Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dr_Evil

#9126 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

EFD22 wrote: 22/08/2023 13:13
Prije "Ukrajine" uspio skoro sve završiti, al' doduše bilo je tu i kompenzacija vađenja dugova od raznih dobavljača preko firme, potrošilo se brat bratu 160000 KM ukupno. A i krediti su nam pravo povoljni, na deset godina ćemo dati samo 18000 KM kamate, koja je uz to još fiksna. Evo još 86 rata ostalo :mrgreen:

A to da ima posla, uh, to si itekako u pravu. Evo baš ovih dana lijepim neki kamen na coklu, vazda nešto ima raditi, pored redovnih košenja i gluposti (skoro dulum travnjaka, jednom sedmično :mrgreen: ). Ali opet je ne bih mijenjao ni za tri stana. Kuća je zakon.

Al' kako god, nit mi je teret, nit mi je sidro koje mi ne da da odem odavdje. Jesam se dobro oznojio i sjebao dok sam završio, ali to ne znači da je ne bih sutra prodao za normalnu cijenu.

Kako god sam ovu napravio, napravit ću ih još deset ako treba i to bilo gdje. :mrgreen:
Napravit ih vani vjerovatno neces, ili hoces tek kad dobro ostaris, ali ces sigurno ako si valjan uspjet kupiti nesto staro pa renovirat.

Suti ne spominji kosenje, citavo ljeto sam kosio :D koji je to ceif :D
dr_Evil

#9127 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

konoplja wrote: 22/08/2023 13:12
Pa gledaj drug, u principu se slazem s tobom. Sasvim je logicno da je bolje investirati u nesto gdje ocekujes povrat nego protraciti novac na, ko sto ti kazes, mlade plavke. Ali imam problem sa ovim uskim razmisljanjem koje se ovdje stalno naglasava oko kupovine nekretnike.
Koliko god da je dobra investicija, nije jedina opcija, i kao sto sam rekao SP500 ima generalno bolji povrat YoY od nekretnike.

Druga stvar je sto postoji profil ljudi kojima se isplati uloziti u nekretninu. Kakvo je danas stanje na trzistu jednom prosjecnom radniku ili porodici se ulaganje u nekretninu, u vecini slucajeva i mjesta, ne isplati toliko. Dok se skupi kapital, pa dok se podigne kredit, pa dok se otplati sa kamatom preko 20+ godina, pa ako se odluci prodati, mislim da ce vecina bolje proci placajuci kiriju, a razliku izmedju kirije i mjesecnog kredita uplacivati u SP500.

Lako je nekome ko je u dobroj poziciji, recimo top 10%, 5% stanovnistva, koji imaju pocetni kapital i dobro placene poslove kupiti nekretninu sa minimalni zaduzenjem. Ali vecina ljudi nema tu mogucnost.

I meni kolega na poslu je iz fine familije, dobro financijski podmazan, pa svaki mjesec kindergeld od nekih 250 EUR uplacuje malom na banku. Kad klinjo zavrsi srednju i napuni 18. dobit ce 60k EUR. Ali ne mogu ovo sto on radi sve familije priustiti. Vecina mora tih 250 EUR iskoristiti.
Vecina ljudi, a pogotovo nasih ljudi koji dolaze svjeze sa Balkana nema potrebno znanje da trguje dionicama. Vecina onih sta znaju malo vise ce se odluciti na fondove manjeg rizika. Par procenata ljudi ce znacajno uloziti samo u dionice. Ja trgujem u fondovima, i imam par jacih firmi dionice, ali vecina kapitala je u fondovima. Recimo na jednom gdje imam manje para viseg rizika sam ostvario 30% za godinu, ovaj manjeg rizika sam na 9%. Relativno su to sitne pare sta ja imam u tome.. ali eto ulazem i kupujem.

Skupiti kapital je zaista tesko, ali nije nemoguce gdje dvoje radi, treba se samo odreci mnogo toga 2-3 godine, a najvise se odreci auta.

