SFF 2023

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Javier Pena

#376 Re: SFF 2023

Post by Javier Pena »

So What! wrote: 16/08/2023 12:40

Ja ne odoh na Incubus u Zagreb, jer mi je žao bilo što je jako ime u svijetu pop muzike, Tom Odell, dolazio u Sarajevo i kontam bolje mi to ispoštovati, jer takvi događaji su rijetki, iako ga lično ne slušam.

I posjeta je bila mlaka, interakcije publike minimalna, doduše vrijeme je bilo ružno, ali organizacija cijelog događaja je bila dobra.

Isto tako James Blunt je 2008. godine u Zetri nastupio za SFF, tada je stvarno bio baja u svijetu pop muzike, pa i nije nešto dobro prošao.
Dovedi weeknda ili harryja stylesa, pa ćeš vidjeti posjete. :mrgreen: Ne mogu se dovoditi dotrajali one-hit-wonderi i očekivati rezultati.

Ne moraju čak ni ti najjači, evo maneskin da se doveo, ludnica bi bila.
tramvajtrojka

#377 Re: SFF 2023

Post by tramvajtrojka »

Velkoski wrote: 16/08/2023 12:43
DaysleepeR wrote: 16/08/2023 12:41

Ma ko to poredi.
Imao si Garden of Dreams početkom ljeta, to može narasti na dobar festival.
Manje se potroši nego za izlaske tokom SFF-a
pa zato kažem za ozbiljnija imena :mrgreen:

Garden of Dreams nema nikakvu promociju kroz medije, a solidan je festival. Mada ove godine su i oni imali propust, zbog kiše naravno, al' jebiga.

Titova je nebrojeno puta bila krcata, publike ima.
Jedino sto nece halaliti upravi sffa sto umjesto ovih ukrajinaca nisu angažirali Salvatore gannacija da mi u sred titove pusti sexy narkoman 8-) 8-) :mrgreen:

sa njim bi lom bio :lol:
Last edited by tramvajtrojka on 16/08/2023 12:46, edited 1 time in total.
So What!

#378 Re: SFF 2023

Post by So What! »

Velkoski wrote: 16/08/2023 12:36 za muzičare treba uložiti ozbiljniji keš

mada festivala i dešavanja ima, samo nema medijske mašinerije iza njih :mrgreen:
O ovome nije ništa bilo na Klixu, kakav događaj jebote, 25 maraka ulaz (30 na dan koncerta), još izradio lik neki festival u Hrvatskoj dan ranije. Ja prošao dan poslije, opuška nema na Vilsonovom u tom dijelu gdje je bio koncert.

So What!

#379 Re: SFF 2023

Post by So What! »

W0rM wrote: 16/08/2023 12:34
So What! wrote: 16/08/2023 12:25 Da li je možda nedostatak jačeg muzičkog festivala ogledan u nedostaku publike za takvo nešto?
Nismo mi vala ni nesto filmski ukorijenjeni, ako izuzmes rahmetli Mustafu Krvavca i njegove partizanske filmove, pa opet, SFF cvjeta.
Ne bih se složio, Emir Kusturica je ozbiljno ime u svijetu filma još od prije rata, to što je idiot, to je njegov problem, ali je produkt Sarajeva bio do 1992. godine.

Npr. ovaj film Slike iz života udarnika, u režiji Bahrudina Bate Čengića je pure art shit, na fazon sovjetskih filmova Sergeja Paražnova, zanimljivo je bilo gledati Gidru Bojanića u ozbiljnoj ulozi.
dječak sa šibicama

#380 Re: SFF 2023

Post by dječak sa šibicama »

Emir Kusturica je produkt cuvene praske skole filma.
So What!

