Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ZoomZoomKiwi

#9676 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Neka im je sa srećom! Proći će ta godina, dvije, i onda će da vide šta je život.

A još jedna mlada porodica ode iz naše drage :bih:

Osipamo se, lagano…
n+1

#9677 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Samo nek' idu i šalje pare. :D
Didier

#9679 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Comandini wrote: 24/08/2023 21:11 Ono sto je potka diskusije i gdje imate podjelu je percepcija samog sebe i drustva oko sebe. Didier govori stvarni na grublji nacin, ali cijenim njegovo samopouzdanje.

Nasi ljudi, raznorodni Bosanci i Bosnjaci iz multikulturalnijih sredina u Bosni cesto vrlo tesko potpuno razumiju politicki kontekst drustva u kojem zive u inostranstvu. Sve europske zemlje, izuzev Velike Britanije i donekle Belgije i Spanije imaju nacionalisticku identitetsku politiku. U njemackom govornom prostoru je, zaslugom nacionalistickog pokreta 20 og stoljeca je ta nacionalna politika napravila okret ka etnonacionalizmu na rasnoj osnovi.

Ostaci toga se osjecaju i danas, pa zato stupidni zakoni o drzavljanstvu i "njemackoj krvi", autistican fokus na jednostranu integraciju itd. U Austriji i Svicarskoj(njemackom dijelu) je ta corba zabiberena jos vecem zaokretu ka ruralnoj kulturi poslije drugog svjetskog rata u svrhu diferenciranja od Njemacke drzavne kulture.

Zasto je to bitno?
Zato sto mi je nekada stvarno zacudjujuce citati sta nasi ljudi pisu. Ljudi idu za karijerom i trbuhom za kruhom i treba im pokazati puno razumijevanje i podrsku. Ali kad procitam postove ljudi koji zive u njemackom govornom podrucju, koji, valjda s zadovoljstvom, na bosanskom forumu pisu ostalim bosancima kako se valjda nisu mogli nagledati primitivizma, nacionalizma i ostalih balkanskih djakonija. I onda neko na ovoj temi spomene Wels u Austriji i okolinu i meni prvo pada na pamet "Hausordnung" - "kucni red" koji je gradonacelnik Welsa, inace FPÖ-ovac, proglasio a u kojem je prva stavka da svi trebaju svuda pricati njemacki :lol:

Naravno, cisto je, prevoz funkcionise i ljudi su uvidjavni, ali zasto bi ja s doktoratom i zena isto, a oboje smo stranci, bili podvrgnuti takvim identitetskim pizdarijama tamo :) ? Naravno, nista vam se nece desiti u Welsu, niti ce vam neko nesto uraditi, ali ako vec pricamo o kulturoloskim faktorima onda je i to valjda, jebiga, bitno. Ili je ok buduci da su to Austrijanci ili Svabe, a oni imaju novca, pa zbog toga sve radi, a onda moze i Proporz stranacki sistem podjele direktora koji smo mi preuzeli, i Spahn neobrazovani ministar zdravstva kojem je glavna politika dovesti pola istocnoeuropskih sestara u Njemacku i FPÖ u vlasti, i Basti Kurz s Dodikom i Orbanom - cast Austrijancima, smijenili su ga, ali je jedno vrijeme bio ubjedljivo najpopularniji politicar tamo. Ili, kao sto rece n +1, nema zamjerki na politiku drzave koja je sjebala buducnost Europe svojim vezama s Rusijom.

Tu onda paradoksalno dobivamo ljude koji bi u Sarajevu isli u bivsi Kriterion i bili FGR (licni primjeri, ne forumaski) koji sada preuzimaju germansku desnicarsku retoriku pa pricaju ljudima o integraciji i akulturaciji :lol: . Mislim da pogotovo kolega iz Kanade ovdje fula. Bosanci nigdje u DACH prostoru nisu napravili nikakav geto, i kulturoloska situacija tamo se ne moze porediti s kanadskom.

Bavarski seljaci mogu biti uljudni i pristojni i jesu, manje su agresivni od bilo kakvog balkanca. Radisni i imaju svijest o duznosti. Ali su nazalost isto tako kulturoloski monoetnicni, monokulturalni, monoreligijski ksenofobi i jedno ne iskljucuje drugo.

