Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

azurna_obala

#7576 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by azurna_obala »

Peruzzi wrote: 13/02/2022 22:20
azurna_obala wrote: 13/02/2022 22:10 Ima li temperaturu, tvrdu stolicu, redovnu stolicu, vjetrove, jel' stomak tvrd na dodir?
Moguce da je alergija na gluten.
Idite dr, uradite nalaze, da ste mirni.
Ima stolicu ako ne svaki dan onda svaki drugi. Nema pretjerane vjetrove, temperaturu isto ne.
Naravno da cemo otici na pregled ali cisto me onako zanimalo da li neko s tim ima iskustva.
Moguce da je alergija na gluten jer svako vece jede hapicu od zobe s mlijekom, ujutro isto neke žitarice s mlijekom a dešava se često da traži jogurt da jede u toku dana, sam bez ičega.
Tu i tamo pojede pokoju hapicu sa tjesteninom, ribom ili piletinom, ali vecinom jede hapice i moje neke šejkove od voća i žitarica.
Voće i povrće jede inače skoro sve. Moguće onda da joj fali proteina u tijelu. To sam negdje procitao.
Koje mlijeko koristite?
Ako je kravlje i ono može biti uzročnik. Nadam se da nije ništa ozbiljno :)
Peruzzi

#7577 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Peruzzi »

Ma kravlje iz prodavnice. Jogurt iz prodavnice. Valjda ne bude nista ozbiljno iako je nadut trbuh bas primijetan.
azurna_obala

#7578 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by azurna_obala »

Peruzzi wrote: 13/02/2022 22:27 Ma kravlje iz prodavnice. Jogurt iz prodavnice. Valjda ne bude nista ozbiljno iako je nadut trbuh bas primijetan.
Možda da probate da ne dajete mlijeko neko vrijeme, pa pratite da li će se nešto promijeniti.
Peruzzi

#7579 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Peruzzi »

Vjerovatno cemo morati prestati davati mlijeko jedan period ako bude alergicna na gluten. Samo ne znam kako cemo to izvesti jer od samog pocetka je naviknuta na te hapice. Pogotovo pred spavanje.
dnaxy

#7580 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dnaxy »

Sanjarko wrote: 03/12/2019 20:23 Prohodala mi necakinja ali jos ne prica? 15 mjeseci vec ima.
To je jos veoma rano.medjutim imamo malog,3 i po godine,priča on ali slabo.i bi i nebi...uci dva jezika,pa nadoce,muškarci kasnije propricaju..I išao je logopedu,terapije...puni program,svi znaju najbolje,nakon godinu dana počne ga uho boliti.otisli kod uho grlo nos doktora,pregledali ga i kaze žena on ne čuje.imao je nekad upalu uha,pedijatar je rekao nije to ništa...proce samo..nije prošlo,morao na operaciju,kanali u uhu su bili začepljeni,to jest stvorio Se sekret iza uha,sekret je bio već tvrd,morali su isisat i stavit cijevcice.usput po čistili polipe jer su i oni bili veliki.sad dijete skroz drugačije,poceo i pričat.sastavlja rečenice.ali još nije skroz propricao.telefon nema,TV gleda po pola sata.
Sad čekamo da skroz proprica,nadam se da ce uskoro jer je iskreno bezze kad vidiš da razumije ali ne moze svoje misli da iskaže.
azurna_obala

#7581 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by azurna_obala »

Peruzzi wrote: 13/02/2022 22:42 Vjerovatno cemo morati prestati davati mlijeko jedan period ako bude alergicna na gluten. Samo ne znam kako cemo to izvesti jer od samog pocetka je naviknuta na te hapice. Pogotovo pred spavanje.
Ako je kravlje mlijeko, onda je alergija na njegove proteine, a gluten može biti iz žitarica koje ga sadrže, npr. pšenično brašno.
Sanjarko

#7582 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Sanjarko »

dnaxy wrote: 13/02/2022 22:43
Sanjarko wrote: 03/12/2019 20:23 Prohodala mi necakinja ali jos ne prica? 15 mjeseci vec ima.
To je jos veoma rano.medjutim imamo malog,3 i po godine,priča on ali slabo.i bi i nebi...uci dva jezika,pa nadoce,muškarci kasnije propricaju..I išao je logopedu,terapije...puni program,svi znaju najbolje,nakon godinu dana počne ga uho boliti.otisli kod uho grlo nos doktora,pregledali ga i kaze žena on ne čuje.imao je nekad upalu uha,pedijatar je rekao nije to ništa...proce samo..nije prošlo,morao na operaciju,kanali u uhu su bili začepljeni,to jest stvorio Se sekret iza uha,sekret je bio već tvrd,morali su isisat i stavit cijevcice.usput po čistili polipe jer su i oni bili veliki.sad dijete skroz drugačije,poceo i pričat.sastavlja rečenice.ali još nije skroz propricao.telefon nema,TV gleda po pola sata.
Sad čekamo da skroz proprica,nadam se da ce uskoro jer je iskreno bezze kad vidiš da razumije ali ne moze svoje misli da iskaže.
Sad joj je skoro 3,5 godine, jos nista konkretno, sumnja ima na autizam. :(
dnaxy

