AMERIKA

Post Reply
biglebovski

#7476 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

:lol:

GandalfSivi

#7478 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

n+1 wrote: 15/08/2023 17:09
Osmi Socrates wrote: 15/08/2023 17:02 Pa valjda stopa nezaposlenosti dovoljno govori.

Da je manja, već bi bilo kritično.
Upravo suprotno. Stopa nezaposlenosti je empirijski dokaz da postoje ljudi koji žele raditi, ali ne mogu naći posao. To iz razloga što Amerikanci (kao i većina ostalih država) ljude koji ne žele raditi i ne traže posao metodološki isključuju iz poola ukupne radne snage.
Da ne idem u detalje, nemoj vise svega ti…
n+1

#7479 Re: AMERIKA

Post by n+1 »

GandalfSivi wrote: 15/08/2023 18:00
n+1 wrote: 15/08/2023 17:09

Upravo suprotno. Stopa nezaposlenosti je empirijski dokaz da postoje ljudi koji žele raditi, ali ne mogu naći posao. To iz razloga što Amerikanci (kao i većina ostalih država) ljude koji ne žele raditi i ne traže posao metodološki isključuju iz poola ukupne radne snage.
Naravno da nećeš u detalje, Mithrandire, jer ih ne poznaješ.
GandalfSivi

#7480 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

n+1 wrote: 15/08/2023 18:03
GandalfSivi wrote: 15/08/2023 18:00

Hm, imam magistrat iz toga, ali je puno lakse proguglati nego objasnjavati iste stvari po milioniti put.
In general, most experts deem unemployment between 3% and 5% to be ideal, though there is no single consensus on what constitutes healthy unemployment.
GandalfSivi

#7481 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

De i ovome da odgovorim kad sam vec pri sutu…
When looking at core harmonized inflation on a 12-month basis, which strips out the energy and grocery costs most pinched by the war, U.S. inflation is still below other G7 countries, including Japan.
n+1

#7482 Re: AMERIKA

Post by n+1 »

GandalfSivi wrote: 15/08/2023 18:06
n+1 wrote: 15/08/2023 18:03

Hm, imam magistrat iz toga, ali je puno lakse proguglati nego objasnjavati iste stvari po milioniti put.
In general, most experts deem unemployment between 3% and 5% to be ideal, though there is no single consensus on what constitutes healthy unemployment.
Imam i ja doktorat, ali niko nije u pravu samo zato što ima diplomu. Potrebno je najprije znati čitati, da bi se moglo uopće odgovarati. Pitanje nije koliki je NAIRU, nego je pitanje da li u Americi ima ljudi koji žele raditi, a ne mogu naći posao.
GandalfSivi

#7483 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

Ti shvatas kako se racuna stopa nezaposlenosti? Uzima se postotak zaposlenih od UKUPNE radne snage, a ne od onih koji traze posao u tom momentu. Postoji nesto sto se zove ekonomska mobilnost i koja bi bila nemoguca sa nizom stopom nezaposlenosti. A ti da imas PhD, definitivno ne bi uzimao reddit za referencu.
Osmi Socrates

#7484 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

I ti, brt, sam sebi skačeš u usta, ako ti to odgovara. Dakle, 3.5 čovjeka od 100 (navodno) ne može naći posao, i ti to, pomažući se Reddit postom, uzimaš kao validan argument u diskusiji.

U isto vrijeme, na temi o neradnoj nedjelji sasvim lako isklljučuješ one koji su u manjem procentu.

Tema je zdravlje američke ekonomije. Od 3.5% do 4.5% stopa nezaposlenosti je optimalna za američku ekonomiju. Niža stopa već indicira ekonomske probleme. U Francuskoj, optimalna je daleko veća stopa nezaposlenosti. Dakle, zavisi i od društva.
Last edited by Osmi Socrates on 15/08/2023 18:22, edited 1 time in total.
n+1

#7485 Re: AMERIKA

Post by n+1 »

GandalfSivi wrote: 15/08/2023 18:15 Ti shvatas kako se racuna stopa nezaposlenosti? Uzima se postotak zaposlenih od UKUPNE radne snage, a ne od onih koji traze posao u tom momentu. Postoji nesto sto se zove ekonomska mobilnost i koja bi bila nemoguca sa nizom stopom nezaposlenosti. A ti da imas PhD, definitivno ne bi uzimao reddit za referencu.
Netačno. Iz ukupne radne snage isključuju se neaktivni tražioci posla. To je metodološki princip koji je utvrdio ILO i koji se kao takav primjenjuje u svim ILO članicama (pa tako i u USA). Dokaz da je to slučaj možeš pronaći na zvaničnim stranicama američkih institucija. Recimo, U.S. Bureau of Labor Statistics.