Nista ovo nije toliko ekstremno, i nije 1938 i da se izdrzati. I zaista cijenim ljude, u bilo kojoj sferi, koji idu naprijed i pokusavaju nesto postignuti, na bilo koji nacin. Njih treba podrzati. Ali ne na stupidni nacin one forumasice koja se ovdje javi svako malo, s par hiljada postova, da objasni orijentalnom plebsu ovdje sta je to SPITZENMEDIZIN :lol: i kako Banovici nisu Holivud.

I ovo je, hvala bogu, 2023 i stvari su se bitno izmijenile globalizacijom i informacijskom revolucijom. I hvala bogu mozemo to iskoristiti i karijerno se ispuniti bez hadrenja jadnih zabrinutih europskih sistema i drzavnih politika, koje imaju problem, jer vidi cuda, stranci sad ne zele da rade samo u rudniku i fabrikama :)

Svaka ti je k'o u Njegoša.

Šteta što je post predug za ove glave što svršavaju na VW i sve što je njemačko.
Osmi Socrates

#9680 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Pa nije baš k'o u Njegoša, jer je Njegoš bio genocidan. :lol:

Ali, koja je poenta tog posta? Neki su Nijemci nacionalisti? Neki su Nijemci isti nacionalisti kao i neki ljudi u BiH? U Njemačkoj ima ultradesničarskih političara? Thank you for stating the obvious. :lol:

Ostaje činjenica da se u Njemačkoj nude bolje plaćeni poslovi. Za većinu stanovništva, ne kažem za sve.
Didier

#9681 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Osmi Socrates wrote: 24/08/2023 22:22 Pa nije baš k'o u Njegoša, jer je Njegoš bio genocidan.
Vidi se da si davno otišao, čim si zaboravio, ili nikad nisi znao, ovu ironično-sarkastičnu usporedbu.

Ali super mi je kad neki naš iz Amerike ili Kanade ne skonta foru, pa mu još moraš objašnjavati.
Bodkin

#9682 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Osmi Socrates wrote: 24/08/2023 22:22 Pa nije baš k'o u Njegoša, jer je Njegoš bio genocidan. :lol:

Ali, koja je poenta tog posta? Neki su Nijemci nacionalisti? Neki su Nijemci isti nacionalisti kao i neki ljudi u BiH? U Njemačkoj ima ultradesničarskih političara? Thank you for stating the obvious. :lol:

Ostaje činjenica da se u Njemačkoj nude bolje plaćeni poslovi. Za većinu stanovništva, ne kažem za sve.
Nude se svugdje. Da vidis poslova i plata u holandiji. Poenta je sto niko ne brani druge zemlje koliko se brani njemacka :D
Mada me cudi da ljudi nista o austriji ne govore. Gori su od njemaca. Doduse neko je tacno napisao da je njemacka na zapadu totalno drugacija od bajerna.

A da ne pricamo o svici. Nije ba sve u parama
Osmi Socrates

#9683 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Hvalim te Bože što nikad nisam znao. Na vrijeme sam otišao, to jest, odveli me, jer ako je i dalje Njegoš "ironično-sarkastična usporedba".... :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9684 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Comandini wrote: 24/08/2023 21:11 Ono sto je potka diskusije i gdje imate podjelu je percepcija samog sebe i drustva oko sebe. Didier govori stvarni na grublji nacin, ali cijenim njegovo samopouzdanje.

Nasi ljudi, raznorodni Bosanci i Bosnjaci iz multikulturalnijih sredina u Bosni cesto vrlo tesko potpuno razumiju politicki kontekst drustva u kojem zive u inostranstvu. Sve europske zemlje, izuzev Velike Britanije i donekle Belgije i Spanije imaju nacionalisticku identitetsku politiku. U njemackom govornom prostoru je, zaslugom nacionalistickog pokreta 20 og stoljeca je ta nacionalna politika napravila okret ka etnonacionalizmu na rasnoj osnovi.

Ostaci toga se osjecaju i danas, pa zato stupidni zakoni o drzavljanstvu i "njemackoj krvi", autistican fokus na jednostranu integraciju itd. U Austriji i Svicarskoj(njemackom dijelu) je ta corba zabiberena jos vecem zaokretu ka ruralnoj kulturi poslije drugog svjetskog rata u svrhu diferenciranja od Njemacke drzavne kulture.

