Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Didier wrote: ↑23/08/2023 00:49
Možemo li malo prestati pričati o nacističkim potomcima i njihovoj zemlji?
Ima li neko da je otišao u Kanadu? Mene živo zanima kako je tamo, kontam nakon 3-4 godine Sarajeva da se tamo zaputim jedno vrijeme, čisto avanturistički, pa opet nazad.
Kanada je super što se nekih stvari tiče.
Za visokoobrazovane sa dobrim znanjem engleskog je imigracija dosta jednostavna. Imaju bodovni sistem nalik na Australiju i Novi Zeland.
Klima najsličnija našoj je u BC, ostale države su pohladne
Da si kupio kad sam ti govorio, dok je kamata bila 2%, mogao si proći s ratom od 1.500, i onda od poreza odbiti barem 200-300. Sad bi u Bavarskoj takav stan bio barem 400-500 tisuća, a to je onda duplo nego što ti je kirija, tako da je sad mnogo teže. Ali opet se više isplati, pogotovo kad skontaš da za pet godina daš 60.000 eura u nepovrat.
Ma jok. Ne znam tacno bas kad su cijene i kamate podivljale, ali nisam mogao. Cim je zena dobila trajnu, isli smo, ne moze.
Van Bayerna moze , ali to sad nije opcija jer ne mozemo samo tako posao promjeniti.
Plus, nisam imao 20% od cijene svakako. Jbg nek je stan 300k, treba mi znaci 60k.
Kod nas je bilo 15% do 34 godine, i 25% preko 34%, srecom bili smo u prvoj grupi. Da ti pravo kazem danas sa djecom nikad ne bih skupio, cim imas djecu ako dvoje radi odmah moras imati 2 auta da bi stizao vrtice, odnese vrag salu.
Jedno pitanje za sve koji su u DE.... dokle je onaj novi zakon za drzavljanstvo, što su rekli da nakon 5 godina se moze steci pravo na drzavljanstvo. U vijestima zadnje spominjanje istog April.2023 I od tada tisina...
BiBi911 wrote: ↑23/08/2023 07:35
Jedno pitanje za sve koji su u DE.... dokle je onaj novi zakon za drzavljanstvo, što su rekli da nakon 5 godina se moze steci pravo na drzavljanstvo. U vijestima zadnje spominjanje istog April.2023 I od tada tisina...
Radijska tisina je sto se toga tice trenutno. Kad ce biti u proceduri, hoce li biti usvojeno, pitanje je.
Radijska tisina je sto se toga tice trenutno. Kad ce biti u proceduri, hoce li biti usvojeno, pitanje je.
Ima li neko da je otišao u Kanadu? Mene živo zanima kako je tamo, kontam nakon 3-4 godine Sarajeva da se tamo zaputim jedno vrijeme, čisto avanturistički, pa opet nazad.
Za visokoobrazovane sa dobrim znanjem engleskog je imigracija dosta jednostavna. Imaju bodovni sistem nalik na Australiju i Novi Zeland.
Ma da, znam da je lako useliti.
Bio sam u Vankuveru prošle godine, mislim da ljepši grad u životu nisam vidio.
Taj zakon je medju prvim poslije pauze, tj u septembru ce doci na red
Taj zakon je medju prvim poslije pauze, tj u septembru ce doci na red
https://www.berliner-zeitung.de/news/mi ... -li.381403
Navodno, danas vlada prihvata zakon i dalje šalje Bundestagu na usvajanje.
Već su izašli članci koji komentarišu dosadašnju implementaciju naturalizacije koja je u nekim krajevima jako spora i obrada zahtjeva traje veoma dugo iz raznih razloga, počevši od političke klime preko nedostatka službenika, do preopterećenosti ureda itd.
Mozda grijesim, al cini mi se da prvih pet godina ne mozes napustati drzavu. Il je ipak to pravilo vezi neceg drugog.
Skolski otisao tamo kao srednjoskolac. Sa porodicom.
Nakon 20ak godina on se preselio u Bec. Starci isto polako penzija i vracaju se u BiH ...
A visokoobrazovani sa dovoljno bodova idu odmah na straight-to-residence, koja traje pet godina, granted, ali u tih pet godina smiješ putovati gdje hoćeš, naravno moraš više od 50% vremena u toku jedne godine biti u Canadi, to je jedini limit. Znači putovanja max 180 dana u godini, što svakako nije neki limitirajući faktor.
Didier wrote: ↑23/08/2023 00:49Možemo li malo prestati pričati o nacističkim potomcima i njihovoj zemlji?
Pricamo li ovdje o Hrvatskoj, Srbiji ili BiH Imali smo mi dosta tih nacista i njihovih potomaka
Zasto Kanada, ako vec ides na to onda bolje Finska
Didier wrote: ↑23/08/2023 00:49Možemo li malo prestati pričati o nacističkim potomcima i njihovoj zemlji?
