena isto, a oboje smo stranci, bili podvrgnuti takvim identitetskim pizdarijama tamo? Naravno, nista vam se nece desiti u Welsu, niti ce vam neko nesto uraditi, ali ako vec pricamo o kulturoloskim faktorima onda je i to valjda, jebiga, bitno. Ili je ok buduci da su to Austrijanci ili Svabe, a oni imaju novca, pa zbog toga sve radi, a onda moze i Proporz stranacki sistem podjele direktora koji smo mi preuzeli, i Spahn neobrazovani ministar zdravstva kojem je glavna politika dovesti pola istocnoeuropskih sestara u Njemacku i FPÖ u vlasti, i Basti Kurz s Dodikom i Orbanom - cast Austrijancima, smijenili su ga, ali je jedno vrijeme bio ubjedljivo najpopularniji politicar tamo. Ili, kao sto rece n +1, nema zamjerki na politiku drzave koja je sjebala buducnost Europe svojim vezama s Rusijom.
Tu onda paradoksalno dobivamo ljude koji bi u Sarajevu isli u bivsi Kriterion i bili FGR (licni primjeri, ne forumaski) koji sada preuzimaju germansku desnicarsku retoriku pa pricaju ljudima o integraciji i akulturaciji. Mislim da pogotovo kolega iz Kanade ovdje fula. Bosanci nigdje u DACH prostoru nisu napravili nikakav geto, i kulturoloska situacija tamo se ne moze porediti s kanadskom.
Bavarski seljaci mogu biti uljudni i pristojni i jesu, manje su agresivni od bilo kakvog balkanca. Radisni i imaju svijest o duznosti. Ali su nazalost isto tako kulturoloski monoetnicni, monokulturalni, monoreligijski ksenofobi i jedno ne iskljucuje drugo.
Nista ovo nije toliko ekstremno, i nije 1938 i da se izdrzati. I zaista cijenim ljude, u bilo kojoj sferi, koji idu naprijed i pokusavaju nesto postignuti, na bilo koji nacin. Njih treba podrzati. Ali ne na stupidni nacin one forumasice koja se ovdje javi svako malo, s par hiljada postova, da objasni orijentalnom plebsu ovdje sta je to SPITZENMEDIZINi kako Banovici nisu Holivud.
I ovo je, hvala bogu, 2023 i stvari su se bitno izmijenile globalizacijom i informacijskom revolucijom. I hvala bogu mozemo to iskoristiti i karijerno se ispuniti bez hadrenja jadnih zabrinutih europskih sistema i drzavnih politika, koje imaju problem, jer vidi cuda, stranci sad ne zele da rade samo u rudniku i fabrikama![]()
Vidi se da si davno otišao, čim si zaboravio, ili nikad nisi znao, ovu ironično-sarkastičnu usporedbu.
Nude se svugdje. Da vidis poslova i plata u holandiji. Poenta je sto niko ne brani druge zemlje koliko se brani njemackaOsmi Socrates wrote: ↑24/08/2023 22:22 Pa nije baš k'o u Njegoša, jer je Njegoš bio genocidan.![]()
Ali, koja je poenta tog posta? Neki su Nijemci nacionalisti? Neki su Nijemci isti nacionalisti kao i neki ljudi u BiH? U Njemačkoj ima ultradesničarskih političara? Thank you for stating the obvious.![]()
Ostaje činjenica da se u Njemačkoj nude bolje plaćeni poslovi. Za većinu stanovništva, ne kažem za sve.
Mnogo jak postComandini wrote: ↑24/08/2023 21:11 Ono sto je potka diskusije i gdje imate podjelu je percepcija samog sebe i drustva oko sebe. Didier govori stvarni na grublji nacin, ali cijenim njegovo samopouzdanje.
