Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
ultima_palabra

#56001 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ultima_palabra »

Hakiz wrote: 19/08/2023 13:27
Prpa.ba wrote: 19/08/2023 10:50 Nemoj mijesati toksični, refleksni autošovinizam pazljivo kultivisan desetljecima za probosanski patriotizam koji toboze nadilazi sva tri nacionalizma.

Posebno imajuci u vidu intelektualne bravure prvaka tog nadnacionalnog politickog spektra.

Ko je meta ekstremnom Forti koji lamentira nad pobjedom seljaka u ratu i Mandicu koji od nekoga oslobadja Sarajevo u 2020. godini i proziva ljude da imaju problematicni SDA DNK?

Za takve naravno da jesam ekstremista. Bio bih zabrinut da nisam.
Problematični SDA DNK nije pitanje Bošnjaštva, to je pitanje sdaovštine.

To jeste, nije problem Bošnjak, problem je sdaovac.
Tacno, SDA DNK je muljanje, spletkarenje, zavrsavanje, “Asimovanje”, i to je izreceno u tom kontekstu.
Novak20

#56002 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Prpa.ba wrote: 18/08/2023 21:15 Odlicna dekonstrukcija teze po kojoj toboznja moralna superiornost biva jedinim garantom opstanka Bosnjaka, pa zato Bosnjaci moraju dobro paziti sta rade, govore, pa cak i misle.

Bjezi ba.

Nismo opstali zato sto je ARBiH imala dio nebosnjaka u svom sastavu, niti zato sto su imali "kocnicu" od zapada na racun "finih multivitaminskih Bosnjaka koje je grehota ubijati", nego zato sto su agresori, pravoslavni i katolicki vjerski ekstremisti, imali problem savladati tu istu Armiju.

Ko postuje nebosnjake u ARBiH, neka ih postuje kao sugradjane koji su pomogli braniti ovu drzavu, nista ni manje ni vise nego sve ostale koji su na ovom forumu odavno postali "krezava rulja" koja "okupira Sarajevo" pa ga Srdjan Mandic iz iste te ARBiH mora "oslobadjati". Imaju ista prava, imaju iste obaveze.

Ovdje se pravi mit od suzivota, pa se od medjusobnog uvazavanja dobije jednacina u kojoj Bosnjaci trebaju raditi u korist svoje stete da ne bi procenat pravoslavaca i katolika koji bi najradije da nas nema porastao sa 90% na 95%. :run:

Nebosnjak koji zeli suzivot, zeljet ce ga i kada se usudite artikulisati svoja prava, zelje i ciljeve koji ne ukljucuju zatiranje bilo koga i bilo cega. Koji ne zeli, naci ce vec izgovor.

Da budem plastican, sto bih ja ove forumske djecake, novake i ostale stavljao ispred sebe.

Ne zelim im nikakvo zlo, ali nemamo istu viziju drzave, i ja cu se boriti za svoje jednako koliko se on bori za svoje. Ne zelim mu ni omiliti ni ogaditi drzavu i svoj bosnjacki narod, jednostavno me ne zanima, izaci cu mu u susret ako ja to zelim i ako je moj interes. Mislio on da sam taliban ili Enis Beslagic, meni je na kraju dana isto. :mrgreen:

Jednako koliko Bakirovi idiotluci i kriminal ne definisu moje bosnjastvo, ne definise ga ni Kiflino podanistvo, ni Fortina bjezanija, ni misljenje nebosnjaka o meni ili nama.
Care, meni tvoje "bošnjaštvo" nije problem ni to da si ti ispred svih. Pa i mene ako stvarno više vrijediš u poštenom poslu ili pozitivnom doprinosu ovom jadnom i degradiranom društvu koje tavori unutar granica BiH bez normalnog kriterija primjerenog globalnom vremenu u kome se živi.

Meni je problem što je velika većina u BiH prije 33 godine pokazala snagu nacionalizma i religiozno-etničkog organiziranja, a prije 10 godina popisom stanovništva to i potvrdila. Posljedično tome, ta društvena sila religiozno-etničkog zaokupljena je građenjem "svojega ja" na pokušajima dominacije ili degradacije anam-onog. To je realnost upravo iz razloga koje si ovako iskreno naveo.

