Ukrajina
- Čitalac
#180451 Re: Ukrajina
Veliko istraživanje „stanja nacije“, u susret Danu nezavisnosti. U ovom trenutku, gotovo polovina Ukrajinaca (49%) smatra da se događaji u Ukrajini razvijaju u dobrom pravcu (10 procenata manje nego u novembru 2022), oko trećine (32%) misli da idu u pogrešnom pravcu, a ostali su neodlučni. Teritorijalne ustupke zarad okončanja rata podržalo bi manje od 5 odsto građana Ukrajine.
Relativna većina, 42% Ukrajinaca, zalaže se za nastavak borbe i u slučaju da agresor pojača raketne napade na ukrajinske gradove, što bi dovelo do porasta civilnih žrtava. Dvadeset odsto ispitanika radije bi pokušalo zamrznuti sukob, ali ne i učiniti ustupke Rusiji, dok 23% ispitanika smatra da bi u tom slučaju trebalo započeti pregovore s agresorom o prekidu rata.
Relativna većina ( 46 % ) ne misli da će zapadni partneri značajno smanjiti pomoć Ukrajini ukoliko kontraofanziva ne donese značajan rezultat. Da će pomoć u tom slučaju biti značajno manja smatra gotovo trećina ispitanika.
https://dif.org.ua/article/den-nezalezh ... c143506379
Relativna većina, 42% Ukrajinaca, zalaže se za nastavak borbe i u slučaju da agresor pojača raketne napade na ukrajinske gradove, što bi dovelo do porasta civilnih žrtava. Dvadeset odsto ispitanika radije bi pokušalo zamrznuti sukob, ali ne i učiniti ustupke Rusiji, dok 23% ispitanika smatra da bi u tom slučaju trebalo započeti pregovore s agresorom o prekidu rata.
Relativna većina ( 46 % ) ne misli da će zapadni partneri značajno smanjiti pomoć Ukrajini ukoliko kontraofanziva ne donese značajan rezultat. Da će pomoć u tom slučaju biti značajno manja smatra gotovo trećina ispitanika.
https://dif.org.ua/article/den-nezalezh ... c143506379
- janje_
#180452 Re: Ukrajina
Ima u ovom liku neki psihopatski momenat, ali vjerovatno da nije takav, ne bi bio tu gdje jeste..
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#180453 Re: Ukrajina

Ulazimo u fazu "prazno posuđe pravi najviše buke" Putinovih ratnih napora.
- Čitalac
#180454 Re: Ukrajina
Filmski kritičar Anton Filatov već godinu dana pripadnik je Oružanih snaga, prošao je kroz bitke u Lisičansku, Soledaru i Bahmutu. Piše o osnovnim elementima u ratu.
*ZEMLJA: Što više vaš rov izgleda kao grob, veća je vjerojatnost da ćete ostati živi. Zakopao sam se u rupu i to je to. Zemlja je ovdje vaš dom, također bez metafora. To su zidovi, pokrovi, vaš oklop, vaša zaštita. Kad mokar hodaš po rovu, zemlja se zalijepi za tebe. Na čizmama, na odjeći, može biti nekoliko kilograma blata. Ali ne osjećaš se prljavo. Za mene je ovo jako čudno. Kod kuće sam prao ruke 20 puta dnevno, a ovdje 20 puta mjesečno. I zapravo se ta prljavština više ne percipira kao prljavština. To je samo dio vas i vašeg postojanja.
*VODA: U mom životu bilo je previše kave. I što više pijem kavu, sve više shvaćam: najukusnije piće u životu je obična voda. U mom prvom tjednu na fronti prošlog ljeta, kopali smo rovove u blizini rafinerije nafte u Lisičansku. Vrućina, kamenito tlo. Četvrti ili peti dan ostali smo bez vode. Napokon su je donijeli – ali ne u bocama, već iz najbliže dizalice, koja je još radila. Prljava i žućkasta, bila je to vrlo ukusna voda...Mobilizirano tijelo nekako podnosi i prljave ruke i prašinu i prljavu vodu i loš zrak. Začudo, na fronti se rijetko razbolim, u usporedbi s mirnim životom, puno manje. Što je prehlada, uopće se ne sjećam.
