Upravo sam ju juče postavio pa nisam imao vremena da ju testiram. Odmah sam zapeo na signalu sa Vlašića haha. Hvala ti što si se javio i pisao o problemima sa Vlašićem jer mi je bilo slabo, mislio sam da nova antena ne radi, neki spojevi unutra oko lte filtera itd svašta prođe čovjeku po glavi. Iskra DTX92 u analogiji dala je bolju sliku na k24 za desetak posto u odnosu na P47N triplex. To je subjektivno, malo manje snijega na slici.Dugačka je i pukla je u nevremenu dok su ove P47N triplex ostale neoštećene. Takođe nemam šta da gledam sa 92. Predajnici u daljini u digitaliji postali su nemogući za prijem. A hobi su mi antene pa šta će mi treća ista antena idem da probam nešto novo. Vlašić će svakako da uhvati. Cijena je ista kao i 92, ponegdje je 92 skuplja. Evo k22 rtrs Borja Teslić ista slika kao na anteni 92. Šum identičan na anteni od 15,5 db i onoj s 18,5db na ovoj frekvenciji. To je na nižim kanalima, kada uhvatim vremena probat ću na višim da ju testiram.Mrvica 77 wrote: ↑17/08/2023 11:11Točno BokiBoki Antena wrote: ↑17/08/2023 10:58 Danas na 33 poboljšanje kvaliteta 30-50 posto. Mislim da je to prije kvar predajnika nego nešto oko sfn. Mrvica je rekao da lovi samo Vlašić pa zato tako mislim. Odoh sada na razvodnoj kutiji iskopčat antenu od Kraljice i ukopčat ju na ulaz Vlašić pa da vidim šta se dešava. Kraljica je isti smjer kao Duga Njiva, i Ciganište je tu negdje. Za par minuta javim rezultat
Poboljšanje ako se to tako može zvati
Sad se i kvaliteta pojavljuje...
Zbilja
Ova Amiko što si pričao da si kupio umjesto Iskre 92
Vidim takvih masu u mom kraju
Možeš li napisati iskustva, točnije ako možeš usporediti staru 92 i ovu, djeluje ok po speckama, jedino je oko 3-4 dB slabija...
Imaš li podatke za njen prijemni kut?
I ako smijem pitati zbog čega si odabrao baš nju, jer je par eura skuplja od najjače Iskre 92
Malo mi čudan izbor
Ako nije eto problem da s nama ostalima podijeliš iskustva
DVB-T u BiH
Moderator: anex
- Boki Antena
#3201 Re: DVB-T u BiH
- genius 723
#3202 Re: DVB-T u BiH
@Boki Antena sta mislis onda sa ovim o cemu pricamo analogni na 24 Martinski vis iovai susjedni na ch 29 Vlasic kada se pogase hocel bit sta od Cota na 24 i 30dvbt2? 
-
Brcak1971
#3203 Re: DVB-T u BiH
Čitajući vaše postove da i ja kažem nešto u vezi 33ch.
Zadnjih mjesec dana signal na tom kanalu mi je radio savršeno, na antenu koja nije baš usmjerena prema Vlašiću.
Znači, bez ikakvih trzaja i smetnji.
Bilo je nestanka signala, ali vrlo kratko - par minuta. Ništa čudno, jer je i Udrigovo znao zezat.
Zadnja dva dana signal je malo trzao, ali je signal i dalje prisutan.
Danas opet radi SAVRŠENO!!!!
Vi koji se bolje razumijete od nas amatera prosudite o čemu je problem na osnovu moga iskustva.
A za MUX-A bi bilo čudo da se žalba odbije pa da konačno krene. Ako se žalba usvoji tender se poništava i sve ide ispočetka.
Najgore što sve to ide jako sporo, pa i ovo razmatranje žalbi.
Zadnjih mjesec dana signal na tom kanalu mi je radio savršeno, na antenu koja nije baš usmjerena prema Vlašiću.
Bilo je nestanka signala, ali vrlo kratko - par minuta. Ništa čudno, jer je i Udrigovo znao zezat.
Vi koji se bolje razumijete od nas amatera prosudite o čemu je problem na osnovu moga iskustva.
A za MUX-A bi bilo čudo da se žalba odbije pa da konačno krene. Ako se žalba usvoji tender se poništava i sve ide ispočetka.
