Mobilni radari / kamere

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drug_profi

#7851 Re: mobilni radari tj kamere

Post by drug_profi »

Ma porede to sa crvenim, preticanjem preko pune, uskoro će i sa ubistvom djeteta i sl.
Prekršaj jeste. ALI neuporediv sa nabrajnim prekršajima.

Ako je inženjer saobraćaja postavio znakove ograničenja brzine jer je pretpostavio moguće kolone pred naplatom, mogao je odmah izvući i žutu traku za ACC bar do znaka 40, da ne kažem do 80.
Jer na tom potezu i da se desi kvar nekome kome zatreba zaustavna, svakako je pod režimom usporenog saobraćaja, ništa bržeg nego na magistrali, gdje nema zaustavnih traka.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#7852 Re: mobilni radari tj kamere

Post by laserShow »

Optimist wrote: 14/08/2023 10:39 Kad tako prizeljkujes kaznu ovome sto vozi zaustavnom, zasto i sebi ne zelis isto, nego kukas kako te je mozda uslikao radar na Karauli na duplim trakama, jer si ga scepio debelo preko?
A sta, izgleda da bi bilo najbolje da nema kazne ni njemu za brzinu, ni meni za voznju zaustavnom?
laserShow

#7853 Re: mobilni radari tj kamere

Post by laserShow »

Dimu1927 wrote: 14/08/2023 10:42
laserShow wrote: 14/08/2023 10:35

Je li treba da se igramo rijeci? Evo italija, ili bilo koja druga zemlja. Da li vozis s acc tagom zaustavnom trakom?
Ja ne vozim jer nemam njihov tag a talijani sigurno voze

Jebote ovdje kad citas forum rekao bi niko vani ne prekoraci brzinu niko nikakav prekrsaj nikad ne napravi

Pa talijani prvi su idioti mozda i veci od nas sa voznjom i brzinom
Ne odgovaras mi na pitanje. Da li bi vozio zaustavnom da znas da ima kamera i da ces dobiti 200KM i oduzimanje vozacke?
laserShow

#7854 Re: mobilni radari tj kamere

Post by laserShow »

Ozimician wrote: 14/08/2023 10:42 Spominjati Sloveniju u kontekstu voznje zaustavnom radi placanja putarine, moze samo neko ko zadnjih 15 god nije bio u Sloveniji. xD
Jbte, evo zamisli Narniu. Je li moras biti toliki bukvalista samo da bi opravdao svoju radnju? Reci ba jesam, krsim zakon, ugrozavam druge, prihvatam posljedice i to je to. Zasto moras zadovoljavati sebe i nalaziti opravdanje?

NEMA GA.
Horcrux

#7855 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Horcrux »

@laserShow kupi tag, covjece. Sve ce ti se samo reci...
Ozimician

#7856 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Ozimician »

laserShow wrote: 14/08/2023 10:50
Ozimician wrote: 14/08/2023 10:42 Spominjati Sloveniju u kontekstu voznje zaustavnom radi placanja putarine, moze samo neko ko zadnjih 15 god nije bio u Sloveniji. xD
Jbte, evo zamisli Narniu. Je li moras biti toliki bukvalista samo da bi opravdao svoju radnju? Reci ba jesam, krsim zakon, ugrozavam druge, prihvatam posljedice i to je to. Zasto moras zadovoljavati sebe i nalaziti opravdanje?

NEMA GA.
Pa naravno, kad dobijes konkretan odgovor, opet nisi zadovoljan.

Takvi mrze sami sebe do podne, od podne cijeli svijet.
Dimu1927

#7857 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Dimu1927 »

laserShow wrote: 14/08/2023 10:48
Dimu1927 wrote: 14/08/2023 10:42

Ja ne vozim jer nemam njihov tag a talijani sigurno voze

Jebote ovdje kad citas forum rekao bi niko vani ne prekoraci brzinu niko nikakav prekrsaj nikad ne napravi

