Ukrajina
-
Dimu1927
#179551 Re: Ukrajina
Jel pao kijev za 3 dana ?
- drug_profi
#179552 Re: Ukrajina
-
Mrvice_ba
#179553 Re: Ukrajina
Vakat je i bio, tri mjeseca kilave, sta dalje sad.drug_profi wrote: ↑15/08/2023 09:55Bješe negdje vijest na prethodnim stranama. Rusa nema više u selu.
- Isner
#179554 Re: Ukrajina
Nop.. To šta će Ukrajina predati Rusima je njihova stvar a ja se nadam da neće ništa.. Ne brinem ja mnogo za Ukrajinu, oni će opstati i ostati u svojim granicama.. ja brinem za nas, naše granice i naših 30 godina u blatu..Bossona wrote: ↑15/08/2023 09:25Isner wrote: ↑15/08/2023 02:05 Politika je umjetnost mudrosti... Evo kako bi to ja rješavao da sam prvi međ jednakim u Bošnjacima..
Gledajući interes BiH, bilo kroz lobiranje ili nekakve non - papere, ja bi se zalagao da se Srbiji vrati 20% Kosova odnosno opštine sa Srpskom većinom (polako s pljuvanje) ALI s obaveznim uslovima:
- Da se primora Srbija da uđe u NATO, u paketu zajedno sa BiH (da Srpski član predsjedništva ne blokira potpis),
- Da se Albancima omogući referendum za ujedinjenje Albanije i Kosova pa nek prave Veliku Albaniju,
- Da se svi međusobno priznaju i ratifikuju granice.
Ovaj prijedlog bi u Srbiji dočekali kao političku pobjedu i povrat dijela teritorije a istovremeno bi se odrekli svih blokada kroz BIH i pustili Dodika niz vodu..
Dosta su drugi trgovali s nama, možemo i mi nekad pokušati zarad ličnih interesa trgovati s drugima...
I da Ukrajina radi svEtskog mira i jeftinog plina preda okupirane dijelove RuSSima,......
Izetbegović i SDA trebaju savjetnika tvog profila![]()
Mi moramo gledati sebe, radi nas..
-
Excel2
#179555 Re: Ukrajina
Haj ne trolaj vise.Mrvice_ba wrote: ↑15/08/2023 10:02Vakat je i bio, tri mjeseca kilave, sta dalje sad.drug_profi wrote: ↑15/08/2023 09:55
Bješe negdje vijest na prethodnim stranama. Rusa nema više u selu.
- SanskiBiser
#179556 Re: Ukrajina
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/u ... gust-2023
Ukrajinski rat, 15. kolovoza 2023
Sarkastosaurus Tom Cooper
15. kolovoza 2023
Pozdrav svima!
Dopustite mi da ovo započnem pokušajem da izvučem smisao iz različitih izvješća o raketnim napadima u posljednjih nekoliko dana.
Dana 9. kolovoza, Ukrajinci su izvijestili o tri 'Kinžal upozorenja': to jest, tri upozorenja o zračnom napadu uzrokovana MiG-31K VKS uzlijetanjem iz Machulishchy AB. Sudeći prema dostupnim izvješćima, prvi od ova tri uključivao je pokušaj lansiranja, ali projektil nije ispaljen. Razlog je nejasan (i sumnjam da ćemo uskoro znati), ali čini se da je ili projektil pokvaren, ili je mlažnjak doživio još jedan slučaj problema s motorima D-30F6 (VKS je izgubio najmanje četiri MiG-31 prošle godine, većina njih na probleme povezane s motorom).
Dana 11. kolovoza, VKS je ispalio četiri projektila Kinzhal na mete u sjeverozapadnoj Ukrajini: jedan je oboren u području Kijeva, ali su tri ostale prošle: dva su pogodila Korolivka AB, izvan Kolomyye, jugoistočno od Ivano Frankivska, dok jedan je pogodio obližnju privatnu kuću, usmrtivši dijete. Navodno je Korolivka AB jedna od isturenih operativnih baza 7. brigade , PSU, opremljena Su-24. I, koliko ja mogu reći, ovo je - do sada - bio napad Kinžala koji je zahvatio najdublje u Ukrajinu (Korolivka je nekih 450 km južno od granice s Bjelorusijom).