*ZRAK: Na fronti zrak mi miriše na slobodu. Unatoč tome što ste stalno pritisnuti sa svih strana naredbama, pravilima, statutima, formom, u isto vrijeme ste interno apsolutno slobodni. Dopuštate si stvari koje nikada ne biste dopustili. To je potpuni slobodni stil...“Zrak!" komanda je obično kada nešto pada s neba, raketa ili dron. Sve donedavno, kada bi čuli ovu naredbu, momci su padali na zemlju i pretvarali se da su mrtvi...Ponekad se motori neprijateljske bespilotne letjelice isključe pri prilazu tako da se ne može čuti. Zadnjih stotinjak metara ide do cilja u apsolutnoj tišini. Možete ga vidjeti, ali ne možete čuti. Ovo je užasan trik, vrlo učinkovit i zastrašujući...Dešava se da po nekoliko mjeseci nitko ne juriša na tvoj dio fronte. A ti sjediš i gledaš kako se ništa ne događa. Stoga je nebo možda jedini dio prostora pred vašim očima gdje se neprestano nešto mijenja. Oblak je proletio, sunce se pomaknulo. Fluidna beskonačna apstrakcija koja vam omogućuje da odlutate.
*VATRA: Na fronti je vatra luksuz. Grije i suši i hrani. Kada možete kuhati na prvoj liniji, jesti toplo, to je luksuz. Kipuća voda je luksuz...Jedne kasne večeri bio sam na dužnosti i dugo sam iz rova gledao u prekrasno prelivanje crvenog cvijeća na nebu nad Lisičanskom. "Baš nevjerojatan zalazak sunca", pomislio sam. Ali pola sata kasnije, kada se sunce konačno trebalo sakriti iza horizonta, sve nijanse crvene nastavile su se držati neba. Tada sam shvatio da preda mnom nije slikoviti kraj dana, već đavolska ekstravaganca fosfornih bombi. Fosforne bombe su oblak koji tako malim ciglama pada na zemlju. Spale sve što dohvate. Gori sve što može gorjeti. Kažu da pakao miriše na sumpor – ne znam, prije na fosfor. Plastika, drvo, metal, sve se rastapa u jednom odvratnom mirisu.
*ČOVJEK: Zaista izuzetna djela ovdje izvodi netko od koga to nitko nije očekivao. I koji to od samog sebe nije očekivao. Smireni, neupadljivi ljudi, koje naprosto ne vidite iza onih koji se udaraju u prsa i govore da su spremni bosi hodati do Moskve. A više šanse za opstanak ima onaj tko ne analizira, nego djeluje. Pitate osobu: "Kako si to uopće preživio?" On kaže: "Jedva se sjećam. Samo sam nešto radio." Refleksno izbija iznutra, dijelom nesvjesno: trčao, punio, bacao, trčao, čučnuo, legao, trčao, blokirao, skočio. Puno životinjske energije...Čak i ako vas osoba pored vas ljuti hrkanjem, smradom, načinom razgovora, jedan njezin ili vaš mali postupak u nekom trenutku može stvarno puno pomoći, pomoći da proživite još jedan dan...
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#180455 Re: Ukrajina
Čitalac wrote: ↑22/08/2023 16:20 Filmski kritičar Anton Filatov već godinu dana pripadnik je Oružanih snaga, prošao je kroz bitke u Lisičansku, Soledaru i Bahmutu. Piše o osnovnim elementima u ratu.
*ZEMLJA: Što više vaš rov izgleda kao grob, veća je vjerojatnost da ćete ostati živi. Zakopao sam se u rupu i to je to. Zemlja je ovdje vaš dom, također bez metafora. To su zidovi, pokrovi, vaš oklop, vaša zaštita. Kad mokar hodaš po rovu, zemlja se zalijepi za tebe. Na čizmama, na odjeći, može biti nekoliko kilograma blata. Ali ne osjećaš se prljavo. Za mene je ovo jako čudno. Kod kuće sam prao ruke 20 puta dnevno, a ovdje 20 puta mjesečno. I zapravo se ta prljavština više ne percipira kao prljavština. To je samo dio vas i vašeg postojanja.
*VODA: U mom životu bilo je previše kave. I što više pijem kavu, sve više shvaćam: najukusnije piće u životu je obična voda. U mom prvom tjednu na fronti prošlog ljeta, kopali smo rovove u blizini rafinerije nafte u Lisičansku. Vrućina, kamenito tlo. Četvrti ili peti dan ostali smo bez vode. Napokon su je donijeli – ali ne u bocama, već iz najbliže dizalice, koja je još radila. Prljava i žućkasta, bila je to vrlo ukusna voda...Mobilizirano tijelo nekako podnosi i prljave ruke i prašinu i prljavu vodu i loš zrak. Začudo, na fronti se rijetko razbolim, u usporedbi s mirnim životom, puno manje. Što je prehlada, uopće se ne sjećam.
