BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#976 Re: BiH - Crna hronika

Post by Bloo »

konoplja wrote: 12/08/2023 19:12
narcisaa wrote: 12/08/2023 19:01

hahhh, uvrijedjeni seoski maldozenja :-) :lol:

Tretira li svaki muskarac svoju suprugu/partnericu u vezi kao "svoju imovinu" sa kojom je njemu kao "vlasniku" dopusteno apsolutno sve?

Zlonamjerno ti je ovo gore pitanje koje je karakteristicno za suptilnu mizoginiju :) .
Ne.

Pitam da ustanovimo koji su kriteriji da bi se ubistvo žene smatralo femicidom.

Znači da su kojim slučajem bili u skladnom i sretnom braku bez ikakvih prijašnjih incident i da je odjednom iznenada pukao i ovako postupio to nije femicid.
Ako netko tretira drugog muškarca kao svoju imovinu s kojom može raspolagati kako hoće, kako bi se to ubistvo nazvalo?
Šta ako neko nikom ne polaže račune i smatra svakoga, bez obzira na spol, nižim i manje vrijednim?
Možemo li reći da Nermin, prema svim komentarima koji su se čuli s njegove strane u videu i historiji ponašanja, spada u ovu zadnju grupu koja nikoga ne benda?
femicid - rodno zasnovano ubistvo žene – iz mržnje, iz osjećaja vlasništva i nadmoći nad ženama - u slucaju heteroseksualnih veza
Kod "normalnih" brakova postoji i nasilje koje nije fizicko, već i psihičko i finansijsko, kontrolirajuce...Takvo nasilje nije vidljivo. Čine nam se sretni. Možda dođe do eskaliranja kada žena odluči da napusti takvu zajednicu, te vlasnik reaguje tako što onemogućava svojinu da ode.
A bio je fin komšija, dobar radnik, nikad na njemu čovjek ne bi rekao...

Ako netko tretira drugog muškarca kao svoju imovinu s kojom može raspolagati kako hoće, kako bi se to ubistvo nazvalo? Robovlasnistvo i kapitalizam? :D

U slucaju homoseksualnih zajednica - vidiš nema izraza jer:
- takva ubistva nisu učestala
- možemo poči od pretpostavke da NErmin i Nevzet koji su homoseksualci očito nisu bili prijemčljivi za određene elemente patrijarhalnog odgoja ili čak i ako jesu onda tretiuraju jedan drugog kao dva muškarca, a ne kao muškarac ženu unatoč tome što heteroseksualni zaostali konzervativci vole da dumaju ko je žena u toj vezi i ko ga prima ergo ko je submisivan, donji itd. sve ono što je žena u jednoj seksualnoj vezi - ona koja prima, ona kojoj se ućeruje dobro, ona koja je pasivni primatelj radnje...

Anyway, jako interesantno pitanje. :kiss: bum dumala o tome i potrazila sta interesantno za citanje
karanana

#977 Re: BiH - Crna hronika

Post by karanana »

Izvinite jos jednom ljudi ako je bio odgovor ali ne stizem sve procitati a kix clanci ne objasnjavaju bas potpuno.... kaze dijete ce biti predano rodbini na usvajanje. Da li je dijete njegovo jer opet kazem kix to ne spominje?
konoplja

#978 Re: BiH - Crna hronika

Post by konoplja »

Bloo wrote: 12/08/2023 19:21
konoplja wrote: 12/08/2023 19:12
Ne.

Pitam da ustanovimo koji su kriteriji da bi se ubistvo žene smatralo femicidom.

Znači da su kojim slučajem bili u skladnom i sretnom braku bez ikakvih prijašnjih incident i da je odjednom iznenada pukao i ovako postupio to nije femicid.
Ako netko tretira drugog muškarca kao svoju imovinu s kojom može raspolagati kako hoće, kako bi se to ubistvo nazvalo?
Šta ako neko nikom ne polaže račune i smatra svakoga, bez obzira na spol, nižim i manje vrijednim?
Možemo li reći da Nermin, prema svim komentarima koji su se čuli s njegove strane u videu i historiji ponašanja, spada u ovu zadnju grupu koja nikoga ne benda?
femicid - rodno zasnovano ubistvo žene – iz mržnje, iz osjećaja vlasništva i nadmoći nad ženama - u slucaju heteroseksualnih veza
Kod "normalnih" brakova postoji i nasilje koje nije fizicko, već i psihičko i finansijsko, kontrolirajuce...Takvo nasilje nije vidljivo. Čine nam se sretni. Možda dođe do eskaliranja kada žena odluči da napusti takvu zajednicu, te vlasnik reaguje tako što onemogućava svojinu da ode.
A bio je fin komšija, dobar radnik, nikad na njemu čovjek ne bi rekao...