Ma ne znam, svako ima svoju matematiku, jedno je sigurno, nekretnine rastu i rasti ce, mogu puknut ali se kroz par godina opet vrate, i samo je teze i tezi kupit. Bolje jednom presjeci pa imati i sebi, a i djeci nekad.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#9128 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

Bodkin wrote: 22/08/2023 13:04
W0rM wrote: 22/08/2023 12:01

Ako je imati nekretninu na kredit pod hipoteku, onda to nije u potpunosti tvoja nekretnina.
Nigdje veze komentar. Nema 3% ljudi u razvijenim drzavama da iskesiraju nekretnine. Ni bogati to ne rade nego koriste bankine pare i finansijsku polugu
Komentar je na mjestu, jer ti nisi vlasnik nekretnine dok je ne isplatis ergo nije tvoj stan. Ne vidim sta je problem?
skafiskafsnjak

#9129 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Bodkin wrote: 22/08/2023 13:06
skafiskafsnjak wrote: 22/08/2023 12:10

Ja sam se odmah interesovao, cim sam dosao. Ali bez trajne vize ne mozes nista. Posto je sad zena dobila trajnu , isli da se raspitamo .... rekao nam lik, u Minhenu i okolici ne mozete .... neshto manje Augsburg mozda. Naravno, sve to uracunato sa nasim zaradama , da se pored kredita moze normalno ziviti.
A zaradimo zajedno preko 5000 eur.

Iskreno, kada nemas neko pretjerano dobro zanimanje, pa tako ne mozes ni posao svugdje lahko naci, onda je sve malo teze. Nije lahko samo tako reci e odoh u neki drugi grad kupiti nekretninu itd itd.
Naravno da ne mozes preci granicu i otici po stan. Pricamo nakon nekoliko godina da se ustalis prvo.
A i jel centar minhena jedini reprezentativan :D
Ma druze nije. Eto u Bayernu od gradova kao Augsburg, a i tu nekih 40kv. Ne bih ni to.
Alles-Tamam

#9130 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Ako krenemo od najgoreg moguceg scenarija koji te moze zadesiti u Njemackoj a to je socijalna pomoc,samim time imas nesto sto u Bosni neces nikada imati.Znaci odmah u startu i (naravno nakon trajnog boravka) imas neku sigurnost koju u Bosni neces imati.

Idemo korak iznad,sam si i dosao i preko pravila ZB. Dobio si vizu da radis u McD ili DHL (dvije firme koje zaposljavaju najveci broj ljudi sa balkana)
Satnica u McD je € 12,30 a u DHL 14,89 € odnosno 16,92 € od Aprila naredne godine. U zavisnosti koliko sati radis,neka to bude nekih 2000 eura mjesecno (grube brojke,100 eura gore dole ne igra neku ulogu)

Opet korak iznad,bracni par. Pravilo ZB slicni poslovi kao kod samca prihod u kucu 4k,sada zivot vec izgleda malo ali i osjetno bolje.

Jos korak iznad,kvalifikovani radnici dal samci ili kao bracni par skupa mogu sigurno ici na 5500 ili 6k minimalno. I za ovo uopste ne trebas biti sto vecina misli neki giga mega naucnik,dobar majstor elektricar,ili bilo sta od struke gdje se "moraju malo ispraljati ruke" rekao bih da imaju odlicnu poziciju za pregovore.

Opet korak iznad ovog i ne treba spominjati jer je to mali dio onih koji dodju ovamo.Baziram se vise na onu skupinu ljudi koje svakodnevno vidjamo na kasi,u prodavnici,salonu i slicno.

Sada hoces li zivjeti u vecem gradu,manjem gradu ili selu. To je individualna odluka svakog pojedinca na osnovu stvari koji on za svoj zivot smatra bitnim.

Ove politicke,drustvene i ostale ekonomske aspekte je ja mislim cak i bezobrazno porediti,pricamo o jednoj od najgorih drzava u evropi sa jednom od najboljih u evropi.

