Ukrajina

drug_profi

#180376 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

JoseMujica wrote: 21/08/2023 20:42 čuj najmoderniji :lol: Tu-22 u službi od 60-ti godina :roll:
Pa za Ruse je najmoderniji. Nemaju modernijeg.
drug_profi

#180377 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Honda Rajvosa wrote: 21/08/2023 20:51 https://www.klix.ba/vijesti/regija/vuci ... /230821140

Naruzi ga zeleni ili ga prebi.jebem mu mater cetnicku
Balkan bi prodisao da mu Budanov ruku zavrne i odvede ga loma na odmor.
sumirprimus

#180378 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Da ga hoce javno ponizit, to je ovom Pacijentu gore od batina
drug_profi

#180379 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 21/08/2023 21:15
I zato navijanje, ne jer je neko nerealan i nelogican u potenciranju slabih strana rusa, nego jer su nam ovo najboljje karte koje imamo na stolu i ispod stola. Zato nema potrebe biti objektivan, samo subjektivno i navijacki od srca do kraja uz Ukre.
Slava Ulrajini, i gazite bandu do kraja :bih:
Kancer Europe.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#180380 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Brisel mandatlije :mrgreen:

sumirprimus

#180381 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Al dajgle kurtza sreca pa ispliva afera(ameri zakon) tacno su mi kurtz, drasko i irfan ubili volju za treba mlade pustit narpijed :lol:
Haris.ba

#180382 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

Distortion wrote: 21/08/2023 22:15
Ovaj napad je skroz drugi napad dronom koji se desio dan ili dva ranije gdje su 2 aviona onesposobljena, jeda totalno. Ne znaju se tacno svi detalji jer rusi sute i traze onog ko je ovo slikao i objavio :lol:

Ovo sto sam ja na pocetku stranice postavio je zadnji napad koji se desio jutros na skroz drugom aerodromu. Ukrajina pokazuje da moze gadjat i aerodrome u Rusiji i to duboko. Sad je vise nebitno odakle krecu dronovi koji pogadjaju cilj. Ovo su ozbiljni skupocjeni gubici za orke.
Ovaj aerodrom prema granici Estonije. Dalje nego Moskva lokacija od Ukraine.

Golemo.
Excel2

#180383 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

sumirprimus wrote: 21/08/2023 22:22 Al dajgle kurtza sreca pa ispliva afera(ameri zakon) tacno su mi kurtz, drasko i irfan ubili volju za treba mlade pustit narpijed :lol:
Koji Irfan?
Čitalac

#180384 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

The New Yorker o prošlogodišnjoj drami sa Starlinkom i Muskovom razgovoru sa Putinom.
...Na zaprepaštenje dužnosnika Pentagona, Musk je rekao da je osobno razgovarao s Putinom. Drugi mi je pojedinac rekao da je Musk iznio istu tvrdnju tjednima prije nego što je tweetao svoj proruski mirovni plan, te rekao da su njegove konzultacije s Kremljom redovite. (Musk je kasnije zanijekao da je razgovarao s Putinom o Ukrajini.) Na telefonu je Musk rekao da je gledao u svoje prijenosno računalo i mogao vidjeti “cijeli rat kako se odvija” kroz kartu aktivnosti Starlinka. "Bilo je to otprilike tri minute prije nego što je rekao: 'Pa, imao sam sjajan razgovor s Putinom'", rekao mi je viši dužnosnik obrane. “A mi smo rekli, 'O, Bože, ovo nije dobro...'”
https://www.newyorker.com/magazine/2023 ... hadow-rule
sumirprimus

#180385 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Excel2 wrote: 21/08/2023 22:29
sumirprimus wrote: 21/08/2023 22:22 Al dajgle kurtza sreca pa ispliva afera(ameri zakon) tacno su mi kurtz, drasko i irfan ubili volju za treba mlade pustit narpijed :lol:
Koji Irfan?
Čegevara za sirotinju, i stari grad
karanana

#180386 Re: Ukrajina

Post by karanana »

sta mislite da li je moguce da su ovi napadi na ove avio baze koje su tako daleko od ukrajine ustvari izvedene iz rusije? da li je moguce da ukrajina ima neke skrivene celije ljudi u rusiji koji pripremaju i rade ove diverzije i lete dronove? nesto mi to realnije nego da ukrajinski dron let 600 kilometara i ne bude srusen i zatim pogodi avion direktno u glavu. mada je nekako nerealno i da imas takve specijalne celije u rusiji pored jake kontraobavjestajne mreze da ih ne bi otkrili.
Excel2

