Ja ovdje nisam na ispitivanju.Ozimician wrote: ↑21/08/2023 12:46Lijepo, znaci da ti ulazis u Top 5% po primanjima i mozes to priustiti.DaysleepeR wrote: ↑21/08/2023 12:32
Ja pričam o nečemu što se zove potencijal.
KS ima potencijal novih 500000 putnika godišnje koji leži neiskorišten.
Moraš naučiti razliku potencijala i zvaničnih brojki.
Letio bih sigurno u Švedsku, Holandiju, Španiju, Francusku i Njemačku.
Letio bih u Češku, Italiju, Norvešku, Grčku, UK.
Na koje od trenutnih destinacija koje nudi Aerodrom Sarajevo si letio ove godine, a na koje prosle (vjerujem da nisi jos sve obisao, a da bilo kakvo presjedanje ne dolazi u obzir).
Takodjer, pretpostavljam da za nekoga ko zeli da leti u ove zemlje tursiticki, cijena karte je najmanji dio troska, tako da nije previse bitan.
Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
- DaysleepeR
#1901 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
- DaysleepeR
#1902 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Elem, užas i sramota.
NI tender ni poticaj države nam nije pomogao u kolikom smo klincu.
Ja sam to već rekao, ja razumijem uposlenike SJJ, ista će plata biti i kad bude duplo više posla.
Sad je lijepo mjera. 20 letova dnevno, vrlo često manje, odradiš smjenu laganini, ima vremena za doručak, ima za džumu. Sve pet.
Kome trebajku bezvezne gužve i dodatni putnici, ko će sa tim zajebavat.
Eno im Tuzla i Banja Luka nek se zajebavaju sa stokom.
NI tender ni poticaj države nam nije pomogao u kolikom smo klincu.
Ja sam to već rekao, ja razumijem uposlenike SJJ, ista će plata biti i kad bude duplo više posla.
Sad je lijepo mjera. 20 letova dnevno, vrlo često manje, odradiš smjenu laganini, ima vremena za doručak, ima za džumu. Sve pet.
Kome trebajku bezvezne gužve i dodatni putnici, ko će sa tim zajebavat.
Eno im Tuzla i Banja Luka nek se zajebavaju sa stokom.
- Ozimician
#1903 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Pa zato sto ne mozes dati odgovore na postavljena pitanja, a da idu u korist tvoga narativa.DaysleepeR wrote: ↑21/08/2023 12:47Ja ovdje nisam na ispitivanju.Ozimician wrote: ↑21/08/2023 12:46
Lijepo, znaci da ti ulazis u Top 5% po primanjima i mozes to priustiti.
Na koje od trenutnih destinacija koje nudi Aerodrom Sarajevo si letio ove godine, a na koje prosle (vjerujem da nisi jos sve obisao, a da bilo kakvo presjedanje ne dolazi u obzir).
Takodjer, pretpostavljam da za nekoga ko zeli da leti u ove zemlje tursiticki, cijena karte je najmanji dio troska, tako da nije previse bitan.
Ja sam ove godine 2x koristio Aerodrom Sarajevo i 1x Aerodrom Tuzla, tako da znam o cemu govorim. Od toga samo 1x iskljucivo turisticki.
Turisticki jedino osobe koje spadaju u TOP 5% po primanjima mogu 2x ili vise godisnje da koriste Aerodrom u turisticke svrhe. To nije samo u BIH, to je haman svugdje tako. A opet ko ima tolika primanja, njemu nije problem ni jedno presjedanje i setnja po aerodromu u Becu ili Istanbulu.
Samim tim da se niko nije javio na Tender, govori o atraktivnosti Sarajeva kao destinacije. Dakle daju se podsticaji i opet nista. Da Aerodrom Sarajevo dijeli besplatno karte za neku destinaciju, siguran sam da ne bi u toku cijele godine imali 100% popunjenost aviona.
- DaysleepeR
#1904 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Okrećeš temu ad hominem, ja kao pojedinac i moji planovi su moja privatna stvar.Ozimician wrote: ↑21/08/2023 12:57Pa zato sto ne mozes dati odgovore na postavljena pitanja, a da idu u korist tvoga narativa.
Ja sam ove godine 2x koristio Aerodrom Sarajevo i 1x Aerodrom Tuzla, tako da znam o cemu govorim. Od toga samo 1x iskljucivo turisticki.
Turisticki jedino osobe koje spadaju u TOP 5% po primanjima mogu 2x ili vise godisnje da koriste Aerodrom u turisticke svrhe. To nije samo u BIH, to je haman svugdje tako. A opet ko ima tolika primanja, njemu nije problem ni jedno presjedanje i setnja po aerodromu u Becu ili Istanbulu.