#7583 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dnaxy »

Jeste pregledali uši?ne pedijatar,mislim na uho grlo nos.citao sam da 80% djece dobije upalu ušiju,kod nekih ne ode samo nego se zacepe uši.i ja sam čuo od logopeda kojeg sam btw.promijenio da je možda autizam.mislim možeš mislit ona logoped postavlja dijagnozu,a ono što je trebala da ispita,to jest da mi kaze,to jest sluh nije uradila.
I sad mi se izvinjavaju i kažu,to im se nikad vise neće dogodit.ali to mom djetu ne pomaže.on sad kasni godinu sa pričom radi kretena koji ne rade svoj posao.
Ima ljudi koji loše rade svoj posao,ja bi provjerio opet.
Isto nikad nebi dopustio da moj osjećaj koji imam kao roditelj,a nisam nikada imao neki los da ga neko dovodi u pitanje.
Imao bi ti svašta rec na tu temu.od vrtića do razno razni salatana koji sve znaju
Sanjarko

#7584 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Sanjarko »

dnaxy wrote: 14/02/2022 06:46 Jeste pregledali uši?ne pedijatar,mislim na uho grlo nos.citao sam da 80% djece dobije upalu ušiju,kod nekih ne ode samo nego se zacepe uši.i ja sam čuo od logopeda kojeg sam btw.promijenio da je možda autizam.mislim možeš mislit ona logoped postavlja dijagnozu,a ono što je trebala da ispita,to jest da mi kaze,to jest sluh nije uradila.
I sad mi se izvinjavaju i kažu,to im se nikad vise neće dogodit.ali to mom djetu ne pomaže.on sad kasni godinu sa pričom radi kretena koji ne rade svoj posao.
Ima ljudi koji loše rade svoj posao,ja bi provjerio opet.
Isto nikad nebi dopustio da moj osjećaj koji imam kao roditelj,a nisam nikada imao neki los da ga neko dovodi u pitanje.
Imao bi ti svašta rec na tu temu.od vrtića do razno razni salatana koji sve znaju
Tad sa 15 mjeseci govorila pa-pa, donedavno baba, mama. Jedan strucnjak rekao da nema. Druga doktorica mozda. Sad radili se nalazi pa se ceka misljenje neurologa ako se nevaram i konzilija. Malo vise sad ima od 3,5 godine.

Kazu svi srecom odmah se rano obratilo strucnjacima. Mrmlja ona nesto svoje, ali ne ide. Bila rekla meni jednom nesto da dam ali stala.
Dzontra_Volta

#7585 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Dzontra_Volta »

Ajnštajn je progovorio tek sa 9 godina. Ne mora ništa da znači. Djeca nekad samo znaju biti "urođeno" lijena za priču.
Sanjarko

#7586 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Sanjarko »

Dzontra_Volta wrote: 14/02/2022 10:35 Ajnštajn je progovorio tek sa 9 godina. Ne mora ništa da znači. Djeca nekad samo znaju biti "urođeno" lijena za priču.
Prica se da je on imao HFA. Znamo da izgleda kasni za svoj dob. Najgore sto je pocela, pa stala.
dnaxy

#7587 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dnaxy »

Jeste pregledali uši?tako je bilo i kod mog malog . počeo P stao,ali nije odma došlo nego vremenom.tako rec on je sve manje i manje čuo,dok na kraju nikako.
Onda je jeo noktice,sad to ne radi vise.isto je volio da se zaokruži necim.ili dekom ili igračkama,isto kao da je htio svoju sigurnost.interesantno i sa tim je stao.mnogo stvari sad su puno jasnije.samo sto u tom trenu ti to ne primjećuješ. Tek kasnije dodje.isto neke stvari radi bez problema.znacj složene zadatke,koji zahtjevaju razmišljanje.npr. Mašina za kafu.on mora napravi t 8 koraka dok dodje do kafe,al on to radi.Hvala Bogu,na vrijeme je, ima jos vremena da nauci i da se razvije kako treba.ako želiš da ti nadjem video od operacije bubnjica gdje se taj sekret cisti,u suštini to je gnoj,i stavljaju te cijevi da bi zrak mogao cirkulisati.
Sanjarko

