Samo jedan info,...ako sam dobro upratio neki dan. Nikad vise prodatih " novih" vozila i nikad vise uvezenih polovnih vozila..rekordna godina.Frutek wrote: ↑16/08/2023 14:05 Ne znam za vas, ali ja kad sagledam komplet trziste automobila u BiH, to se sve svede na nekih max 10 brendova, vrlo je oskudna ponuda ako izuzmemo vozila preko 100.000 KM, dakle pričamo o solidnim autima srednje klase.
Evo moje situacije, gledam auto da zamjenim jer ce sadasnjem uskoro 8 godina, auto je dobro zaista, maximalno odrzavano i paženo (2.0 dizel, 170 ks, i dalje vuče extra) nije mu ništa, ali eto, covjek gleda promjene radi i tako sam zagledao neke modele. Eh u Audiu se nisu udostojili ni da mi daju procjenu za moje vozilo (bilo je javit ce i nisu ni javili), a u Porsche Sar mi daju bezobrazno nisku procjenu nakon nekoliko dana čekanja. Dakle katastrofa loša procjenaNebitno, šta je tu je, nije mi hitno pa se ne nerviram, nego razmisljam da, generalno, ako nemaš hrpu keša na kamari, kako ljudi u BiH kupe auto? Trziste nikakvo, izbor oskudan (barem ako znas sta hoces i neces prihvatit sta bilo samo da je novo i da vozi), leasing ubija (ko god procita sve uvjete vidice da ce ga za 5 godina zaklat), nenamjenski kredit na 50k, vratit ces 68k. Pitam se kako ljudi to priušte i šta rade s obzirom na danasnje cijene auta?
Prodaju li se auta uopšte, kome i kako? U zivotu sam promjenio 4 auta, od tog 2 nova, ali cini mi se da nikad nije bilo teže doci do novog auta tj. do sljedeće kupovine. Pozdrav svima![]()
Jos kad uzmes u obzir da smo jedno specificno i malo trziste, posebno novih vozila, gdje dominiraju pojedini brendovi, tj. njihovi distributeri sa nastimanim tenderima,..onda se puno i ne trude oko prodaje fizickim licima. A opet, tu se nadje uvijek solidan broj kupaca, koji budu slag na tortu..i zato je tesko ocekivati da ce se nesto bitnije promijeniti u buducnosti..
Prvo su pocele krize sa cipovima, poluprovodnicima, za vrijeme korone, pa su bile spore isporuke,..pa su onda rekli da je poskupio transport, brodski, kontejneri pizde materine, pa i to podiglo cijenu. Zatim poskupio celik, aluminij...zrak
Primjer, peugeot 2008 1.2 allure pack bio 37000 u 2021, a u 2023 47 000 KM. Dacia sandero stepwey 1.0 ecoG bila 26 sad 36 000 KM. Tako je otprilike i sa ostalim proizvodjacima.