Samim tim da se niko nije javio na Tender, govori o atraktivnosti Sarajeva kao destinacije. Dakle daju se podsticaji i opet nista. Da Aerodrom Sarajevo dijeli besplatno karte za neku destinaciju, siguran sam da ne bi u toku cijele godine imali 100% popunjenost aviona.
Što se tiče tendera to sam ja i rekao, pa se ljudi ovdje odmah javljaju govore jebo to, ne treba nam.
Nije tačno da nam ne treba. Daj ljudima mogućnosti i radiće.
- ElRe
#1905 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Da li se linije otvaraju da Splićani lete, ili prevashodno da Splićanima i inima dovezu turiste zbog mora i ljetovanja?
- DaysleepeR
#1906 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
- Koshpa
#1907 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ne otvaraju aerodromi linije i ne odllucuju o istim nego avio kompanije,shvatite da nismo zanimljivi EU kompanijama jer nemaju "hljeba" od nas.
-
Labirint
#1908 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Aha, ostavljaju ključeve apartmana na aerodromskom terminalu gostimaDaysleepeR wrote: ↑21/08/2023 14:35Ovo što ja znam ljudi iz Splita i Dubrovnika, lokalci obilato koriste pogodnosti koje su im pružene.
- DaysleepeR
#1909 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Koji bukvalacLabirint wrote: ↑21/08/2023 23:54Aha, ostavljaju ključeve apartmana na aerodromskom terminalu gostimaDaysleepeR wrote: ↑21/08/2023 14:35
Ovo što ja znam ljudi iz Splita i Dubrovnika, lokalci obilato koriste pogodnosti koje su im pružene.Uz dužno poštovanje tim ljudima koje ti znaš i koji, kako kažes lete iz Splita ili Dubrovnika u sezoni po raznoraznim destinacijama mislim da gro populacije tih sredina gleda da u tom periodu godine zaradi od tih ljudi koji dolaze kako bi ostatak godine hladili jaja u hladovini. Pa vidi primjer Trebinja samo gdje more Dubrovčana ima nekretninu i u periodu sezone živi u Trebinju kako bi svoje stanove izdavali a ne da putuju avionima po bijelom svijetu...
-
laganica_hz
- yoda82
#1911 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
U skladu sa trenutnom ponudom, slažem se, ali da imaju niskobudžetne linije, siguran sam da bi lokalno stanovištvo puno više koristilo aerodom.Ozimician wrote: ↑21/08/2023 12:57Pa zato sto ne mozes dati odgovore na postavljena pitanja, a da idu u korist tvoga narativa.
Realno nije isto da li let platiš 500-600-700 KM ili stotinjak. Nepostojanje niskobudžetnih linija iz Sa, većini raje se ukida mogućnost odlaska avionom na neki produženi vikend, a siguran sam da bi puno više raje od tih 5% to koristilo. Pa ljudi često za vikend na moru potroše više para nego što bi ih izašao jeftini let i smještaj u nekim gradovima u Evropi.
Osim toga, nije jedini cilj aerodroma da ostvaruje profit, nego i da utiče na kvalitet života stanovništva.
- Ozimician
#1912 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
To vrijeme je nazalost iza nas, korona je promjenila sve. Nema vise ni jeftinog smjestaja po evropskih gradova, a i ti niskobudzetni cesto nisu toliko jeftini.yoda82 wrote: ↑22/08/2023 14:06U skladu sa trenutnom ponudom, slažem se, ali da imaju niskobudžetne linije, siguran sam da bi lokalno stanovištvo puno više koristilo aerodom.Ozimician wrote: ↑21/08/2023 12:57
Pa zato sto ne mozes dati odgovore na postavljena pitanja, a da idu u korist tvoga narativa.
Realno nije isto da li let platiš 500-600-700 KM ili stotinjak. Nepostojanje niskobudžetnih linija iz Sa, većini raje se ukida mogućnost odlaska avionom na neki produženi vikend, a siguran sam da bi puno više raje od tih 5% to koristilo. Pa ljudi često za vikend na moru potroše više para nego što bi ih izašao jeftini let i smještaj u nekim gradovima u Evropi.
Osim toga, nije jedini cilj aerodroma da ostvaruje profit, nego i da utiče na kvalitet života stanovništva.
Letio sam iz Memmingena za Tuzlu prije malo vise od mjesec dana, poluprazan avion, to jos nisam nikad ranije dozivio.
