Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Rockefeller
- ZoomZoomKiwi
- basicm
#22353 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
- skrbavi-admin
#22354 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
sa vise kiljometara cijena raste samo u bosnjaka napacenog
-
acuupo
#22355 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Drustvo kao i uvijek savjet je dobro dosao !
https://www.olx.ba/artikal/53752463 ili https://olx.ba/artikal/54110307/
Kakvi su ovi 2.4d motori i kakav je kramar na procjenjivanju vozila kada uzima u zamjenu ,da li neko ima iskustva ?
Pitam za jarana
Kakvi su ovi 2.4d motori i kakav je kramar na procjenjivanju vozila kada uzima u zamjenu ,da li neko ima iskustva ?
Pitam za jarana
- ZoomZoomKiwi
#22356 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Volvo 2.4D je top motor. Mehanički nema nikakvih izraženih mana.acuupo wrote: ↑16/08/2023 09:11 Drustvo kao i uvijek savjet je dobro dosao !
Pitam za jarana![]()
- Averus
#22357 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Raja, stari ima Astru H 1.7CDTI 2014. godiste, presla 90k i sad bi da mijenja.
Zainteresovao se za jednu Mokka X, 2015. godiste, 80000k presla.
Motor je 1.4 benzin
Covjek je cijeni 20000KM
Kakva su iskustva?
Zainteresovao se za jednu Mokka X, 2015. godiste, 80000k presla.
Motor je 1.4 benzin
Covjek je cijeni 20000KM
Kakva su iskustva?
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#22358 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Za isto para,..uvijek noviji model..iako je novi xc60 samo prednji pogon.acuupo wrote: ↑16/08/2023 09:11 Drustvo kao i uvijek savjet je dobro dosao !
Pitam za jarana![]()
Zamj3na ti nije isplativa, ni u jednoj auto kuci, je4 su uglavnom nerealne procjene "tvog" vozila..
-
Throttle
#22359 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Stariji xc60 je bolji od novog kvalitetom izrade. Rijeci lika koji vozi samo volvo i imao oba. Iako bih ja na noviji isao, ovaj stariji je, uprkos kilometrima, poskup
- drug_profi
#22360 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Stariji ima 4wd i manje kilometara. I isto sam čuo da je kvalitetnija izrada. Jeste razlika u generaciji, ali samo su 2 godine, a duplo kilometara manje.
Ja bih lično uzeo 4wd
Ja bih lično uzeo 4wd
-
Frutek
#22361 Kako do kupovine novog auta - misljenja
Ne znam za vas, ali ja kad sagledam komplet trziste automobila u BiH, to se sve svede na nekih max 10 brendova, vrlo je oskudna ponuda ako izuzmemo vozila preko 100.000 KM, dakle pričamo o solidnim autima srednje klase.
Evo moje situacije, gledam auto da zamjenim jer ce sadasnjem uskoro 8 godina, auto je dobro zaista, maximalno odrzavano i paženo (2.0 dizel, 170 ks, i dalje vuče extra) nije mu ništa, ali eto, covjek gleda promjene radi i tako sam zagledao neke modele. Eh u Audiu se nisu udostojili ni da mi daju procjenu za moje vozilo (bilo je javit ce i nisu ni javili), a u Porsche Sar mi daju bezobrazno nisku procjenu nakon nekoliko dana čekanja. Dakle katastrofa loša procjena
Nebitno, šta je tu je, nije mi hitno pa se ne nerviram, nego razmisljam da, generalno, ako nemaš hrpu keša na kamari, kako ljudi u BiH kupe auto? Trziste nikakvo, izbor oskudan (barem ako znas sta hoces i neces prihvatit sta bilo samo da je novo i da vozi), leasing ubija (ko god procita sve uvjete vidice da ce ga za 5 godina zaklat), nenamjenski kredit na 50k, vratit ces 68k. Pitam se kako ljudi to priušte i šta rade s obzirom na danasnje cijene auta?
