"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
-
elcaliente
#3476 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moram malo pojasniti, neradim ja u HR, ja sam poslovodja.
Poslovodja odlucuje koga ce zaposliti a ne HR.
Kolega forumas je pitao za CV u Njemackoj, ja sam poslovodja u Njemackoj.
Poslovodja odlucuje koga ce zaposliti a ne HR.
Kolega forumas je pitao za CV u Njemackoj, ja sam poslovodja u Njemackoj.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#3477 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Uglavnom, varate se ako mislite da npr. u Njemačkoj ne gledaju toliko CV i motivaciono pismo.
Tačno ga čitaju, čak i kao gimnazijalac kada sam se prijavio za praksu pitali su me u vezi nekih stvari u motivacionom pismu.
Svako par sedmica mi izađe članak kako se poslodvaci žale što im dolaze sve lošije napisana motivaciona pisma, što nailaze na pravopisne greške u istim i tkd.
Igra ulogu, itekako.
Tačno ga čitaju, čak i kao gimnazijalac kada sam se prijavio za praksu pitali su me u vezi nekih stvari u motivacionom pismu.
Svako par sedmica mi izađe članak kako se poslodvaci žale što im dolaze sve lošije napisana motivaciona pisma, što nailaze na pravopisne greške u istim i tkd.
Igra ulogu, itekako.
-
elcaliente
#3478 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Odgovorio sam gore negdje u postu.Hakiz wrote: ↑17/08/2023 10:07Ne odgovori meni @elcaliente , zašto je problem da neko ima rupu u CV?McGradySA wrote: ↑17/08/2023 09:13
Pitanja su ti generička. Sve se može pronaći sa 5 minuta guglanja. Ako ti ne znaš na kakvo se i zašto on na to mijesto prijavljuje, kako će on znati? On je samo uočio oglas i javio se. Ovako čovjeka samo tjerate.
Dalje, šta vi recruiteri to nudite ako tražite takve jake radnike koji nisu pravili pauze između poslova? Trinaesta plata, Playstation 5 za opuštanje na pauzi, besplatan topli obrok?
Ja sam mislio da ljudi imaju pravo na privatnost. Ako nemam dosije u kojem piše da sam osuđen za krivična djela koja bi mogla štetiti njegovoj firmi ako me zaposli, a do takvih podataka može doći, presude su javne, šta ga briga gdje sam bio i šta sam radio za vrijeme te rupe?
CV i motivaciono pismo je reklama za radnika.
Ja u prvom koraku aplikante mogu samo upoznati preko tih papira i od toga zavisi koga cu zvati na razgovor.
Svaka rupa u CV mi ostavlja prostor za razmisljanje i moze mi izazavati sumnju.Iako je ona mozda pogresna ali dzaba kada ga mozda necu zvati na razgovor zbog toga jer ostali aplikanti imaju CV bez rupa.
Naravno da imas pravo na privatnost ali isto ja kao sef koji trazi optimalnog aplikanta koji ce se uklopiti u tim imam pravo da mislim da nesto krijes sto je lose.
Zato sam napisao da mi nije logicno to sto ga je neko tako savjetovao.
Ja pricam iz iskustva i to iz pogleda aplikanta i sefa.
Neka radi svako po svome, kako misli da je najbolje.
-
elcaliente
#3479 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Prije raspisivanje konkursa ja imam posla pola dana kako bi pripremio zahtjev i poslao u HR da raspisu konkurs.sehohari wrote: ↑17/08/2023 17:02 Uglavnom, varate se ako mislite da npr. u Njemačkoj ne gledaju toliko CV i motivaciono pismo.
Igra ulogu, itekako.
Opis radnog mjesta, formalno obrazovanje, dodatno obrazovanje, usavrsavanja, koje odjeljenje u firmi itd, itd.
Sve to stoji i konkursu i zamisli sada dobijem motivacino pismo koje uopste se ne bavi time objavljenjim. Naravno da cu ga izbaciti.
Ali mi nije jasno da to moze biti suprotno, pa valjda kada se prijavljujem na neko radno mjesto onda se kao aplikant prvo raspitam o firmi, kako je firma ustrorjena, cime se bavi, onda sa tim radnim mjestom, sta je potrebno da radim taj posao, imam li obrazovanje, da li je tak posao za mene, imam li motivaciju za taj posao. Pa onda uslovi i plata.