Dana 12. kolovoza, PSU je izvijestio o obaranju triju ruskih bespilotnih letjelica Shahed-136.
Tu-22M-3 letjeli su iznad Azovskog mora 13. kolovoza, ali nisam siguran jesu li tog dana lansirali Kh-22 ili Kh-32.
Rano 14. kolovoza, Rusi su pustili 15 Shahed-136 i 8 Kalibrova u smjeru Odese: čini se, PSU je tvrdio da su svi oboreni, ali dojam je da je nekoliko njih ipak prošlo i prouzročilo štetu. Ipak, glasine tvrde da je PSU dobio svoj drugi 'puni' MIM-104 Patriot SAM-sustav (nisam siguran je li PAC-2 ili PAC-3, ali vjerojatno kombinacija to dvoje): ne bi me iznenadilo da ovo bio je raspoređen za obranu Odese.
Jučer je ukupno osam Tu-95 lansirano iz Olenya AB, na poluotoku Kola. Kh-101/555 koje su pustili nekih 5-6 sati kasnije dostigli su svoje ciljeve u zapadnoj Ukrajini rano jutros. Koliko sam do sada čuo, gađali su zračne luke u Lavovu (prijavljeno je šest detonacija), plus zračne baze Ivano-Frankivsk i Starokostyantyniv. Prema preliminarnim izvješćima, PSU je oborio većinu dolaznih projektila, ali je u Lavovu pogođena stambena kuća.
Sa svoje strane, čini se da je PSU izvršio još jednu seriju Storm Shadow/SCAL-EG-udara. Izvješća pokazuju da su jučer pogođena ruska odlagališta zaliha u području Dzhankoya, u luci Berdjansk i u području Mariupolja (navodno: to je bio ruski stožer koji je pogođen u području Volne, izvan Mariupola).
Ah da i:
- Ruski imenovani 'šef' regije Herson izjavio je prije tri dana da će popravci mosta Chongar trajati 1-2 mjeseca...
- jučer (14. kolovoza) rano ujutro ZSU je tvrdio da je jedan Ka-52 VKS-a oboren iznad područja Bakhmuta.
BITKA ZA DONBAS
Kupyansk… čak i ako je, kao što je jučer objašnjeno, 'pri ruci' da masa ruskih jedinica nije u stanju voditi ofenzivne operacije, iznenađujuće je čuti kako se čini da je 1. GTA napustio svoju ofenzivu na Synkivku i od Pershotravneve u jugozapadni smjer. Njegovi najnoviji napadi mogli su osvojiti oko 200 metara - ako su uopće - i to po cijeni od otprilike jednog bataljuna poginulih ili ranjenih vojnika. Još jednom, ne mogu dovoljno naglasiti: ne radi se o nedostatku trupa. Rusi imaju dovoljno trupa na ovom području. Nije tu samo 1. GTA , nego i 6. i 20. CAA , plus jedinice XI AC. Cijela 30. MRB , 2. MRD , 4, 7. i 47. TD raspoređeni su sjeveroistočno i istočno od Kupjanska (suočeni s ekvivalentom triju brigada ZSU-a) . Ali, čini se da njihova zapovjedništva ne mogu akumulirati dovoljno zaliha i topništva, a jedinice o kojima je riječ... nemam pojma: mislim, ovo je tolika masa trupa, preko 200 glavnih borbenih tenkova i otprilike dva ili tri puta više topništva - i jednostavno ne mogu napredovati...
Ipak, o posebno ogorčenoj bitki izvješćuje se iz... vaša pretpostavka: 'Bilohorivka'. …i onda jedan negdje između Lymana, Svatvoea i Kremina… Navodno se ZSU 'još uvijek drži', ali situacija je 'izuzetno teška.
S obzirom na to da postoji oko 100 Bilohorivka u cijeloj Ukrajini, a najmanje četiri se mogu naći bilo gdje između Lymana, Svatove i Lysychansk, nemam pojma na koju se u ovom slučaju misli. Jedna Bilohorivka je jugoistočno od Ternyja i sumnjam da ima Rusa u blizini. Drugi je na istočnoj strani Serebranijske šume i pod ruskom je kontrolom. Sjećam se da je postojao jedan negdje u području Svatova, ali ga trenutno ne mogu pronaći (i, kao što je spomenuto prošli tjedan: nažalost, tamo nema kontakata).