#180387 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

karanana wrote: 21/08/2023 22:33 sta mislite da li je moguce da su ovi napadi na ove avio baze koje su tako daleko od ukrajine ustvari izvedene iz rusije? da li je moguce da ukrajina ima neke skrivene celije ljudi u rusiji koji pripremaju i rade ove diverzije i lete dronove? nesto mi to realnije nego da ukrajinski dron let 600 kilometara i ne bude srusen i zatim pogodi avion direktno u glavu. mada je nekako nerealno i da imas takve specijalne celije u rusiji pored jake kontraobavjestajne mreze da ih ne bi otkrili.
Lijevi taban mi kaze da bi moglo biti istina, ali desni guz tvrdi suprotno. Pa to Rusi ne znaju, on nas pita. Mozemo jedino grah bacati. 😂

Realno mogu iz baltickih zemalja doci, ali i ne moraju. 😂
Čitalac

#180388 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Pa to bi se dalo zaključiti iz ovoga što se danas objavljuje u Kijevu...
Tajne skupine kojima je koordinirala Glavna obavještajna uprava gađale su ruske bombardere bespilotnim letjelicama.
Tijekom proteklih nekoliko dana, skupine diverzanata kojima koordinira Obavještajna služba obrane neutralizirale su pet ruskih zrakoplova, uključujući strateške bombardere, koji su lansirali raketne napade na ukrajinske gradove.
drug_profi

#180389 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Znači Dodo se s Kurcem družio. Pa logično. I sa Kurcem se dogovarao, i Kurcu je referisao i Kurcu se dodvoravao.
Bernardinac

#180390 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

janje_ wrote: 21/08/2023 13:34
lajkujMe wrote: 21/08/2023 12:21 Samo napomena tek je prva od 3 linije probijeno

Ovo kod Verbove gdje napadaju je već druga linija.. Ali sumnjam da će neko od rujana čekat na rezervnom položaju, jednom kad se gruhne na širem neminiranom prostoru..
Ne treba se zamarati koje su linije probili i koje su ispred njih.
Realno, rusi mogu napraviti još utvrđenih linija.

Ono što je bitno je da ZSU smanjiva geografsku liniju do Azovskog mora.
ZSU treba osigurati ove linije i probati proširiti klin osvojenog barem 25-50 Km.
Neće imati efekta bez da se uzme Polohy ili suprotna strana na zapadu prema Vasyilvki.

Taktika je jasna na jugu.
Visoki stepen sukoba koji ruse primorava da se angažiraju i tada im ZSU nastoji nanjeti što više štete na liniji sukoba i pozadini.

Bitno se približiti što više Azovu i to probati održati do jesenskih kiša. Ako dođu do Tokmaka, na konju su.
Logistički će ih probati osakatiti kao u Hersonu.
To je bit.
Nakon toga (ako uspiju) znamo šta slijedi?
Dobra volja!
Distortion

#180391 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Ko nije vidio duzi klip ove unistene ruske kolone kod Klischivke, evo prilike da pogleda. Znam da je bio onaj skraceni klip jucer.

Da je suprotno vec bi se neki javili i prozvali Syrskog itd.
Last edited by Distortion on 21/08/2023 23:35, edited 6 times in total.
sumirprimus

#180392 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 21/08/2023 22:38
Znači Dodo se s Kurcem družio. Pa logično. I sa Kurcem se dogovarao, i Kurcu je referisao i Kurcu se dodvoravao.
Austrija jos uvjeik uzima plin od rusije i velikom procentu, nije ukr dala ni metka i slicno. Austrija madjarska, jasna milanovic vucic dodik. Reko bih putlerovi ljudi.
A nama kurc prodavo maglu ko lajcak onomad :lol:
karanana

#180393 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Distortion wrote: 21/08/2023 22:40 Ko nije vidio duzi klip ove unistene ruske kolone kod Klischivke, evo prilike da pogleda. Znam da je bio onaj skraceni klip jucer.