Prodaju li se auta uopšte, kome i kako? U zivotu sam promjenio 4 auta, od tog 2 nova, ali cini mi se da nikad nije bilo teže doci do novog auta tj. do sljedeće kupovine. Pozdrav svima
Evo moje situacije, gledam auto da zamjenim jer ce sadasnjem uskoro 8 godina, auto je dobro zaista, maximalno odrzavano i paženo (2.0 dizel, 170 ks, i dalje vuče extra) nije mu ništa, ali eto, covjek gleda promjene radi i tako sam zagledao neke modele. Eh u Audiu se nisu udostojili ni da mi daju procjenu za moje vozilo (bilo je javit ce i nisu ni javili), a u Porsche Sar mi daju bezobrazno nisku procjenu nakon nekoliko dana čekanja. Dakle katastrofa loša procjena
Prodaju li se auta uopšte, kome i kako? U zivotu sam promjenio 4 auta, od tog 2 nova, ali cini mi se da nikad nije bilo teže doci do novog auta tj. do sljedeće kupovine. Pozdrav svima
- ZoomZoomKiwi
#22362 Re: Kako do kupovine novog auta - misljenja
Ako hoćeš iole fer procjenu svog vozila, posjeti Grand Automotive (Ford) na Šipu.Frutek wrote: ↑16/08/2023 14:05 Ne znam za vas, ali ja kad sagledam komplet trziste automobila u BiH, to se sve svede na nekih max 10 brendova, vrlo je oskudna ponuda ako izuzmemo vozila preko 100.000 KM, dakle pričamo o solidnim autima srednje klase.
Evo moje situacije, gledam auto da zamjenim jer ce sadasnjem uskoro 8 godina, auto je dobro zaista, maximalno odrzavano i paženo (2.0 dizel, 170 ks, i dalje vuče extra) nije mu ništa, ali eto, covjek gleda promjene radi i tako sam zagledao neke modele. Eh u Audiu se nisu udostojili ni da mi daju procjenu za moje vozilo (bilo je javit ce i nisu ni javili), a u Porsche Sar mi daju bezobrazno nisku procjenu nakon nekoliko dana čekanja. Dakle katastrofa loša procjenaNebitno, šta je tu je, nije mi hitno pa se ne nerviram, nego razmisljam da, generalno, ako nemaš hrpu keša na kamari, kako ljudi u BiH kupe auto? Trziste nikakvo, izbor oskudan (barem ako znas sta hoces i neces prihvatit sta bilo samo da je novo i da vozi), leasing ubija (ko god procita sve uvjete vidice da ce ga za 5 godina zaklat), nenamjenski kredit na 50k, vratit ces 68k. Pitam se kako ljudi to priušte i šta rade s obzirom na danasnje cijene auta?
Prodaju li se auta uopšte, kome i kako? U zivotu sam promjenio 4 auta, od tog 2 nova, ali cini mi se da nikad nije bilo teže doci do novog auta tj. do sljedeće kupovine. Pozdrav svima![]()
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#22363 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Stariji je preskup i nije automatik, dakle novi 
-
Karikaturist
#22364 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja bi licno prije automatika nego 4WD.
- Rockefeller
#22365 Re: Kako do kupovine novog auta - misljenja
Nije pravilo ali uvijek se privatno dalo bolje prodat nego zamjena za novo.
Novo ili neko do dvije ili tri godine starosti, najbolja opcija.
-
Frutek
#22366 Re: Kako do kupovine novog auta - misljenja
Nije mi se dalo cimat s privatnom prodajom u ovom momentu, ali slazem se, def puno bolje prodat privatno. Što se tiče ovog 2-3 godine, gledao sam oglase, auta stara 2 godine cijene haman kao da je novo. Isto auto mozes narucit po toj cijeni koja se trazi za auto staro 2-3 godine. Ne razumijem tu logiku ali naces tonu takvih primjera na OLX-u.Rockefeller wrote: ↑16/08/2023 14:12 Nije pravilo ali uvijek se privatno dalo bolje prodat nego zamjena za novo.