Ti da imaš makar bachelor, znao bi kako se računa nezaposlenost. :D
n+1

#7486 Re: AMERIKA

Post by n+1 »

Osmi Socrates wrote: 15/08/2023 18:20 I ti, brt, sam sebi skačeš u usta, ako ti to odgovara. Dakle, 3.5 čovjeka od 100 (navodno) ne može naći posao, i ti to, pomažući se Reddit postom, uzimaš kao validan argument u diskusiji.

U isto vrijeme, na temi o neradnoj nedjelji sasvim lako isklljučuješ one koji su u manjem procentu.

Tema je zdravlje američke ekonomije. Od 3.5% do 4.5% stopa nezaposlenosti je optimalna za američku ekonomiju. Niža stopa već indicira ekonomske probleme. U Francuskoj, optimalna je daleko veća stopa nezaposlenosti. Dakle, zavisi i od društva.
Ne znam šta je tebi tema, meni je tema argumentovanje da je tvrdnja o tražiocima posla, koju ovdje ponavljate, a koju sam više puta citirao, jednostavno nije tačna.

Mislim, OK, zanima me i niz drugih neistina koje su ovdje navedene o američkoj ekonomiji, ali o tom potom. :D
Osmi Socrates

#7487 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

n+1 wrote: 15/08/2023 18:24
Osmi Socrates wrote: 15/08/2023 18:20 I ti, brt, sam sebi skačeš u usta, ako ti to odgovara. Dakle, 3.5 čovjeka od 100 (navodno) ne može naći posao, i ti to, pomažući se Reddit postom, uzimaš kao validan argument u diskusiji.

Ne znam šta je tebi tema, meni je tema argumentovanje da je tvrdnja o tražiocima posla, koju ovdje ponavljate, a koju sam više puta citirao, jednostavno nije tačna.

Mislim, OK, zanima me i niz drugih neistina koje su ovdje navedene o američkoj ekonomiji, ali o tom potom. :D
Pa počelo se sa pričom o zdravlju američke ekonomije. Ti si se dohvatio Reddita. I jedne tvrdnje da svako ko traži posao može ga i naći. A zapravo je tema šira od toga.

Mislim, jbt, spinovanje ti je jača strana, to priznajem.
karanana

#7488 Re: AMERIKA

Post by karanana »

n+1 wrote: 15/08/2023 18:22
GandalfSivi wrote: 15/08/2023 18:15 Ti shvatas kako se racuna stopa nezaposlenosti? Uzima se postotak zaposlenih od UKUPNE radne snage, a ne od onih koji traze posao u tom momentu. Postoji nesto sto se zove ekonomska mobilnost i koja bi bila nemoguca sa nizom stopom nezaposlenosti. A ti da imas PhD, definitivno ne bi uzimao reddit za referencu.
Netačno. Iz ukupne radne snage isključuju se neaktivni tražioci posla. To je metodološki princip koji je utvrdio ILO i koji se kao takav primjenjuje u svim ILO članicama (pa tako i u USA). Dokaz da je to slučaj možeš pronaći na zvaničnim stranicama američkih institucija. Recimo, U.S. Bureau of Labor Statistics.

hahaha. e nek si vala reko magistru.
n+1

#7489 Re: AMERIKA

Post by n+1 »

Osmi Socrates wrote: 15/08/2023 18:27
n+1 wrote: 15/08/2023 18:24

Pa počelo se sa pričom o zdravlju američke ekonomije. Ti si se dohvatio Reddita. I jedne tvrdnje da svako ko traži posao može ga i naći. A zapravo je tema šira od toga.

Mislim, jbt, spinovanje ti je jača strana, to priznajem.
Ne, ja sam se dohvatio činjenice da citirate brojku od 3.x% kao dokaz da svi koji žele da rade, to i mogu, kada je pomenuta brojka zapravo dokaz suprotnog. Thredovi na Redditu su anegdotalni dokaz koji idu u prilog zvaničnim podacima, jer dovoljno je pokazati makar jednu osobu koja ne može naći posao, da bi se predmetna hipoteza srušila, jelte.