Da je sve idealno,ko god to kaze laze.I nikada nikom necu reci da je tako.

Vecina mojih razgovora sa ljudima koji su u fazi dolaska ide ovako:

Da ce ti biti jednostavno sa tvojim znanjem jezika okrecuci haburger u McD,nece.Neces voziti auto prvih godinu dana,neces djuskat svaki vikend na jezeru i neces svaki dan ici na pizzu u restoran.
Ali ces ukoliko malo stisnes guzove,naucis jezik i promjenis posao kroz godinu dvije,zivjeti sigurno bolji zivot nego li sa tvojim poslom iz autopraonice u Ilijasu.
Prijatelju budi uvijek svijestan da dolazis sa krhkim znanjem,bez diplome i radis posao kojeg mozes nauciti i malo inteligentniju zivotinju da radi.

One gluposti samo posao i pidjama,uopste ne uzimam za ozbiljno i vise me podsjecaju na onu suplju ispred granapa lokalnih pijanica.

Sa moje tacke gledanja,meni je nevjerovatno da uopste jos postoji neko ko je voljan ostati u Bosni a da nema neko zanimanje ili zivot u stilu onih 1% skroz gore sa vrha.
skafiskafsnjak

#9131 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 22/08/2023 12:39
skafiskafsnjak wrote: 22/08/2023 12:10

Ja sam se odmah interesovao, cim sam dosao. Ali bez trajne vize ne mozes nista. Posto je sad zena dobila trajnu , isli da se raspitamo .... rekao nam lik, u Minhenu i okolici ne mozete .... neshto manje Augsburg mozda. Naravno, sve to uracunato sa nasim zaradama , da se pored kredita moze normalno ziviti.
A zaradimo zajedno preko 5000 eur.

Iskreno, kada nemas neko pretjerano dobro zanimanje, pa tako ne mozes ni posao svugdje lahko naci, onda je sve malo teze. Nije lahko samo tako reci e odoh u neki drugi grad kupiti nekretninu itd itd.
Dakle vas dvoje imate 2 natprosjecne njemacke plate u kuci i ne mozete kupiti nekretninu ? Na koliko godina ste gledali kredit 10 ili 15 ?
Ma kakvih 10-15. Nismo godine ni spominjali .... znaci daleko vise od 15.
al dobro, to je razgovor bio kredit koji nece nenormalno uticati na zivot. Mozda bismo mi mogli, ali da na svakom koraku gledam gdje cu usparati.... iskreno, to ne zelim.

Vidjecemo sta zivot donosi, ako se jednom od nas dvoje ukaze prilika za bolji posao u dr gradu mozda odlucimo seliti i stan traziti.

Nisam ja protiv drugog grada .... istina je da je lakse ostati i tu mijenjati posao, ali nisam protiv promjene. Npr Stutgart ili okolica Frankfurta su mi ok. Tu imamo neke rodbine i prijatelja.
dr_Evil

#9132 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

skafiskafsnjak wrote: 22/08/2023 13:27

Dakle vas dvoje imate 2 natprosjecne njemacke plate u kuci i ne mozete kupiti nekretninu ? Na koliko godina ste gledali kredit 10 ili 15 ?
al dobro, to je razgovor bio kredit koji nece nenormalno uticati na zivot. Mozda bismo mi mogli, ali da na svakom koraku gledam gdje cu usparati.... iskreno, to ne zelim.

Vidjecemo sta zivot donosi, ako se jednom od nas dvoje ukaze prilika za bolji posao u dr gradu mozda odlucimo seliti i stan traziti.

Nisam ja protiv drugog grada .... istina je da je lakse ostati i tu mijenjati posao, ali nisam protiv promjene. Npr Stutgart ili okolica Frankfurta su mi ok. Tu imamo neke rodbine i prijatelja.
Slabo ti poznajem tu alemanju, ali pouzdano znam da su u dusseldorfu jeftine nekretnine
Bodkin

#9133 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 22/08/2023 13:21
Pa gledaj drug, u principu se slazem s tobom. Sasvim je logicno da je bolje investirati u nesto gdje ocekujes povrat nego protraciti novac na, ko sto ti kazes, mlade plavke. Ali imam problem sa ovim uskim razmisljanjem koje se ovdje stalno naglasava oko kupovine nekretnike.
Koliko god da je dobra investicija, nije jedina opcija, i kao sto sam rekao SP500 ima generalno bolji povrat YoY od nekretnike.