- Mrvica 77
#3204 Re: DVB-T u BiH
AhahahahaBoki Antena wrote: ↑17/08/2023 12:04Upravo sam ju juče postavio pa nisam imao vremena da ju testiram. Odmah sam zapeo na signalu sa Vlašića haha. Hvala ti što si se javio i pisao o problemima sa Vlašićem jer mi je bilo slabo, mislio sam da nova antena ne radi, neki spojevi unutra oko lte filtera itd svašta prođe čovjeku po glavi. Iskra DTX92 u analogiji dala je bolju sliku na k24 za desetak posto u odnosu na P47N triplex. To je subjektivno, malo manje snijega na slici.Dugačka je i pukla je u nevremenu dok su ove P47N triplex ostale neoštećene. Takođe nemam šta da gledam sa 92. Predajnici u daljini u digitaliji postali su nemogući za prijem. A hobi su mi antene pa šta će mi treća ista antena idem da probam nešto novo. Vlašić će svakako da uhvati. Cijena je ista kao i 92, ponegdje je 92 skuplja. Evo k22 rtrs Borja Teslić ista slika kao na anteni 92. Šum identičan na anteni od 15,5 db i onoj s 18,5db na ovoj frekvenciji. To je na nižim kanalima, kada uhvatim vremena probat ću na višim da ju testiram.Mrvica 77 wrote: ↑17/08/2023 11:11
Točno Boki
Poboljšanje ako se to tako može zvati
Sad se i kvaliteta pojavljuje...
Zbilja
Ova Amiko što si pričao da si kupio umjesto Iskre 92
Vidim takvih masu u mom kraju
Možeš li napisati iskustva, točnije ako možeš usporediti staru 92 i ovu, djeluje ok po speckama, jedino je oko 3-4 dB slabija...
Imaš li podatke za njen prijemni kut?
I ako smijem pitati zbog čega si odabrao baš nju, jer je par eura skuplja od najjače Iskre 92
Malo mi čudan izbor
Ako nije eto problem da s nama ostalima podijeliš iskustva
Baš se nasmija s ovim bilo mi slabo
Našao sam je na jednom dobrom hrvatskom web shopu
4.5 € je skuplja od 92
https://www.ronis.hr/vanjske-antene/792/
Mada mi je jasan razlog, malo za promjenu, za test... Tako i radimo mi koji smo luđaci, volimo se baviti stvarima na koje drugi ne obraćaju pažnju - antene
Drugi kupe riblju kost za 10 € i kaže kupio sam antenu.. mal' ti ne reče što si kupio
A pojačalo... To kad većina čuje izvrni se... Još ću na to trošiti pare?
Pa ne moraš bajo, uopće ne moraš, onda me nemoj pitati za savjet
Pričam ovo jer sam nedavno imao jedan upit od poznanika... Bili na nekoj fešti i tako pričamo o svemu i svačemu, ne znam kako smo i došli na temu digitalca... I kaže ti on meni da ne može gledati brodsku (SBtv, 43 ch, mux M2)... pita kod mene signal... Reko slab je, samo 98/100
I da skratim - ima najobičniju logu i očekuje s njom da valjda može uhvatiti i signal sa Sljemena
Ja mu kažem trebaš to i to, puno njemu, e pa reko onda me nemoj više pitati za savjet, kraj priče...
Po speckama tvoja Amiko je vrlo slična Iskrinim 43 i 48, ali je od njih dosta skuplja
Baš me zanima što ćeš ti reći kad je dobro istestiraš
Možda i vrijedi te razlike
-
Brcak1971
#3205 Re: DVB-T u BiH
Zaboravio sam reći da odašiljač RTRS-a na Dugim Njivama još nije popravljen na 12. kanalu usljed rušenja u nedavnom nevremenu.
Možda ga neće ni popravljati pošto bi trebala da krene digitalizacija, pa čekaju početak iste.
Vidjećemo.
Možda ga neće ni popravljati pošto bi trebala da krene digitalizacija, pa čekaju početak iste.
Vidjećemo.