Ako netko tretira drugog muškarca kao svoju imovinu s kojom može raspolagati kako hoće, kako bi se to ubistvo nazvalo? Robovlasnistvo i kapitalizam? :D

U slucaju homoseksualnih zajednica - vidiš nema izraza jer:
- takva ubistva nisu učestala
- možemo poči od pretpostavke da NErmin i Nevzet koji su homoseksualci očito nisu bili prijemčljivi za određene elemente patrijarhalnog odgoja ili čak i ako jesu onda tretiuraju jedan drugog kao dva muškarca, a ne kao muškarac ženu unatoč tome što heteroseksualni zaostali konzervativci vole da dumaju ko je žena u toj vezi i ko ga prima ergo ko je submisivan, donji itd. sve ono što je žena u jednoj seksualnoj vezi - ona koja prima, ona kojoj se ućeruje dobro, ona koja je pasivni primatelj radnje...

Anyway, jako interesantno pitanje. :kiss: bum dumala o tome i potrazila sta interesantno za citanje
Nisam pitao kod "normalni", nego normalni. :D
Ali ne bitno... Problem je, ako i prihvatimo taj kriterij za femicid, sto nije lako dokazati da je ubistvo iz mrznje, osjecaja vlasnistva i slicno. Ali ovdje ispada da je svaki put kad muskarac ubije zenu - femicid. Pa evo, ljudi su lijepili linkove, a niko nista ne zna detaljno o slucajevima koje postavljaju.
Pa da se vratimo, kod normalni-normalni brakova i odnosa. Ako muz jednostavno eksplodira, izgubi kontrolu i ubije zenu, nije femicid?
A kod "normalni", gdje ona njega psihicki maltretira (sto je naravno veoma tesko za ustanoviti) pa on izgubi kontrolu i ubije je, sta je to?

Dok ne sumnjam da je Nermin osjecao vlasnistvo i nadmoc nad zenama, mislim da je isti takav osjecaj imao nad ostalim ljudima. Stoga smatram da je uporaba rijeci femicid u ovom slucaju neispravna.
Bloo
Globalna šefica

#979 Re: BiH - Crna hronika

Post by Bloo »

konoplja wrote: 12/08/2023 19:43 Nisam pitao kod "normalni", nego normalni.
Ali ne bitno... Problem je, ako i prihvatimo taj kriterij za femicid, sto nije lako dokazati da je ubistvo iz mrznje, osjecaja vlasnistva i slicno, niti mozemo biti bas sigurni. Ali ovdje ispada da je svaki put kad muskarac ubije zenu - femicid. Pa evo, ljudi su ljepili linkove, a niko nista ne zna detaljno o slucajevima koje ljepe.
Pa da se vratimo, kod normalni-normalni brakova i odnosa. Ako muz jednostavno eksplodira, izgubi kontrolu i ubije zenu, nije femicid?
A kod "normalni", gdje ona njega psihicki maltretira (sto je naravno veoma tesko za ustanoviti) pa on izgubi kontrolu i ubije je, sta je to?

Dok ne sumnjam da je Nermin osjecao vlasnistvo i nadmoc nad zenama, mislim da je isti takav osjecaj imao nad ostalim ljudima. Stoga smatram da je uporaba rijeci femicid u ovom slucaju neispravna.
Ne znam gdje ispada, ali ako govorimo o ovom zadnjem slucaju, u pitanju je femicid. Njegove izjave prije smaknuća žene (mafia style) potvrđuju isto. Takode je femicid u ovoj slucaju kulminacija njegovog zlostavljanja.

Ako muz jednostavno eksplodira, izgubi kontrolu i ubije zenu, nije femicid? -Zavisi zbog cega ju je ubio :D
Ako ubijes nekog jer ti pogresno servira jaja, tada je ipak druga psihopatija u pitanju. Ako ti kaze da hoce razvod pa je ubijes...femicid maybe.

Ustavoniti to mogu strucne osobe :) koje ce biti valjda ukljucene u procjenu mentalnog stanja onoga ko je pocinio ubistvo. Za sada to spada u "obicno" ubistvo - jal u samoodbraniu ili u afektu ili itd...kada se broj ubistava zena zlostavljaca od strane muskaraca zrtava poveca na toliki broj da bude tipa Xbroj slucajeva godisnje i da je patern isti, e onda se valjda dobije poseban naziv. Zao mi je ako se neko osjeca uskracenim ili diskriminisanim jer njegov zlocin nema proper specifican naziv. Mozemo poraditi na tome. Uvedimo nasilni matrijarhat i promijenimo odgoj. Cujemo se za par stotia godina. budete imali naziv "za svoje smrtne slucajeve".