- kravamuzara
#3480 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kad vidim da traze motivaciono pismo preskacem i oglas i firmuelcaliente wrote: ↑17/08/2023 17:18Prije raspisivanje konkursa ja imam posla pola dana kako bi pripremio zahtjev i poslao u HR da raspisu konkurs.sehohari wrote: ↑17/08/2023 17:02 Uglavnom, varate se ako mislite da npr. u Njemačkoj ne gledaju toliko CV i motivaciono pismo.
Igra ulogu, itekako.
Opis radnog mjesta, formalno obrazovanje, dodatno obrazovanje, usavrsavanja, koje odjeljenje u firmi itd, itd.
Sve to stoji i konkursu i zamisli sada dobijem motivacino pismo koje uopste se ne bavi time objavljenjim. Naravno da cu ga izbaciti.
Ali mi nije jasno da to moze biti suprotno, pa valjda kada se prijavljujem na neko radno mjesto onda se kao aplikant prvo raspitam o firmi, kako je firma ustrorjena, cime se bavi, onda sa tim radnim mjestom, sta je potrebno da radim taj posao, imam li obrazovanje, da li je tak posao za mene, imam li motivaciju za taj posao. Pa onda uslovi i plata.
-
Zizi505
#3481 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Blago firmi koju ti zaobiđeš.kravamuzara wrote: ↑17/08/2023 17:21Kad vidim da traze motivaciono pismo preskacem i oglas i firmuelcaliente wrote: ↑17/08/2023 17:18
Prije raspisivanje konkursa ja imam posla pola dana kako bi pripremio zahtjev i poslao u HR da raspisu konkurs.
Ali mi nije jasno da to moze biti suprotno, pa valjda kada se prijavljujem na neko radno mjesto onda se kao aplikant prvo raspitam o firmi, kako je firma ustrorjena, cime se bavi, onda sa tim radnim mjestom, sta je potrebno da radim taj posao, imam li obrazovanje, da li je tak posao za mene, imam li motivaciju za taj posao. Pa onda uslovi i plata.![]()
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#3482 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
A znaš šta ja takvima mislim? Da su još balavi i ne pamte vrijeme do negdje 2015-te godine, a ako nisu kojim nesretnim slučajem balavi da su bezobrazni idioti! Što kolega gore reče nismo u Njemačkoj ili Švedskoj nego u jebenoj Bosnielcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:47 Nije mi logicno, imas rupe u CV.
NPR ja ti otvorim CV i tebi rupa od 1.10.2021 do 1.07.2022.
Sta da ja mislim ?
Nisi radio, bio si na ljecenju, putovao svijetom ili si zaboravio napisati.
Mrsko mi misliti i ne zovem te na razgovor.
Tvoj je odabir, radi kako ti mislis da ti je najbolje ali ja te tako ne bi svjetovao.
Na primjer, tamo sredinom 2005 sam ostao bez posla u firmi koja je do samo tri mjeseca prije radila na smrt i čak su nam plate povećavane - jedan preokret u politici naše države u pokušaju i gelaufen nizbrdo (nije bila uvezana firma sa politikom, da ne bude zabune). Skoro dvije godine nakon otkaza nisam mogao posao naći, na svaki oglas se javljalo po 300-400 ljudi jer je cifra nezaposlenosti nebo parala...Džaba iskustvo, džaba referenca, džaba CV, za svako radno mjesto dvije veze se ganjale, pa za jebenog konobara je trebala štela
Osam godina sam radio u jednoj od najačih firmi u državi na ugovor o djelu, malte ne honorarac, bez klasične prijave - hoćeš, nećeš - ima ko hoće u roku od odmah
Medijske kuće, novinske agencije, portali, osiguravajuće kuće...oni i danas drže radnike na crno i primaju honorarce. Naravno izuzetak je ako si dobra riba pa da te malo direktor ili vlasnik zapazi
Kad je krenulo ovo sranje sa kurtonom, od maja i juna nakon popuštanja mjera počeli su pljuštati otkazi na sve strane, po nekim procjenama oko 30 hiljada ljudi bez posla je ostalo u RS u to vrijeme
"Zašto nisi prihvatio bilo šta dok tražiš?" Možda zato što mi se ne isplati za kikiriki ići na drugi dio grada raditi kao magacioner, jel razlog traženja posla mi je, vjerovali ili ne, novac. Da ga imam nikad ne bi radio...