#381 Re: SFF 2023

Post by So What! »

dječak sa šibicama wrote: 16/08/2023 12:55 Emir Kusturica je produkt cuvene praske skole filma.
Doduše, ali svoje najveće kinematografske bisere, uz izuzetak Crna mačka, beli mačor je napravio upravo u Sarajevu.
splinter

#382 Re: SFF 2023

Post by splinter »

Škobo Habu wrote: 16/08/2023 11:58
JoseMujica wrote: 16/08/2023 11:50

ali to nije sve :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Koliko god ja ne podnosio "BS", opet znam da ne postoji razlog da takvoj vrsti ljudi zabraniš posjetu jednom festivalu.

U zadnjih dvadeset godina je u Sarajevo gostovalo desetine izvođača iz Srbije, koji su u ratu i poslije njega izjavljivali sve i svašta. I Đule van Gog je izjavljivao da mu je draži Slobo od Zorana Đinđića, a Nešo Galija da ne bi ni za stotine hiljada maraka nastupio u Sarajevu i Zagrebu.

Sa historijskog aspekta, ma koliko to zvučalo paradoksalno, Ameri jesu odlikovali četnike koji su spasili savezničke pilote u operaciji "Halyard".

https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Halyard
Što se tiče boldiranog ovdje je malo detaljnije objašnjeno:

Kako su četnici ‘spasavali’ savezničke pilote: Kad bi jame progovorile…
https://balkans.aljazeera.net/opinions/ ... rogovorile
Autor: Dragan Banjac

U vezi same teme suvišno je uopće diskutovati o tome da li je gradu i cijeloj BiH potreban SFF, naravno a jeste, ali realna je zabrinutost da će festival vremenom urušiti sam sebe pa ćemo se za koju godinu pitati zašto su stvari potonule tek tako.
Više nego ikada osjeti ovih dana se ta neka devalvacija svega postignutog u proteklim desetljećima u vezi festivala, pogotovu dok je entuzijazam filmskih zaljubljenika bio ispred pukog trčanja za zaradom.
Sve evoluira i prilagođava se trendovima, ali bez obzira ljudima će uvijek biti privlačna autentičnost ovog festivala i njegov izvorni duh, jednostavno bez toga to ne bi bilo to.
mali_balon

#383 Re: SFF 2023

Post by mali_balon »

JoseMujica wrote: 16/08/2023 11:36
mali_balon wrote: 16/08/2023 11:25

Kad avdo izbaci vjersko politcki (citaj sda) komponentu iz filmova to ce biti najbolji dokumentarni filmovi....tako ih ja gledam kad narator pocne o vjeri i politic ja to ne registrujem...mada su pojedini likovi dovedeni u njegove filmove da to malo poguraju a mogli su dovesti vise normalnog svijeta tj pravih patriota i boraca...ali opet svaka mu cast na entuzijazmu i zalaganju da napravi takve filmove jer vlast nece, a u rs takvi filmovi su entitetski projekt gdje se velicaju brigade vojska i ostala ikongrafija
Avdini filmovi su propagandni uradci a ne umjetnost.
Da, ali u nedostatku kvalitetnih dokumentaraca ili brojinijih dokumentaraca na temu rata u BIH, Avidni filmovu su za sada sve sto imamo, na zalost. Kada samo pogledam hrvatske emisije i dokumentarce na temu oluje ili imas sedmicno na rtrs neke serije i dokumetarce i intervjue na temu odbranu srpstva, krscanstva, stradanja nejaci i tako te njihove propagande....
I mislim da se Avdo i ekipa oko njega ne furaju na umjetnost nego vise na dokumentovanje price....
HelaS

#384 Re: SFF 2023

Post by HelaS »

oldtajmer wrote: 16/08/2023 11:35
Organizatori Sarajevo Film Festivala (SFF) našli su se u neugodnoj situaciji nakon što je na ovogodišnjem izdanju CineLink dana filmske industrije predstavljen novi uradak koji se priprema u Srbiji, a veliča četnički pokret.

Tokom predstavljanja projekata u pripremi na SFF-u, što je i glavni cilj CineLinka koji povezuje filmske profesionalce iz regije, tamo se ove godine našao i film koji radi srpski reditelj i glumac Radoš Bajić, a nosi naslov Heroji Halyarda. U tom se filmu glorifikuje uloga četnika zbog spašavanja savezničkih pilota čiji su avioni u borbenim misijama tokom Drugog svjetskog rata oboreni nad područjem Jugoslavije.