#7588 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Sanjarko »

dnaxy wrote: 14/02/2022 10:59 Jeste pregledali uši?tako je bilo i kod mog malog . počeo P stao,ali nije odma došlo nego vremenom.tako rec on je sve manje i manje čuo,dok na kraju nikako.
Onda je jeo noktice,sad to ne radi vise.isto je volio da se zaokruži necim.ili dekom ili igračkama,isto kao da je htio svoju sigurnost.interesantno i sa tim je stao.mnogo stvari sad su puno jasnije.samo sto u tom trenu ti to ne primjećuješ. Tek kasnije dodje.isto neke stvari radi bez problema.znacj složene zadatke,koji zahtjevaju razmišljanje.npr. Mašina za kafu.on mora napravi t 8 koraka dok dodje do kafe,al on to radi.Hvala Bogu,na vrijeme je, ima jos vremena da nauci i da se razvije kako treba.ako želiš da ti nadjem video od operacije bubnjica gdje se taj sekret cisti,u suštini to je gnoj,i stavljaju te cijevi da bi zrak mogao cirkulisati.
Mislim da su svi nalazi radzeni. Zadnje MRI, sad se ceka tumacenje nalaza i misljenje strucnjaka.
dnaxy

#7589 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dnaxy »

Nadam se da ce pronaći nešto banalno,kao ova operacija sto je bila.zao mi je djece.ja bi opet na vašem mjestu išao nekome drugom da potvrdim prvo mišljenje.
Sanjarko

#7590 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Sanjarko »

dnaxy wrote: 14/02/2022 11:32 Nadam se da ce pronaći nešto banalno,kao ova operacija sto je bila.zao mi je djece.ja bi opet na vašem mjestu išao nekome drugom da potvrdim prvo mišljenje.
+1
zux1

#7591 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by zux1 »

Vjerujem da je dosad bilo pisano, ali moram podijeliti svoje oduševljenje koliko ovakvi https://www.youtube.com/watch?v=jBnMpLom0aw&t=7s
i slični zvukovi usisivača ili fena dobro djeluju na smirivanje i uspavljivanje djeteta.
cLo

#7592 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by cLo »

...
rename

#7593 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by rename »

Pozdrav,

Zna li neko gdje bi mogao naručiti/kupiti gume za quinny zap kolica ? Imam na kolicima već dugo ove i prilično su poderane i istrošene.
Rockefeller

#7594 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Rockefeller »

Kad smo kod beba, malac od skoro 20 mjeseci vec dvije sedmice ima po 4-5 puta stolicu na dan. Jos pije mlijeko i uvijek nakon flasice i par minuta izleti iz njega. Stolica je zuta, mekana ono nije cvrsta, nekad izgleda kao proliv. Kontamo da su zubi, izlaze mi ovi kutnjaci, mozda je i neki virus zbog zuba, pojma nemam. Je l im‘o neko isti sluchaj? Mislim dobar je, igra se al‘ vidimo da ga i zubichi bole. Poceli smo sa probioticima, krvna slika je super.
Zoya

#7595 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Zoya »

Rockefeller wrote: 31/07/2023 18:13 Kad smo kod beba, malac od skoro 20 mjeseci vec dvije sedmice ima po 4-5 puta stolicu na dan. Jos pije mlijeko i uvijek nakon flasice i par minuta izleti iz njega. Stolica je zuta, mekana ono nije cvrsta, nekad izgleda kao proliv. Kontamo da su zubi, izlaze mi ovi kutnjaci, mozda je i neki virus zbog zuba, pojma nemam. Je l im‘o neko isti sluchaj? Mislim dobar je, igra se al‘ vidimo da ga i zubichi bole. Poceli smo sa probioticima, krvna slika je super.
Da nije alergičan na mlijeko / laktozu?
Rockefeller

#7596 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Rockefeller »

Zoya wrote: 31/07/2023 18:48
Da nije alergičan na mlijeko / laktozu?
Jest, zato pije hipoalergeno mlijeko od Hippa, samo mu to odgovara. I na jaja je alergican ali ne tolino koliko na mlijecne proizvode.
Euphoria

#7597 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Euphoria »

Moze to biti od zubica, vrucine, dr hrane koju jede
Rockefeller

#7598 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Rockefeller »

Euphoria wrote: 01/08/2023 13:52 Moze to biti od zubica, vrucine, dr hrane koju jede
Tri dana otkako smo sa probiotikom poceli, jucer samo jednu stolicu kao i jutros. Vidjet cemo. Nije proliv. I ja sumnjam na zube ali otkako smo se sa godisnjeg vratili bolji je. :thumbup:
Olvem

#7599 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Olvem »

Poštovanje,

ko je najbolji dječiji fizijatar u Sarajevu?

Dječak će ubrzo napuniti 8 mjeseci ali još ne sjedi i ima tendenciju da drži palac u zatvorenoj šaci desne ruke u toku dana (kada se igra sa igračkama, normalno otvara šaku).

Hvala unaprijed na informaciji!
CherryLips

#7600 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Olvem wrote: 15/08/2023 12:24 Poštovanje,

ko je najbolji dječiji fizijatar u Sarajevu?

Dječak će ubrzo napuniti 8 mjeseci ali još ne sjedi i ima tendenciju da drži palac u zatvorenoj šaci desne ruke u toku dana (kada se igra sa igračkama, normalno otvara šaku).

Hvala unaprijed na informaciji!
Dr.Ajša Meholjić.
Za nju sam same preporuke i pohvale čula.
Post Reply