-
Karikaturist
#22367 Re: Kako do kupovine novog auta - misljenja
Drzi to auto kod sebe jer kako si ga opisao odlicno je i cekaj malo da padnu cijene. Ako ne, lahko ti uraditi sve ponovo oko prodaje kupovine.
Uostalom, stavis auto na pik i cekas finu ponudu. One o zamjeni i ostalo ignorises, uvijek se nadje prava musterija.
Ja kad sam uzimao vozilo gledao sam nesto do godinu dana staro a da ipak nisam prvi vlasnik. U startu uslove koje su mi autokuce dale su presudile sta da uzmem, npr. VW mi davao preko 2% kamate a kupim auto u salonu gdje su mi dali 1,1. Sad mislim da za isto auto mogu uzeti par hiljada eura zarade.
Uostalom, stavis auto na pik i cekas finu ponudu. One o zamjeni i ostalo ignorises, uvijek se nadje prava musterija.
Ja kad sam uzimao vozilo gledao sam nesto do godinu dana staro a da ipak nisam prvi vlasnik. U startu uslove koje su mi autokuce dale su presudile sta da uzmem, npr. VW mi davao preko 2% kamate a kupim auto u salonu gdje su mi dali 1,1. Sad mislim da za isto auto mogu uzeti par hiljada eura zarade.
- skrbavi-admin
#22368 Re: Kako do kupovine novog auta - misljenja
Karikaturist wrote: ↑16/08/2023 14:19 Drzi to auto kod sebe jer kako si ga opisao odlicno je i cekaj malo da padnu cijene. Ako ne, lahko ti uraditi sve ponovo oko prodaje kupovine.
a potpuno se slazem sa konstatacijom da trxiste nikad nije bilo retardiranije.... no, i puno retarda sada ima kesa i puno retarda misli da su pare uokolo bacene i samo treba kupit....
-
Frutek
#22369 Re: Kako do kupovine novog auta - misljenja
Obojica ste u pravu, svaka čast, to je to. Meni nije "hića" zaista, ali da jeste, ne znam šta bi. Katastrofa su uslovi i situacija na trzistu je grozna. Ulazio sam u salone neke, jedva te pogleda, bolju uslugu dobijes u prosjecnom kaficu. Pa valjda je kupovina novog auta; poenta i dozivit neko iskustvo svega toga, a ne evo ti pare, de mi ovo registruj i za 2 dana izlazi odavde. Baš je na niske grane palo ovo sve, čast jedno 2 izuzetka, ostalo što sam posjetio, dosta ih ne bi trebalo postojat jer nisu dostojni posla kojim se bave.skrbavi-admin wrote: ↑16/08/2023 14:23Karikaturist wrote: ↑16/08/2023 14:19 Drzi to auto kod sebe jer kako si ga opisao odlicno je i cekaj malo da padnu cijene. Ako ne, lahko ti uraditi sve ponovo oko prodaje kupovine.
Uostalom, stavis auto na pik i cekas finu ponudu. One o zamjeni i ostalo ignorises, uvijek se nadje prava musterija.![]()
a potpuno se slazem sa konstatacijom da trxiste nikad nije bilo retardiranije.... no, i puno retarda sada ima kesa i puno retarda misli da su pare uokolo bacene i samo treba kupit....
- ranger
#22370 Re: Kako do kupovine novog auta - misljenja
o kojoj cifri pricamo, u potrazi sam za autom za oca do nekih 25kKM mozda bi mogo kakav pazar past?
- Dope_Man
#22371 Re: Kako do kupovine novog auta - misljenja
Trenutno postoj problem poremecenog trzista, i nije samo u BiH tako. Evo poznanik u Austriji kupio nov 2021., prodao ga nakon godinu i par mjeseci za nabavnu jer je u salonu taj isti vec bio par hiljada vise
Al onda bio 7-8 mjeseci bez auta jer je dostava narednog kasnila mjesecima, a desilo se da je ovaj prosli prodao brze nego je i mislio da ce.