Druga stvar je sto postoji profil ljudi kojima se isplati uloziti u nekretninu. Kakvo je danas stanje na trzistu jednom prosjecnom radniku ili porodici se ulaganje u nekretninu, u vecini slucajeva i mjesta, ne isplati toliko. Dok se skupi kapital, pa dok se podigne kredit, pa dok se otplati sa kamatom preko 20+ godina, pa ako se odluci prodati, mislim da ce vecina bolje proci placajuci kiriju, a razliku izmedju kirije i mjesecnog kredita uplacivati u SP500.

Lako je nekome ko je u dobroj poziciji, recimo top 10%, 5% stanovnistva, koji imaju pocetni kapital i dobro placene poslove kupiti nekretninu sa minimalni zaduzenjem. Ali vecina ljudi nema tu mogucnost.

I meni kolega na poslu je iz fine familije, dobro financijski podmazan, pa svaki mjesec kindergeld od nekih 250 EUR uplacuje malom na banku. Kad klinjo zavrsi srednju i napuni 18. dobit ce 60k EUR. Ali ne mogu ovo sto on radi sve familije priustiti. Vecina mora tih 250 EUR iskoristiti.
Vecina ljudi, a pogotovo nasih ljudi koji dolaze svjeze sa Balkana nema potrebno znanje da trguje dionicama. Vecina onih sta znaju malo vise ce se odluciti na fondove manjeg rizika. Par procenata ljudi ce znacajno uloziti samo u dionice. Ja trgujem u fondovima, i imam par jacih firmi dionice, ali vecina kapitala je u fondovima. Recimo na jednom gdje imam manje para viseg rizika sam ostvario 30% za godinu, ovaj manjeg rizika sam na 9%. Relativno su to sitne pare sta ja imam u tome.. ali eto ulazem i kupujem.

Skupiti kapital je zaista tesko, ali nije nemoguce gdje dvoje radi, treba se samo odreci mnogo toga 2-3 godine, a najvise se odreci auta.

Ma ne znam, svako ima svoju matematiku, jedno je sigurno, nekretnine rastu i rasti ce, mogu puknut ali se kroz par godina opet vrate, i samo je teze i tezi kupit. Bolje jednom presjeci pa imati i sebi, a i djeci nekad.
skafiskafsnjak wrote: 22/08/2023 13:27

Ko na svijetu uzme 10g kredit :D
dr_Evil

#9134 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 22/08/2023 13:31
Ko igdje uzima 10g. kredit?
konoplja

#9135 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

dr_Evil wrote: 22/08/2023 13:21

Pa eto, mozemo se sloziti oko necega, ali i sloziti da se ne slazemo oko necega. :D
Mislim da je to fer.
Tacno je da vecina nasih ljudi koji dolaze nema potrebno znanje da trguje dionicama, ali je isto tacno da su se vremena mnogo promjenila. Danas ljudi koji odlaze iz BiH su mladi koji su odrasli na Internetu. A znamo kako je lako znanje dostupno preko njega. Vjerujem da sve vise ima ljudi koje to zanima i koji to mogu lako savladati. Informacije su lako i siroko dostupne.