Zasto je to bitno?
Zato sto mi je nekada stvarno zacudjujuce citati sta nasi ljudi pisu. Ljudi idu za karijerom i trbuhom za kruhom i treba im pokazati puno razumijevanje i podrsku. Ali kad procitam postove ljudi koji zive u njemackom govornom podrucju, koji, valjda s zadovoljstvom, na bosanskom forumu pisu ostalim bosancima kako se valjda nisu mogli nagledati primitivizma, nacionalizma i ostalih balkanskih djakonija. I onda neko na ovoj temi spomene Wels u Austriji i okolinu i meni prvo pada na pamet "Hausordnung" - "kucni red" koji je gradonacelnik Welsa, inace FPÖ-ovac, proglasio a u kojem je prva stavka da svi trebaju svuda pricati njemacki :lol:

Naravno, cisto je, prevoz funkcionise i ljudi su uvidjavni, ali zasto bi ja s doktoratom i zena isto, a oboje smo stranci, bili podvrgnuti takvim identitetskim pizdarijama tamo :) ? Naravno, nista vam se nece desiti u Welsu, niti ce vam neko nesto uraditi, ali ako vec pricamo o kulturoloskim faktorima onda je i to valjda, jebiga, bitno. Ili je ok buduci da su to Austrijanci ili Svabe, a oni imaju novca, pa zbog toga sve radi, a onda moze i Proporz stranacki sistem podjele direktora koji smo mi preuzeli, i Spahn neobrazovani ministar zdravstva kojem je glavna politika dovesti pola istocnoeuropskih sestara u Njemacku i FPÖ u vlasti, i Basti Kurz s Dodikom i Orbanom - cast Austrijancima, smijenili su ga, ali je jedno vrijeme bio ubjedljivo najpopularniji politicar tamo. Ili, kao sto rece n +1, nema zamjerki na politiku drzave koja je sjebala buducnost Europe svojim vezama s Rusijom.

Tu onda paradoksalno dobivamo ljude koji bi u Sarajevu isli u bivsi Kriterion i bili FGR (licni primjeri, ne forumaski) koji sada preuzimaju germansku desnicarsku retoriku pa pricaju ljudima o integraciji i akulturaciji :lol: . Mislim da pogotovo kolega iz Kanade ovdje fula. Bosanci nigdje u DACH prostoru nisu napravili nikakav geto, i kulturoloska situacija tamo se ne moze porediti s kanadskom.

Bavarski seljaci mogu biti uljudni i pristojni i jesu, manje su agresivni od bilo kakvog balkanca. Radisni i imaju svijest o duznosti. Ali su nazalost isto tako kulturoloski monoetnicni, monokulturalni, monoreligijski ksenofobi i jedno ne iskljucuje drugo.

Nista ovo nije toliko ekstremno, i nije 1938 i da se izdrzati. I zaista cijenim ljude, u bilo kojoj sferi, koji idu naprijed i pokusavaju nesto postignuti, na bilo koji nacin. Njih treba podrzati. Ali ne na stupidni nacin one forumasice koja se ovdje javi svako malo, s par hiljada postova, da objasni orijentalnom plebsu ovdje sta je to SPITZENMEDIZIN :lol: i kako Banovici nisu Holivud.

I ovo je, hvala bogu, 2023 i stvari su se bitno izmijenile globalizacijom i informacijskom revolucijom. I hvala bogu mozemo to iskoristiti i karijerno se ispuniti bez hadrenja jadnih zabrinutih europskih sistema i drzavnih politika, koje imaju problem, jer vidi cuda, stranci sad ne zele da rade samo u rudniku i fabrikama :)
Mnogo jak post
Osmi Socrates

#9685 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Bodkin wrote: 24/08/2023 22:27
Osmi Socrates wrote: 24/08/2023 22:22 Pa nije baš k'o u Njegoša, jer je Njegoš bio genocidan. :lol:

Nude se svugdje. Da vidis poslova i plata u holandiji. Poenta je sto niko ne brani druge zemlje koliko se brani njemacka :D
Mada me cudi da ljudi nista o austriji ne govore. Gori su od njemaca. Doduse neko je tacno napisao da je njemacka na zapadu totalno drugacija od bajerna.

Pa gledaj, s obzirom koliko je BiH blizu Njemačke, Austrije i Švicarske, zapravo bi i trebalo sve biti u parama, većini ljudi. Bolji posao, relativno blizu rodnog mjesta. Tu se ne razmišlja. Ovo ja sa sjeverno-američke tačke gledišta.