Producent filma i ujedno direktor srpske produkcijske kuće Contrast studios Nedeljko Bajić kazao je tokom sarajevskog predstavljanja kako je to njihov do sada najveći i najambiciozniji projekt. Dodao je da film sadrži poruke humanosti, čovjekoljublja, dobročinstva i herojstva.

“Naš projekt zato nije spektakl radi spektakla, iako u njemu imamo i monumentalne sekvence koje odražavaju herojstvo”, kazao je Bajić.

Tokom predstavljanja prikazani su i inserti iz filma koji bi trebao biti završen tokom jeseni, a na njima se vide četnici kao “dobri momci” koji su prijatelji savezničkih pilota.

Operacija Halyard bio je naziv za misiju koju su 1944. godine uspostavili Amerikanci kako bi organizovali evakuaciju svojih i britanskih pilota oborenih nad Srbijom, a pri tom su se oslanjali na logističku podršku četnika Draže Mihailovića koji su kontrolisali dio teritorije pogodnog za uspostavljanje izletišta. Različiti izvori spominju brojku od nešto više od 400 pilota i drugih članova posade koji su na ovaj način spašeni.

Ta činjenica poslužila je kao temelj revizionističkog pristupa istorije Drugog svjetskog rata u Srbiji čiji je cilj prikazati četnike kao borce za slobodu, a ne kao saradnike okupatora, što su nedvojbeno bili.
Promocija filma "Operacija Halyard" i prikazani inserti, mogu li se tretirati kao izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, i je li to veličanje četničkog pokreta? Ako jeste, onda bi Tužilaštvo BiH moralo otvoriti predmet po KZBiH. Ako nije, ako nema osnova, čemu halabuka?

Gdje je sada Dino Bezdrob da pita Tužilaštvo BiH?
VladaFBiH

#385 Re: SFF 2023

Post by VladaFBiH »

So What! wrote: 16/08/2023 11:43
caros wrote: 16/08/2023 11:40

:lol:

Ako napišeš ovo još desetak puta možda sebe ubijediš da je tako. Rođen sam i odrastao ovdje, no sve više razumijem ljude iz svih ostalih gradova kada spomenu termin "Sarajlijica".

Mora i da si završio neku od ovih elitnih gimnazija.
Ja nisam iz Sarajeva prijatelju, niti rođen, niti odrastao ovdje, tu živim zadnjih deset godina, gost sam u ovom gradu i meni npr. nikada nije bila jasna pljuvačina na pola stvari koje se dešavaju.
pa uglavnom sve pljuju impontentni neostvareni mamini sinovi - lako ih je prepoznati: sve naše je najgore, niko mu ne valja, kriva mu je država što je nesposoban, IQ mu je na nivou amebe ali i dalje konta da je faca jer je rođen u Sarajevu.
VladaFBiH

#386 Re: SFF 2023

Post by VladaFBiH »

IrenaT wrote: 16/08/2023 09:39 Koliko ja shvatam film nije prikazan (nisam nasla u zurnalu da je u rasporedu projekcija) vec je promovisan. Ok nije trebalo da bude ni promovisan, ali eto pozivam dezurne moraliste da pisu YT da skine trailer. Nedavno sam na kanalu moje tv bh telecoma gledala cijeli film Oluja koji glorificira vojsku rsk, a vrijedja HV, pa se niko niko, ukljucujuci i ljude iz USK nije nesto oglasavao.
upravo, nikada nije ni prikazan nikakav film već su samo nenajavljeno pustili najavu za projekt koji je dio prezentacije Telekoma Srbije u programu Cinelink
moimoi

#387 Re: SFF 2023

Post by moimoi »

Zar SFF oduvijek nije u raljama SDA? Kako sad odjednom trojka snosi krivicu sto za vatromet? Sto za reklamiranje cetnickog filma? Etc.
Karikaturist