Za SA neću da komentarišem, ne živim tamo, ali u BL je bitna isključivo veza i leđa, odnosno čiji si i ko te poslao...Zato mladi i obrazovani bježe odavde, jer neće da im nepismeni tatin sinčić piša po glavi i da ih mobinguje za socijalnu pomoć! Džaba i plata od 5000 KM ako ćeš mi jesti živce i džigerice, ako radim prekovremeno kad god se tatinom sinu kita digne, da me švalerka istog tog sinčića zove u jedan ujutro i zajebava za sutra, da nemam vikend i praznike kao normalan svijet...
U telekomu svaka droca koju direktor ili šef guzelja ujutro osvane u nekom od sektora
Ma nema šta, CV je najbitniji i da nema u njemu praznog prostora...
- kravamuzara
#3483 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
-
Zizi505
#3484 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
elcaliente wrote: ↑17/08/2023 17:18Prije raspisivanje konkursa ja imam posla pola dana kako bi pripremio zahtjev i poslao u HR da raspisu konkurs.sehohari wrote: ↑17/08/2023 17:02 Uglavnom, varate se ako mislite da npr. u Njemačkoj ne gledaju toliko CV i motivaciono pismo.
Igra ulogu, itekako.
Kod mene u firmi smo imali nedavno objavljen poziv za nekoliko pozicija. Nevjerovatno mi je koliko ljudi se prijavilo bez da su se prethodno informisali šta mi stvarno radimo, te da li imaju odgovarajuće obrazovanje i iskustvo za taj posao.
-
elcaliente
#3485 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Dokle god ti imas uspjeha i dobijas posao koji zelis ne moras slati CV i radi po vlasititoj volji.Lajavikrelac wrote: ↑17/08/2023 17:28A znaš šta ja takvima mislim? Da su još balavi i ne pamte vrijeme do negdje 2015-te godine, a ako nisu kojim nesretnim slučajem balavi da su bezobrazni idioti! Što kolega gore reče nismo u Njemačkoj ili Švedskoj nego u jebenoj Bosnielcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:47 Nije mi logicno, imas rupe u CV.
NPR ja ti otvorim CV i tebi rupa od 1.10.2021 do 1.07.2022.
Sta da ja mislim ?
Nisi radio, bio si na ljecenju, putovao svijetom ili si zaboravio napisati.
Mrsko mi misliti i ne zovem te na razgovor.
Tvoj je odabir, radi kako ti mislis da ti je najbolje ali ja te tako ne bi svjetovao.![]()
Na primjer, tamo sredinom 2005 sam ostao bez posla u firmi koja je do samo tri mjeseca prije radila na smrt i čak su nam plate povećavane - jedan preokret u politici naše države u pokušaju i gelaufen nizbrdo (nije bila uvezana firma sa politikom, da ne bude zabune). Skoro dvije godine nakon otkaza nisam mogao posao naći, na svaki oglas se javljalo po 300-400 ljudi jer je cifra nezaposlenosti nebo parala...Džaba iskustvo, džaba referenca, džaba CV, za svako radno mjesto dvije veze se ganjale, pa za jebenog konobara je trebala štela![]()
Osam godina sam radio u jednoj od najačih firmi u državi na ugovor o djelu, malte ne honorarac, bez klasične prijave - hoćeš, nećeš - ima ko hoće u roku od odmahDo 2015 u masi firmi nisi smio pomenuti prijavu, odmah si bio jednom nogom vani! Jebote pa u najjačoj agenciji za obezbjeđenje ljudima nije uplaćivan staž i plate kasnile, kada bi se ljudi požalili, direktor izvuče iz ladice bunt popunjenih upitnika za posao i samo ti kaže "Vidiš li ti koliko ljudi traži posao i hoće da radi ako ti nećeš?" Ko god je nosao tacnu i radio kao obezbjeđenje, radio je na dnevnicu, na crno...
Medijske kuće, novinske agencije, portali, osiguravajuće kuće...oni i danas drže radnike na crno i primaju honorarce. Naravno izuzetak je ako si dobra riba pa da te malo direktor ili vlasnik zapazi![]()
Kad je krenulo ovo sranje sa kurtonom, od maja i juna nakon popuštanja mjera počeli su pljuštati otkazi na sve strane, po nekim procjenama oko 30 hiljada ljudi bez posla je ostalo u RS u to vrijemeI onda ti dođe neki HR jebivjetar i pita te početkom 2022 zašto ne radiš skoro godinu i po
![]()
Trošio sam naslijeđene milione na Maldivima i guzio okolo, pička ti materina glupa!