Nasi ljudi, raznorodni Bosanci i Bosnjaci iz multikulturalnijih sredina u Bosni cesto vrlo tesko potpuno razumiju politicki kontekst drustva u kojem zive u inostranstvu. Sve europske zemlje, izuzev Velike Britanije i donekle Belgije i Spanije imaju nacionalisticku identitetsku politiku. U njemackom govornom prostoru je, zaslugom nacionalistickog pokreta 20 og stoljeca je ta nacionalna politika napravila okret ka etnonacionalizmu na rasnoj osnovi.
Ostaci toga se osjecaju i danas, pa zato stupidni zakoni o drzavljanstvu i "njemackoj krvi", autistican fokus na jednostranu integraciju itd. U Austriji i Svicarskoj(njemackom dijelu) je ta corba zabiberena jos vecem zaokretu ka ruralnoj kulturi poslije drugog svjetskog rata u svrhu diferenciranja od Njemacke drzavne kulture.
Zasto je to bitno?
Zato sto mi je nekada stvarno zacudjujuce citati sta nasi ljudi pisu. Ljudi idu za karijerom i trbuhom za kruhom i treba im pokazati puno razumijevanje i podrsku. Ali kad procitam postove ljudi koji zive u njemackom govornom podrucju, koji, valjda s zadovoljstvom, na bosanskom forumu pisu ostalim bosancima kako se valjda nisu mogli nagledati primitivizma, nacionalizma i ostalih balkanskih djakonija. I onda neko na ovoj temi spomene Wels u Austriji i okolinu i meni prvo pada na pamet "Hausordnung" - "kucni red" koji je gradonacelnik Welsa, inace FPÖ-ovac, proglasio a u kojem je prva stavka da svi trebaju svuda pricati njemacki![]()
Naravno, cisto je, prevoz funkcionise i ljudi su uvidjavni, ali zasto bi ja s doktoratom i zena isto, a oboje smo stranci, bili podvrgnuti takvim identitetskim pizdarijama tamo? Naravno, nista vam se nece desiti u Welsu, niti ce vam neko nesto uraditi, ali ako vec pricamo o kulturoloskim faktorima onda je i to valjda, jebiga, bitno. Ili je ok buduci da su to Austrijanci ili Svabe, a oni imaju novca, pa zbog toga sve radi, a onda moze i Proporz stranacki sistem podjele direktora koji smo mi preuzeli, i Spahn neobrazovani ministar zdravstva kojem je glavna politika dovesti pola istocnoeuropskih sestara u Njemacku i FPÖ u vlasti, i Basti Kurz s Dodikom i Orbanom - cast Austrijancima, smijenili su ga, ali je jedno vrijeme bio ubjedljivo najpopularniji politicar tamo. Ili, kao sto rece n +1, nema zamjerki na politiku drzave koja je sjebala buducnost Europe svojim vezama s Rusijom.
Tu onda paradoksalno dobivamo ljude koji bi u Sarajevu isli u bivsi Kriterion i bili FGR (licni primjeri, ne forumaski) koji sada preuzimaju germansku desnicarsku retoriku pa pricaju ljudima o integraciji i akulturaciji. Mislim da pogotovo kolega iz Kanade ovdje fula. Bosanci nigdje u DACH prostoru nisu napravili nikakav geto, i kulturoloska situacija tamo se ne moze porediti s kanadskom.
Bavarski seljaci mogu biti uljudni i pristojni i jesu, manje su agresivni od bilo kakvog balkanca. Radisni i imaju svijest o duznosti. Ali su nazalost isto tako kulturoloski monoetnicni, monokulturalni, monoreligijski ksenofobi i jedno ne iskljucuje drugo.
Nista ovo nije toliko ekstremno, i nije 1938 i da se izdrzati. I zaista cijenim ljude, u bilo kojoj sferi, koji idu naprijed i pokusavaju nesto postignuti, na bilo koji nacin. Njih treba podrzati. Ali ne na stupidni nacin one forumasice koja se ovdje javi svako malo, s par hiljada postova, da objasni orijentalnom plebsu ovdje sta je to SPITZENMEDIZINi kako Banovici nisu Holivud.
