Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

HelaS

#851 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

goredole wrote: 15/08/2023 21:16
HelaS wrote: 15/08/2023 20:32

Isto tako je propisano i da je zabranjeno preticanje automobilima preko pune linije. Je li to znači da, ako je zakonom tako propisano, da treba da stane na tome. Zašto ne bismo uveli zabranu vožnje nedjeljom?
zato što ne postoji zakonski osnov za tako nešto. (pogledaj pod par-nepar iz mislim 2016. godine u KS)
Postoji li zakonski osnov za novu neradnu nedjelju :D
Bloo
Globalna šefica

#852 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bloo »

HelaS wrote: 15/08/2023 21:25 Je li hoćeš reći da, zbog zaštićenih, nedodirljivih firmi, i nemoći inspekcija, da trebamo uvesti neradne nedjelje? Ili bi bilo jednostavnije "pospremiti" te inspekcije i zaštićene firme, pa biti pravna država, a ne populistička, pa čak i s mirisom crkve
Pa evo cekamo... :D kako natjerati firme da postuju zakon o radu?
Pobuna? Strajk?
HelaS

#853 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

Bloo wrote: 15/08/2023 21:27
HelaS wrote: 15/08/2023 21:25 Je li hoćeš reći da, zbog zaštićenih, nedodirljivih firmi, i nemoći inspekcija, da trebamo uvesti neradne nedjelje? Ili bi bilo jednostavnije "pospremiti" te inspekcije i zaštićene firme, pa biti pravna država, a ne populistička, pa čak i s mirisom crkve
Pobuna? Strajk?
Jedino uz pomoć Benjamine, na ulici, ne znam drugo rješenje :D
goredole

#854 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

HelaS wrote: 15/08/2023 21:25
goredole wrote: 15/08/2023 21:16

zato što ne postoji zakonski osnov za tako nešto. (pogledaj pod par-nepar iz mislim 2016. godine u KS)
ako se donese zakon, onda da.
HelaS

#855 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

goredole wrote: 15/08/2023 21:31
HelaS wrote: 15/08/2023 21:25

Pa onda i za zabranu vožnje nedjeljom, isto, ako se donese zakon, ima pravni osnov :D
goredole

#856 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

HelaS wrote: 15/08/2023 21:33
goredole wrote: 15/08/2023 21:31

Pa onda i za zabranu vožnje nedjeljom, isto, ako se donese zakon, ima pravni osnov :D
da samo što niko normalan ne vidi korelaciju između zabrane vožnju nedeljom sa bilo čim relevantnim, i ako hoćeš da tjeraš ovaj diskurs do kraja, onda bi trebao da znaš da jednim zakonom ne smiješ da umanjuješ druga prava - u ovom slučaju na pravo slobodnog kretanja.

zabranom rada nedeljom (uz izuzetke) se ograničava pravo na shopping po BBI-u i SCC-u?
HelaS

#857 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

goredole wrote: 15/08/2023 21:38

da samo što niko normalan ne vidi korelaciju između zabrane vožnju nedeljom sa bilo čim relevantnim, i ako hoćeš da tjeraš ovaj diskurs do kraja, onda bi trebao da znaš da jednim zakonom ne smiješ da umanjuješ druga prava - u ovom slučaju na pravo slobodnog kretanja.

zabranom rada nedeljom (uz izuzetke) se ograničava pravo na shopping po BBI-u i SCC-u?
Pokušavam sve vrijeme da ti ukažem na besmisao te ideje o neradnoj nedjelji, nikako da shvatiš :(
goredole

#858 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

HelaS wrote: 15/08/2023 21:39

Pokušavam sve vrijeme da ti ukažem na besmisao te ideje o neradnoj nedjelji, nikako da shvatiš :(
a besmislena je zbog...? znam masu primjera gdje su ljudi uspjeli organizirati rad tokom 4 dana u sedmici (doduše, EU zemlje) tako da ne vidim što bi bio problem sa nedeljom.
HelaS

#859 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

goredole wrote: 15/08/2023 21:44
HelaS wrote: 15/08/2023 21:39

a besmislena je zbog...? znam masu primjera gdje su ljudi uspjeli organizirati rad tokom 4 dana u sedmici (doduše, EU zemlje) tako da ne vidim što bi bio problem sa nedeljom.
Ti dakle i ne živiš u BiH, a zagovaraš nam neradnu nedjelju. Bravo :lol:
ZoomZoomKiwi

#860 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ZoomZoomKiwi »

Mislim da bi se u FBiH trebao uvesti neradni petak. Ionako od podne niko ništa ne radi niti je na radnom mjestu.
HelaS

#861 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

EFD22 wrote: 15/08/2023 21:47 Mislim da bi se u FBiH trebao uvesti neradni petak. Ionako od podne niko ništa ne radi niti je na radnom mjestu.
Da, od petka do nedjelje. Vuk sit, i ovce na broju :D
goredole