*ZRAK: Na fronti zrak mi miriše na slobodu. Unatoč tome što ste stalno pritisnuti sa svih strana naredbama, pravilima, statutima, formom, u isto vrijeme ste interno apsolutno slobodni. Dopuštate si stvari koje nikada ne biste dopustili. To je potpuni slobodni stil...“Zrak!" komanda je obično kada nešto pada s neba, raketa ili dron. Sve donedavno, kada bi čuli ovu naredbu, momci su padali na zemlju i pretvarali se da su mrtvi...Ponekad se motori neprijateljske bespilotne letjelice isključe pri prilazu tako da se ne može čuti. Zadnjih stotinjak metara ide do cilja u apsolutnoj tišini. Možete ga vidjeti, ali ne možete čuti. Ovo je užasan trik, vrlo učinkovit i zastrašujući...Dešava se da po nekoliko mjeseci nitko ne juriša na tvoj dio fronte. A ti sjediš i gledaš kako se ništa ne događa. Stoga je nebo možda jedini dio prostora pred vašim očima gdje se neprestano nešto mijenja. Oblak je proletio, sunce se pomaknulo. Fluidna beskonačna apstrakcija koja vam omogućuje da odlutate.
*VATRA: Na fronti je vatra luksuz. Grije i suši i hrani. Kada možete kuhati na prvoj liniji, jesti toplo, to je luksuz. Kipuća voda je luksuz...Jedne kasne večeri bio sam na dužnosti i dugo sam iz rova gledao u prekrasno prelivanje crvenog cvijeća na nebu nad Lisičanskom. "Baš nevjerojatan zalazak sunca", pomislio sam. Ali pola sata kasnije, kada se sunce konačno trebalo sakriti iza horizonta, sve nijanse crvene nastavile su se držati neba. Tada sam shvatio da preda mnom nije slikoviti kraj dana, već đavolska ekstravaganca fosfornih bombi. Fosforne bombe su oblak koji tako malim ciglama pada na zemlju. Spale sve što dohvate. Gori sve što može gorjeti. Kažu da pakao miriše na sumpor – ne znam, prije na fosfor. Plastika, drvo, metal, sve se rastapa u jednom odvratnom mirisu.
*ČOVJEK: Zaista izuzetna djela ovdje izvodi netko od koga to nitko nije očekivao. I koji to od samog sebe nije očekivao. Smireni, neupadljivi ljudi, koje naprosto ne vidite iza onih koji se udaraju u prsa i govore da su spremni bosi hodati do Moskve. A više šanse za opstanak ima onaj tko ne analizira, nego djeluje. Pitate osobu: "Kako si to uopće preživio?" On kaže: "Jedva se sjećam. Samo sam nešto radio." Refleksno izbija iznutra, dijelom nesvjesno: trčao, punio, bacao, trčao, čučnuo, legao, trčao, blokirao, skočio. Puno životinjske energije...Čak i ako vas osoba pored vas ljuti hrkanjem, smradom, načinom razgovora, jedan njezin ili vaš mali postupak u nekom trenutku može stvarno puno pomoći, pomoći da proživite još jedan dan...
zaboravio sam ovo...baš me vrati...uhh
Last edited by JoseMujica on 22/08/2023 16:45, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
-
CrveniKuk
-
sumirprimus
#180458 Re: Ukrajina
Bilo jutros
-
CrveniKuk
#180459 Re: Ukrajina
Vjerovatno su snimci stari nekoliko dana. Pošto je riječ o borbama za Robotny i na snimci vidimo Bradaly-a, vjerovatno je riječ o 47.mehanizovanoj brigadi. Dosta smo je kritikovati, ali ovdje možemo vidjeti, da još uvijek pješadija igra glavnu riječ što se tiče borbi i oslobođenja novih teritorija i da pjšadija 47.brigade su spremi da se bore i to po svemu sudeći rade dobro. Ako, ništa drugo, ne bježe, bore se aktivno…Takođe, na ovom snimku se može vidjeti, kako jedno oklopno vozilo, može igrati veliku ulogu. Moj zaključak, da je posada Bradly-a ima dovoljno iskustva što se može procijeniti na osnovu učinka. Iz nekoliko kuća, Ukrajincima su otpor pružali Rusi…Bradly djeluje po kućama.
