Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Hakiz

#826 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

teskeredzic_22 wrote: 14/08/2023 22:29
HelaS wrote: 14/08/2023 22:25

A šta, do sada nisu odmarali :?

Kolega, pretjeruješ :-)
Ne vidim kako smo kolege ?

Dosada su mogli odmoriti nedeljom samo uz izričitu dozvolu poslodavca a i to vjerovatno kad je bio neki smrtni slučaj , uglavnom.

A Zakon je ipak iznad privatnih dozvola i odluka.
Da jeste, ne bi se tražila neradna nedjelja.

Ne traže ljudi iz sindikata trgovine neradnu nedjelju zato što žele baš nedjelju.

Ono šta oni žele je da ljudi koji rade ponedjeljak-subota ne moraju doći i u nedjelju na posao.

Borba je za jedan slobodan dan koji zakon omogućava, a u praksi ga neki, možda i mnogi, nemaju.

A ako taj zakon nije proveden, to daje sumnju da će i zakon o neradnoj nedjelji biti proveden.

Sljedeća stvar: Ako u mojoj radnji 5 radnika radi svih 7 dana u sedmici svaki 60 sati, zakon o neradnoj nedjelji ne znači da tih 5 radnika raditi 6 dana po 40 sati. Ne, otpustiću 1 ili 2 radnika pa će oni koji ostaju raditi 6 dana svaki 70 sati.

Da se to ne bi desilo, da bi me spriječili da to napravim, moraju inspekcije i drugi koji provode zakon raditi. A ako rade, postojeći zakon koji daje 40 sati 6 dana već ima, oni ga provedu, novi nije potreban.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#827 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Hakiz wrote: 14/08/2023 22:49
Spoiler
Show
teskeredzic_22 wrote: 14/08/2023 22:29

Ne vidim kako smo kolege ?

Dosada su mogli odmoriti nedeljom samo uz izričitu dozvolu poslodavca a i to vjerovatno kad je bio neki smrtni slučaj , uglavnom.

A Zakon je ipak iznad privatnih dozvola i odluka.

Ne traže ljudi iz sindikata trgovine neradnu nedjelju zato što žele baš nedjelju.

Ono šta oni žele je da ljudi koji rade ponedjeljak-subota ne moraju doći i u nedjelju na posao.

Borba je za jedan slobodan dan koji zakon omogućava, a u praksi ga neki, možda i mnogi, nemaju.

A ako taj zakon nije proveden, to daje sumnju da će i zakon o neradnoj nedjelji biti proveden.

Sljedeća stvar: Ako u mojoj radnji 5 radnika radi svih 7 dana u sedmici svaki 60 sati, zakon o neradnoj nedjelji ne znači da tih 5 radnika raditi 6 dana po 40 sati. Ne, otpustiću 1 ili 2 radnika pa će oni koji ostaju raditi 6 dana svaki 70 sati.

Da se to ne bi desilo, da bi me spriječili da to napravim, moraju inspekcije i drugi koji provode zakon raditi. A ako rade, postojeći zakon koji daje 40 sati 6 dana već ima, oni ga provedu, novi nije potreban.
Inspekcija je zakazala u barem 50 drugih oblasti pored ove.
To nije poenta , i da inspekcija ima SAVRŠEN NADZOR U OVOJ OBLASTI , to ne mijenja činjenicu DA ŽIV ČOVJEK TREBA IMA PRAVO NA NERADNU NEDELJU , to je poenta.

Ako se amandmanski može izvesti da VLASNIK trgovine (najčešće uvoznik kineske plastične galanterije) radi nedeljom i da to nije u sukobu sa drugim odredbama zakona o radu , onda odlično , ma nek ne zatvara nikako , nek rade on i njegova uža porodica , ma nek rade šta hoće.

Radnik , osmosatni crv , treba da odmori nedeljom i svaki zakon koji to omogućava je koristan.