I ovo je, hvala bogu, 2023 i stvari su se bitno izmijenile globalizacijom i informacijskom revolucijom. I hvala bogu mozemo to iskoristiti i karijerno se ispuniti bez hadrenja jadnih zabrinutih europskih sistema i drzavnih politika, koje imaju problem, jer vidi cuda, stranci sad ne zele da rade samo u rudniku i fabrikama![]()
Pa gledaj, s obzirom koliko je BiH blizu Njemačke, Austrije i Švicarske, zapravo bi i trebalo sve biti u parama, većini ljudi. Bolji posao, relativno blizu rodnog mjesta. Tu se ne razmišlja. Ovo ja sa sjeverno-američke tačke gledišta.Bodkin wrote: ↑24/08/2023 22:27Nude se svugdje. Da vidis poslova i plata u holandiji. Poenta je sto niko ne brani druge zemlje koliko se brani njemackaOsmi Socrates wrote: ↑24/08/2023 22:22 Pa nije baš k'o u Njegoša, jer je Njegoš bio genocidan.![]()
Ali, koja je poenta tog posta? Neki su Nijemci nacionalisti? Neki su Nijemci isti nacionalisti kao i neki ljudi u BiH? U Njemačkoj ima ultradesničarskih političara? Thank you for stating the obvious.![]()
Ostaje činjenica da se u Njemačkoj nude bolje plaćeni poslovi. Za većinu stanovništva, ne kažem za sve.
Mada me cudi da ljudi nista o austriji ne govore. Gori su od njemaca. Doduse neko je tacno napisao da je njemacka na zapadu totalno drugacija od bajerna.
A da ne pricamo o svici. Nije ba sve u parama
Ali opet šest tisuća postova ovdje s nama, balkanskim luzerima...Osmi Socrates wrote: ↑24/08/2023 22:28 Hvalim te Bože što nikad nisam znao. Na vrijeme sam otišao, to jest, odveli me, jer ako je i dalje Njegoš "ironično-sarkastična usporedba"....![]()
Koja je po tvom iskustvu glavna razlika izmedju Austrije, Bavarske i zapadne Njemacke?
Bavarci stuju Austrijance, ne vole sve ove sto su sjevernije od Frankfurta._BataZiv_0809 wrote: ↑24/08/2023 22:35Koja je po tvom iskustvu glavna razlika izmedju Austrije, Bavarske i zapadne Njemacke?
Austrija i Bavarska su zatvorenije prema strancima?
Ono sto sam vidio ispod nalickane korporativne spike na besprijekornom engleskom jeste da Svabe/Bavarci ne mirisu Austrijance i vice versa.
Meni je Holandija dosadila nakon ovoliko godina, ali je u odnosu na Njemačku petnaest nivoa iznad. I ako ikad opet odselim iz Sarajeva, to će biti Holandija, Kanada ili nešto arapsko da uzmem pare.Bodkin wrote: ↑24/08/2023 22:27Nude se svugdje. Da vidis poslova i plata u holandiji. Poenta je sto niko ne brani druge zemlje koliko se brani njemackaOsmi Socrates wrote: ↑24/08/2023 22:22 Pa nije baš k'o u Njegoša, jer je Njegoš bio genocidan.![]()
Mada me cudi da ljudi nista o austriji ne govore. Gori su od njemaca. Doduse neko je tacno napisao da je njemacka na zapadu totalno drugacija od bajerna.
Kad udjes u Holandiju iz Njemacke kao da zivis neki sci-fi film, sto jest-jest.Didier wrote: ↑24/08/2023 22:37Meni je Holandija dosadila nakon ovoliko godina, ali je u odnosu na Njemačku petnaest nivoa iznad. I ako ikad opet odselim iz Sarajeva, to će biti Holandija, Kanada ili nešto arapsko da uzmem pare.Bodkin wrote: ↑24/08/2023 22:27
Nude se svugdje. Da vidis poslova i plata u holandiji. Poenta je sto niko ne brani druge zemlje koliko se brani njemacka
Mi u Njemačku dolazili u DM i jeftinu ribu, i u taj jedan dan se iznerviram zbog načina komunikacije prema strancima.