#388 Re: SFF 2023

Post by Karikaturist »

Boli me qrko za YT i sta oni objavljuju, kakve su to paralele..
Ali da ovi nasi bolesnici reklamiraju pa makar i sekundu neko cetnicko smece, fuj.
DebelinJoe

#389 Re: SFF 2023

Post by DebelinJoe »

Image

Trojka kriva naravno. Hahahaha. Trojka jeste skup diletanata, ali treba biti realan i priznati da je Mirsad Purivatra, vlasnik privatnog festivala SFF, badzo građanina Bakira Izetbegovića, vlasnika stranke SDA. Supruga vlasnika stranke SDA jeste sestra izvjesne Izete Građević, po zanimanju kreativne direktorice firme SFF. To je činjenica. Kao sto je činjenica da je trojka skup morona i mračnih tipova nečasnih namjera i mutne prošlosti. Ali trojka sa ovim big shitom na SFF nema skoro nista.
Dimu1927

#390 Re: SFF 2023

Post by Dimu1927 »

VladaFBiH wrote: 16/08/2023 13:49
IrenaT wrote: 16/08/2023 09:39 Koliko ja shvatam film nije prikazan (nisam nasla u zurnalu da je u rasporedu projekcija) vec je promovisan. Ok nije trebalo da bude ni promovisan, ali eto pozivam dezurne moraliste da pisu YT da skine trailer. Nedavno sam na kanalu moje tv bh telecoma gledala cijeli film Oluja koji glorificira vojsku rsk, a vrijedja HV, pa se niko niko, ukljucujuci i ljude iz USK nije nesto oglasavao.
upravo, nikada nije ni prikazan nikakav film već su samo nenajavljeno pustili najavu za projekt koji je dio prezentacije Telekoma Srbije u programu Cinelink
Dobro je fadile nije prikazan film nego je prikazano malo filma
rikta123

#391 Re: SFF 2023

Post by rikta123 »

imal kakav lokal za vrijeme sff-a da se pokupo koja starija dama:D
VladaFBiH

#392 Re: SFF 2023

Post by VladaFBiH »

Karikaturist wrote: 16/08/2023 13:56 Boli me qrko za YT i sta oni objavljuju, kakve su to paralele..
Ali da ovi nasi bolesnici reklamiraju pa makar i sekundu neko cetnicko smece, fuj.
da li stvarno misliš da bi neko namjerno pustio ovakvu najavu za projekt koji je dio prezentacije Telekoma Srbije koji je bezobrazno iskoristio priliku koju je dobio da prezentira projekte? Slažem se da je vjerovatno greška nekoga ko nije unaprijed zahtijevao da vidi šta će pustiti a zadužen je za ovaj dio i smatram da treba dobro biti kažnjen za grešku koju je napravio.
Last edited by VladaFBiH on 16/08/2023 14:31, edited 1 time in total.
VladaFBiH

#393 Re: SFF 2023

Post by VladaFBiH »

Dimu1927 wrote: 16/08/2023 14:15
VladaFBiH wrote: 16/08/2023 13:49

vidim da si gledao pa znaš o čemu se radi ili je opet pričala baba u brijačnici o filmovima?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#394 Re: SFF 2023

Post by JoseMujica »

LSD wrote: 16/08/2023 11:55

Velikosrbi trpaju SFF sa svih strana :izet: a ovdje se došljaci kojima je SFF vrhunac kulture slomiše braneći ga :lol:
trenutno je najnoviji užaš koji gledam po tviteru da glupani brane ovo četničarenje time što onaj ustaški dojajnik ima ulicu ili školu...šta god da je :-)
GandalfSivi

#395 Re: SFF 2023

Post by GandalfSivi »