Svi pobornici rada nedeljom u trgovini na ovoj temi svjesno izostavljaju četiri ključne stvari :

a. DRŽAVA JE TA KOJA ODREĐUJE PRAVILA IGRE , nema popa nad državom , država može sve , odobriti , ukinuti , otvorititi , zatvoriti , DRŽAVA JE ZBOG TOGA i stvorena , da ne postoji anarhija , nego da vladalac (kod nas teoretski vladavina prava) određuje pravila igre na svom teritoriju. Onog dana kada kod nas bude postojala istinska provedba zakona u punom kapacitetu nad svim državljanima nevezano za društveno-matrerijalni status , bićemo u punom kapacitetu na vratima Evropske Unije ili samoj Uniji ali to ne mijenja činjenicu da svaki radnik treba imati slobodnu nedelju jer nedelja je dan za odmor.
b. barem 90 % radnika u trgovinama bi u nezavisnoj i anonimnoj anketi (koju je u današnje vrijeme izuzetno lako i napraviti i sprovesti) bilo za slobodnu nedelju u odnosu na poštenu plaćenu nedelju odnosno bosansku "pošteno plaćenu nedelju".
c. firmama koje proizvode koje stvaraju radom istinski višak vrijednosti (materijalni , intelektualni) nije zabranjeno raditi nedeljom već samo i samo najvećim uvoznicima kineskog smeća koji njime trguju i uz to svoje smeće prodaju ili ne prodaju hranu , bijelu tehniku i slično.
Carina i špedicije koje odobravaju ove uvoze iz Kine isto tako ne rade nedeljom - gle čuda ?
Također brojne proizvodne ili uslužne firme različitog tipa jednostavno ne rade nedeljom ili imaju maksimalno smanjene kapacitete .
d. Niti jedan od pobornika radne nedelje na temi nije napisao DA BI SVJESNO ŽRTVOVAO I POKLONIO POSLODAVCU VLASTITU NERADNU NEDELJU , zarad poslodavčevog profita (avaj ) , zarad slobode tržišta (avaj , avaj) , zarad "pošteno plaćene dnevnice" (avaj , avaj , avaj) , zarad očuvanja fiskalnog nivoa države u vidu prikupljenih poreza (avaj , avaj , avaj , avaj) u kompenzaciju za šta ja znam utorak....a kad malo razmisliš , utorak je savršen dan za odmor , zar ne ?

40 godina su ljudima lomili kičmu a mnogima su slomili. Pola zemlje je u egzilu , ko od šume ne vidi drvo njegov je problem i niti jedan argument ne može i NE SMIJE BITI ispred prava radnika da odmori NEDELJOM (ne šugavim četvrtkom jer četvrtkom sve radi).

Država obara rekorde u sakupljanju poreza tako da će se nedeljna rupa valjda nekako pretrpiti a vlasnici kapitala u trgovini....jebi ga gospodo neko je i vas zajebao. Konačno.

A zabrana rada nedeljom u trgovini je korak naprijed da baš niko ne radi nedeljom izuzev hitnih službi i benzinskih pumpi.
Last edited by teskeredzic_22 on 15/08/2023 08:29, edited 3 times in total.
kakaljin

#828 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

teskeredzic_22 wrote: 14/08/2023 21:49
HelaS wrote: 14/08/2023 21:44

Nego šta podrazumijeva :? Još nemamo prijedlog ovog idiotskog, populističkog zakona, ali i kada bude, prethodno mora biti održana javna rasprava. I kvalitetna analiza koristi ili štete od tog slobodnog radnog dana.

Slobodan radni dan podrazumijeva da poslodavac određuje slobodno radno vrijeme svom radniku onako kako to odgovara njegovom profitu a ne radnikovim potrebama.

Zašto bi radnik ispunjavao muzičke želje poslodavca , dovoljno je da po ugovoru odradi ono što su on i poslodavac ugovorili ?

Nedeljom trebamo odmarati svi , to je dan za odmor , izlet , utakmicu , kako god.