Ali kao sto kazes, svako ima svoju matematiku. Je li mozda bolje nekom ko ode u Njemacku da kupi nekretninu u BiH, pa u penziji da se vrati i zivi u svojoj nekretnini? Prvo nekretnina je povoljnija nego u Njemackoj, drugo u BiH ce moci da dobro zivi sa Njemackom penzijom, trece djeca, ako ih imaju, ce na kraju nasljediti nekretninu kojoj je rasla cijena i mogu je prodati ako to zele i nemaju interesa za BiH.
Last edited by konoplja on 22/08/2023 13:49, edited 1 time in total.
Bodkin

#9136 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 22/08/2023 13:38
Bodkin wrote: 22/08/2023 13:31
Ko igdje uzima 10g. kredit?
Koliko ja znam, nigdje niko. Ali je kole iznad pitao jel 10-15g kredit. Mozda je mislio fiksna kamatna stopa :D
sumirprimus

#9137 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

a imate li nekretnine u bosni koje mozete prodati pa kompenzirati dio kredita gore vani? sta ce vam nekretnine u dvije drzave ako gore zivite a potreba vam je?
dr_Evil

#9138 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

konoplja wrote: 22/08/2023 13:44
Pa eto, mozemo se sloziti oko necega, ali i sloziti da se ne slazemo oko necega. :D
Mislim da je to fer.
Tacno je da vecina nasih ljudi koji dolaze nema potrebno znanje da trguje dionicama, ali je isto tacno da su se vremena mnogo promjenila. Danas ljudi koji odlaze iz BiH su mladi koji su odrasli na Internetu. A znamo kako je lako znanje dostupno preko njega. Vjerujem da sve vise ima ljudi koje to zanima i koji to mogu lako savladati. Informacije su lako i siroko dostupne.

Ali kao sto kazes, svako ima svoju matematiku. Je li mozda bolje nekom ko ode u Njemacku da kupi nekretninu u BiH, pa u penziji da se vrati i zivi u svojoj nekretnini? Prvo nekretnina je povoljnija nego u Njemackoj, drugo u BiH ce moci da dobro zivi sa Njemackom penzijom, trece djeca, ako ih imaju, ce na kraju nasljediti nekretninu kojoj je rasla cijena i prodati je ako zele i nemaju interesa za BiH.
U BiH svakako treba kupit nekretninu, ako nista kad Putin napadne da imas gdje bjezat.

Polazis od pretpostavke da ce biti penzije, da ako bude da ces moci od nje zivjeti, i trece da ce ti svabo dati da je trosis van Njemacke. Prije da ce biti vakat da kad mi dodjemo na vakat da ce se u penziju ici sa 74-75. Onda bolje nekretninu u njemackoj pod kiriju, od tih para uzivat u Bosni vec sa 60 ;).

Kako te godine zvuce daleko hebo te pas... ali ja nemam nimalo povjerenja u penzioni sistem.
sumirprimus

#9139 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

moguce je itekako otplatit i za manje, samo se trebate prostrijet koliko ste dugi..
Bodkin

#9140 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

sumirprimus wrote: 22/08/2023 13:51 a imate li nekretnine u bosni koje mozete prodati pa kompenzirati dio kredita gore vani? sta ce vam nekretnine u dvije drzave ako gore zivite a potreba vam je?
I to je opcija naravno koju ljudi masovno koriste. Ako ti je stan lupam 300-400k od 50ak kv za mladje ljude, treba ti 60-80k. Znam ih koji su prodali stan ili kucu dole i dali te pare.

Mislim da ljudi ostavljaju ako ce se jednog dana vracati. Moje misljenje je da onda valjda ili imas ustedjevinu ili prodas gore sto imas.

Ako imas za dodatnu nekretninu, sta ce ti u bosni jer su rente niske.

A znam ih i koji rentaju gore da dole opremaju kuce. Svakom njegovo
Bodkin

#9141 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 22/08/2023 13:51
konoplja wrote: 22/08/2023 13:44
Mislim da je to fer.

Ali kao sto kazes, svako ima svoju matematiku. Je li mozda bolje nekom ko ode u Njemacku da kupi nekretninu u BiH, pa u penziji da se vrati i zivi u svojoj nekretnini? Prvo nekretnina je povoljnija nego u Njemackoj, drugo u BiH ce moci da dobro zivi sa Njemackom penzijom, trece djeca, ako ih imaju, ce na kraju nasljediti nekretninu kojoj je rasla cijena i prodati je ako zele i nemaju interesa za BiH.
U BiH svakako treba kupit nekretninu, ako nista kad Putin napadne da imas gdje bjezat.

