Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
konoplja

#9451 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Mozda neko zeli da se zauvjek pozdravi sa prostorima BiH ili da imaju minimalan kontakt pa cinjenica da su blize nije toliko bitna. A jezik je definitivno na strani Kanade kao prednost. Engleski, pa cak i francuski su nam blizi. Istina je da se u zemljama Skandinavije moze mnogo toga na engleskom, ali u nekoj mjeri ce drustveni zivot ispastati ako se ne vlada njihovim primarnim jezikom.
Bodkin

#9452 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

swanfilter wrote: 23/08/2023 12:02
Bodkin wrote: 23/08/2023 12:00

Bolji ljudi :D
A i nacin zivota i sta je prihvatljivo je blize meni
Ti vec tamo pa znas ili je ovo nekakvo natucanje?
Zivio sam tamo pola godine
Ozimician

#9453 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ja licno nemam iskustva sa Kanadom niti licno znam nekoga ko je otisao tamo, ali pratim situaciju jer me zanimala takodjer.

Uglavnom koliko sam shvatio, prosle godine je Kanada primila rekordan broj imigranata, na ulicama su ljudi prilicno nezadovoljno pri ispitivanjima.
Najveci problem su trenutno nekretnine (kao i svugdje), cijene kirija i stanova su otisle u nebesa, za svaki grad u kojem ima zivota.

U zadnje vrijeme je trend da vozaci iz Evrope odlaze da rade u Kanadu, firme im prakticno zavrsavaju papirologiju, velika je potraznja za njima.
Znacajan bro ljudi sa Balkana (najvise Srbija) koji su recimo radili u Sloveniji ili Njemackoj u spedicijama je otislo tamo da radi.

U odnosu na Evropu, svi navode da je narod puno bolji i ljubazniji i da je lakse steci prijatelje medju domacima nego po Evropi.
Dope_Man

#9454 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ozimician wrote: 23/08/2023 13:00 U zadnje vrijeme je trend da vozaci iz Evrope odlaze da rade u Kanadu, firme im prakticno zavrsavaju papirologiju, velika je potraznja za njima.
Znacajan bro ljudi sa Balkana (najvise Srbija) koji su recimo radili u Sloveniji ili Njemackoj u spedicijama je otislo tamo da radi.
Zar nije tamo bio neki veliki problem sa vozacima u zadnjih par godina, neki protesti, blokirani racuni i cuda?
Vidio sam razne naslove, al nisam ulazio u sustinu pa ne znam sta se tacno desavalo.
Ozimician

#9455 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 23/08/2023 13:04
Ozimician wrote: 23/08/2023 13:00 U zadnje vrijeme je trend da vozaci iz Evrope odlaze da rade u Kanadu, firme im prakticno zavrsavaju papirologiju, velika je potraznja za njima.
Zar nije tamo bio neki veliki problem sa vozacima u zadnjih par godina, neki protesti, blokirani racuni i cuda?
Vidio sam razne naslove, al nisam ulazio u sustinu pa ne znam sta se tacno desavalo.
To je bilo za Coronu koliko sam upucen, uglavnom vozaci su protestovali - i onda silna "demokratija" - vozaci koji su protestovali, blokirali cestu, drzava im za kaznu blokirala racune, zamisli. :run:

Tada je dosta ljudi iz te branse ili napustilo bransu ili otislo u USA. Pa se stvorila ogromna potreba za vozacima, da firme vrbuju po cijelom svijetu vozace.

Eh sta je tacno bio razlog protesta, ne mogu se sjetiti, pa da ne lupam.

EDIT: Jedna poznanica iz Toronta je vec 3 mjeseca u BIH i kaze da joj se ne vraca u Toronto. Nisam je pitao za razlog, ali posto se ova tema otvorila, mogu priupitati.
dr_Evil

#9456 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

konoplja wrote: 23/08/2023 12:04 Mozda neko zeli da se zauvjek pozdravi sa prostorima BiH ili da imaju minimalan kontakt pa cinjenica da su blize nije toliko bitna. A jezik je definitivno na strani Kanade kao prednost. Engleski, pa cak i francuski su nam blizi. Istina je da se u zemljama Skandinavije moze mnogo toga na engleskom, ali u nekoj mjeri ce drustveni zivot ispastati ako se ne vlada njihovim primarnim jezikom.
Drustveni zivot i Skandinavija u istoj recenici :D

Dobro da ne lazem sinoc sam se zapio sa njima.. ali bez obzira, ne ide to dvoje nikako
Didier

#9457 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

dr_Evil wrote: 23/08/2023 10:22
Didier wrote: 23/08/2023 00:49 Možemo li malo prestati pričati o nacističkim potomcima i njihovoj zemlji?