Pricamo li ovdje o Hrvatskoj, Srbiji ili BiH Imali smo mi dosta tih nacista i njihovih potomaka
Zasto Kanada, ako vec ides na to onda bolje Finska
Puno je lakša imigracija u Kanadu, nego Finsku. A i dalje je od Rusije
swanfilter wrote: ↑23/08/2023 10:19
Mozda grijesim, al cini mi se da prvih pet godina ne mozes napustati drzavu. Il je ipak to pravilo vezi neceg drugog.
Nakon 20ak godina on se preselio u Bec. Starci isto polako penzija i vracaju se u BiH ...
Mislim da je to bila za vrijeme azila i azilanata. Oni nisu smjeli napustati dok azil ne predje u prebivaliste
Ma da, znam da je lako useliti.
Ima li iko iz Kanade na ovoj temi?
Evo mestre, ima filozof iz Kanade @Osmi Socrates.
Inace, lijepa zemlja. Pogotovo Banff i Lake Louise dio, ali sa politikom koja mi se nikako ne svidja i za mene previse autoritativna i zaludjena nekim nebuloznim idejama o socijalnoj pravdi. Isto je sa Australijom i NZ, a meni koji naginje najvise Libertarijanizmu to ne odgovora.
swanfilter wrote: ↑23/08/2023 10:19
Mislim da je to bila za vrijeme azila i azilanata. Oni nisu smjeli napustati dok azil ne predje u prebivaliste
Koliko se sjecam, oni su se dugo bakcali papirima za ulazak.
Zivio sam u Vanc neko vrijeme. Jedan od boljih gradova na svijetu za zivjeti po meni. Nije tako jednostavno otici ni za kvalifikovane. Plus sto ta ultra liberalna politika za drogu je unistila grad. Bruka beskucnika i smeca po ulici. Bio sam prije 15 i prije 4 godine. Razlika OGROMNA
Ima li iko iz Kanade na ovoj temi?
Evo mestre, ima filozof iz Kanade @Osmi Socrates.
Inace, lijepa zemlja. Pogotovo Banff i Lake Louise dio, ali sa politikom koja mi se nikako ne svidja i za mene previse autoritativna i zaludjena nekim nebuloznim idejama o socijalnoj pravdi. Isto je sa Australijom i NZ, a meni koji naginje najvise Libertarijanizmu to ne odgovora.
Meni je Kanada ostavila dojam Amerike sa svim manama a bez prednosti. Geografija je isto vrlo bitan faktor i prvi sok za nekog ko je navikao na Evropu - prostranstva bez icega i ravni gradovi u aglomeracijama.
Da bi koristio kanadsku penziju moraš boraviti 6 mjeseci godišnje u Kanadi, ni dana manje. To je problem za ljude koji žele da žive negdje drugo.
Što se tiče zdravstvenog osiguranja bolje je i humanije nego u Americi.
Što se tiče godišnjih odmora to je u slabijim firmama kao u Americi, znači prosjek je 7 dana. Možeš uzeti i mjesec dana,
ali kad se vratiš sa godišnjeg odmora mijenjaj firmu.
Radi se puno, a građevinski radnici i ostali rade i praznicima i tu su kao i Amerika.
Kako sam pričao sam prijateljima dobro je u Italiji, 75 % Italijana ima svoju nekretninu, radi se kao i svuda, a u avgustu je fera gosta i cijela italija ne radi skoro mjesec dana. Svi su na godišnjem odmoru. Hrana je dobra, auti i garderoba i arhitektura je lijepa, ljudi dugo žive i nije daleko.
Meni je Kanada ostavila dojam Amerike sa svim manama a bez prednosti. Geografija je isto vrlo bitan faktor i prvi sok za nekog ko je navikao na Evropu - prostranstva bez icega i ravni gradovi u aglomeracijama.
Znaci Amerika lite.
Imaju te razlike, koje bi neki smatrali prednostima Kanade, poput javnog zdravsta, povoljnijih fakulteta i zakonom garantovanog odmora. Sve su to super stvari ali ipak kad sve stavim na vagu, prevagne Amerika. Meni ovo gore nabrojano nije toliko bitno poput slobode koju pruzaju Prvi i Drugi amandman i federalizm Amerike.
Ja ne kontam zasto bi neko odavde isao u kanadsku zimsku nedođiju pored Skandinavije gore. Mnogo bolje i jos mnogo blize. O lakoci odlaska da ne govorim ...
swanfilter wrote: ↑23/08/2023 11:51
Ja ne kontam zasto bi neko odavde isao u kanadsku zimsku nedođiju pored Skandinavije gore. Mnogo bolje i jos mnogo blize. O lakoci odlaska da ne govorim ...
Bolji ljudi
A i nacin zivota i sta je prihvatljivo je blize meni
swanfilter wrote: ↑23/08/2023 11:51
Bolji ljudi
A i nacin zivota i sta je prihvatljivo je blize meni