Ko neće i ko ne želi i kome je malo para od poslodavaca nek fino svoj uvoz kineske plastične galanterije( jer je to uz ugostiteljstvo srce Tarzanijske privrede) fino preseli u Hrvatsku ili Crnu Goru...aha ne može i tamo je nedeljom zatvorena trgovina....može u Srbiju jer tamo sve može.
Tako je jedino da svi ne rade nedeljom dolazi u obzir. Ostale djelimicne zabrane ne bi dobre bile
Seawolf

#829 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Seawolf »

Ako sam ja poslodavac, koji ima trgovinu koja radi sve dane (uključujući i nedjelju) 14 sati dnevno, a ta trgovina za svoje funkcionisanje zahtjeva u svakom trenutku da 4 zaposlena budu na svojim radnim mjestima i radim sve po zakonu, onda sa ovim radnim vremenom, trebam imati:

(7 dana × 14 sati x 4 zaposlena) / 40 sati = 9,8 zaposlena

Odnosno 10 zaposlenih.

Kada se zabrani rad nedjeljom, trebat će mi:

(6 dana × 14 sati × 4 zaposlena) / 40 sati = 8,4 zaposlena

Odnosno 9 zaposlenih.

Neka mi sada pristalice uvođenja zabrane rada nedjeljom, napišu šta ću uraditi sa jednim zaposlenim viška.
Better Man

#830 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Better Man »

Osnovna stvar oko neradne nedelje je da se ljudima u proizvodnji, odnosno u fabrikama omogući pravo na slobodan dan. Imate primjer Preventa, gdje ljudi ne da rade nedeljom, već rade i praznicima. Znači, moraju se robovlasnici i izrabljivači poput Preventa natjerati da poštuju ZOR i prava radnika.
Last edited by Better Man on 15/08/2023 09:20, edited 1 time in total.
kakaljin

#831 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Better Man wrote: 15/08/2023 08:59 Osnovna stvar oko neradne nedelje je da se ljudima u proitvodnji, odnosno u fabrikama omogući pravo na slobodan dan. Imate primjer Preventa, gdje ljudi ne da rade nedeljom, već rade i praznicima. Znači, moraju se robovlasnici i izrabljivači poput Preventa natjerati da poštuju ZOR i prava radnika.
Ima inspekcija, radnici prijave.
Sindikat, Strajk, Ima nacina da se to rjesi.
Ali je problem sto svi sute.
Horke

#832 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Horke »

kakaljin wrote: 15/08/2023 08:26

Slobodan radni dan podrazumijeva da poslodavac određuje slobodno radno vrijeme svom radniku onako kako to odgovara njegovom profitu a ne radnikovim potrebama.

Zašto bi radnik ispunjavao muzičke želje poslodavca , dovoljno je da po ugovoru odradi ono što su on i poslodavac ugovorili ?

Nedeljom trebamo odmarati svi , to je dan za odmor , izlet , utakmicu , kako god.

Ko neće i ko ne želi i kome je malo para od poslodavaca nek fino svoj uvoz kineske plastične galanterije( jer je to uz ugostiteljstvo srce Tarzanijske privrede) fino preseli u Hrvatsku ili Crnu Goru...aha ne može i tamo je nedeljom zatvorena trgovina....može u Srbiju jer tamo sve može.
Tako je jedino da svi ne rade nedeljom dolazi u obzir. Ostale djelimicne zabrane ne bi dobre bile

A sad nije djelimicna zabrana?
Hakiz

#833 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

teskeredzic_22 wrote: 15/08/2023 08:25

To nije poenta , i da inspekcija ima SAVRŠEN NADZOR U OVOJ OBLASTI , to ne mijenja činjenicu DA ŽIV ČOVJEK TREBA IMA PRAVO NA NERADNU NEDELJU , to je poenta.

Upravo je to poenta.