I da je imao osjecaj nad ostalim ljudima, druge ljude nije ubijao ili jeste i onda se to klasificira kao ubistvo iz mrnje, ubistvo iz pohlepe, ubistvo u afektu...
MarlboroGold

#980 Re: BiH - Crna hronika

Post by MarlboroGold »

U ovom slučaju je ubistvo žene presudno jer od toga je sve počelo, a onda je usput odlučio da ubije još neke.
Nije to ni zločin iz strasti, već svirepo ubistvo. Potpuno smišljeno i koje je objavio live. Ima elemente femicida, tako da se o istom itekako može govoriti.
Last edited by MarlboroGold on 12/08/2023 19:58, edited 1 time in total.
auspuhc

#981 Re: BiH - Crna hronika

Post by auspuhc »

Athlon64 wrote: 12/08/2023 14:44
auspuhc wrote: 12/08/2023 14:39

Znaci kcerka je zapravo kriva za smrt svoje porodice. Da se ona nije spetljala sa budalom ne bi imao nikakav odnos sa ubijenim. Umjesto sto trube o femicidu feministice bi trebalo da edukuju zene da ne ulaze svjesno u seme sa ovakvim likovima.
Feministice o ovome izbjegavaju da pričaju, čak u tekstovima koji se dijele po društvenim mrežama navode kako je on "postao nasilan" nakon rađanja kćerke i takva s*anja.

Prostom logikom, da li je lakše educirati žene da ne idu s ovakvim likovima ili mijenjati ovakve psihopate i kontrolisati ?
Ovakvim likovima zenske paznje nikad nije nedostajalo. Nema potrebe da se pravimo ludi i od zena pravimo nevinasca. I ne radi se tu, kako neki rekose, a neobrazovanim i neupucenim, vec ih ima u svim slojevima drustva. I ne radi se o malom broju.

Bilo bi dobro kada bi zene bile u mogucnosti da se vise vode razumom, a manje emocijama i nagonima. Eto ovdje je jednoj kockasta glava oduzela zivot, a drugoj oduzela porodicu. A znale su dobro ko je i sta je.
pinkman

#982 Re: BiH - Crna hronika

Post by pinkman »

vjeshalica wrote: 12/08/2023 18:53 https://www.avaz.ba/vijesti/bih/849364/ ... ez-zastite

Kako piše u zahtjevu, mjere zabrane MUP je zatražio nakon što je žena prijavila da ju je 3. avgusta oko pola sedam, Sulejmanović napao i pretukao te je zadobila ozljede po licu i drugim dijelovima tijela. Žena je drugi dan podnijela prijavu protiv njega te se odselila iz kuće zajedno s bebom. Potom joj je Sulejmanović nastavio prijetiti, zvao je i tražio da se vrati kući. Prijetio je i njenoj porodici i prijateljima.

Tri dana kasnije, 7. avgusta, nije htjela dati izjavu u policiji iz straha od reakcije Sulejmanovića rekavši da će time samo pogoršati situaciju, ali je podržala izricanje zaštitnih mjera.
Pise da policija nije dostavila dokaz koji bi povrdio navode iz zahtjeva.
Last edited by pinkman on 12/08/2023 20:24, edited 1 time in total.
talijan97

#983 Re: BiH - Crna hronika

Post by talijan97 »

Femicid je iz razloga što je on ovu ženu vjerovatno tukao satima.

Nekog tučeš i svjesno mučiš jer misliš da je niže biće, životinja. Kako se ona usuđuje ići od mene, ja sam vlasnik a ti si rob.

Ne mogu da vjerujem kako se ljudi prave blesavi, niko na svijetu ne zaslužuje da te neko životinjski udara do mjere gdje si otrnuo od lomljenja vilice. Da si neprepoznatljiv, onda slijedi ritual sramoćenja u vidu lajva kako bi desetine hiljada ljudi vidjelo egzekuciju.

Ovo je jedno od najpotresnijih zločina nakon rata u BiH. A ovdje je izgleda non šalancija.

