Zato što znači, što je to egzotičniji izraz za oluju.
EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Hakiz
- ZoomZoomKiwi
#3727 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Gledam, podosta ICE auta (serijskih, i to daleko više od 150kom) i to ne-hibrida su i do 30 sekundi brži od Nevere oko Nordschleife.
Znači i najbolji EV su dobri samo na 402m i hajd zdravo, dok uneseš malo krivina, doviđenja i prijatno.
Znači i najbolji EV su dobri samo na 402m i hajd zdravo, dok uneseš malo krivina, doviđenja i prijatno.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#3728 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Znaci bukvalno, auto medju najbrzim ikad, i zakljucak "dobri samo na 402m"
Pri cemu naravno, ev auta tek na pocetku masovnog koristenja i razvoja, a ovi drugi dosli do krajnje tacke razvoja
- ZoomZoomKiwi
#3729 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Šiju ga 911 i AMG - GT za više od pola minute, Lambo Huracan sa V10 za 15 sekundi, itd. Sve auta mahom dobro starija od Nevere.
Krajnja tačka razvoja ICE?
To mogu zeleni prodavati priglupim europljanima.
EV su ubleha kakve još nije bilo, i obit će nam se svima o glavu kad pojam black-out bude sveprisutan u našem svakodnevnom vokabularu. A pojam road-trip iščezne skroz. Uz to ćemo piti vodu zagađenu litijem i bit će nam jako veselo.
Krajnja tačka razvoja ICE?
To mogu zeleni prodavati priglupim europljanima.
EV su ubleha kakve još nije bilo, i obit će nam se svima o glavu kad pojam black-out bude sveprisutan u našem svakodnevnom vokabularu. A pojam road-trip iščezne skroz. Uz to ćemo piti vodu zagađenu litijem i bit će nam jako veselo.
-
Hakiz
#3730 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
https://m.youtube.com/watch?v=PCzCqqVGQ ... ZzIGYxIHZz
Neveru je izvuklo to što McMurtry ima ograničenje maksimalne brzine.
- Ozimician
#3731 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
U Njemačkoj je ove godine drastičan pad potražnje EV-a.
30% je manja potražnja od planirane za novim EV-ovima.
U zadnjim izvještajima se navodi da polovni EV gube na preprodajnoj vrijednosti i do 5% mjesečno.
Jedan od razloga je poskupljenje struje, ako puniš na Autoputevima, dizel definitivno izađe jeftiniji.
Ljudi kupuju EV jer planiraju da uštede, a sad kad platiš skup auto sa limitiranim mogucnostima, kad te vožnja izađe skuplje, imaš skoro jednake troškove održavanja kao i sa SUS (umjesto malog servisa imaš software update - po istoj cijeni). U međuvremenu Njemačka upalila elektrane na ugalj. Teško da će nekme prodati EV i iz ekoloških i ekonmskih razloga.
Jedino što mogu jeste da pokušaju zabranama i porezima da oštete SUS industriju.
30% je manja potražnja od planirane za novim EV-ovima.
U zadnjim izvještajima se navodi da polovni EV gube na preprodajnoj vrijednosti i do 5% mjesečno.
Jedan od razloga je poskupljenje struje, ako puniš na Autoputevima, dizel definitivno izađe jeftiniji.
Ljudi kupuju EV jer planiraju da uštede, a sad kad platiš skup auto sa limitiranim mogucnostima, kad te vožnja izađe skuplje, imaš skoro jednake troškove održavanja kao i sa SUS (umjesto malog servisa imaš software update - po istoj cijeni). U međuvremenu Njemačka upalila elektrane na ugalj. Teško da će nekme prodati EV i iz ekoloških i ekonmskih razloga.
Jedino što mogu jeste da pokušaju zabranama i porezima da oštete SUS industriju.
- ZoomZoomKiwi
#3732 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ma drag je posebna klasa i vrsta natjecanja.Hakiz wrote: ↑19/08/2023 21:41https://m.youtube.com/watch?v=PCzCqqVGQ ... ZzIGYxIHZz
Neveru je izvuklo to što McMurtry ima ograničenje maksimalne brzine.
Za mene je auto za vožnju po krivinama, a ne samo na pravcu.
Pogotovo sad kad svi imaju 0-100 ispod 3s i 1/4m ispod 10s.
Nego da vidimo kako podnosi lateralne G sile, a Nevera ih očito ne voli, kao nijedan EV, zbog mase. Džabe i Michelin RS Cup2 obuća.
Da ne pričam o tome da sad pošaljemo neveru na de la Sarthe da se vozi 24h
-
Hakiz
#3733 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Skupi auti, manji domet, ograničeni (ne možeš u EV kao u Landcruisera staviti 10 bidona goriva i uputiti se u Saharu ili Gobi), opasniji pri nesrećama (lakše plane litijumska baterija nego gorivo) itd.
A sami automobili puni elektronike koju telemetrijski može kontrolisati proizvođač ili neko kome proizvođač da softver, policija, osiguravajuće društvo, banka, država. Pritisne neko u nekoj kancelariji dugme i auto ti stane ili ga ne možeš upaliti
I ne pala potražnja
A sami automobili puni elektronike koju telemetrijski može kontrolisati proizvođač ili neko kome proizvođač da softver, policija, osiguravajuće društvo, banka, država. Pritisne neko u nekoj kancelariji dugme i auto ti stane ili ga ne možeš upaliti
I ne pala potražnja
-
Hakiz
#3734 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Koji EV mogu natovariti vrećama cementa, ljepila za pločice i pločicama, drvnom građom itd. Stara Lada (ona što izgleda kao tristać) je sredinom 1980-ih cijelu vikendicu prevezla od stovarišta materijala do gradilišta. I to uzbrdo.