Problem je što ta društvena sila o kojoj pišem ima tri kritične mase suprotnih smjerova koje jednostavno nisu u stanju i ne žele napraviti ono što treba da bi barem 50% stanovništva sutra živjelo bolje nego danas.

Zbog toga i tvrdim da religiozni etno - nacionalisti, a ne NS i slični, trebaju završiti ono što su davno započeli.

I to što prije, to bolje. Po mogućnosti bez mene. :D
palermo

#56003 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

Prpa.ba wrote: 19/08/2023 10:50 Nemoj mijesati toksični, refleksni autošovinizam pazljivo kultivisan desetljecima za probosanski patriotizam koji toboze nadilazi sva tri nacionalizma.

Posebno imajuci u vidu intelektualne bravure prvaka tog nadnacionalnog politickog spektra.

Ko je meta ekstremnom Forti koji lamentira nad pobjedom seljaka u ratu i Mandicu koji od nekoga oslobadja Sarajevo u 2020. godini i proziva ljude da imaju problematicni SDA DNK?

Za takve naravno da jesam ekstremista. Bio bih zabrinut da nisam.

Ali nikad nisi cuo za problematicni HDZ gen ili ne daj boze SNSd / SDS gen.....da to neko napise ili izgovori digla bi se kuka I motika.....

Citajte Prpu, u mnogim stvarima se ja I on ne slazemo (zna to I on) al vrlo dobro artikulira rastuce tendencije unutar bosnjacke ,kao politicke tako I ideoloske, misli. I uopste nije pitanje da li vam se to svidja ili ne.
Hakiz

#56004 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

palermo wrote: 19/08/2023 17:37

Ali nikad nisi cuo za problematicni HDZ gen ili ne daj boze SNSd / SDS gen.....da to neko napise ili izgovori digla bi se kuka I motika.....

Citajte Prpu, u mnogim stvarima se ja I on ne slazemo (zna to I on) al vrlo dobro artikulira rastuce tendencije unutar bosnjacke ,kao politicke tako I ideoloske, misli. I uopste nije pitanje da li vam se to svidja ili ne.
Napisao sam već da post zbog kojeg ga prozivaju meni ima puno smisla. Nisam Bošnjak, ali rekao je tačne stvari.
laik1981

#56005 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by laik1981 »

Prpa je deklarisani sovinista (mozda je fasista preteska rijec) i neko kome je najbrutalniji govor mrznje sastavni dio svakodnevnog vokabulara. A odavno su takvi preuzeli javni prostor na svim stranama. Preuzimaju ga i u dobrom dijelu evrope jer je priroda vecine radikalna. Meni nije iznenadjenje sto njegova razmisljanja pasu tvom. 99% SDFovaca je na istoj liniji.
goredole

#56006 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by goredole »

Prpa.ba wrote: 18/08/2023 21:15 Ne zelim im nikakvo zlo, ali nemamo istu viziju drzave, i ja cu se boriti za svoje jednako koliko se on bori za svoje.
je li ti problem da u kratkim crtama napišeš šta je tvoja vizija države?
palermo

#56007 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

laik1981 wrote: 19/08/2023 18:09

Prpa je deklarisani sovinista (mozda je fasista preteska rijec) i neko kome je najbrutalniji govor mrznje sastavni dio svakodnevnog vokabulara. A odavno su takvi preuzeli javni prostor na svim stranama. Preuzimaju ga i u dobrom dijelu evrope jer je priroda vecine radikalna. Meni nije iznenadjenje sto njegova razmisljanja pasu tvom. 99% SDFovaca je na istoj liniji.
:D pa kako drugacije da odgovorim na tvoj post
seksi_ideje

#56008 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seksi_ideje »

Jedino sto zamjeram je sto su Uka stavili na mjesto premijera. Mislim da bi Vildana Beslija bila bolje rjesenje
17030

#56009 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 17030 »