Jest jest, inače ovi naši po takvim pozicijama se sje*aše tražeći seminare.elcaliente wrote: ↑24/08/2023 22:04
Idu u skolu poslije posla, skolu im placa poslodavac.
Kaze ovaj momak, radi skoro 8 godina u KPD nikada
mu niko nije ni seminar neki ponudio. A ovdje u Njemackoj placaju skolu.
Didier wrote: ↑24/08/2023 22:34Ali opet šest tisuća postova ovdje s nama, balkanskim luzerima...Osmi Socrates wrote: ↑24/08/2023 22:28 Hvalim te Bože što nikad nisam znao. Na vrijeme sam otišao, to jest, odveli me, jer ako je i dalje Njegoš "ironično-sarkastična usporedba"....![]()
Mogu te naučiti još poneku, ako želiš, da možeš s kanadskim Srbima popričati.
Iako Holandjani vuku porijeklo iz NjemackeDidier wrote: ↑24/08/2023 22:37Meni je Holandija dosadila nakon ovoliko godina, ali je u odnosu na Njemačku petnaest nivoa iznad. I ako ikad opet odselim iz Sarajeva, to će biti Holandija, Kanada ili nešto arapsko da uzmem pare.Bodkin wrote: ↑24/08/2023 22:27
Nude se svugdje. Da vidis poslova i plata u holandiji. Poenta je sto niko ne brani druge zemlje koliko se brani njemacka
Mi u Njemačku dolazili u DM i jeftinu ribu, i u taj jedan dan se iznerviram zbog načina komunikacije prema strancima.
A od čega ti vodiš porijeklo? Odakle su tvoji, de nam reci.elcaliente wrote: ↑24/08/2023 22:44
Iako Holandjani vuku porijeklo iz Njemacke
Kako im oni prva strofa himne kaze:
Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
Bosnjaci- muslimani naravnoDidier wrote: ↑24/08/2023 22:47A od čega ti vodiš porijeklo? Odakle su tvoji, de nam reci.elcaliente wrote: ↑24/08/2023 22:44
Iako Holandjani vuku porijeklo iz Njemacke
Kako im oni prva strofa himne kaze:
Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,![]()
Ja sam fakat mislio da si ti neki njihov, a naš. Neki Majer, Braun ili Šuman koji se odlucio medju svoje vratiti.
Imao je rahmetli Karahasan jednu lijepu analogiju. Veli, kad antropolozi otkriju domorodačke zajednice, pa dođu među njih da istražuju njihov način života i kulturu, obično ih gledaju s izvjesne visine, kao primitivne i manje razvijene. No, nakon što antropolozi odu, dio domorodaca svoje sunarodnjake nastavlja gledati očima antropologa._BataZiv_0809 wrote: ↑24/08/2023 22:43![]()
Ne isplati se ulazit u diskusiju sa Zvizovim iteracijama. Nikad ovdje nije manjkalo likova koji su dolazili da s visine sunarodnjacima i bivsim sugradjanima objasnjavaju stvari. I da naglasavaju sto puta kako su oni iznad blata i kaljuze u kojima se mi kao valjamo, a oni nas sazaljevaju i zele nam otvoriti oci.
Kolicina prezira koju pokazuju prema sopstvenim sunarodnjacima i bivsim sugradjanima je daleko veca nego kod oridjidji Evropljana prema migrantima sa istoka i juga, to ti garantujem. Dolazis na bosanski forum da Bosancima.guras prst u oko, umjesto da uzivas u ljepotama zapada kojima verbalno paradirasali hajde papir trpi sve i svako se zabavlja na svoj nacin.
Svima im je zajednicko da nikad tudje misljenje nisu prihvatili, valjda su za njih primitivni sunarodnjaci isto sto i bušmani![]()
Izrazeno je to sa prekoatlanskom dijasporom, ali ima takvih slucajeva i sa ovim iz zapadne Evrope.