I čovjek ima pravo na neradan dan. Ne nužno nedjelju.
Hakiz

#834 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Seawolf wrote: 15/08/2023 08:47 Ako sam ja poslodavac, koji ima trgovinu koja radi sve dane (uključujući i nedjelju) 14 sati dnevno, a ta trgovina za svoje funkcionisanje zahtjeva u svakom trenutku da 4 zaposlena budu na svojim radnim mjestima i radim sve po zakonu, onda sa ovim radnim vremenom, trebam imati:

Odnosno 10 zaposlenih.

Odnosno 9 zaposlenih.

Neka mi sada pristalice uvođenja zabrane rada nedjeljom, napišu šta ću uraditi sa jednim zaposlenim viška.
Moraš pokriti godišnje odmore.
Horcrux

#835 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Horcrux »

Jel se to odnosi na policijske sluzbenike? Vatrogasce? Osoblje hitne pomoci? Znas da nogometasi primaju platu i rade, jel se ovo i na njih odnosi? Jel se odnosi na bihamk i na slep sluzbu? A na inspekciju - jel bi i oni trebali odmarati nedjeljom?
Seawolf

#836 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Seawolf »

Hakiz wrote: 15/08/2023 09:55
Seawolf wrote: 15/08/2023 08:47 Ako sam ja poslodavac, koji ima trgovinu koja radi sve dane (uključujući i nedjelju) 14 sati dnevno, a ta trgovina za svoje funkcionisanje zahtjeva u svakom trenutku da 4 zaposlena budu na svojim radnim mjestima i radim sve po zakonu, onda sa ovim radnim vremenom, trebam imati:

Odnosno 10 zaposlenih.

Odnosno 9 zaposlenih.

Moraš pokriti odmore.
Odmore pokrivam ovim "viškom" nastalim iz zaokruživanja na više.

Kako god, sa smanjenjem sedmičnog broja men-hours sa 392 na 336, jedan zaposlenik postaje suvišan.

Zaposleno ih je 10, a sa uvođenjem novog zakona, potrebno ih je 8,4.

Dakle, da ćujemo, šta ćemo sa tim jednim prekobrojnim.
Hakiz

#837 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Seawolf wrote: 15/08/2023 10:00

Moraš pokriti odmore.

Kako god, sa smanjenjem sedmičnog broja men-hours sa 392 na 336, jedan zaposlenik postaje suvišan.

Samo, nije da ti trebaju 8 a ti imaš 9. Trebaju ti 8,4 ti imaš 9. Pokrivaš 0,6 čovjeka koji je na odmoru, ne cijelog. A na odmoru mogu biti i 2, može jedan biti na odmoru drugi na bolovanju itd.

Morat će ti raditi prekovremene.

Ili ćeš morati skratiti radno vrijeme.

Mislim da je bolje umjesto neradne nedjelje donijeti zakon, ali ga i strogo provesti, kojim će poslodavcu biti jeftinije imati viška zaposlenih, nego plaćati kazne za njihov duži rad. Time se i smanjuje nezaposlenost.

Ja bih još i zakon o radu uvrstio u krivični zakon, pa direktor za kršenje ne bi samo platito kaznu, nego i ležao robiju.
Rizvan

#838 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Rizvan »

Seawolf wrote: 15/08/2023 10:00

Moraš pokriti odmore.

Nece biti jedan prekobrojni, nego dva. Mislis da ce ijedan trgovac 8,4 zaokruziti na 9? Prije naravno na osam.

Pisao sam ja ovdje vec nekoliko puta da ce svaki peti zaposlenik biti visak.

A obim posla tokom radnog dana se nece smanjiti, sta vise povecat ce se sa jednim radnim danom manje u sedmici.