AŽURIRANJE: pronađeno! To je 'ona' Bilohorivka - 'ona na Siverskom Donecu', desetak kilometara zapadno od Lisičanska.
Klishchivka… Rusi su pokrenuli mehanizirani napad - bilo jučer, bilo dan ranije - ovaj put u području Andriivka. Bilo je toliko 'uspješno' da su izgubili najmanje tri T-90M plus T-80BV prije nego što su uopće prešli željezničku prugu ... Možda je to razlog zašto 1. GTA, 2. i 6. CAA itd., sjevernije, ne pokušavaju na neki ozbiljniji način...
UKRAJINSKA PROTUOFENZIVA
Staromaiorske/Staromlynivka… Iako su još uvijek zauzeti izvlačenjem zarobljenih ruskih vozila iz područja Urozhayne i deminiranjem mjesta, Ukrajinci su nastavili svoju ofenzivu prodorom u Pryutne i čišćenjem polja sjeverno od Zavitne Bazhannya. Problem: pokazalo se da ZSU nema puno prostora za manevriranje u ovom području. Sve njegove sonde između Pryutne i Zavitne Bazhannya (a deseci njih su provedeni u posljednja dva mjeseca) vratile su se s gubicima i izvještajima o mekom, močvarnom tlu i golemim količinama mina. Dakle, pretpostavljam, pristup sa Zapada na Zavitne Bazhannya je 'neprolazno' rješenje. Na istoku je koncentracija ruskih snaga u području Kermenčika, usredotočena na njihovu 5 .tenkovska brigada. Pokazalo se da su 'sramežljivi' izaći iz svojih skrovišta i podržati pješaštvo – zbog dominacije ukrajinskog topništva. Ali, upravo zbog toga pretpostavljam da bi ih ZSU možda htio istjerati kao sljedeće, prije nego što pokuša ozbiljno pogurati Staromlynivku.
Robotyne... samo sto nije palo, ali još uvijek je tamo krvavi nered. Borbe su sada usredotočene na južnu stranu (razorenog) sela, sa 65. mechom koji gura sa sjevera i zapada, 47 .Mech s istoka, a Rusi su se ugurali između. Nisam siguran radi li se o 65. ili o jurišnoj bojni Skala. Situacija je slična onoj u Urozhayneu prošlog tjedna: ono što je ostalo od VSRF-a zgrčeno je u utvrđenim podrumima, pokušavajući se održati bez obzira na sve, ali odsječeno od opskrbe i pojačanje jer Ukrajinci imaju jedini prilaz pod svojom vatrenom kontrolom. Vidio sam niz užasnih videa ruskih trupa odsječenih od svojih jedinica kako vrše samoubojstva, posljednjih nekoliko dana (sve snimljene ukrajinskim bespilotnim letjelicama): stvarno su izgubili svaku nadu... Dalje na istok i jugoistok: Ukrajinci su ponovno pokrenuli njihovo napredovanje u Verbove (mora se priznati: nisam to očekivao), i tamo su stekli neke prednosti. Također se nastavljaju približavati Novoprokopviki boreći se kroz 2Linija ruske obrane ('prvi veliki rov').
Oleshky…. Ruski društveni mediji ogorčeno se žale na Ukrajince koji šire svoje mostobran u području Kozachi Laheri, na Ukrajince koji napreduju i prema sjevernim predgrađima Oleshky, na nedostatak zračne i topničke potpore itd. Ukrajinci potpuno šute o tome što se tamo događa . Stoga, oprostite, još nemam pojma što se točno događa.
-
Tarmac
#179557 Re: Ukrajina
Ukrajinci presli Dnjepar na jos jednom mjestu. Imam neki osjecaj da je ovo sve priprema za ofanzivu koja tek treba da pocne.
- Peacean
#179558 Re: Ukrajina
Ofanziva je odavno počela, no tek se sad primjećuju rezultati na polju.
-
sumirprimus
#179559 Re: Ukrajina
Zanimljivo, 4 mig-a 31 izgubili kako kaze kuper u nesreceama prosle godine,a samo 10ak je modificirano da moze nositi i ispaljivati kinzale.