HelaS wrote: 15/08/2023 19:48
VladaFBiH wrote: 15/08/2023 09:09

ako su pametni neće ga ni kandidovati a isto važi i za Tanovića
Zašto Mandić ne bi bio kandidat 2024. ako pobijedi na referendumu, samo jednu godinu prije redovnih izbora :? Pa to mu je potvrda podrške glasača Centra. Kakav besmisao pišete po ovom formu :-)
U pravu si da će mu pobjeda na referendumu dati vjetar u leđa i da će samim tim još više zahtijevati da bude kandidat 2024., ali vjerujem da se stvari tako zakuhavaju u Centru da neće više biti konsenzusa Trojke oko zajedničkog kandidata. Ne bi me čudilo da NiP Centar izbaci svog kandidata kojeg bi i SDA glasači i generalno građani Centra podržali.
HelaS

#56010 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by HelaS »

seksi_ideje wrote: 20/08/2023 00:14 Jedino sto zamjeram je sto su Uka stavili na mjesto premijera. Mislim da bi Vildana Beslija bila bolje rjesenje
Apsolutno! Ali, Nihad ima veću podršku unutar NS od Vildane :-)
seksi_ideje

#56011 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seksi_ideje »

HelaS wrote: 20/08/2023 22:19
seksi_ideje wrote: 20/08/2023 00:14 Jedino sto zamjeram je sto su Uka stavili na mjesto premijera. Mislim da bi Vildana Beslija bila bolje rjesenje
Apsolutno! Ali, Nihad ima veću podršku unutar NS od Vildane :-)
Znam da ga je Pedja gurao, no on je meni licno bezveze. Vildana on the other hand... Nekako Ns manje forsira zene nego prije iako tu potencijala ima. Naravno postoje i razne struje unutar stranke ali nekako ne guraju nista progresivno u zadnje vrijeme. Bivsa Vlada KS je bila daleko bolja
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#56012 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JoseMujica »

ultima_palabra wrote: 19/08/2023 14:27

Tacno, SDA DNK je muljanje, spletkarenje, zavrsavanje, “Asimovanje”, i to je izreceno u tom kontekstu.
SDA DNK je i završavanje benzinske pumpe sranačkoj jaranici u sred naselja
HelaS

#56013 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by HelaS »

"Predsjednik bi, po našem prijedlogu, imao samo ceremonijalne ovlasti, kako je i u evropskim državama. Vanjska politika, odbrana, imenovanja ambasadora bi se prebacila na Vijeće ministara", saopćili su iz Naše stranke.
:thumbup:
Predsjednik ne bi bio biran direktno nego u Parlamentu BiH na mandat od četiri godine, te bi imao potpredsjednika koji ne bi mogao biti iz istog naroda kao i predsjednik.
Na ovaj način, predsjednik bi bio delegiran iz neke stranke, poslan, biran, da bude. Ne slažem se. Dajmo pravo svima da se kandidiraju za predsjednika. Imamo mnogo ljudi sa BiH državljanstvom koji ne žele stranačku pripadnost. Ako je već pozicija predsjednika protokolarna, ceremonijalna, nek nam i predsjednik bude takav.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/nasa-st ... /230829052
drug_profi

#56014 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Može se i konkurs raspisati za Predsjednika.
Parlament formira komisiju koja će izabrati kandidata.

Da je pameti tako bi se i premijer i ministri birali.

A narod bira članove tog parlamenta.
HelaS

#56015 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by HelaS »

drug_profi wrote: 29/08/2023 12:40 Može se i konkurs raspisati za Predsjednika.

:thumbup:
kakabanja213

#56016 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kakabanja213 »

Eto finog nacina sprovodjenja presuda. Naravno da se moze.
HD_2015

#56017 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by HD_2015 »

Zašto bi se to radilo? Šta bi dobio time?
Evo neki izvodi iz presuda:
Bosna i Hercegovina nije bila istinska demokratija, već "etnokratija"
Sud je utvrdio da je trenutni politički sistem etničku zastupljenost učinio relevantnijom od političkih, ekonomskih, socijalnih, filozofskih i drugih razmatranja i na taj način pojačao etničke podjele u zemlji i narušio demokratski karakter izbora. Konstitutivni narodi, smatra Sud, čigledno uživaju privilegovan položaj u sadašnjem sistemu.
Barem su tri problema, trenutno u BiH:
1. Nemamo demokratsko uređenje. Problem je sam izbor parlamenta.