"Zašto nisi prihvatio bilo šta dok tražiš?" Možda zato što mi se ne isplati za kikiriki ići na drugi dio grada raditi kao magacioner, jel razlog traženja posla mi je, vjerovali ili ne, novac. Da ga imam nikad ne bi radio...![]()
Za SA neću da komentarišem, ne živim tamo, ali u BL je bitna isključivo veza i leđa, odnosno čiji si i ko te poslao...Zato mladi i obrazovani bježe odavde, jer neće da im nepismeni tatin sinčić piša po glavi i da ih mobinguje za socijalnu pomoć! Džaba i plata od 5000 KM ako ćeš mi jesti živce i džigerice, ako radim prekovremeno kad god se tatinom sinu kita digne, da me švalerka istog tog sinčića zove u jedan ujutro i zajebava za sutra, da nemam vikend i praznike kao normalan svijet...
U telekomu svaka droca koju direktor ili šef guzelja ujutro osvane u nekom od sektoraJuče bila Make up by Joca, Noktići Sanny, a sad je status PR ili HR manager u telekomu
![]()
Ma nema šta, CV je najbitniji i da nema u njemu praznog prostora...![]()
Svako radi onako kako misli da je najbolje za njega.
-
elcaliente
#3486 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Postujem, ako te to vodi do tvog cilja i ako si uspjesan sto da ne.kravamuzara wrote: ↑17/08/2023 17:21Kad vidim da traze motivaciono pismo preskacem i oglas i firmuelcaliente wrote: ↑17/08/2023 17:18
Prije raspisivanje konkursa ja imam posla pola dana kako bi pripremio zahtjev i poslao u HR da raspisu konkurs.
Ali mi nije jasno da to moze biti suprotno, pa valjda kada se prijavljujem na neko radno mjesto onda se kao aplikant prvo raspitam o firmi, kako je firma ustrorjena, cime se bavi, onda sa tim radnim mjestom, sta je potrebno da radim taj posao, imam li obrazovanje, da li je tak posao za mene, imam li motivaciju za taj posao. Pa onda uslovi i plata.![]()
Odlucio si se za nekonvencionalnu metodu.
-
Zizi505
#3487 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Vjerujem da ima i toga.kravamuzara wrote: ↑17/08/2023 17:30HR bullshita i izmisljenih menadzercica preko glave.
Opet dodje svako pismo ko jaje jajetu, "ja sve topcina", to i chatgpt izbaci za 3 sekunde.
A ima i ljudi koji se zaista potrude i napišu motivaciono pismo baš za firmu i poziciju na koju se prijavljuju.
Mislim da svako može u 5-6 rečenica navesti zbog čega želi raditi u toj firmi i na poziciji za koju se prijavljuje.
- Domaci izdajnik
#3488 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Upravo opravdavaš sve ovo što pišem i što sam iskusio. Po čemu ti znaš da neko nije kompatentan, a nisi ga nikad vidjela u životu? Po referenci iz CV-ja? Možda je baš te struke, a nema iskustva jer nije imao vezu da ga preporuči? Nema dovoljno iskustva? Gdje se kupuje iskustvo na vagu da i ja malo dogradim kod sebe?
Jednom sam iz eksperimenta napravio lažni CV za određenu poziciju sa više nego dobrim referencama i adekvatnim obrazovanjem za traženo radno mjesto, i znaš šta? Nikada niko pozvao nije! Ni na telefon, ni mailom. Kako ovaj sa druge strane zna da je CV lažan ili nije? Tarotom? Staklenom kuglom?
Znaš onu narodnu, ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu? Ukratko, nemaš pojma o čemu se govori, nego se držiš nekih nebuloznih šablona i samo praviš više štete nego koristi...elcaliente wrote: ↑17/08/2023 17:32 Dokle god ti imas uspjeha i dobijas posao koji zelis ne moras slati CV i radi po vlasititoj volji.
- kravamuzara
#3489 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Bio sam na takvom mjestu gdje na mene jednog dolaze 3-4 koja sastance po citav dan, "dogovaraju strategije" i kako bih ja trebao sta uraditi, i koji bi trebali meni obezbjediti sve od materijala, alata, dokumentacije, komunicirati sa klijentima itd.Zizi505 wrote: ↑17/08/2023 17:41Vjerujem da ima i toga.kravamuzara wrote: ↑17/08/2023 17:30
HR bullshita i izmisljenih menadzercica preko glave.