Nadam se da ljudi ne prodaju sve u BiH, pa onda idu u ove zemlje.

Što se mene tiče, ja čitavoj Evropi ništa ne vjerujem. Od zla oca i gore majke. Evrovizija. :lol: Zajebaće i kad nema šta zajebati.
Didier

#9686 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Osmi Socrates wrote: 24/08/2023 22:28 Hvalim te Bože što nikad nisam znao. Na vrijeme sam otišao, to jest, odveli me, jer ako je i dalje Njegoš "ironično-sarkastična usporedba".... :lol:
Ali opet šest tisuća postova ovdje s nama, balkanskim luzerima...

Mogu te naučiti još poneku, ako želiš, da možeš s kanadskim Srbima popričati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#9687 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Koja je po tvom iskustvu glavna razlika izmedju Austrije, Bavarske i zapadne Njemacke?

Austrija i Bavarska su zatvorenije prema strancima?

Ono sto sam vidio ispod nalickane korporativne spike na besprijekornom engleskom jeste da Svabe/Bavarci ne mirisu Austrijance i vice versa.
elcaliente

#9688 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

EFD22 wrote: 24/08/2023 22:08 Neka im je sa srećom! Proći će ta godina, dvije, i onda će da vide šta je život.

A još jedna mlada porodica ode iz naše drage :bih:

Osipamo se, lagano…
BiH ima vise medicinara nego Kina imam osjecaj😁
elcaliente

#9689 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 24/08/2023 22:35

Koja je po tvom iskustvu glavna razlika izmedju Austrije, Bavarske i zapadne Njemacke?

Austrija i Bavarska su zatvorenije prema strancima?

Ono sto sam vidio ispod nalickane korporativne spike na besprijekornom engleskom jeste da Svabe/Bavarci ne mirisu Austrijance i vice versa.
Bavarci stuju Austrijance, ne vole sve ove sto su sjevernije od Frankfurta.
Didier

#9690 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Meni je Holandija dosadila nakon ovoliko godina, ali je u odnosu na Njemačku petnaest nivoa iznad. I ako ikad opet odselim iz Sarajeva, to će biti Holandija, Kanada ili nešto arapsko da uzmem pare.

Mi u Njemačku dolazili u DM i jeftinu ribu, i u taj jedan dan se iznerviram zbog načina komunikacije prema strancima.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#9691 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Didier wrote: 24/08/2023 22:37

Meni je Holandija dosadila nakon ovoliko godina, ali je u odnosu na Njemačku petnaest nivoa iznad. I ako ikad opet odselim iz Sarajeva, to će biti Holandija, Kanada ili nešto arapsko da uzmem pare.

Mi u Njemačku dolazili u DM i jeftinu ribu, i u taj jedan dan se iznerviram zbog načina komunikacije prema strancima.
Kad udjes u Holandiju iz Njemacke kao da zivis neki sci-fi film, sto jest-jest.

Samo da imaju one pametne semafore, bolji su :mrgreen:
Ozimician

#9692 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 24/08/2023 22:04
sehohari wrote: 24/08/2023 22:00

Jbg. :(

Ne znam kako se to onda isplati, gubiš više od godinu - godinu i po, a u tom vremenu nemaš primanja
Mada, dugorocno je opet bolje

Idu u skolu poslije posla, skolu im placa poslodavac.

Kaze ovaj momak, radi skoro 8 godina u KPD nikada
mu niko nije ni seminar neki ponudio. A ovdje u Njemackoj placaju skolu.
Jest jest, inače ovi naši po takvim pozicijama se sje*aše tražeći seminare. :D :D :D

U Njemačkoj će mu biti zanimljiva prva 2 možda (ako ih bude razumio), kasnije će psovati sve po spisku što mora ići i slušati predavanja. :D

Nego eto morao lik spomenuti neki razlog, a da nije "zinula guzica za parama" :D @Didier

U suštini radit će godinu i po kao Pflegehilfe (pomoćni njegovatelj), dakle bukvalno fizički posao, pranje, podizanje, vodanje/vozanje pacijenata i presvlačenje za najmanju moguću platu u zdravstvu.