Ima li neko da je otišao u Kanadu? Mene živo zanima kako je tamo, kontam nakon 3-4 godine Sarajeva da se tamo zaputim jedno vrijeme, čisto avanturistički, pa opet nazad.
Pricamo li ovdje o Hrvatskoj, Srbiji ili BiH :D Imali smo mi dosta tih nacista i njihovih potomaka :D

Zasto Kanada, ako vec ides na to onda bolje Finska :)
Finci imaju najviše samoubistava na svijetu, ili su u vrhu. Kanada ima i lijepog vremena, a jezik je engleski. Šta ću tamo gdje se priča jezik koji nikad niko ne bi savladao... Plus, čudni su do bola, imao sam ih nekoliko na poslu, okej su ljudi, ali to je drugi svijet.
Didier

#9458 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Bodkin wrote: 23/08/2023 12:19
swanfilter wrote: 23/08/2023 12:02

Ti vec tamo pa znas ili je ovo nekakvo natucanje?
Ja sam bio turistički prošle godine dva mjeseca, i oduševio sam se. Doduše, u dva grada imam familiju, pa je i to utjecalo da mi bude super.

Otišao sam i do Sijetla do trećeg rođaka, i zgrozio sam se Amerikom. Baš se vidi ogromna razlika.

Šta si radio u Vankuveru, kako si završio tamo?
konoplja

#9459 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

dr_Evil wrote: 23/08/2023 13:10
konoplja wrote: 23/08/2023 12:04 Mozda neko zeli da se zauvjek pozdravi sa prostorima BiH ili da imaju minimalan kontakt pa cinjenica da su blize nije toliko bitna. A jezik je definitivno na strani Kanade kao prednost. Engleski, pa cak i francuski su nam blizi. Istina je da se u zemljama Skandinavije moze mnogo toga na engleskom, ali u nekoj mjeri ce drustveni zivot ispastati ako se ne vlada njihovim primarnim jezikom.
Drustveni zivot i Skandinavija u istoj recenici :D

Dobro da ne lazem sinoc sam se zapio sa njima.. ali bez obzira, ne ide to dvoje nikako
Pa... :D

Drugacija kultura. Hladnija kao i klima, ali se moze fino provesti.
Bodkin

#9460 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Didier wrote: 23/08/2023 13:27
Bodkin wrote: 23/08/2023 12:19

Ja sam bio turistički prošle godine dva mjeseca, i oduševio sam se. Doduše, u dva grada imam familiju, pa je i to utjecalo da mi bude super.

Otišao sam i do Sijetla do trećeg rođaka, i zgrozio sam se Amerikom. Baš se vidi ogromna razlika.

Isto imam familiju i rodjak mi pomogao da nadjem neki uredski posao da vidim kako je gore. Kasnije sisao u USA i zivio dole neko vrijeme.

Vrijeme je doduse u BC uzasno jer kisa jako puno pada. Pretpostavljam da si ti bio preko ljeta ali ko voli prirodu, grad je savrsen.
Malo su ga unistili ultraliberalnom politikom ali eto uvijek je top 5 grad za zivjeti na listama

A u pravu si za fince. Jedni od cudnijih ljudi koje sam upoznao
Didier

#9461 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Bodkin wrote: 23/08/2023 13:43
Didier wrote: 23/08/2023 13:27

Isto imam familiju i rodjak mi pomogao da nadjem neki uredski posao da vidim kako je gore. Kasnije sisao u USA i zivio dole neko vrijeme.

Vrijeme je doduse u BC uzasno jer kisa jako puno pada. Pretpostavljam da si ti bio preko ljeta ali ko voli prirodu, grad je savrsen.
Malo su ga unistili ultraliberalnom politikom ali eto uvijek je top 5 grad za zivjeti na listama

A u pravu si za fince. Jedni od cudnijih ljudi koje sam upoznao
Ma da, a Toronto je opet veoma hladan tokom zime, o drugim gradovima da ne govorim. Bio sam ljeti u BC-u, i vrijeme je bilo fenomenalno, ali je bilo i kiše, pa sam vidio na šta liči kad natapuša ubije u pojam.