Da je suprotno vec bi se neki javili i prozvali Syrskog itd.
pa i jedni i drugi rade isto sranje.
sumirprimus

#180394 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Uvijek imas opciju kad ti dopizdi pocet navijat za ruse. A nije dnevnik pa da se moraju prenosit obje strane, cetnicku stranu ne pprenosimo i njihova istina nas ne interesije.
drug_profi

#180395 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Bernardinac wrote: 21/08/2023 22:39
janje_ wrote: 21/08/2023 13:34

Ovo kod Verbove gdje napadaju je već druga linija.. Ali sumnjam da će neko od rujana čekat na rezervnom položaju, jednom kad se gruhne na širem neminiranom prostoru..
Ne treba se zamarati koje su linije probili i koje su ispred njih.
Realno, rusi mogu napraviti još utvrđenih linija.

Ono što je bitno je da ZSU smanjiva geografsku liniju do Azovskog mora.
ZSU treba osigurati ove linije i probati proširiti klin osvojenog barem 25-50 Km.
Neće imati efekta bez da se uzme Polohy ili suprotna strana na zapadu prema Vasyilvki.

Taktika je jasna na jugu.
Visoki stepen sukoba koji ruse primorava da se angažiraju i tada im ZSU nastoji nanjeti što više štete na liniji sukoba i pozadini.

Bitno se približiti što više Azovu i to probati održati do jesenskih kiša. Ako dođu do Tokmaka, na konju su.
Logistički će ih probati osakatiti kao u Hersonu.
To je bit.
Nakon toga (ako uspiju) znamo šta slijedi?
Dobra volja!
Ma nema smisla ovaj klin na Tokmak. Udarac u najtvrđe, halo?
Ne može tu ofanziva uspjeti.

Staromlinivka i Dnjepar. To je ono što će da se desi kad bude vrijeme.
Čitalac

#180396 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

sumirprimus wrote: 21/08/2023 22:41
drug_profi wrote: 21/08/2023 22:38

Austrija jos uvjeik uzima plin od rusije i velikom procentu, nije ukr dala ni metka i slicno. Austrija madjarska, jasna milanovic vucic dodik. Reko bih putlerovi ljudi.
A nama kurc prodavo maglu ko lajcak onomad :lol:
Mađarska se "iskupljuje" tako što, po Handelsblattu, pokreće ukrajinske tenkove i to - ruskom naftom.
To je paradoks rata: tenkovi iz Ukrajine sve više rade na naftu koja dolazi iz Rusije. Prema ukrajinskoj carinskoj službi, Ukrajina uvozi sve više dizela iz Mađarske i Turske – obje zemlje prerađuju velike količine nafte iz Rusije u svojim rafinerijama. Naftna kompanija MOL, koja je usko povezana s mađarskom državom, udvostručila je prodaju Ukrajini u proteklih šest mjeseci.
Budući da MOL kupuje velike količine ruske nafte, ukrajinski ratni stroj sada će se vjerojatno ponajprije pokretati njome. U isto vrijeme, tvrtke koje svoje sirovine ne nabavljaju iz Rusije, gube tržišni udio u Ukrajini. To je zato što MOL ima konkurentsku prednost u odnosu na druge europske naftne kompanije. Mađarska tvrtka ima izuzeće od EU da nastavi opskrbljivati svoje rafinerije ruskom naftom...
https://www.handelsblatt.com/politik/in ... 65056.html
sumirprimus

#180397 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Orban je putinov covjek to nema sumnje i ima pretenzije prema dijelu ukrajine, i skoro cijelij rumuniji, rumuniji gleda ko srbi bosnu
Distortion

#180398 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

karanana wrote: 21/08/2023 22:33 sta mislite da li je moguce da su ovi napadi na ove avio baze koje su tako daleko od ukrajine ustvari izvedene iz rusije? da li je moguce da ukrajina ima neke skrivene celije ljudi u rusiji koji pripremaju i rade ove diverzije i lete dronove? nesto mi to realnije nego da ukrajinski dron let 600 kilometara i ne bude srusen i zatim pogodi avion direktno u glavu. mada je nekako nerealno i da imas takve specijalne celije u rusiji pored jake kontraobavjestajne mreze da ih ne bi otkrili.

Reklo bi se da su napadi odrađeni unutar Rusije, uz podrsku SBU naravno. Naravno mi o tome ne mozemo znati, vec samo pretpostavljamo. Kako god, ovo sto trenutno rade cini se jako efikasno, kako na kopnu tako i na moru im zadaju udarce. Fakticki rusi ce morati dobro da pojacaju pvo na svojoj teritoriji.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#180399 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

F16 ili Grippen? I da je to samo Mirage...