Ženu je mučio satima a muškarce lagano i efikasno likvidirao, razlika je ogromna.
konoplja

#984 Re: BiH - Crna hronika

Post by konoplja »

Bloo wrote: 12/08/2023 19:49
konoplja wrote: 12/08/2023 19:43 Nisam pitao kod "normalni", nego normalni.
Ali ne bitno... Problem je, ako i prihvatimo taj kriterij za femicid, sto nije lako dokazati da je ubistvo iz mrznje, osjecaja vlasnistva i slicno, niti mozemo biti bas sigurni. Ali ovdje ispada da je svaki put kad muskarac ubije zenu - femicid. Pa evo, ljudi su ljepili linkove, a niko nista ne zna detaljno o slucajevima koje ljepe.

Ne znam gdje ispada, ali ako govorimo o ovom zadnjem slucaju, u pitanju je femicid. Njegove izjave prije smaknuća žene (mafia style) potvrđuju isto. Takode je femicid u ovoj slucaju kulminacija njegovog zlostavljanja.

Ako muz jednostavno eksplodira, izgubi kontrolu i ubije zenu, nije femicid? -Zavisi zbog cega ju je ubio :D
Ako ubijes nekog jer ti pogresno servira jaja, tada je ipak druga psihopatija u pitanju. Ako ti kaze da hoce razvod pa je ubijes...femicid maybe.

Ustavoniti to mogu strucne osobe :) koje ce biti valjda ukljucene u procjenu mentalnog stanja onoga ko je pocinio ubistvo. Za sada to spada u "obicno" ubistvo - jal u samoodbraniu ili u afektu ili itd...kada se broj ubistava zena zlostavljaca od strane muskaraca zrtava poveca na toliki broj da bude tipa Xbroj slucajeva godisnje i da je patern isti, e onda se valjda dobije poseban naziv. Zao mi je ako se neko osjeca uskracenim ili diskriminisanim jer njegov zlocin nema proper specifican naziv. Mozemo poraditi na tome. Uvedimo nasilni matrijarhat i promijenimo odgoj. Cujemo se za par stotia godina. budete imali naziv "za svoje smrtne slucajeve".

I da je imao osjecaj nad ostalim ljudima, druge ljude nije ubijao ili jeste i onda se to klasificira kao ubistvo iz mrnje, ubistvo iz pohlepe, ubistvo u afektu...
Hm.
Mozda si me i uvjerila da je femicid, ali ipak nisam siguran da je potrebna posebna rijec i kategorija.
Strucnjaci u citanju misli i tumacenju uma. :D
Koliki Xbroj slucajeva s istim patternom da bi se dobio poseban naziv?
bezz ti je ovaj dio od "Zao mi je...".

Mislim da je lik psihopata sa osjecajem superiornosti nad ostalim. Imao je probleme i lose odnose sa vise osoba u drustvu bez obzira na spol i animozitet prema policiji, jer kako ce neko biti iznad njega. Da je kojim slucajem bio gej i da mu je partner sakrio dijete i prijavio ga policji vjerujem da bi isto postupio.
n+1

#985 Re: BiH - Crna hronika

Post by n+1 »

Ovi što bi mijenjali svijet...možda da počnemo s tim da savladate kako se žena zapravo zvala.

A tek ljudi koji prerove najmračnije uglove interneta da nađu video, a onda kažu očinski...ma stvarno ne treba gledati.
moimoi

#986 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

konoplja wrote: 12/08/2023 20:10
Bloo wrote: 12/08/2023 19:49

Hm.
Mozda si me i uvjerila da je femicid, ali ipak nisam siguran da je potrebna posebna rijec i kategorija.

Mislim da je lik psihopata sa osjecajem superiornosti nad ostalim. Imao je probleme i lose odnose sa vise osoba u drustvu bez obzira na spol i animozitet prema policiji, jer kako ce neko biti iznad njega. Da je kojim slucajem bio gej i da mu je partner sakrio dijete i prijavio ga policji vjerujem da bi isto postupio.
Prije toga ju je maltretirao i pokazivao svoju superiornost. Zena ga ie prijavila. Valjda samim tim to spada u femicid. Ona nije slucajni prolaznik, nego majka njegovog djeteta. Znaci li to sta?
Bloo
Globalna šefica

#987 Re: BiH - Crna hronika

Post by Bloo »

konoplja wrote: 12/08/2023 20:10 Hm.
Strucnjaci u citanju misli i tumacenju uma.