S druge strane, ne vidim da je ovdje iko postavio bilo kakav dokaz, pa makar i sa Reddita, kojima argumentujete da posao mogu naći ama baš svi. Valjda je lakše sada se vaditi kako niste mislili baš bukvalno, nego pričati precizno, utemeljno, i bez pretjerivanja in the first place.
Osmi Socrates

#7490 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Tih 3.5 procenta uključuje i razne situacije u kojima se radnik nađe. Između je poslova, odlučio da se seli u drugu američku državu, školuje se pa se baš ne može uklopiti u svaki radni raspored, traga za malo boljim poslom i neće da radi bilo koji posao, itd.
Last edited by Osmi Socrates on 15/08/2023 18:58, edited 1 time in total.
karanana

#7491 Re: AMERIKA

Post by karanana »

znaci neki magistar koji izadje iz skole recimo, automatski ima posao u struci? ili mozda uzme da bude konobar, elektricar, security guard ili zamjenski ucitelj jer ne moze naci posao za koji je zainteresovan? mozda radi i dva posla koliko posla ima. on je po statistici zaposlen ali u sustini ne moze naci posao koji voli i zeli da radi.
Osmi Socrates

#7492 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Ovdje se, prijatelju, ne priča o kvalitetu poslova.

To sam već napisao. I ti koji tragaju za adekvatnim poslom koji misle da zaslužuju su među ovih 3.whatever%.
ultima_palabra

#7493 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Da, i slabija strana post Covid americke ekonomije je upravo manja participation rate, sto znaci da ce ekonomija biti podloznija inflaciji u slucaju rasta.
n+1

#7494 Re: AMERIKA

Post by n+1 »

Osmi Socrates wrote: 15/08/2023 18:44 Ovdje se, prijatelju, ne priča o kvalitetu poslova.

To sam već napisao. I ti koji tragaju za adekvatnim poslom koji misle da zaslužuju su među ovih 3.whatever%.
Ima sigurno takvih. Ali mi govorimo o milionima ljudi koji ne rade. Svi traže dream job? Ne, dream job ćeš tražiti dok ne shvatiš da račune ne zanima tvoj dream job, a onda ćeš početi raditi. Ako možeš.

Ostale kategorije koje si pobrojao ne spadaju u ovih 3.x%. Sve je objašnjeno na linku koji sam postavio.
n+1

#7495 Re: AMERIKA

Post by n+1 »

ultima_palabra wrote: 15/08/2023 18:57

Da, i slabija strana post Covid americke ekonomije je upravo manja participation rate, sto znaci da ce ekonomija biti podloznija inflaciji u slucaju rasta.
Igzekli. :thumbup:
Osmi Socrates

#7496 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Kako ne spadaju? Ti ćeš spinovati do Sudnjeg Dana, to je jasno. Pa onaj koji je ostavio onaj post na Redditu je student.

Naravno, on je ispričao svoju stranu priče, i ljudima ostaje da mu vjeruju sve 100%, ili da otpišu neke stvari na subjektivnost. Ti si odlučio da ti je njegov post argument.
n+1

#7497 Re: AMERIKA

Post by n+1 »

Osmi Socrates wrote: 15/08/2023 19:02 Kako ne spadaju? Ti ćeš spinovati do Sudnjeg Dana, to je jasno. Pa onaj koji je ostavio onaj post na Redditu je student.

Naravno, on je ispričao svoju stranu priče, i ljudima ostaje da mu vjeruju sve 100%, ili da otpišu neke stvari na subjektivnost. Ti si odlučio da ti je njegov post argument.
Tako što U.S. Bureau of Labor Statistics eksplicitno kaže da ne spadaju.
Osmi Socrates

#7498 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

U šta ne spadaju?
GandalfSivi

#7499 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

Ovdje izgleda treba crtati stvari. Ljudi koji nece da traze posao nisu radna snaga, to je ocito (studenti, penzioneri, stay-at-home moms). Vidjeti pod ekonomska mobilnost sta sam mislio, pa se vratiti. Ljudi koji traze bolji posao, ljudi koji su izmedju poslova (niko ga ne dobije sem nisko placenih u prvih par sedmica/mjeseci), ljudi koji se sele, majke koje hoce da se vrate na posao, studenti koji su tek zavrsili skole i tako dalje i tako dalje. U tih 3-5% se racuna potpada trenutna nezaposlenost, ali definitivno je prenisak broj da bi se o dugorocnoj moglo pricati.

Mali edit, vidim da sam se pogresno izrazio u originalnom poslu, mislio sam na dugorocno trazenje posla.
Last edited by GandalfSivi on 15/08/2023 19:13, edited 1 time in total.
n+1

#7500 Re: AMERIKA

Post by n+1 »

n+1 wrote: 15/08/2023 18:58 Ostale kategorije koje si pobrojao ne spadaju u ovih 3.x%. Sve je objašnjeno na linku koji sam postavio.
Osmi Socrates wrote: 15/08/2023 19:02 Kako ne spadaju?
n+1 wrote: 15/08/2023 19:05 Tako što U.S. Bureau of Labor Statistics eksplicitno kaže da ne spadaju.
Osmi Socrates wrote: 15/08/2023 19:10 U šta ne spadaju?
Kralj. :lol:
Post Reply