Uglavnom, trziste se nije normalizovalo jos uvijek, dostave kasne mjesecima itd.. i cijene su povisoke. Najbolje ti rece @Karikaturist, drzi se auta, stavi u oglase privatno al bez zurbe, i ignorisi bezvezne ponude.
Al onda bio 7-8 mjeseci bez auta jer je dostava narednog kasnila mjesecima, a desilo se da je ovaj prosli prodao brze nego je i mislio da ce.
Uglavnom, trziste se nije normalizovalo jos uvijek, dostave kasne mjesecima itd.. i cijene su povisoke. Najbolje ti rece @Karikaturist, drzi se auta, stavi u oglase privatno al bez zurbe, i ignorisi bezvezne ponude.
-
Frutek
#22372 Re: Kako do kupovine novog auta - misljenja
Kako god i šta god uradio; i da ga prodam privatno, tebi ne gine imat barem 40k na kamari da kupiš nešto solidno novo. Octavia izadje najjeftinije 1.5 benzin oko 50.000 KM do 55k zavisno od opreme i to je sada i najjeftinije porodicno auto (necu uzimat u obzir 208, Fabiu, Ibizu i sl auta jer je to jedino što je jos ostalo jeftinije). Ostali modeli, da ne pričam. Ovaj poremećaj isporuke, to je aktuelno godinama, to znam, ali ja sam gledao vozila na stanju i umjesto da se potrude da naprave fer procjenu mog, ponude neke opcije placanja, ma kakvi. Em ti da kriminalnu procjenu i ostalo te tjera da ti jedini način da izvadis torbu keša da doplatis. To je samo ovdje tako, npr. siguran sam da u Njemackoj pola drzave ne bi auto uopšte vozilo da im se prezentuju ovakvi uslovi kao kod nas, Amerika da ne pricam. Znaci 2 su problema aktuelna; prvi - nevjerovatno poskupljenje cijena auta, pa tako prije 3 godine si mogao npr. kupit Audi Q5 a danas mozes Q3, mogao si kupit Skodu Kodiaqa a danas za tih 60.000 KM mozes kupit Karoqa itd itd. tim principom, a drugi problem je što su svi oblici finansiranja su na debelu štetu kupca, počev od kamata, obaveznim kasko osiguranjima, pa i plaćanjem pune registracije bez bonusa ako ide leasing i sl. Izracunaj sve to i svako ce vidit koji je to haos.
To je maltene bila i tema posta, da osim keša, ovdje tesko mozes do kupovine novog auta kad se sve uzme u obzir.
To je maltene bila i tema posta, da osim keša, ovdje tesko mozes do kupovine novog auta kad se sve uzme u obzir.
-
Seyfo
#22373 Re: Kako do kupovine novog auta - misljenja
Vozaj šta imaš,krpi,moli Boga da se ne kvari i čekaj bolja vremena. Tako radi njih 90%
-
Frutek
- skrbavi-admin
#22375 Re: Kako do kupovine novog auta - misljenja
https://www.youtube.com/watch?v=NV9BMTQ ... dR%27n%27BFrutek wrote: ↑16/08/2023 14:27Obojica ste u pravu, svaka čast, to je to. Meni nije "hića" zaista, ali da jeste, ne znam šta bi. Katastrofa su uslovi i situacija na trzistu je grozna. Ulazio sam u salone neke, jedva te pogleda, bolju uslugu dobijes u prosjecnom kaficu. Pa valjda je kupovina novog auta; poenta i dozivit neko iskustvo svega toga, a ne evo ti pare, de mi ovo registruj i za 2 dana izlazi odavde. Baš je na niske grane palo ovo sve, čast jedno 2 izuzetka, ostalo što sam posjetio, dosta ih ne bi trebalo postojat jer nisu dostojni posla kojim se bave.skrbavi-admin wrote: ↑16/08/2023 14:23
![]()