Storos za Dnevni Kos
Ponedjeljak, 21. augusta 2023 u 21:49

Image
Francuski borbeni avion Mirage 2000

Prije nego započnem ovaj svoj prvi članak u Dnevniku KOS, unaprijed se ispričavam zbog grešaka i čudnih izraza koji će nedvojbeno bujati u mom pisanju, budući da engleski nije moj materinji jezik. Molim vas, opraštajte…

Ovo sam prvo namjeravao napisati kao komentar u posljednjoj Kos-ovoj publikaciji, ali sam na kraju odlučio riskirati s punim člankom: iskreno se nadam da nisam bio prehrabar.

Gdje je sve počelo

Oni koji savjesno čitaju svaki objavljeni članak na KOS-u vezan uz invaziju na Ukrajinu sigurno su prije 2 mjeseca naletjeli na članak RO37 o tome kako bi F16 mogao promijeniti zračni rat.

U to vrijeme, odgovarajući na izjavu RO37 da su Gripen Fighters i Australian Hornets definitivno na njegovom popisu zanimljivih mlaznjaka koje bi Ukrajina uskoro mogla dobiti, objavio sam ovaj komentar:

TMožda to nisu jedini mlaznjaci na popisu. Predsjednik Macron je prije 10 dana izjavio da je Francuska spremna obučavati ukrajinske pilote na Mirageu 2000.

Zanimljivo je napomenuti da je oko 30 ukrajinskih pilota već obučavano u Francuskoj od februara. Vijest se pojavila u francuskim novinama u martu, iako je tada službeni odgovor bio da se kaže da samo uče o "mehanici" i "tehnologiji".

Ako bi Francuska trebala osigurati borbene zrakoplove, vjerojatni kandidati za prvu isporuku prema intelligenceonline bili bi neki od Miragea 2000-9 koji se trenutno nalaze u Abu Dhabiju.

To je bilo prije 2 mjeseca i od tada nisam ništa čuo ni pročitao na tu temu.

Rastuća glasina

Čini se da je sva pozornost javnosti usmjerena, s pravom, na veliku odluku da se F16 pošalje u Ukrajinu. Što se mene tiče, nisam više stvarno razmišljao o Mirageu 2000.

A onda sam naletio na ovaj članak na “avionslegendaires.net” objavljen prošli tjedan. Ukratko, članak (na francuskom) detaljno opisuje kako se glasine o ukrajinskom Mirageu 2000 ne samo vraćaju... nego rastu! Prema ovom članku, nekoliko međunarodnih medija izvješćuje da bi neki borbeni zrakoplovi Mirage 2000 već bili na ukrajinskom tlu.

To je stvarno probudilo moju znatiželju i odlučio sam malo istražiti. I doista, pronašao sam ovaj članak iz Defense Expressa.

Čini se da je glavni izvor glasina da je Francuska već započela prijenos zrakoplova tipa Mirage 2000 Ukrajini tvit Xaviera Tymelmana od 9. augusta (oprostite... “X”):

Ovaj tweet zatim je prijavio članak Opex360, kao što je opisano u članku:

To se posebno navodi u objavi francuskog profilnog portala Opex360.

Kako ističu autori Opex360, Xavier Tytelman, glavni urednik Air & Cosmosa, koji posebno prati nijanse vojne pomoći koju Francuska pruža Ukrajini, napisao je na svom Twitteru o glasinama o mogućem transferu Miragea 2000 zrakoplova u Ukrajinu. Xavier Tytelman se izrazio na sljedeći način - "čuo je glasine da su takvi francuski avioni u Ukrajini već 2 tjedna." Tko je bio izvor takvih glasina i drugih detalja, ovaj autor nije naveo. Zanimljivo je da je Xavier Tytelman, urednik u Air and Cosmosu, koji pomno prati francusku vojnu pomoć Ukrajini, prvotno spomenuo glasine o prijenosu Miragea 2000. Natuknuo je da su "francuski zrakoplovi u Ukrajini već dva tjedna", ne otkrivajući izvor.

Nadalje, drugi izvor, kako opisuje francuski portal Opex360, neizravno je nagovijestio Mirage 2000 za Ukrajinu. Ovaj izvor istaknut je u službenoj poruci vojnog i političkog vodstva Ukrajine.