Polazis od pretpostavke da ce biti penzije, da ako bude da ces moci od nje zivjeti, i trece da ce ti svabo dati da je trosis van Njemacke. Prije da ce biti vakat da kad mi dodjemo na vakat da ce se u penziju ici sa 74-75. Onda bolje nekretninu u njemackoj pod kiriju, od tih para uzivat u Bosni vec sa 60 ;).

Kako te godine zvuce daleko hebo te pas... ali ja nemam nimalo povjerenja u penzioni sistem.
Zato dionice/privatne penzije :thumbup:
Ako putin napadne pisaj ga onda. Neces stici ni sebi presuditi
dr_Evil

#9142 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 22/08/2023 13:52 moguce je itekako otplatit i za manje, samo se trebate prostrijet koliko ste dugi..
Jedino ako je plan 15 godina iskrvarit pa nazad u BiH pa da od tog stana zivis u BiH. Inace je suludo i bespotrebno. Uzmes kredit na 25, mozes ga isplatit za 19 realno, zbog rasta plata.

Mozes ga nakon 10 stavit pod kiriju da sam sebe placa dok si ti u Bosni, ili da moras nesto minimalno nadoplatit.
sumirprimus

#9143 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

to, pitam poznanika isto tako visoka rata velik kredit, a reko stan i kuca u bosni sto ne prodas, eh drugo je to, nek stoji... a ne misli s vracat. nema logike jebga :D
sumirprimus

#9144 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 22/08/2023 13:55
sumirprimus wrote: 22/08/2023 13:52 moguce je itekako otplatit i za manje, samo se trebate prostrijet koliko ste dugi..
Jedino ako je plan 15 godina iskrvarit pa nazad u BiH pa da od tog stana zivis u BiH. Inace je suludo i bespotrebno. Uzmes kredit na 25, mozes ga isplatit za 19 realno, zbog rasta plata.

Mozes ga nakon 10 stavit pod kiriju da sam sebe placa dok si ti u Bosni, ili da moras nesto minimalno nadoplatit.
ja pricam o nekretnini u bosni :D
dr_Evil

#9145 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 22/08/2023 13:55
Zato dionice/privatne penzije :thumbup:
Ako putin napadne pisaj ga onda. Neces stici ni sebi presuditi
Ma dobro ako krene nuklearkom neces sigurno, ako je konvencionalni rat, onda pravac bosna. Neka me medju mojima, gdje se zna sta sam, ko sam i ko mi je bio dedo. Zapadnjaku sam samo broj za prvog saffa.
sumirprimus

#9146 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

a vam bi u logistiku jel kurko jurko neka vas gore bar ste u prvim redovima :D
dr_Evil

#9147 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 22/08/2023 13:56
dr_Evil wrote: 22/08/2023 13:55

ja pricam o nekretnini u bosni :D
Ali pod pretpostavkom da ne zivis u Bosni, onda moze za 5-6 godina :). Ako zivis onda 20-30 :D
dr_Evil

#9148 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 22/08/2023 13:57 a vam bi u logistiku jel kurko jurko neka vas gore bar ste u prvim redovima :D
Zasto bi u logistiku, nije mi u logistici bio ni babo, ni dedo, ni pradedo.
sumirprimus

#9149 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 22/08/2023 13:58
sumirprimus wrote: 22/08/2023 13:57 a vam bi u logistiku jel kurko jurko neka vas gore bar ste u prvim redovima :D
Zasto bi u logistiku, nije mi u logistici bio ni babo, ni dedo, ni pradedo.
pa gor zivis a ne bi u prve redove. neka vas. odma lici na nekog prevodioca za un nordbat. :chmoljava:
moimoi

#9150 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Jes ako svabo ne kaze prije toga- arbajt maht fraj :lol:
Post Reply