Poslodavcu neće biti problem da plati školu, jer od tog posla bježi svako ko može.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#9693 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Didier wrote: 24/08/2023 22:34
Osmi Socrates wrote: 24/08/2023 22:28 Hvalim te Bože što nikad nisam znao. Na vrijeme sam otišao, to jest, odveli me, jer ako je i dalje Njegoš "ironično-sarkastična usporedba".... :lol:

:lol:

Ne isplati se ulazit u diskusiju sa Zvizovim iteracijama. Nikad ovdje nije manjkalo likova koji su dolazili da s visine sunarodnjacima i bivsim sugradjanima objasnjavaju stvari. I da naglasavaju sto puta kako su oni iznad blata i kaljuze u kojima se mi kao valjamo, a oni nas sazaljevaju i zele nam otvoriti oci.

Kolicina prezira koju pokazuju prema sopstvenim sunarodnjacima i bivsim sugradjanima je daleko veca nego kod oridjidji Evropljana prema migrantima sa istoka i juga, to ti garantujem. Dolazis na bosanski forum da Bosancima.guras prst u oko, umjesto da uzivas u ljepotama zapada kojima verbalno paradiras :-) ali hajde papir trpi sve i svako se zabavlja na svoj nacin.

Svima im je zajednicko da nikad tudje misljenje nisu prihvatili, valjda su za njih primitivni sunarodnjaci isto sto i bušmani :lol:

Izrazeno je to sa prekoatlanskom dijasporom, ali ima takvih slucajeva i sa ovim iz zapadne Evrope.
elcaliente

#9694 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Didier wrote: 24/08/2023 22:37

Iako Holandjani vuku porijeklo iz Njemacke😁

Kako im oni prva strofa himne kaze:

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#9695 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ovo Zviz ? :-)
Osmi Socrates

#9696 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Nigdje ja ne pokazujem prezir prema sunarodnjacima.

Više ti pokazuješ prezir prema sunarodnjacima kad pričaš o ljudima koji idu raditi u inostranstvo. Ili oni automatski prestaju biti sunarodnjaci čim pređu preko granice? Treba da citiram? Nemoj šuplje.
Didier

#9697 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

elcaliente wrote: 24/08/2023 22:44

Wilhelmus van Nassouwe
A od čega ti vodiš porijeklo? Odakle su tvoji, de nam reci. :kiss:
elcaliente

#9698 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Didier wrote: 24/08/2023 22:47
elcaliente wrote: 24/08/2023 22:44

Wilhelmus van Nassouwe
Bosnjaci- muslimani naravno🙂
konoplja

#9699 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

elcaliente wrote: 24/08/2023 22:49
Didier wrote: 24/08/2023 22:47

Bosnjaci- muslimani naravno🙂
Ja sam fakat mislio da si ti neki njihov, a naš. Neki Majer, Braun ili Šuman koji se odlucio medju svoje vratiti. :mrgreen:
n+1

#9700 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

_BataZiv_0809 wrote: 24/08/2023 22:43
Didier wrote: 24/08/2023 22:34

:lol:

Ne isplati se ulazit u diskusiju sa Zvizovim iteracijama. Nikad ovdje nije manjkalo likova koji su dolazili da s visine sunarodnjacima i bivsim sugradjanima objasnjavaju stvari. I da naglasavaju sto puta kako su oni iznad blata i kaljuze u kojima se mi kao valjamo, a oni nas sazaljevaju i zele nam otvoriti oci.

Kolicina prezira koju pokazuju prema sopstvenim sunarodnjacima i bivsim sugradjanima je daleko veca nego kod oridjidji Evropljana prema migrantima sa istoka i juga, to ti garantujem. Dolazis na bosanski forum da Bosancima.guras prst u oko, umjesto da uzivas u ljepotama zapada kojima verbalno paradiras :-) ali hajde papir trpi sve i svako se zabavlja na svoj nacin.

Svima im je zajednicko da nikad tudje misljenje nisu prihvatili, valjda su za njih primitivni sunarodnjaci isto sto i bušmani :lol:

Izrazeno je to sa prekoatlanskom dijasporom, ali ima takvih slucajeva i sa ovim iz zapadne Evrope.
Imao je rahmetli Karahasan jednu lijepu analogiju. Veli, kad antropolozi otkriju domorodačke zajednice, pa dođu među njih da istražuju njihov način života i kulturu, obično ih gledaju s izvjesne visine, kao primitivne i manje razvijene. No, nakon što antropolozi odu, dio domorodaca svoje sunarodnjake nastavlja gledati očima antropologa.

Na ovom forumu nikada nije falilo takvih.
Post Reply