Koji EV za svakodnevnu vožnju, ne teretni, danas to može podnijeti?
Koji EV za svakodnevnu vožnju, ne teretni, danas to može podnijeti?
- Rockefeller
#3735 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Cu da se odjavim.citroen xm wrote: ↑19/08/2023 18:55
Ne znam, ali pretpostavljam. Zato i rekoh da mi liči na nešto takvo, a ne da je sigurno tako. Malo pažljivije čitaj prije nego odreaguješ na prvu.![]()
-
ja71
-
ja71
#3737 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ako do ovog scenarija stvarno dođe, a sumnjam, je li misliš da će SUSovi biti pošteđeni toga?
-
Hakiz
#3738 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
-
Zakalwe
- Grijem se na: struju
#3739 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
O duse drage kako se brinete o Evropljanima.
Hem nemere EV izvuc' ploce i cement nabrdo ko Lada, hem sporiji nego ICE oko Nurburgringa, hem sta ce se desiti kad bidne blackout. Kako u Neum ili Tursku kolima sa EV? A jos kad ga ugase na dugme iz kancelarije, onda je gotovo. Ne valja to nista...
Hem nemere EV izvuc' ploce i cement nabrdo ko Lada, hem sporiji nego ICE oko Nurburgringa, hem sta ce se desiti kad bidne blackout. Kako u Neum ili Tursku kolima sa EV? A jos kad ga ugase na dugme iz kancelarije, onda je gotovo. Ne valja to nista...
- tramvajtrojka
#3740 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
A ti si kao evropljaninZakalwe wrote: ↑21/08/2023 08:39 O duse drage kako se brinete o Evropljanima.
- ZoomZoomKiwi
- Dope_Man
#3742 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Provozah se u novom Ioniq 5ici za vikend. Auto za mene svemirski brod.. al krug Graz - Bec.. i to ti je to, i to ako si sam, i po fabrici. Formalno bi trebalo da ima domet nesto sitno preko 400 km, sa 4 osobe i klimom to je haman bilo blize 330, voznja uglavnom 110-120, mada je bilo malo "gasanja" i preticanja.
U Austriji ga nije problem imati jer haman svaki McDonald's ima punjac, a da ne spominjem pumpe. Al recimo u BiH definitivno ne bi bilo isto vozati ga i razmisljati o dometu i gdje ima punjaca.
Za 10 min je "dosuo" oko 150 km, s tim da ne znam koja je bila snaga punjaca, po informacijama s neta moze biti 150 ili 300. Inace auto podrzava 350 kW. Kad ga je prikljucio bio je na 26% i pisalo je da treba 16 min do 80% baterije.
Inace auto prilicno bucno unutra. Nezz je li stvar navike il sta, al cini mi se nista nije tisi od mog renola na dizlo u istoj situaciji.
Sve u svemu, iznenadila me ta brzina punjenja, i realno kad imas infrastrukturu da svako malo ima neki punjac, nije problem dosuti 30-50-100 km na pis pauzi i nastaviti dalje.
U Austriji ga nije problem imati jer haman svaki McDonald's ima punjac, a da ne spominjem pumpe. Al recimo u BiH definitivno ne bi bilo isto vozati ga i razmisljati o dometu i gdje ima punjaca.
Za 10 min je "dosuo" oko 150 km, s tim da ne znam koja je bila snaga punjaca, po informacijama s neta moze biti 150 ili 300. Inace auto podrzava 350 kW. Kad ga je prikljucio bio je na 26% i pisalo je da treba 16 min do 80% baterije.
Inace auto prilicno bucno unutra. Nezz je li stvar navike il sta, al cini mi se nista nije tisi od mog renola na dizlo u istoj situaciji.
Sve u svemu, iznenadila me ta brzina punjenja, i realno kad imas infrastrukturu da svako malo ima neki punjac, nije problem dosuti 30-50-100 km na pis pauzi i nastaviti dalje.
- kravamuzara
#3743 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Lose su zvucno izolovani mainstream EV-i (Ionic 5, KIA EV6, Tesla 3/Y, Skode...).Dope_Man wrote: ↑21/08/2023 14:00 Provozah se u novom Ioniq 5ici za vikend. Auto za mene svemirski brod.. al krug Graz - Bec.. i to ti je to, i to ako si sam, i po fabrici. Formalno bi trebalo da ima domet nesto sitno preko 400 km, sa 4 osobe i klimom to je haman bilo blize 330, voznja uglavnom 110-120, mada je bilo malo "gasanja" i preticanja.
-
ja71
#3744 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
zvuci logicno da Evropa subvencionira EV a da ih inace po pravili daljinski gasi za raszliku od SUS
-
Hakiz
-
ja71
-
Seawolf
-
ja71
#3749 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
zaprasuju nas
Sad ozbiljno: Zasto bi kao prvo "to" teze bilo ugradjivati u SUS nego u EV ? I zasto bi drzava (ona to na kraju dopusta ili zabranjuje) sakatila tehnologiju koju sama subvencionira a ne tehnologiju koju zeli potisnuti ?
I zasto bi to drzava uposte riskirala da se oznaci kao totalitarna ?
- Better Man
#3750 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Bi na redovnom servisu u Gumi m prošle sedmice i vidim izložen Megane E-tech- Za mene lično jedan od najbolje dizajniranih auta. Cijena ovog je 96 hiljada i nešto KM. Verzija sa većom baterijom.