Ti niskobudzetni mogu biti zanimljivi jedino ako je dosta evropejaca zainteresovano da dolazi u Sarajevo za vikend, nikako obrnuto, nazalost.
Ja sam siguran kad bi otvorio liniju za neku destinaciju koja bi letjela 2-3x sedmicno, ali jedna destinacija i kad bi imao besplatnu kartu za nju, da ne bi bila u toku godine ni 80% popunjena.
- ElRe
#1913 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
LCC ne otvara linije prema destinacijama gdje ce imati 1 ili 2 rotacije sedmično. Min su 3 rotacije, a poželjno je 4.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#1914 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Bio na splitskom aerodromu da pokupim neku raju... sta je ono jaro onako napucano, od parkinga do unutra, sve vrh. Jesu li oni sami to ili koncesija?
-
akcija007
#1915 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Split je drzavni. Samo.je Zg pod konceaijom.
Rekonstruiran i prosiren je u posljesnjih par gosina Split . Cak je i parking bio besplatan
Rekonstruiran i prosiren je u posljesnjih par gosina Split . Cak je i parking bio besplatan
- Hajvan
#1916 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
iz navedenog, najbolje bi izgleda bilo zatvoriti ovaj aerodrom, a od piste napraviti aveniju i sloziti zgrade uz istu
manji aerodrom na Nisicima s kratkom pistom bi bio sasma dovoljan, za manje avione kojima bi elita mogla putovat
manji aerodrom na Nisicima s kratkom pistom bi bio sasma dovoljan, za manje avione kojima bi elita mogla putovat
- DaysleepeR
#1917 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Pa da vidimo hoće li ovo nešto promijeniti...
https://www.klix.ba/biznis/privreda/par ... /230823056
- tramvajtrojka
#1918 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
hoce da su tri aerodroma krsila zakon i nisu plaćala taksu, i na halabuku to ukinuli dok je sarajevski kao budala to redovno placao godinamaDaysleepeR wrote: ↑23/08/2023 16:20 Pa da vidimo hoće li ovo nešto promijeniti...
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#1919 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
ako su krsili zakon, neka procesiraju, valjda ima drzave? Ili cemo heljp sarajevo ugrozeno?
- tramvajtrojka
#1920 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Nije Sarajevo ugrozeno nego je Sarajevo jedino postovalo zakone ove države i plaćalo taksu sto su i ovi morali raditi, a nisu jer im je drazi bio lov u mutnom, i kad je bhdca ispostavila fakturu aviokompanijama nastalo je kuku majko sta nam rade klasicna nasa, bukvalno su stvorili nelojalnu konkurenciju na stetu drzave, i sto je najtuznije sarajevski aerodrom je dva aerodroma izdrzavao u isto vrijeme dok su oni nezakonitim radnjama rušili sarajevski
Tu taksu svi aerodromi u evropi placaju svojim drzavnim agencijama
- laserShow
#1921 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Hajde da stanemo. Znaci sarajevo postuje drzavu? Ok hajde da vidimo koliko drzava postuje sarajevo, sebe i sve nas pa neka tuzi i nalati ostala dva aJrodroma. Logicno.
- tramvajtrojka
#1922 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Koliko drzava postuje samu sebe da je pala na ublehu i kuknjavu nepostivaca zakona

Clan 4. je u pitanju gdje su banjalucki, tuzlanski, i mostarski nisu dostavljali spiskove i brojeve putnika da ne bi naplatili tu taksu, i oni su bili duzni to naplacivati od operatera, a nisu radili i onda je bhdca ispostavila retroaktivno racun aviokompanijama za takse koje nisu bile uplaćene, a koje se plaćaju u svakoj državi
- laserShow
#1923 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Znaci nije do aerodroma, vec do drzave. Da i to naglasimo.
-
Karikaturist
#1924 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Pa zasto su onda ni krivim ni duznim te takse fakturisane avio kompanijama!?
Managment MAT teski prevaranti..
- tramvajtrojka
#1925 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
zato sto prikupljanje te takse vrse aerodromi koji su lagali aviokompanije i nisu uzimali tu taksu od 2017 godine i kad je dosao retroaktivni racun zavera breeeeKarikaturist wrote: ↑23/08/2023 17:51 Pa zasto su onda ni krivim ni duznim te takse fakturisane avio kompanijama!?

ev sta kaze bhdca na to, znaci u Sarajevu nije problem da tu taksu plaćaju i niskotarifne kompanije a ovamo prave izvlakuse i krse zakon