#862 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

HelaS wrote: 15/08/2023 21:47
goredole wrote: 15/08/2023 21:44
napisao sam da znam lično primjere gdje se posao organizira u okviru četverodnevne radne sedmice (iliti tjedna) i ti si zaključio da ne živim u BIH. zabavi nas, šta si još zaključio? :D
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#863 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

goredole wrote: 15/08/2023 22:03 zaključio da ne živim u BIH. zabavi nas, šta si još zaključio? :D
Od njega tražiš zaključak ?
Optimisto :mrgreen:
kakaljin

#864 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Zabrana rada nedeljom uskracujes prava na rad i prava na slobodu odabira da li neko zeli raditi ili ne. Vodim se tvoijm zakljuckom o slobodi kretanja.
kakaljin

#865 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

goredole wrote: 15/08/2023 22:03
HelaS wrote: 15/08/2023 21:47

napisao sam da znam lično primjere gdje se posao organizira u okviru četverodnevne radne sedmice (iliti tjedna) i ti si zaključio da ne živim u BIH. zabavi nas, šta si još zaključio? :D
Da četvrodnena radna sedmica ali i dalje se radi svim danima. Samo sto radnik ima tri dana slobodna u sedmici. U zavisnosti od djelatnosti.

Nije problem da se i ovdje donese taj zakon i organizuje rad tako.
goredole

#866 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

kakaljin wrote: 16/08/2023 08:20

Zabrana rada nedeljom uskracujes prava na rad i prava na slobodu odabira da li neko zeli raditi ili ne. Vodim se tvoijm zakljuckom o slobodi kretanja.
opet mješamo babe i žabe. reći da je zakonska zabrana rada nedeljom uskraćivanje prava na rad je isto kao reći da je zabrana kretanja lijevom stranom kolovoza zabrana slobode kretanja (jer neće meni niko govoriti kako ću voziti auto :D , jelte).
goredole

#867 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

kakaljin wrote: 16/08/2023 08:24
goredole wrote: 15/08/2023 22:03

Da četvrodnena radna sedmica ali i dalje se radi svim danima. Samo sto radnik ima tri dana slobodna u sedmici. U zavisnosti od djelatnosti.

Nije problem da se i ovdje donese taj zakon i organizuje rad tako.
nope, neke firme su uvele neradni petak, neke neradni ponedeljak (fakat cijela firma ne radi petkom ili nedeljom), dok su neke u hibridnom modu ovoga dvoje. a u BIH da se ovo uvede bio bi itekako problem jer prosječan poslodavac nije na intelektualnom nivou da skonta da bi vjerovatno bio produktivniji u četiri dana rada.
Ozimician

#868 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

goredole wrote: 16/08/2023 12:44
kakaljin wrote: 16/08/2023 08:20

opet mješamo babe i žabe. reći da je zakonska zabrana rada nedeljom uskraćivanje prava na rad je isto kao reći da je zabrana kretanja lijevom stranom kolovoza zabrana slobode kretanja (jer neće meni niko govoriti kako ću voziti auto :D , jelte).
Ti si taj koji mijesa babe i zabe, lijevom stranom voziti je zabranjeno jer ugrozavas onog drugog iz suprotnog pravca. Rad nedjeljom ne ugrozava nikog, naprotiv.

Ja sam ZA uvodjenja neradne nedjelje samo uz uslov da se zabrani rad nedjeljom i vjerskim ustanovama.
Ako se to uvede, ja sam ZA.

Dakle nema mise, mevluda, nicega nedjeljom, jer to nije "esencijalno".

Takodjer, niko ne brani poslodavcima da zatvore radnje nedjeljom. Ja poznajem trgovine, restorane i kafice u BIH koji ne rade nedjeljom.
Better Man

#869 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Better Man »

Čist primjer firme koja ne radi nedeljom je DM, a posluju odlično.
Trappist

#870 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

Better Man wrote: 16/08/2023 13:52 Čist primjer firme koja ne radi nedeljom je DM, a posluju odlično.
https://www.dm-drogeriemarkt.ba/store/b ... /vrbanja-1

u svim trznim centrima dm radi nedjeljom kao i drugim danima.
Better Man

#871 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Better Man »

Trappist wrote: 16/08/2023 13:57
Better Man wrote: 16/08/2023 13:52 Čist primjer firme koja ne radi nedeljom je DM, a posluju odlično.
https://www.dm-drogeriemarkt.ba/store/b ... /vrbanja-1

u svim trznim centrima dm radi nedjeljom kao i drugim danima.
Ok. Ali ne rade mimo tržnih centara.
studiorum_tuzlaensis

#872 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by studiorum_tuzlaensis »

:lol:

ali alii
-Chesterfield-

#873 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by -Chesterfield- »

Bloo wrote: 15/08/2023 21:27
Pobuna? Strajk?
Tužba...
Ja sam do sada inkasirao preko 10.000 KM po osnovu tužbi.
Jest da se mora dugo čekati na isplatu love po osnovu presude, ali kad tad bude isplaćeno.
Za višak sati može se tužiti retroaktivno minimalno tri godine.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#874 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Ozimician wrote: 16/08/2023 12:51

Ti si taj koji mijesa babe i zabe, lijevom stranom voziti je zabranjeno jer ugrozavas onog drugog iz suprotnog pravca. Rad nedjeljom ne ugrozava nikog, naprotiv.

