Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
beco wrote: ↑12/08/2023 20:51
Da hoće više neko reci konkretno oko tih 1.8 i 2.0 turbo benzinaca koji je bolji EA113 ili EA888 lanac ili remen, koji troši ulje koji ne?
Da hoće više neko reci konkretno oko tih 1.8 i 2.0 turbo benzinaca koji je bolji EA113 ili EA888 lanac ili remen, koji troši ulje koji ne?
canvra888 wrote: ↑12/08/2023 17:29
Opel Corsa D, Fiat Punto 1.2-1.4
Možeš ih naći kupljenih u BiH za te pare, a pouzdana i jednostavna auta.
Izbjegao bi italijane u ovom slucaju
I da auto se nece uvozit u BiH, nego kupit i koristit u Austriji, tako da sto se tice kilometara i ostali muljaza nasih auto kuca u ovom slucaju nema..
A Opel Astra J, Seat Ibiza..? Moze se naci u oglasima auto sa malom kilometarazom i da je prvi vlasnik
Opel Astra J je dobar auto, samo ako ćeš nju gledati, vjerovatno ti je dobra ideja da gledaš turbo benzince, atmosferski benzinci bi ti mogli biti tromi, posebno ako dolaziš sa nekog dizela. Još posebno što je Astra J poprilično teška za svoj segment. S obzirom da ćeš ga kupovati u Austriji, mislim da ti ne bi trebao biti problem ubosti dobrog turbobenzinca, jer je izbor turbobenzinaca Astri u BiH mizeran. I 1.4 i 1.6 T su dobre opcije.
Što se Ibize tiče, ja bih je zaobišao jer VW benzinci nisu neka sreća, posebno ovi turbaci iz tih godina.
EA888 lanac. Trosi i on, ali je bolja opcija od drugog
beco wrote: ↑14/08/2023 11:48
Problem je još veći što cijenovno prihvatljiva auta sa tim motorima, znači do nekih 20k KM su 10-15 godina stari, i realno prešli 200-300 k km.
Ne bih rekao da su ti motori predviđeni za preko 300 k km, vjerovatno ih ima takvih ali realno napregnut je to motor.
Turbo benzin iz tog perioda ne uzimas zbog potrosnje, pouzdanosti i jeftinog odrzavanja (ne, ni mps dosade dosadne, da vas preduhitrim).
Ili mu se posvetiti, uraditi postenu generalku ili biti osudjen na dizel, za 20k maraka nema druge ko ne zeli atmo.
@beco
Ne znam jesi li u planu kupovati auta s tim motorima. Uglavnom ja imam auto sa EA113 motorom. I auto sa EA888 trece generacije motorom. (3 gen veoma bitna stavka:D) EA113 je jaca verzija 2.0. Dok je ovaj drugi 1.8.
Ovaj Lančani EA888 je relativno mlad i par godina star sa mizernom kilometrazom (50k km) osim mjenjanja ulja. Nema nista niti kakvih drugih zahvata i servisa.. u tog auta A3 prije tri dana sam DSG servis odradio. EA888 ima tri gen.. ja mislim i 4-ta izlazi. Poprilicno usavrseni motori sa 8 dizni. 4 u usisnoj i 4 u glavi. Po potrebi mjenja ubrzgavanje i nema depozita na ventilima kao ostali sa direktnim ubrzgavanjem…
drugi EA113 kupljen nov.2008 god. Nikad nije bio u nikakvom servisu. Jer sam sebi radim sve. sada ima negdje oko 220k+ km.
Na drugom setu zubcastog. Negdje na 120k km sam cistio usisne ventile rucno. I granu… Na njemu osim kaiseva. Vodene pumpe. Termostata i “cam follower-a” na pumpi visokog pritiska. Sve je orginal Na motoru. Sve na turbu orginal… da i modul za pumpu u rezervoaru ali to je garancija pokrila. Ulje naravno vw 502.00 505.00 spec. g13 antifriz.. Taj motor Nikad nije kihnuo.
Pratiti servis intervale sa kvalitetnim uljem i rahat si.
Ta suplja sa foruma, i forumska mahalusa kao muzara. To okaci macku o rep. Nego ti motori kad su izasli. Nije im bilo premca u snazi Nm i potrosnji. A masovna proizvodnja. Pa su ovi sto se kurce kupovali. A servisi se nisu radili. I na kraju kukanjava sprzio karike. Ili pumpa visokog pritiska probila i strugala bregastu. Ili ovo ili ono. Ti fsi/tsi motori rade toplije nego ostali benzinci. U rangu dizela skoro. Imaju nekih plasticnih dijelova kao sto je termostat itd. Preventivno zamijeniti..
Last edited by B6Redhell on 14/08/2023 19:19, edited 1 time in total.
Ne seri bgt. Hajd idi gladi mazdu. Sta su izbacili…
Zasto je gen3 bitna stavka kad su tako odlicni ?
Znas vrlo dobro koliko se tifusara potpuno rasulo, ne budali.
Jesam li ja sta spominjo koji je superiorniji. I bolji.
EA113 se prestao praviti 2008. Pa nastavljen 2012 u MK6 Golf R. Koji je imao 300hp i KO4 turbo fabricki.
Ja pricam iskustvo kao u uvijek. I taj tifusar prepiša ti mazdiče u letu….