Pa talijani prvi su idioti mozda i veci od nas sa voznjom i brzinom
Ne odgovaras mi na pitanje. Da li bi vozio zaustavnom da znas da ima kamera i da ces dobiti 200KM i oduzimanje vozacke?
To isto da pitas nekoga postuje li ogranicenje brzine kad prodje radar gdje zna da stoji haha ne postoji nigdje jos apsolutna kontrola cuj voznja zaustavnom pred naplatne da bude pokrivena kamerama, mup ne moze rijesiti parkiranje na prosirenje za bus a ne nesto vise
drug_profi

#7858 Re: mobilni radari tj kamere

Post by drug_profi »

Ali pazi narativ. Napravio prekršaj jer se dogovorio sa ekipom da podijele kaznu. Pa mu je moguća kazna smiješnog iznosa.
Uredno morališe da to ne valja raditi i da se to ne bi radilo kad bi bilo visokih kazni.
laik1981

#7859 Re: mobilni radari tj kamere

Post by laik1981 »

Ja ga kontam sta prica, al eto ja sam spreman tu napraviti prekrsaj ako znam da cu proci nekaznjeno. Nikog ne ugrozavam, a na kraju i radim nesto korisno jer time smanjujem kolonu. Jaca prekoracenja brzine, prelasci preko pune, kroz crveno se ne mogu uporediti sa prolaskom par desetina metara zaustavnom da bi se doslo do acc trake.
laserShow

#7860 Re: mobilni radari tj kamere

Post by laserShow »

drug_profi wrote: 14/08/2023 10:56 Ali pazi narativ. Napravio prekršaj jer se dogovorio sa ekipom da podijele kaznu. Pa mu je moguća kazna smiješnog iznosa.
Uredno morališe da to ne valja raditi i da se to ne bi radilo kad bi bilo visokih kazni.
Tako je. Sta hoces, da nadjem opravdanje? Nema opravdanja i to je to.
mistek

#7861 Re: mobilni radari tj kamere

Post by mistek »

Žive u zabludama oni koji misle da se drugdje kažnjava ovakva vožnja kroz zaustavnu. Svako ko je jednom zapao u Hrvatskoj u gužvu zna da se apsolutno isto dešava za bilo koji izlaz s autoputa. Ista stvar sa Slovenijom. Ako se desi recimo udes na cesti, pa je kolona 5km, svi kojim padne na pamet da bi mogli izaći na sljedećem izlazu pa negdje kozjim stazama zaobići to, voze zaustavnom. U Italiji će formirati traku regularno u zaustavnoj. Dalje ne znam, ali eto 3 EU zemlje gdje se isto dešava i nikome ne pada na pamet da to kažnjava.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7862 Re: mobilni radari tj kamere

Post by mk ultra »

Optimist wrote: 14/08/2023 10:39
mk ultra wrote: 14/08/2023 09:13

jesu itekako
ovaj narod bježi iz države jer "sistem ne valja", da budem prezicizniji oko 47% naroda otišlo od tog sistema.

vidim kako "sistem ne valja"
sistem je stavio punu liniju debljine, koliko ono na autoputu, 20cm?

ne valja sistem, trebao je tanje linije sigurno

to je jako karakteristično, bezgrešni i prepametni bošnjaci, željni zakona i sistema... de ba :run:
Trubis o nepostivanju zakona jer je neko prosao zaustavnom do naplatnih kucica jer ima TAG, a ti koji se uredno hvalis kako drzis tempo 200 citavu duzinu autoputa od Doboja do Banja Luke, to je ok?
Non stop slikas i hvalis se brzinskim prosjecima na raznim dionicama autoputa i kozijih staza, tipa M18 do Tuzle, cime ocito dokazujes da vozis debelo iznad prosjeka.
Kakvi su to dvostruki arsini?
Kad tako prizeljkujes kaznu ovome sto vozi zaustavnom, zasto i sebi ne zelis isto, nego kukas kako te je mozda uslikao radar na Karauli na duplim trakama, jer si ga scepio debelo preko?
ja od kazne ne bježim, a nisam je platio/dobio evo da se ne ureknem 6tu godinu, zadnja dobro se sjećam Kosova Maglaj - 82kmh. da se tako divlje i nestašno vozi, sumnjam da bi tako bilo. VD nikad nisam predao. a godišnje prevaljam oko 40-45k km, što službeno što privatno, većinom domaći drumovi.
parkiranje nikad
ostali prekršaji ala alkohol, pojas, telefon, nikad.