Ja sam ZA uvodjenja neradne nedjelje samo uz uslov da se zabrani rad nedjeljom i vjerskim ustanovama.

Takodjer, niko ne brani poslodavcima da zatvore radnje nedjeljom. Ja poznajem trgovine, restorane i kafice u BIH koji ne rade nedjeljom.
Bez uvrede , ne vidim svrhu veze zabrane rada nedeljom i zabrane rada religijskih organizacija ?

Jasno je svakako da hrišćanska religija gura zabranu rada nedeljom kako bi što više "pastve" pridobila na nedeljne molitve i dodatno im ispirala mozak , ali nije poenta šta će neko raditi sa slobodnom nedeljom.

Poenta je da se NEDELJOM NE RADI , ako možemo funkcionisati kao društvo da nam trgovine ne rade nedeljom (a možemo , propasti nećemo) zašto te ljude ne pustimo , u čemu je dovraga problem ?

Ako vlasnik hoće da radi , nek radi (ako nije suprotno odredbama zakona o radu) , užasno me frustrira što niti jedan pobornik rada nedeljom neće svoju nedelju mijenjati za četvrtak da je ne znam koja lova u pitanju.

Licemjerni smo , šta je problem što će ljudi odmoriti striktno i striktno nedelljom (ne ponedeljkom ili bilo kojim drugim danom) ?

Bez pretjerivanja , svaki čovjek kog sam upoznao a koji radi nedeljom bi volio da ima slobodnu nedelju (i trgovina i pumpa i kafana) pa ako nismo na nivou da oslobodimo sve , šta je problem da ne radi makar trgovina, zašto smo toliko licemjerni ?

Svi kažu "neće se raditi nedeljom" a niko ne kaže "radi se od ponedeljka do nedelje"?

Gdje je nestao čovjek ?
Ozimician

#875 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

teskeredzic_22 wrote: 16/08/2023 15:27
Ozimician wrote: 16/08/2023 12:51

Bez uvrede , ne vidim svrhu veze zabrane rada nedeljom i zabrane rada religijskih organizacija ?

Jasno je svakako da hrišćanska religija gura zabranu rada nedeljom kako bi što više "pastve" pridobila na nedeljne molitve i dodatno im ispirala mozak , ali nije poenta šta će neko raditi sa slobodnom nedeljom.

Poenta je da se NEDELJOM NE RADI , ako možemo funkcionisati kao društvo da nam trgovine ne rade nedeljom (a možemo , propasti nećemo) zašto te ljude ne pustimo , u čemu je dovraga problem ?

Ako vlasnik hoće da radi , nek radi (ako nije suprotno odredbama zakona o radu) , užasno me frustrira što niti jedan pobornik rada nedeljom neće svoju nedelju mijenjati za četvrtak da je ne znam koja lova u pitanju.

Licemjerni smo , šta je problem što će ljudi odmoriti striktno i striktno nedelljom (ne ponedeljkom ili bilo kojim drugim danom) ?

Bez pretjerivanja , svaki čovjek kog sam upoznao a koji radi nedeljom bi volio da ima slobodnu nedelju (i trgovina i pumpa i kafana) pa ako nismo na nivou da oslobodimo sve , šta je problem da ne radi makar trgovina, zašto smo toliko licemjerni ?

Svi kažu "neće se raditi nedeljom" a niko ne kaže "radi se od ponedeljka do nedelje"?

Gdje je nestao čovjek ?
Pa cekaj, nek crkva radi 6 dana u sedmici, ne mora nedjeljom (to je argument i za trgovine), jos lakse mozemo bez crkve (i dzamije) nego bez trgovine, pa jel?

Evo ja bih svoju nedjelju mijenjao za cetvrtak za duplu dnevnicu.

Zasto neko zeli nedjeljom odmarati striktno, sta ima u toj nedjelji osim sto se idu crkvu ? Ja fkt ne kontam vas pro-religijske ljude, vjerujte u sta hocete, pustite ostale nek zive kako hoce.

Pa naravno da svaki covjek voli da ima slobodan dan i uvijek zeli da ima ono sto trenutno nema, kakva je to prica.

Od glupih zakonskih prijedloga, ovaj je def najgluplji.
Locked