-
sumirprimus
#179560 Re: Ukrajina
treca jurisna... ovo su snimci stari par dana jer po onim tekstovima doslo je do rotacije?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#179561 Re: Ukrajina
izgleda da je nestalo Lada
-
sumirprimus
#179562 Re: Ukrajina
PStyleOne1
@PStyle0ne1
Kakhovka reservoir
Armor can go, no problem...
kahovka rezervoar, livada prava nema vise nikakvih perpreka za preci ga.
Last edited by sumirprimus on 15/08/2023 11:20, edited 1 time in total.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#179563 Re: Ukrajina
tlo nekadašnjeg jezera...suho i tvrdo....more ići oklop
ps
@sumirprimus u sekundi si brži
-
swanfilter
#179564 Re: Ukrajina
Hahahaha.
Sta reci za drugu stranu. Daj, uozbilji si ...
-
swanfilter
#179565 Re: Ukrajina
-
sumirprimus
#179566 Re: Ukrajina
✚ Zaporizhzhia Front - Robotyne ✚
The Armed Forces of #Ukraine have consolidated their positions in the northeastern section of the settlement of #Robotyne.
The #counteroffensive continues.
-
sumirprimus
#179567 Re: Ukrajina
sad vec trolas ovu temu, da diktator i krvavi zlocinac asad ko i babo mu hafez. ostao na vlasti na krvi stotina hiljada svojih sunarodnika, gasiro vlastiti narod, i rusio nemilice gradove poput homsa, alepa.
davno je proslo vrijreme ismijavana belingkata , bijelih sljemova i standova sa lubenicma.a osim ak se ne radi o ideoloskoj matrici po kojoj po difoltu moras branit"svoje"pa makar bili i najgori u ovom slucaju iransku transverzalu. koja je u direktnom sveznistvu sa rusima, koji su cinili i cine sttrasne zlocine u siriji, a sad isto rade i u ukrajini.
to mogu ismijavati i podrzavati samo licemjeri.
a ljudski je reci da pogrijsio sam jebg.a propaganda uradila svoje. nema manjeg veceg zla, zlo je zlo.
-
Dimu1927
#179568 Re: Ukrajina
I onda ovdje padobranci pametuju sto ne ide brze... valja svaki ovaj grm protresti a fronta duga 1500 km ...sumirprimus wrote: ↑15/08/2023 11:13
treca jurisna... ovo su snimci stari par dana jer po onim tekstovima doslo je do rotacije?
-
sumirprimus
#179569 Re: Ukrajina
nije to nista da vidis ukra koji su po evropi...
a kod nas od 2 miliona milion razgulio

a kod nas od 2 miliona milion razgulio
- drug_profi
#179570 Re: Ukrajina
Ima i 10 dana ovome. Isti oni ranjeni rusi opet.sumirprimus wrote: ↑15/08/2023 11:13 treca jurisna... ovo su snimci stari par dana jer po onim tekstovima doslo je do rotacije?
-
sumirprimus
#179571 Re: Ukrajina
paa tako i pise otprilike za rotaciju.drug_profi wrote: ↑15/08/2023 11:39Ima i 10 dana ovome. Isti oni ranjeni rusi opet.sumirprimus wrote: ↑15/08/2023 11:13 treca jurisna... ovo su snimci stari par dana jer po onim tekstovima doslo je do rotacije?
- Ironmen
#179572 Re: Ukrajina
Danas vojna parada u Poljskoj, muda do poda za Poljake, ovako isto treba naoruzati balticke zemlje do zuba najmodernijim NATO oruzjem, to je jedini pencilin za Rusiju.
- drug_profi
#179573 Re: Ukrajina
Ma znam, nego isti snimak ovdje po 3-4 put.
-
sumirprimus
#179574 Re: Ukrajina
jebga snimaka milion, ja provjerim zadnje dvije stranice i datum na tvitu od mene dosta.
- drug_profi
#179575 Re: Ukrajina
Pa živ bio, pogledaš li ga, i zapamtiš li šta si gledao nedavno. Hajd da je od lani pa se zaboravi, ali taze ovdje bilo i čak sa prevodom odnekud.sumirprimus wrote: ↑15/08/2023 11:53 jebga snimaka milion, ja provjerim zadnje dvije stranice i datum na tvitu od mene dosta.
Ovaj jedan rus je umro od iskrvarenja. Mislim baš ovaj što je u prepone ranjen.