može se brzinski prosjek spustiti i bez divljanja, regularno preticanje isključivo na dozvoljenim mjestima, samo pretičeš non stop
neko ima kuveta za to neko nema

meni samo smeta šupanluk policije koja vrlo al vrlo često radi ilegalno i mjeri brzinu van svoji ovlasti, mjeri brzinu van važenja ograničenja (pod ograničenjem) itd itd... i što dosta nekih stvari nije zakonski ni uređeno. a sve ostalo, ako sam fulio, neka me kazne, a tu priliku će jako teško dobiti

jer moji živci su reda da ću voziti 2km iza traktora ako je puna, jer VD mi je bitnija nego 4min.
drug_profi

#7863 Re: mobilni radari tj kamere

Post by drug_profi »

laserShow wrote: 14/08/2023 11:04
drug_profi wrote: 14/08/2023 10:56 Ali pazi narativ. Napravio prekršaj jer se dogovorio sa ekipom da podijele kaznu. Pa mu je moguća kazna smiješnog iznosa.
Tako je. Sta hoces, da nadjem opravdanje? Nema opravdanja i to je to.
Pa isto tako sjedi sa jaranima i podijelite kaznu za preticanje preko pune, prolazak kroz crveno. Haja. Dogovorite se da ćete podijeliti i eto.
Kad je već isto.
sumirprimus

#7864 Re: mobilni radari tj kamere

Post by sumirprimus »

upravo to,su0akluk policije...
vjeshalica

#7865 Re: mobilni radari tj kamere

Post by vjeshalica »

mk ultra wrote: 14/08/2023 11:13 mjeri brzinu van važenja ograničenja (pod ograničenjem) itd itd... i što dosta nekih stvari nije zakonski ni uređeno
Objasni ovaj dio
drug_profi

#7866 Re: mobilni radari tj kamere

Post by drug_profi »

laik1981 wrote: 14/08/2023 10:58 Ja ga kontam sta prica, al eto ja sam spreman tu napraviti prekrsaj ako znam da cu proci nekaznjeno. Nikog ne ugrozavam, a na kraju i radim nesto korisno jer time smanjujem kolonu. Jaca prekoracenja brzine, prelasci preko pune, kroz crveno se ne mogu uporediti sa prolaskom par desetina metara zaustavnom da bi se doslo do acc trake.
Pa upravo tako.
Bezazlen prekršaj koji ne vidim kako može ugroziti nekog. Ne voziš dva kilometra zaustavnom pa da ne vidiš kud ideš.
Obilaziš kolonu 100 metara radi slučaja gdje inženjr nije isprojektovao dovoljnu dužinu rezervisane trake.
I to svakako radiš smanjenom brzinom.
Šta se može desiti?
Da ti se auto pokvari i ostaneš tu? Pa ta traka i jest mjesto za pokvarena auta.
Da udariš u nekog? U koga? Voziš smanjenom brzinom i oprezno.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7867 Re: mobilni radari tj kamere

Post by mk ultra »

vjeshalica wrote: 14/08/2023 11:18
mk ultra wrote: 14/08/2023 11:13 mjeri brzinu van važenja ograničenja (pod ograničenjem) itd itd... i što dosta nekih stvari nije zakonski ni uređeno
Objasni ovaj dio
npr.
izlaz lašvanska petlja prema naplatnim kućicama
izlaziš sa petlje vidiš znak brze ceste (100kmh)
200m dalje stoji bordo polo koji mjeri na 70kmh (jer je prije ulaska na petlju iz smjera zenice stajao znak 70kmh)

ti ga nisi vidio, a bit ćeš kažnjen

mi ovdje govorimo o 100% odobravanju korištenja zaustavne trake za kretanje vozila, jer pa šta to... WTF ljudi?