- Mrvica 77
#3206 Re: DVB-T u BiH
Dakle u šoku sam... Nakon 24 sata još nikakvih pomaka... Vlašić ko osoba u šok sobi, vidiš znakove života, ono trepće i to je to
Tako i on trepće, na momente dolazi signal, na momente i kvaliteta (samo 32%) i to je to
Da se u 24h ne može ništa riješiti, da ne pričamo o tome kako je već prošlo puno mjeseci i on nikako da proradi punom parom
Da ne spominjem npr. teletekst i EPG, to za sada izgleda kao nemoguća misija
A sve je do sada moralo biti
I opet ću reći, u Hrvatskoj je to od samih početaka... Stabilan rad, vrhunska slika i ton, teletekst, EPG, otkad je DVB-T2 radi i HBBTV (dodatne funkcije na nekim kanalima tipa da imaju neke emisije u arhivi itd.)
Ako se ovi iz Dasto Semtela ne uozbilje i to hitno, ovo je sve jedno veliko ništa
Jednostavno nemaju pojma i gotovo
Iskreno se nadam da će s multipleksom A biti više sreće
Tako i on trepće, na momente dolazi signal, na momente i kvaliteta (samo 32%) i to je to
Da se u 24h ne može ništa riješiti, da ne pričamo o tome kako je već prošlo puno mjeseci i on nikako da proradi punom parom
Da ne spominjem npr. teletekst i EPG, to za sada izgleda kao nemoguća misija
A sve je do sada moralo biti
I opet ću reći, u Hrvatskoj je to od samih početaka... Stabilan rad, vrhunska slika i ton, teletekst, EPG, otkad je DVB-T2 radi i HBBTV (dodatne funkcije na nekim kanalima tipa da imaju neke emisije u arhivi itd.)
Ako se ovi iz Dasto Semtela ne uozbilje i to hitno, ovo je sve jedno veliko ništa
Jednostavno nemaju pojma i gotovo
Iskreno se nadam da će s multipleksom A biti više sreće
- Cizmas
#3207 Re: DVB-T u BiH
sto se vise zalimo i jadamo vece su nam sanse da bude verujte mi da rec, tako je bilo sa nama srbijancima u pocetku
srecno bih
srecno bih
-
Mango19
#3209 Re: DVB-T u BiH
taj forumaš sa drugog foruma "b83" je očito zaposlenik ili suradnik Dasto semtel-a jer čovjek svaki put najavi kad će koji predajnik bit pušten.
Možda čovjek zna i što je problem sa uhf 33 Vlašić nakon toliko vremena od njegovog puštanja.
Možda čovjek zna i što je problem sa uhf 33 Vlašić nakon toliko vremena od njegovog puštanja.
- Boki Antena
#3210 Re: DVB-T u BiH
Možda će da bude bolje na k24. A k29 ne ometa k30.genius 723 wrote: ↑17/08/2023 12:09 @Boki Antena sta mislis onda sa ovim o cemu pricamo analogni na 24 Martinski vis iovai susjedni na ch 29 Vlasic kada se pogase hocel bit sta od Cota na 24 i 30dvbt2?![]()
- Boki Antena
#3211 Re: DVB-T u BiH
Ja sam im poslao mail i ne odgovaraju. Prema mojim testovima Vlašić ne radi ili radi malom snagom.
- Boki Antena
#3212 Re: DVB-T u BiH
A šta da se tu opravi
Novi toranj i dio uništene opreme ne može naknadno da se uključi u ovaj tender. Pa prije nekoliko godina tender nam je oboren zbog klime na jednom predajniku! Vijeće ministara mora odobriti dodatna sredstva. A onda valda novi tender samo za tu lokaciju, šta ja znam, u ovaj nema šanse... Ovo rtrs sam da riješi, nemoguće. Takođe je potrebno vrijeme da se osmisli novi stub, napravi i postavi.
-
Brcak1971
#3213 Re: DVB-T u BiH
Vjerovatno jeste, čim unaprijed zna šta će biti pušteno.
Kada je spominjao NOVU BH, da će izaći iz MUX-A, nešto mislim da neće krenuti MUX-A uskoro i u ostalim dijelovima BIH ili će početi raspoređivanje regionalnih programa po regijama.
Ili jednostavno neće da plaćaju emitovanje u 2 MUX-a.