Ali sve je to nebitno, radnici ce imati slobodnu nedjelju, moci ce ici u prirodu i rostiljati. Naravno ako u tu nedjelju budu u stanju ustati iz kreveta, od umora koji se nagomilao prethodnih dana. :bih:
Rizvan

#839 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Rizvan »

A sto se tice godisnjih, to se pokriva slanjem radnika iz vecih marketa u manje na zamjenu. Znaci i ti godisnji radnicima prisjednu. Ove iz vecih marketa salju po drugim radnjama, plus ne nalaze im zamjenu za njihove godisnje, pa se slome od posla, jer ih bude malo po smjeni. Ovi iz manjih radnja se isto slome, jer cesto budu sami, ovaj sto dode sa strane kao zamjena, ne zna gdje je sta, pa sve moraju oni.
Ali eto bolje je da imaju godisnje, nego da nemaju.

Ali zar mora svaka slobodna nedjelja u godini da im prisjedne? A tako ce biti, jer bit ce ih manje, a posao koji sada rade nedjeljom i dalje ce morati uraditi.
Rizvan

#840 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Rizvan »

Horcrux wrote: 15/08/2023 10:00
Jel se to odnosi na policijske sluzbenike? Vatrogasce? Osoblje hitne pomoci? Znas da nogometasi primaju platu i rade, jel se ovo i na njih odnosi? Jel se odnosi na bihamk i na slep sluzbu? A na inspekciju - jel bi i oni trebali odmarati nedjeljom?
Trgovine su odjednom postale sve. A zasto su sve, zato sto ljudi najcesce imaju potrebu za tgovinom u toku dana. Dakle ovdje se radi o kontroli drustva, a ne o poboljsanju polozaja radnika . Ako se moze u nedjelju bez trgovine, onda se moze i bez ugostiteljskih objekata, kladionice, sportskih manifestacija. I ti radnici bi na rostilj nedjeljom.

Ali ocito je da ova incijativa nema veze sa brigom o radnicima . Ovdje se radi o sudaru katolicke ideologije koja voli imati sapu nad cjelokupnim drustvom, i po kojoj je nedjelja dan rezervisan za mise, a koja je harala Hrvatskom godinama sa ovom tematikom, dok nije uspjela, i sad se prenijela kod nas. To zacinjeno sa nostalgijom za bivsim sistemom, kada je trgovina funkcionisala totalno drugacije nego danas, sa znatno vecim brojem zaposlenih po objektu, i uopste je neusporedivo sa danasnjim sistemom u trgovinama, te na kraju opsta neinformiranost kako funkcionisu trgovine kod nas, pa mnogi u drustvu naivno i misle da je neradna nedjelja u korist radnika.

A sve ovo kod nas je poteklo od sindikata koji govore o radnicima u trgovini kao da su robovi, pa im treba omoguciti slobodan dan. Umjesto da zahtjevaju postivanje zakona, to jest 40h radnu sedmicu i traze da se postuju sistematizacije radnih mjesta, pa da radnici ne rade 10 poslova u toku radnog dana. Ali kao sto rekoh ovaj prijedlog nije o radnicima i njihovom boljem polozaju.
goredole

#841 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

Odnosno 10 zaposlenih.

Odnosno 9 zaposlenih.

ne valja ti kalkulacija jer je bazirana na tome da će se smanjiti promet, a realnost je takva da ako podaješ npr. boje i lakove neradna nedelja (ili bilo koji drugi dan) ne može utjecati na to da se smanji potražnja.

sad nastavite o izrabljivanju radničke klase
HelaS

#842 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

teskeredzic_22 wrote: 15/08/2023 08:25
Hakiz wrote: 14/08/2023 22:49
Spoiler
Show

Ako se amandmanski može izvesti da VLASNIK trgovine (najčešće uvoznik kineske plastične galanterije) radi nedeljom i da to nije u sukobu sa drugim odredbama zakona o radu , onda odlično , ma nek ne zatvara nikako , nek rade on i njegova uža porodica , ma nek rade šta hoće.

Radnik , osmosatni crv , treba da odmori nedeljom i svaki zakon koji to omogućava je koristan.