https://www.sicurauto.it/news/codice-de ... -sanzioni/
https://www.bussgeldrechner.org/seitenstreifen.html

to je kažnjivo u čitavom normalnom svijetu i kraj. :skoljka:
Naslovnica

#7868 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote: 14/08/2023 11:20
laik1981 wrote: 14/08/2023 10:58 Ja ga kontam sta prica, al eto ja sam spreman tu napraviti prekrsaj ako znam da cu proci nekaznjeno. Nikog ne ugrozavam, a na kraju i radim nesto korisno jer time smanjujem kolonu. Jaca prekoracenja brzine, prelasci preko pune, kroz crveno se ne mogu uporediti sa prolaskom par desetina metara zaustavnom da bi se doslo do acc trake.
Pa upravo tako.
Bezazlen prekršaj koji ne vidim kako može ugroziti nekog. Ne voziš dva kilometra zaustavnom pa da ne vidiš kud ideš.
Obilaziš kolonu 100 metara radi slučaja gdje inženjr nije isprojektovao dovoljnu dužinu rezervisane trake.
I to svakako radiš smanjenom brzinom.
Šta se može desiti?
Da ti se auto pokvari i ostaneš tu? Pa ta traka i jest mjesto za pokvarena auta.
Da udariš u nekog? U koga? Voziš smanjenom brzinom i oprezno.
Luđi ste vi što ulazite u bilo kakvu polemiku sa njim, kao da ne znate sa kim imate posla...
:lol: :lol: :lol:
BadBoy

#7869 Re: mobilni radari tj kamere

Post by BadBoy »

I neko ko prođe kroz crveno doprinosi smanjenju kolona i gužve :D
laik1981

#7870 Re: mobilni radari tj kamere

Post by laik1981 »

BadBoy wrote: 14/08/2023 11:29
I neko ko prođe kroz crveno doprinosi smanjenju kolona i gužve :D
Ma to je kao da poredis klempu i bejzbol palicu u glavu :D

U principu jeste prekrsaj i gledano sa te strane ne treba to raditi ako se bas drzimo principa. Ja toliko principijelan nisam :mrgreen:
zigson

#7871 Re: mobilni radari tj kamere

Post by zigson »

Boze sacuvaj
azdralovic

#7872 Re: mobilni radari tj kamere

Post by azdralovic »

naglabamo bi li prosao ili ne bi a u zaustavnoj ispred tebe vec 30 auta prolazi
Seawolf

#7873 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Seawolf »

Ozimician wrote: 14/08/2023 10:42 Evo ja cu ti reci, u HR sam se vozio nedavno zaustavnom da se iskljucim sa autoputa i ja i svi koji su na tom iskljucenju zeljeli da se iskljuce.
....
Samo vozi ....

https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... ajnovije_m
drug_profi

#7874 Re: mobilni radari tj kamere

Post by drug_profi »

Pa jasno je svakom da je prekrsaj. Niko ne spori.
Ali pod određenim uslovima, kao na snimku, potpuno bezazlen. Samo ce idiot stajati u redu 20 minuta ako moze proci odmah.
Realno.

Da postoji izvjesnost kazne, svi bi stajali i cekali ko pioniri mali.

Ali bi onda i ACC tag izgubio popularnost jer koji ce ti klinac kad JPAC nije u stanju da ti obezbijedi prolaz do ACC izlaza.

Sve je povezano, a zakoni i propisi nisu doneseni da oduzimaju slobode i prava, vec da obezbjede funkcionisanje i sigurnost.
Da budu u sluzbi građana, a ne za maltretiranje.

S razumjevanjem tog duha donesenih propisa, činim prekršaj koji jeste načelno kažnjiv, ali bezazlen i bezopasan, jer smatram da je propis u tom slučaju i situaciji bespotrebno rigorozan.
Better Man

#7875 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Better Man »

JPAC je dužan da korisnicima Tag uređaja obezbijedi nesmetan prolazak i da reguliše gužve na naplatnim kućicama. Jučer idem kući i ogromna kolona na autoputu za isključenje za Vogošću iz pravca Butila. Sva vozila se prestrojila u zaustavnu traku, kako bi obje trake za one koji idu prema Podlugovima bile slobodne. Bilo je par specijalaca koji su da ne bi čekali u koloni produžili naprijed i onda napravili nelegalno polukružno okretanje, kako bi se isključili za Vogošću kao da dolaze iz pravca Podlugova. Isto tako je bila i ogromna gužva u Podlugovima za isključenje s autoputa.
Post Reply