Sva 3 članka također ukazuju na zanimljivu činjenicu koju tada nisam primijetio. Sigurno se sjećate ove vrlo poznate slike predsjednika Volodimira Zelenskog kako potpisuje raketu SCALP pričvršćenu na avion SU-24M. Projektil SCALP ne samo da je imao predsjednički potpis, već je bio i ukrašen s 2 simbola sa svake strane potpisa. S lijeve strane: ukrajinski amblem koji integrira Eiffelov toranj, a s druge strane stilizirani borbeni zrakoplov koji izgleda kao spojena silueta Mirage-2000 i Su-24M. Može li to biti nagovještaj o francuskoj predanosti isporuci Miragea 2000? Nemoguće je sa sigurnošću znati, ali daje nešto za razmišljanje.

Image
Francuska krstareća raketa SCALP-EG ispod krila Su-24M, august 2023.

Čini se da se tu i tamo pojavljuju i drugi tragovi:

Još jednu zanimljivu natuknicu "bacila" je na društvene mreže press služba francuske industrijske grupe Safran SA, specijalizirane za proizvodnju komponenti za zrakoplovstvo. Jednu od njihovih poruka pratila je slika zrakoplova tipa Mirage 2000C s krstarećom raketom SCALP-EG obješenom ispod trupa, iako nosač takve krstareće rakete može biti samo zrakoplov druge modifikacije - Mirage 2000D, dok Mirage 2000C općenito je presretač i ovaj je zrakoplov već povučen iz službe francuskog ratnog zrakoplovstva u ljeto 2022. godine.

Možda je to samo greška ili je možda nagovještaj. Štoviše, među francuskim establišmentom već dugo kruže glasine da bi Mirage 2000C, umjesto da jednostavno bude izbrisan iz evidencije francuskih zračnih snaga, teoretski mogao biti prebačen u Ukrajinu .

Naravno, to bi moglo biti, i vjerojatno je samo ovo: glasina... Ali jedan posljednji argument u članku privukao je moju pozornost.

Kao posvećeni čitatelji KOS-a, do sada morate znati da je za obuku na F16 potrebno vrijeme, a isto tako, mislio sam da će problem biti isti za Mirage… osim ako…

I sve se to nadovezuje na pozadinu izvješća o mogućoj obuci pilota Oružanih snaga Ukrajine u Francuskoj, koje je djelomično potvrdilo čak i francusko Ministarstvo obrane u martu 2023. - kažu da ukrajinski piloti "prolaze obuku protuzračne obrane i poboljšane vještine preživljavanja u slučaju izbacivanja na neprijateljskom teritoriju."

Gornje obrazloženje novog vala glasina o Mirageu 2000 za Ukrajinu izgleda čudno i nevjerojatno na svoj način, ali u isto vrijeme privlači pozornost. Pogotovo ako se uzme u obzir da je Francuska već imala iskustvo prekvalifikacije njemačkih pilota s MiG-29 na Mirage 2000 u samo 3 mjeseca.

3 mjeseca za prekvalificiranje pilota s Mig-29 na Mirage 2000? Ovo bi moglo biti prava promjena, pogotovo kada znate da je 30 ukrajinskih pilota na obuci u Francuskoj već nekoliko mjeseci...

Luda ideja, ali sviđa mi se

Želim biti potpuno iskren: cijela se stvar čini ludom, pogotovo kada uzmete u obzir nedavne najave o F16, ali tko zna?

Mirage 2000 definitivno nije nedavni dizajn , ali je redovito ažuriran od 80-ih, dokazao je svoju vrijednost u borbi i još uvijek se koristi u 8 zemalja (uključujući Indiju, UAE, Egipat, Grčku i Tajvan). Francusko ratno zrakoplovstvo trenutno ih zamjenjuje Rafaleom i, kao rezultat toga, može ih osigurati velik broj.

Mirage bi stvarno mogao biti od pomoći, pogotovo ako bi dolazio s malo Mica ili čak Meteor projektila za ove dosadne KA-52...

Glasina? Stvarnost? Apsolutno nemam pojma, ali sviđa mi se pomisao na to.

Nadam se da je ovaj prvi članak bio vrijedan objave i vašeg čitanja.
sumirprimus

#180400 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Lijepi artani i konjak :mrgreen:
Post Reply