JoseMujica wrote: 16/08/2023 14:35
LSD wrote: 16/08/2023 11:55

Velikosrbi trpaju SFF sa svih strana :izet: a ovdje se došljaci kojima je SFF vrhunac kulture slomiše braneći ga :lol:
trenutno je najnoviji užaš koji gledam po tviteru da glupani brane ovo četničarenje time što onaj ustaški dojajnik ima ulicu ili školu...šta god da je :-)
To je nasa bruka i bez cetnika…
Dimu1927

#396 Re: SFF 2023

Post by Dimu1927 »

VladaFBiH wrote: 16/08/2023 14:29
Dimu1927 wrote: 16/08/2023 14:15

vidim da si gledao pa znaš o čemu se radi ili je opet pričala baba u brijačnici o filmovima?
Ti si gledao? Jesi li aplaudirao ?
JoseMujica

#397 Re: SFF 2023

Post by JoseMujica »

Škobo Habu wrote: 16/08/2023 11:58

Koliko god ja ne podnosio "BS", opet znam da ne postoji razlog da takvoj vrsti ljudi zabraniš posjetu jednom festivalu.

U zadnjih dvadeset godina je u Sarajevo gostovalo desetine izvođača iz Srbije, koji su u ratu i poslije njega izjavljivali sve i svašta. I Đule van Gog je izjavljivao da mu je draži Slobo od Zorana Đinđića, a Nešo Galija da ne bi ni za stotine hiljada maraka nastupio u Sarajevu i Zagrebu.

Sa historijskog aspekta, ma koliko to zvučalo paradoksalno, Ameri jesu odlikovali četnike koji su spasili savezničke pilote u operaciji "Halyard".

https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Halyard
jesu jesu i nako usput poklali 10% muslimanske populacije bivše Jugoslavije (hint: Vladimir Dedijer - Genocid nad Muslimanima), ali koliko vidim za taj dio historije ćemo se praviti da ne postoji, pa bi mogli čiča Draži, zajedno s Marfijem, i kakav spomenik podići.

Haj razumijem da je to davno bilo, pa dosta ljudi libo tuki za tim dešavanjima, ali mi nije jasno kako ne vidite uzročno-posljedične veze između 40-tih i 90-tih? A pretpostavljam da se 90-tih sjećate?

Pa imam jedno pitanje za vas s ovim "neutralnim" stavovima: Jel se pravite glupi, jer morate braniti lošu politiku zbog spostvene egzistencijalne pozicije ili zaista ne kontate ove stvari?
JoseMujica

#398 Re: SFF 2023

Post by JoseMujica »

mali_balon wrote: 16/08/2023 13:27
JoseMujica wrote: 16/08/2023 11:36

Avdini filmovi su propagandni uradci a ne umjetnost.
Da, ali u nedostatku kvalitetnih dokumentaraca ili brojinijih dokumentaraca na temu rata u BIH, Avidni filmovu su za sada sve sto imamo, na zalost. Kada samo pogledam hrvatske emisije i dokumentarce na temu oluje ili imas sedmicno na rtrs neke serije i dokumetarce i intervjue na temu odbranu srpstva, krscanstva, stradanja nejaci i tako te njihove propagande....
I mislim da se Avdo i ekipa oko njega ne furaju na umjetnost nego vise na dokumentovanje price....
:thumbup: slažem se s time...samo nikad ne bih došao u situaciju da prodajem nekome Avdine filmove kao umjetnička djela, kao što je npr. ovo sinoć odrađeno u Sarajevu gdje se laž prodaje drugom laži, valjda računajući da dva minusa daju plus :lol:
JoseMujica

#399 Re: SFF 2023

Post by JoseMujica »

GandalfSivi wrote: 16/08/2023 14:39
JoseMujica wrote: 16/08/2023 14:35

To je nasa bruka i bez cetnika…
:thumbup: naravno, bez ikakve dileme :skoljka:
oldtajmer

#400 Re: SFF 2023

Post by oldtajmer »

https://avaz.ba/showbiz/film-i-tv/85002 ... nom-tepihu

a sta cemo sa bjelom koji je glumio u ravnoj gori,jeste da je igrao josipa broza ali opet ... :oops:
Post Reply