Opet dodje svako pismo ko jaje jajetu, "ja sve topcina", to i chatgpt izbaci za 3 sekunde.
A ima i ljudi koji se zaista potrude i napišu motivaciono pismo baš za firmu i poziciju na koju se prijavljuju.
Mislim da svako može u 5-6 rečenica navesti zbog čega želi raditi u toj firmi i na poziciji za koju se prijavljuje.
Nit se sta dogovore, nit sta definiraju, pola stvari ne obezbjede, nit imaju pojma sta klijent hoce i opet ga ja moram zvati.
Cao zdravo.
- kravamuzara
#3490 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Motivaciona pisma objasnjena u dvije rijeci.
-
elcaliente
#3491 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa naveo sam ti: raspisem konkurs i imam deset aplikanata. Moj posao ne staje sa tim sto imam konkurs raspisan, nego radim i dalje svoje primarne zadatke.Lajavikrelac wrote: ↑17/08/2023 17:43Upravo opravdavaš sve ovo što pišem i što sam iskusio. Po čemu ti znaš da neko nije kompatentan, a nisi ga nikad vidjela u životu? Po referenci iz CV-ja? Možda je baš te struke, a nema iskustva jer nije imao vezu da ga preporuči? Nema dovoljno iskustva? Gdje se kupuje iskustvo na vagu da i ja malo dogradim kod sebe?
Jednom sam iz eksperimenta napravio lažni CV za određenu poziciju sa više nego dobrim referencama i adekvatnim obrazovanjem za traženo radno mjesto, i znaš šta? Nikada niko pozvao nije! Ni na telefon, ni mailom. Kako ovaj sa druge strane zna da je CV lažan ili nije? Tarotom? Staklenom kuglom?
Znaš onu narodnu, ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu? Ukratko, nemaš pojma o čemu se govori, nego se držiš nekih nebuloznih šablona i samo praviš više štete nego koristi...elcaliente wrote: ↑17/08/2023 17:32 Dokle god ti imas uspjeha i dobijas posao koji zelis ne moras slati CV i radi po vlasititoj volji.
Moja jedina prilika na pocetku da upoznam aplikante su ti dokumenti. Dobijem 15 -20 prijava, procitam i vidim ko mi je interesantan na osnovu onoga sto je napisano.
Nisam ja tu niti imam vremna da razmisljam a mozda je ovo, a mozda je ono radio. Ja vidim rupu kod tebe u CV kod ostalih 10 ne vidim.
Orijentisem se prema onome sto si napisao, to je tvoja vita i sasvim je normalno da si iskren. Uz to ti pravi reklamu za sebe, ti zelis nesto od te firme.
Firma sa druge je uradila isti reklamu za sebe i radno mjesto cim si se odlucio da se prijavis.
Opet kazem svako neka radi ono sto misli da ce ga dovesti do uspjeha.
- Domaci izdajnik
#3492 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma nemam ja ništa protiv tih stvari gdje se to cijeni i vrednuje već dugi niz godina, nego što to kod nas ima težinu i važnost ko klima uređaj na biciklu.
- Domaci izdajnik
#3493 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja sam ti ovo potanko objasnio, a ti opet po svom. Nema veze, bar sam dokazao da takvi kao vi nemate blage veze šta treba da se radi
-
elcaliente
#3494 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nisi sva pisma ista, a Hr sa iskustvom ili Sef provali lazi, najkasnije u razgovoru.Zizi505 wrote: ↑17/08/2023 17:41Vjerujem da ima i toga.kravamuzara wrote: ↑17/08/2023 17:30
HR bullshita i izmisljenih menadzercica preko glave.
Ja razgovor uvjek otvaram sa pitanja o firmi, poslovnjem, brojkama i o radnom mjestu.
U tri-cetiri pitanja ja vidim koliko je aplikant zainteresovan i koja mu je motivacija.
-
elcaliente
#3495 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa mogao bi ti drzati onda seminare za poslovodje i hr, ako imas vece znanje.Lajavikrelac wrote: ↑17/08/2023 17:57Ja sam ti ovo potanko objasnio, a ti opet po svom. Nema veze, bar sam dokazao da takvi kao vi nemate blage veze šta treba da se radi![]()
Eto dobre ideje za biznis.