Meni je onako privlačno jer su ljudi uglavnom ljubazni, ima mnogo dešavanja, priča se engleski, hrana je uglavnom dobra, i sl. A i ja sam čuo za te restriktivne stvari, pogotovo tokom pandemije, gdje su ljude baš terorisali.

Budem vidio, neka me zasad u svom gradu :)
Alles-Tamam

#9462 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

https://www.tagesschau.de/inland/innenp ... t-102.html

Novi zakon o dvojnom a i brzem drzavljanstvu najbolje drzave u EU je na putu.
Didier

#9463 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Alles-Tamam wrote: 23/08/2023 14:19 https://www.tagesschau.de/inland/innenp ... t-102.html

Ma mogu mislit, na putu, a nikad da dođe na dnevni red.

Po čemu je to Njemačka najbolja država? Osim što tebi godi jer uzimaš provizije da zaposliš raju?
konoplja

#9464 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Alles-Tamam wrote: 23/08/2023 14:19 https://www.tagesschau.de/inland/innenp ... t-102.html

E dobar. Daj to što prije da se završi pa da bježim iz najbolje države EU. :lol:
Alles-Tamam

#9465 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Didier wrote: 23/08/2023 14:23

Po čemu je to Njemačka najbolja država? Osim što tebi godi jer uzimaš provizije da zaposliš raju?
Pa mimo toga sto uzimam provizije od napacenog balkanskog zivlja najbolja je i po tome sto mogu uzet auto na lizing i sa samo 1000 predjenih kilometara do Sarajeva mogu da se foliram po gradu.

Skolstvo,zdravstvo i slobodu da budes sta zelis i radis sta hoces ne ubrajam u prednosti.Samo ovo gore prvo sto sam napisao.
dr_Evil

#9466 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ne znam narode sto ste svi navalili na tu alemanju tita vam. Iskreno najcesce objasnjenje bude da neko moze vikendom autom do kuce otic. Onda svi idete u MinKen pa roncate da ne mozete stan kupit ni kiriju placat.

E sad stvarno, ovo ne pisem da nekoga uvrijedim niti kritikujem. Nego da upitam.

Zasto bjezite od zemalja Skandinavije ili slicno? Place iste ili vece, hrana 10 puta skuplja nego u svabe, auta skuplja, ali zato stanovi i kuce ocito jeftiniji, i imaju odlicne relacije sa nasim ljudima za razliku od svaba koje nas nesto i ne gotive
Last edited by dr_Evil on 23/08/2023 14:33, edited 1 time in total.
konoplja

#9467 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Alles-Tamam wrote: 23/08/2023 14:28

Pa mimo toga sto uzimam provizije od napacenog balkanskog zivlja najbolja je i po tome sto mogu uzet auto na lizing i sa samo 1000 predjenih kilometara do Sarajeva mogu da se foliram po gradu.

Skolstvo,zdravstvo i slobodu da budes sta zelis i radis sta hoces ne ubrajam u prednosti.Samo ovo gore prvo sto sam napisao.
Uh sad bi se nasalio, ali bojim se ljudi ce me pogresno shvatiti i nece to razumjeti kao salu :mrgreen:
Last edited by konoplja on 23/08/2023 14:35, edited 1 time in total.
Didier

#9468 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Alles-Tamam wrote: 23/08/2023 14:28 Skolstvo,zdravstvo i slobodu da budes sta zelis i radis sta hoces ne ubrajam u prednosti.Samo ovo gore prvo sto sam napisao.
Hajde šta se vrijeđaš, onoliko posla i ne trebaš raditi za džaba.

A šta je s kupovnom moći nekretnina, nepovoljnog trenutnog zakona o državljanstvu, odvratnim jezikom? Jesu li i to prednosti? :D
Bloo
Globalna šefica

#9469 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

konoplja wrote: 23/08/2023 14:33 Uh sad bi se nasalio, ali bojim se ljudi ce me pogresno shvatiti i nece to razumjeti kao salu
:twisted:
konoplja

#9470 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Bloo wrote: 23/08/2023 14:36
konoplja wrote: 23/08/2023 14:33 Uh sad bi se nasalio, ali bojim se ljudi ce me pogresno shvatiti i nece to razumjeti kao salu
:twisted:
Izbjegavam ban. :lol:
Alles-Tamam

#9471 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Didier wrote: 23/08/2023 14:34
Alles-Tamam wrote: 23/08/2023 14:28 Skolstvo,zdravstvo i slobodu da budes sta zelis i radis sta hoces ne ubrajam u prednosti.Samo ovo gore prvo sto sam napisao.
Hajde šta se vrijeđaš, onoliko posla i ne trebaš raditi za džaba.