Svi pobornici rada nedeljom u trgovini na ovoj temi svjesno izostavljaju četiri ključne stvari :

a. DRŽAVA JE TA KOJA ODREĐUJE PRAVILA IGRE , nema popa nad državom , država može sve , odobriti , ukinuti , otvorititi , zatvoriti , DRŽAVA JE ZBOG TOGA i stvorena , da ne postoji anarhija , nego da vladalac (kod nas teoretski vladavina prava) određuje pravila igre na svom teritoriju. Onog dana kada kod nas bude postojala istinska provedba zakona u punom kapacitetu nad svim državljanima nevezano za društveno-matrerijalni status , bićemo u punom kapacitetu na vratima Evropske Unije ili samoj Uniji ali to ne mijenja činjenicu da svaki radnik treba imati slobodnu nedelju jer nedelja je dan za odmor.
b. barem 90 % radnika u trgovinama bi u nezavisnoj i anonimnoj anketi (koju je u današnje vrijeme izuzetno lako i napraviti i sprovesti) bilo za slobodnu nedelju u odnosu na poštenu plaćenu nedelju odnosno bosansku "pošteno plaćenu nedelju".
c. firmama koje proizvode koje stvaraju radom istinski višak vrijednosti (materijalni , intelektualni) nije zabranjeno raditi nedeljom već samo i samo najvećim uvoznicima kineskog smeća koji njime trguju i uz to svoje smeće prodaju ili ne prodaju hranu , bijelu tehniku i slično.
Carina i špedicije koje odobravaju ove uvoze iz Kine isto tako ne rade nedeljom - gle čuda ?
Također brojne proizvodne ili uslužne firme različitog tipa jednostavno ne rade nedeljom ili imaju maksimalno smanjene kapacitete .
d. Niti jedan od pobornika radne nedelje na temi nije napisao DA BI SVJESNO ŽRTVOVAO I POKLONIO POSLODAVCU VLASTITU NERADNU NEDELJU , zarad poslodavčevog profita (avaj ) , zarad slobode tržišta (avaj , avaj) , zarad "pošteno plaćene dnevnice" (avaj , avaj , avaj) , zarad očuvanja fiskalnog nivoa države u vidu prikupljenih poreza (avaj , avaj , avaj , avaj) u kompenzaciju za šta ja znam utorak....a kad malo razmisliš , utorak je savršen dan za odmor , zar ne ?

40 godina su ljudima lomili kičmu a mnogima su slomili. Pola zemlje je u egzilu , ko od šume ne vidi drvo njegov je problem i niti jedan argument ne može i NE SMIJE BITI ispred prava radnika da odmori NEDELJOM (ne šugavim četvrtkom jer četvrtkom sve radi).

Država obara rekorde u sakupljanju poreza tako da će se nedeljna rupa valjda nekako pretrpiti a vlasnici kapitala u trgovini....jebi ga gospodo neko je i vas zajebao. Konačno.

A zabrana rada nedeljom u trgovini je korak naprijed da baš niko ne radi nedeljom izuzev hitnih službi i benzinskih pumpi.
Ti si u ovom postu skrhao sve svoje neznanje :-) Ti stvarno pojma nemaš o ovoj materiji o kojoj si napisao sataraš :(
HelaS

#843 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

Odnosno 10 zaposlenih.

Odnosno 9 zaposlenih.

Napisao bih ti ja, ali nisam pristalica zabrane rada nedjeljom :D
HelaS

#844 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

Better Man wrote: 15/08/2023 08:59 Osnovna stvar oko neradne nedelje je da se ljudima u proizvodnji, odnosno u fabrikama omogući pravo na slobodan dan. Imate primjer Preventa, gdje ljudi ne da rade nedeljom, već rade i praznicima. Znači, moraju se robovlasnici i izrabljivači poput Preventa natjerati da poštuju ZOR i prava radnika.
Rad nedjeljom, rad praznicima, rad maloljetnika npr, i drugi načini rada, sve je to uređeno Zakonom o radu. I kolektivnim ugovorima, koji su zaključili i radnici Preventa. Poslodavac je u obavezi da evidentira rad izvan redovnog radnog vremena, i da plati takav rad. Ako ne plati, nadležna je inspekcija rada.