Last edited by elcaliente on 17/08/2023 18:01, edited 2 times in total.
-
Zizi505
#3496 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Razumijem ja tebe, međutim nemamo svi isti pristup poslu. Moj način rada je najsličniji ovome što je opisao forumaš @elcaliente.Lajavikrelac wrote: ↑17/08/2023 17:43Upravo opravdavaš sve ovo što pišem i što sam iskusio. Po čemu ti znaš da neko nije kompatentan, a nisi ga nikad vidjela u životu? Po referenci iz CV-ja? Možda je baš te struke, a nema iskustva jer nije imao vezu da ga preporuči? Nema dovoljno iskustva? Gdje se kupuje iskustvo na vagu da i ja malo dogradim kod sebe?
Moramo na neki način odlučiti koga ćemo pozvati na intervju i testiranje, a za sada je to na osnovu CV-a i motivacionog pisma.
Kod nas u firmi ko god se prijavio za posao - da li na objavljeni poziv ili mimo poziva - dobio je odgovor.
Zaista ne znam koji je razlog zbog čega neke firme ne daju nikakv odgovor na prijave koje dobiju.
S druge strane, ako ti se često dešava da dobivaš odbijenice ili ti se nikako ne javljaju, pokušaj se konsultovati sa nekim ko radi u HR-u da ti pregleda CV, motivaciono pismo i email koji šalješ.
Ja bih barem tako za sebe uradila.
- kravamuzara
#3497 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
I gubis vrijeme pozivajuci aplikante sa najusminkanijim pismom, a preskaces nekog sposobnog.elcaliente wrote: ↑17/08/2023 17:59Nisi sva pisma ista, a Hr sa iskustvom ili Sef provali lazi, najkasnije u razgovoru.
Ja razgovor uvjek otvaram sa pitanja o firmi, poslovnjem, brojkama i o radnom mjestu.
U tri-cetiri pitanja ja vidim koliko je aplikant zainteresovan i koja mu je motivacija.
U 95% slucajeva najljepse pismo je radnik sa najslabijim potrebnim znanjem.
-
Zizi505
#3498 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Slažem se, to je to.elcaliente wrote: ↑17/08/2023 17:59Nisi sva pisma ista, a Hr sa iskustvom ili Sef provali lazi, najkasnije u razgovoru.
- Domaci izdajnik
#3499 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
@Zizi505 @elcaliente To što vi radite se zvalo noga lička, a cipela bečka - primjenjujete šablonske pristupe sa stranog tržišta, a da niste prilagodili vlastitom.
Vjeruj mi da CV i motivaciono mogu napraviti da bude pod konac za šta god ti treba (već sam pravio ljudima), ali je činjenica da to niko ozbiljno ne razmatra i ne čita! BTW svaki, ali svaki ozbiljniji posao sam dobio po preporuci i u četiri oka sa predstavnicima firmi. CV mi niko tražio nije, pogotovo motivaciono pismo...Ti živiš u BIH. Deal with it
Vjeruj mi da CV i motivaciono mogu napraviti da bude pod konac za šta god ti treba (već sam pravio ljudima), ali je činjenica da to niko ozbiljno ne razmatra i ne čita! BTW svaki, ali svaki ozbiljniji posao sam dobio po preporuci i u četiri oka sa predstavnicima firmi. CV mi niko tražio nije, pogotovo motivaciono pismo...Ti živiš u BIH. Deal with it
-
elcaliente
#3500 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moras malo procitati postove, ja zivim u D.Lajavikrelac wrote: ↑17/08/2023 18:06 @Zizi505 @elcaliente To što vi radite se zvalo noga lička, a cipela bečka - primjenjujete šablonske pristupe sa stranog tržišta, a da niste prilagodili vlastitom.
Vjeruj mi da CV i motivaciono mogu napraviti da bude pod konac za šta god ti treba (već sam pravio ljudima), ali je činjenica da to niko ozbiljno ne razmatra i ne čita! BTW svaki, ali svaki ozbiljniji posao sam dobio po preporuci i u četiri oka sa predstavnicima firmi. CV mi niko tražio nije, pogotovo motivaciono pismo...Ti živiš u BIH. Deal with it![]()
Ali trendovi i tokovi su isti, to su internacionali standardi.
Sve se to zivi ili ce se zivjeti u BIH uskoro.