2. Ja kao građanin ne želim da paralment, tj. političke partije za mene biraju glavne nosioce izvršne vlasti.

3. Jedan narod, kojeg će na slijedećem popisu biti manje od 10%, pod izgovorom konstitutivnosti, želi da ima isti politički i ekonomski kapacitet kao narod kojeg će biti 60%.

Ovo je daleko od svake pameti, a kamoli demokratije.
drug_profi

#56018 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

zato što bi tako birao najbolje.

Narod je poslodavac. Parlament predstavlja narod i najvisa je vlast u drzavi. Vlada i predsjednik su uposlenici naroda koji za rad odgovaraju parlamentu kao predstavniku tog naroda.
Ako je parlament angazovao lose uposlenike, odgovarace na izborima.
Imas sad to isto ali zamotano u stranacke boje gdje ti parlament odlucuje o minsitrima na osnovu stranacke pripadnosti, a ne na osnovu kompetencija.
HD_2015

#56019 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by HD_2015 »

drug_profi wrote: 29/08/2023 13:08 zato što bi tako birao najbolje.

Narod je poslodavac. Parlament predstavlja narod i najvisa je vlast u drzavi. Vlada i predsjednik su uposlenici naroda koji za rad odgovaraju parlamentu kao predstavniku tog naroda.
Imas sad to isto ali zamotano u stranacke boje gdje ti parlament odlucuje o minsitrima na osnovu stranacke pripadnosti, a ne na osnovu kompetencija.
Gdje to ima, de me uputi.

Ameri i Francuzi biraju predsjednika, Njemci kancelara, Britanci premijera, ....

Mora neko direktno odgovarati narodu. Članovi parlamenta prvo dogovaraju političkim partijama, a ne narodu, labava je to veza, ...
drug_profi

#56020 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

HD_2015 wrote: 29/08/2023 13:15

Ameri i Francuzi biraju predsjednika, Njemci kancelara, Britanci premijera, ....
Nisam rekao da ima. Ali nema nigdje ni entiteta ni ovakvog ustava.
HD_2015

#56021 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by HD_2015 »

drug_profi wrote: 29/08/2023 13:15

Znači, do lošeg pravimo gore da bi zadovoljili oni koji rade na cijepanju države.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#56022 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by teskeredzic_22 »

HD_2015 wrote: 29/08/2023 13:17
drug_profi wrote: 29/08/2023 13:15

Znači, do lošeg pravimo gore da bi zadovoljili oni koji rade na cijepanju države.
Pušku u ruke i fataj se Banja Luke. Drugog nema.

ALI TI NA ČELU KOLONE , TI PRVI i tvoja djeca pa mi svi za vama.

Priča o procentu zastupljenosti i procentima unutar konstitutivnosti je ista priča koju je zastupao Milošević naspram Slovenaca pa je u januaru 1990 nestao Savez komunista , čitaj malo knjige dečko ili barem gledaj filmove prije nego što kreneš valjati gluposti.
breuer

#56023 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by breuer »

JoseMujica wrote: 21/08/2023 17:27
ultima_palabra wrote: 19/08/2023 14:27

također SDA DNK je i ponizno odbijanje prihvatiti odluke suda 8-)
Hakiz

#56024 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

breuer wrote: 29/08/2023 13:26
JoseMujica wrote: 21/08/2023 17:27

također SDA DNK je i ponizno odbijanje prihvatiti odluke suda 8-)
Upravo.
stric

#56025 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by stric »

Mora neko direktno odgovarati narodu. Članovi parlamenta prvo dogovaraju političkim partijama, a ne narodu, labava je to veza, ...
u njemačkoj

Predsjednik Njemačke (njem. Bundespräsident) nalazi se na čelu Savezne Republike Njemačke.
Njega bira Savezna skupština (njem. Bundesversammlung) - posebni konstitutivni organ koji se saziva svakih 5 godina isključivo radi ovoga izbora. Reizbor je dopušten jednom.

stric
Locked