Slava Ukraini!
Slava herojima!
Slava Ukraini!
Slava herojima!
-
sumirprimus
#180461 Re: Ukrajina
Defmonje too danas komentirao kao prijavili t55 pogodak ono t90 njihov.
-
CrveniKuk
#180462 Re: Ukrajina
Ako Ameri odvrnu pipu sto se tiče aviona F-16…biće ludilo.
Last edited by CrveniKuk on 22/08/2023 17:10, edited 1 time in total.
-
CrveniKuk
#180463 Re: Ukrajina
Da, i to T-90 Rusi same unište. Nema šta, ovo može uraditi samo neki moron ili nadrogiran lik.sumirprimus wrote: ↑22/08/2023 17:09 Defmonje too danas komentirao kao prijavili t55 pogodak ono t90 njihov.
-
sumirprimus
- Čitalac
#180465 Re: Ukrajina
Britanski general Richard Barrons kaže za BBC da Ukrajina u ovom trenutku ima kapacitet da ne izgubi i da se situacija ne pogorša, ali ne i da dobije rat.
- Čak i ako ostvare velike uspjehe na bojnom polju prije nego što nastupi zima, to neće biti dovoljno da otjeraju Rusiju iz Ukrajine. Odnosno, trenutni kapacitet je dovoljan da se ne izgubi, dovoljan da se ne pogorša situacija – ali nije dovoljan da se pobijedi. Sada je vrijeme za treću fazu zapadne vojne pomoći. Ovo je "faza izbora": hoće li Zapad nastaviti stajati rame uz rame s Ukrajinom i osigurati joj oružje, obuku, novac i podršku ili ne? Po mom mišljenju, radi se o najmanje dvije godine tokom kojih Ukrajini treba dati sposobnost da porazi Rusiju na bojnom polju i oslobodi cijeli svoj teritorij. Dakle, ovaj je rat sada došao u vrlo tešku fazu – kaže Barrons.
Po njegovim riječima, ukrajinske oružane snage pokazale su se fantastično u obrani i iznenadile mnoge.
- Ali za uspjeh prve faze rata uvelike su zaslužni sustavni propusti i nesposobnost ruskih oružanih snaga, koje su bile puno veće, ali nikako bolje. A sada smo u drugoj fazi, kada Ukrajina već ima inicijativu na bojnom polju. Ukrajinska vojska napreduje dijelom zahvaljujući opremi i obuci NATO-a. Ali prije šest mjeseci ti ukrajinski vojnici nisu bili profesionalni vojnici. I sada se od njih traži ono najteže, da napadnu dobro utvrđene, dobro pripremljene i branjene neprijateljske položaje. I to čine snagama koje su dobro pripremljene, ali dozirane, ne nadmoćnom snagom za proboj kakav smo svi zamišljali u proljeće. Ako se oružanim snagama Ukrajine da više vremena, više opreme, više novca i streljiva, one mogu poraziti Ruse na bojnom polju – uvjeren je Barrons.
-
sumirprimus
-
Bossona
- tramvajtrojka
#180468 Re: Ukrajina
- drug_profi
#180469 Re: Ukrajina
Nego, nedavno je bila neka slika sa helikopterskim desantom i datum 24.08.
Naravno da niko to ne bi najavio, ali evo i Budanov nesto najavljuje.
Vidjecemo.
Vidjecemo.
-
sumirprimus
#180471 Re: Ukrajina
24.08 je ukrainski praznik dan neovisnostidrug_profi wrote: ↑22/08/2023 18:51 Nego, nedavno je bila neka slika sa helikopterskim desantom i datum 24.08.
Vidjecemo.
-
sumirprimus
#180472 Re: Ukrajina
Oni rade najbolje sto mogu i dalje vjerujem zaluznom da je nasao prqvu formulu da slomii ork otpor i istopi im vojsku..
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#180473 Re: Ukrajina
Spremte se spremte četnici golemo će karanje biti
- trambusek88
#180474 Re: Ukrajina
https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /230822083
Nije direktno vezano za temu, ali pazi imena Suncokret pa još ni manje ni više nego 200

Nije direktno vezano za temu, ali pazi imena Suncokret pa još ni manje ni više nego 200
-
Excel2
#180475 Re: Ukrajina
Gdje nam je cheto iz Mostara Zoka?