Da li radnici "izrabljivača" Preventa ne dobiju naknadu za prekovremeni, za rad u noćnim satima, rad praznicima? Imaš li takve konkretne informacije?
goredole

#845 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

HelaS wrote: 15/08/2023 19:42
Better Man wrote: 15/08/2023 08:59 Osnovna stvar oko neradne nedelje je da se ljudima u proizvodnji, odnosno u fabrikama omogući pravo na slobodan dan. Imate primjer Preventa, gdje ljudi ne da rade nedeljom, već rade i praznicima. Znači, moraju se robovlasnici i izrabljivači poput Preventa natjerati da poštuju ZOR i prava radnika.
Rad nedjeljom, rad praznicima, rad maloljetnika npr, i drugi načini rada, sve je to uređeno Zakonom o radu. I kolektivnim ugovorima, koji su zaključili i radnici Preventa. Poslodavac je u obavezi da evidentira rad izvan redovnog radnog vremena, i da plati takav rad. Ako ne plati, nadležna je inspekcija rada.

Da li radnici "izrabljivača" Preventa ne dobiju naknadu za prekovremeni, za rad u noćnim satima, rad praznicima? Imaš li takve konkretne informacije?
isto tako je propisano da je zabranjeno zlostavljanje žena, djece, starih i općenito slabijih od sebe pa se dešava svakodnevno. jel to znači da ako je u zakonu propisano treba da stane na tome?
HelaS

#846 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

goredole wrote: 15/08/2023 20:21
HelaS wrote: 15/08/2023 19:42

isto tako je propisano da je zabranjeno zlostavljanje žena, djece, starih i općenito slabijih od sebe pa se dešava svakodnevno. jel to znači da ako je u zakonu propisano treba da stane na tome?
Isto tako je propisano i da je zabranjeno preticanje automobilima preko pune linije. Je li to znači da, ako je zakonom tako propisano, da treba da stane na tome. Zašto ne bismo uveli zabranu vožnje nedjeljom?
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#847 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

HelaS wrote: 15/08/2023 19:34

Ti si u ovom postu skrhao sve svoje neznanje :-) Ti stvarno pojma nemaš o ovoj materiji o kojoj si napisao sataraš :(
Toliko sam se nasekirao da upravo čačkam nos....
goredole

#848 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

HelaS wrote: 15/08/2023 20:32
goredole wrote: 15/08/2023 20:21

Isto tako je propisano i da je zabranjeno preticanje automobilima preko pune linije. Je li to znači da, ako je zakonom tako propisano, da treba da stane na tome. Zašto ne bismo uveli zabranu vožnje nedjeljom?
zato što ne postoji zakonski osnov za tako nešto. (pogledaj pod par-nepar iz mislim 2016. godine u KS)
Bloo
Globalna šefica

#849 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bloo »

HelaS wrote: 15/08/2023 19:42 Ako ne plati, nadležna je inspekcija rada.
Inspekcija rada dolazi samo ako je zainteresirana ili j pritisak javnosti prevelik. Inace su odredene firme "zasticene" od kazni, sta porezne inspekcije, radne inspekcije i tako to.
HelaS

#850 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

Bloo wrote: 15/08/2023 21:19
HelaS wrote: 15/08/2023 19:42 Ako ne plati, nadležna je inspekcija rada.
Inspekcija rada dolazi samo ako je zainteresirana ili j pritisak javnosti prevelik. Inace su odredene firme "zasticene" od kazni, sta porezne inspekcije, radne inspekcije i tako to.
Je li hoćeš reći da, zbog zaštićenih, nedodirljivih firmi, i nemoći inspekcija, da trebamo uvesti neradne nedjelje? Ili bi bilo jednostavnije "pospremiti" te inspekcije i zaštićene firme, pa biti pravna država, a ne populistička, pa čak i s mirisom crkve
Locked