-
Brcak1971
#3214 Re: DVB-T u BiH
Auuu!Boki Antena wrote: ↑17/08/2023 23:02A šta da se tu opravi![]()
Novi toranj i dio uništene opreme ne može naknadno da se uključi u ovaj tender. Pa prije nekoliko godina tender nam je oboren zbog klime na jednom predajniku! Vijeće ministara mora odobriti dodatna sredstva. A onda valda novi tender samo za tu lokaciju, šta ja znam, u ovaj nema šanse... Ovo rtrs sam da riješi, nemoguće. Takođe je potrebno vrijeme da se osmisli novi stub, napravi i postavi.
Tu više nema pomoći!
Na mapi fm.scan.org ovaj predajnik nije označen za digitalizaciju tj za MUX-A.
- Boki Antena
#3215 Re: DVB-T u BiH
Mislim drug da ti jednako dobro hvataš Vlašić i Dugi Njivu. Ja s Duge njive analogno imam lošu sliku na k31 tvhit Brčko. A danas sam vidio da mi je signal digitalni 100 posto. Pa Duga Njiva odlično pokriva Brčko, Vinkovce Šid. Vidi zoninu mapuBrcak1971 wrote: ↑17/08/2023 12:21 Čitajući vaše postove da i ja kažem nešto u vezi 33ch.
dakle ovo što sada imaš je Duga Njiva, Vlašić je isključen ili radi malom snagom-
Brcak1971
#3216 Re: DVB-T u BiH
Boki Antena ne znam teško mi je ocijeniti, samo znam da je signal i više nego dobar u zadnje vrijeme ne računajući kratke prekide i trzanja.
- Cizmas
#3217 Re: DVB-T u BiH
Ako sam dobro razumeo nova 2 kanala krecu u muxu d? Zna li se koja,kako ce se zvati kanli? 
- Boki Antena
- Cizmas
#3219 Re: DVB-T u BiH
Mene iskreno cudi kako je do sad islo, gde ima za konzole i elektroniku aktivno hladjenje? osim ako nije fanovima , ventilatorima onda je okej i po ps u.Ako je ciklicno vodom to samo kod motora sa unutrasnjim sagorevanjem ima netreba to mesati nije to voda i mast.,.. 
-
Brcak1971
#3220 Re: DVB-T u BiH
Trenutno isto i kod mene, potpuno!!Boki Antena wrote: ↑17/08/2023 23:47 A ovako je sada kod mene s antenom usmjerenom na VlašićKada antenu usmjerim na Dugu Njivu signal besprijekoran i 100 posto
- genius 723
#3221 Re: DVB-T u BiH
Aha pa tako je i u praksi kod mene 30 moglo bi se rec da je stabilan kad bi se jos malo poigro lijevo desno bio bi on kod mene iznadprosjecno dobar.ali kad je on slab sa kanlima neznam ja nisam nista zanimljivo na njima naso.prvi mux na 24 vec je nesto dr.On kada ga ima 90 je sig kvaliteta zna do 50 doc ali ga nesto rastura dode pa bude sat dva pa odeBoki Antena wrote: ↑17/08/2023 22:46Možda će da bude bolje na k24. A k29 ne ometa k30.genius 723 wrote: ↑17/08/2023 12:09 @Boki Antena sta mislis onda sa ovim o cemu pricamo analogni na 24 Martinski vis iovai susjedni na ch 29 Vlasic kada se pogase hocel bit sta od Cota na 24 i 30dvbt2?![]()
-
Brcak1971
#3222 Re: DVB-T u BiH
Mrvica 77, Boki Antena kakav je prijem signala na 33.ch na vašoj lokaciji?
Kod mene je prijem ne može biti bolji!!!
Pratim od 6:30 jutros nema nikakvih problema kao i na 27ch.
Kod mene je prijem ne može biti bolji!!!
Pratim od 6:30 jutros nema nikakvih problema kao i na 27ch.
- Boki Antena
#3223 Re: DVB-T u BiH
@Brcak1971 Vratio se jutros puni signal sa Vlašića. 100 posto!
-
Brcak1971
- Mrvica 77
#3225 Re: DVB-T u BiH
Da, da... Vidio sam još noćas oko 1... Ali mi bilo mrsko pisati, upado sam koliko sam bio pospan
Samo i mi se zadovoljavamo s malim... Želimo:
stabilan signal,
želimo bolju sliku (veći bitrate)
želimo teletekst
želimo EPG
Nama eto događaj kad oni poprave kvar kojeg ne bi ni smjelo biti nakon 9-10 mjeseci od puštanja u rad