A šta je s kupovnom moći nekretnina, nepovoljnog trenutnog zakona o državljanstvu, odvratnim jezikom? Jesu li i to prednosti? :D
Odes brat onda u Burkinu Faso.Tamo je sto se tice nekretnina raj na zemlji.Valjda ima razlog sto je u Njemackoj skupo a u Armeniji jeftino.
Jezik je licna preferenca.

A ovo je nesto najljepse sto sam danas procitao u grupi.Divna jedna porodica iz Krajine sa dvoje malih andjela koji nikada nece doci u situaciju da cuju "selam poslo me Asim"

Image
moimoi

#9472 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

A ja cula (iz meni pouzdanih izvora)da je zdravstvo u sve vecem krcu, da jedva na red dolazis, da cak i nekih lijekov fali… Da u vrticima tete ne najavljeno smanjuju radne sate, da ih nema dovoljno…da je inace problem dobiti mjesto u vrticima. Da su kirije uzasno poskupile, da na aerodromima svako malo strajkuju… da nema radnika etc :D

Mimo sto te primoravaju da ucis jezik iako recimo tecno govoris eng :D
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#9473 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

moimoi wrote: 23/08/2023 14:48

A ja cula (iz meni pouzdanih izvora)da je zdravstvo u sve vecem krcu, da jedva na red dolazis, da cak i nekih lijekov fali… Da u vrticima tete ne najavljeno smanjuju radne sate, da ih nema dovoljno…da je inace problem dobiti mjesto u vrticima. Da su kirije uzasno poskupile, da na aerodromima svako malo strajkuju… da nema radnika etc :D

Ima i toga i to pofino... Zapravo kad bolje razmislim, to vec postaju polahko goruci problemi. Nailed it.
Comandini

#9474 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

konoplja wrote: 23/08/2023 11:27
Comandini wrote: 23/08/2023 10:47
Meni je Kanada ostavila dojam Amerike sa svim manama a bez prednosti. Geografija je isto vrlo bitan faktor i prvi sok za nekog ko je navikao na Evropu - prostranstva bez icega i ravni gradovi u aglomeracijama.
Znaci Amerika lite. :mrgreen:
Imaju te razlike, koje bi neki smatrali prednostima Kanade, poput javnog zdravsta, povoljnijih fakulteta i zakonom garantovanog odmora. Sve su to super stvari ali ipak kad sve stavim na vagu, prevagne Amerika. Meni ovo gore nabrojano nije toliko bitno poput slobode koju pruzaju Prvi i Drugi amandman i federalizm Amerike.
Izdaci su visi radi socijalnih usluga a place su manje, manje slobode i manje raznolikosti. Problem socijalnih usluga je da kategorija naseg migranta koji je u mogucnosti da ostvari preseljenje u Ameriku svakako dobiva dobru ponudu osiguranja od firme a i uvijek moze doplatiti dodatno ovisno od zelja i finansijske racunice. Naravno da sam i ja sa 17 nakon gledanja Michaela Moorea mislio da je to katastrofalno - vjerojatno i jeste - ali to drugacije izgleda na privatnom planu i profilu migranta srednje do vise srednje klase.

U Americi je impresivno kad odes iz Bostona u Houston i nadjes se u necemu totalno drugacijem, dok je u Kanadi naravno geografski jednolicnije.

S druge strane, drustvena integracije u Kanadi je svemirski brod za skandinavce, pa ako neko voli hladnocu a zeli emigrirati bolje da ode tamo. Finansijski je slicno, jedino sto je dalje, ali zato nema etnocentricnih problema.
Last edited by Comandini on 23/08/2023 14:53, edited 1 time in total.
Alles-Tamam

#9475 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

moimoi wrote: 23/08/2023 14:48

Sve tacno,znas ono ekspanzija,drzava cvijeta. Ne mozes naci radnika koliko drzavi treba.Do nove godine ce doci oko 80 socijalnih radnika iz Zenice,Sarajeva,Banja Luke i Doboja u Njemacku,sa nestrpljenjem ih ocekujem.
Zamisli jebo te ljudi strajkuju i dobiju 377 do 498 Eura vise.
Post Reply