Imamo posebne rijeci za dosta uzasnih stvari
genocid
holokaust
infanticid
patricid
matricid
fratricid
uksoricid :D
mariticid- ovaj je za tebe :D
pedofil
efebofil
sociopata
psihopata

ali eto femicid je problem :)
sefket_ramadani

#988 Re: BiH - Crna hronika

Post by sefket_ramadani »

gledao sam video ovog monstruma iz gradacca

znaci strava i uzas.
karanana

#989 Re: BiH - Crna hronika

Post by karanana »

Svi ono uzas video, ne preporucujem gledanje, ne gledati ni po koju cijenu, ne budi budala da gledas....a svi pogledali.
Ljudska psiha i znatizelja kad je zlocin u pitanju.
Piaty

#990 Re: BiH - Crna hronika

Post by Piaty »

Prvi put u životu da to ne smijem da gledam. Najviše zbog djeteta.
konoplja

#991 Re: BiH - Crna hronika

Post by konoplja »

moimoi wrote: 12/08/2023 20:17
konoplja wrote: 12/08/2023 20:10
Hm.

Prije toga ju je maltretirao i pokazivao svoju superiornost. Zena ga ie prijavila. Valjda samim tim to spada u femicid. Ona nije slucajni prolaznik, nego majka njegovog djeteta. Znaci li to sta?
Znaci.
Mislim da je lik, poremecen, bolestan i zao. Po meni, da bi se smatralo femicidiom, moram biti ubjedjen da ne bi isto ucino da je osoba muskarac. Ja nisam ubjedjen u to. Evo ne mora biti gej partner. Recimo da mu je neki muskarac kidnapovao dijete. Mislim da kada bi ga se docepao onda bi ga maltretirao i pokazao svoju superiornost.
Bloo wrote: 12/08/2023 20:22
konoplja wrote: 12/08/2023 20:10 Hm.
Strucnjaci u citanju misli i tumacenju uma.

Imamo posebne rijeci za dosta uzasnih stvari
genocid
holokaust
infanticid
patricid
matricid
fratricid
uksoricid :D
mariticid- ovaj je za tebe :D
pedofil
efebofil
sociopata
psihopata

ali eto femicid je problem :)
Naravno, pogledaj gore gdje sam napisao "ako i prihvatimo taj kriterij za femicid"...
Pisem cijelo vrijeme sa definicijom koju ste mi dali.
Ne znaci da se slazem.
Nije femicid problem sam po sebi, vec siroko primjenjivanje istog.
Mnogo je primjera nedavno bilo od toga da manjine ne mogu biti rasisti jer je rasizam = power + prejudice, do trans women = women. :D
Last edited by konoplja on 12/08/2023 20:36, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#992 Re: BiH - Crna hronika

Post by MarlboroGold »

Ma ovi što traže da pogledaju video su fakat za jedno psihijatrijsko propitivanje. Možda je ovo previše ekstreman stav s moje strane, ali jbg ne mogu nikako da shvatim tu želju.
Ne odnosi se na one kojima to eventualno struka nalaže.
Bloo
Globalna šefica

#993 Re: BiH - Crna hronika

Post by Bloo »

konoplja wrote: 12/08/2023 20:33 Mislim da je lik, poremecen, bolestan i zao. Po meni, da bi se smatralo femicidiom, moram biti ubjedjen da ne bi isto ucino da je osoba muskarac. Ja nisam ubjedjen u to. Evo ne mora biti gej partner. Recimo da mu je neki muskarac kidnapovao dijete. Mislim da kada bi ga se docepao onda bi ga maltretirao i pokazao svoju superiornost.
I ubio ali ne zato sto je muskarac vec sto mu je oteo dijete.

Zenu je ubio jer ga je prijavila i zeljela da ode od njega a ona je njegova svojina i dijete je njegovo i nema ona sta da odlazi od njega i prijavljuje ga za nasilje jer njemu je normalno da se zena samara.

Zasto je nju prvo ubio od batina pa likvidirao a ostale nije?
Bloo
Globalna šefica

#994 Re: BiH - Crna hronika

Post by Bloo »

@konoplja
u nekom hipotetickom scenariJu, da sud presudi da je bio femicid, da li bi onda bio ubijeden?
Better Man

#995 Re: BiH - Crna hronika

Post by Better Man »

Nadležni bi da je pravne države odmah uhapsili sutkinju, koja je odbila odrediti mjere zabrane i optužili bi je za omogućavanje izvršenja teškog krivičnog djela ubistva i njena karijera sudije bi bila trajno završena.
narcisaa

#996 Re: BiH - Crna hronika

Post by narcisaa »

MarlboroGold wrote: 12/08/2023 20:36 Ma ovi što traže da pogledaju video su fakat za jedno psihijatrijsko propitivanje. Možda je ovo previše ekstreman stav s moje strane, ali jbg ne mogu nikako da shvatim tu želju.
Eno na fb objavljuju i dijele njenu sliku pred ubistvo!
Gdje je ta prokleta policija sada da ih proslijedi tuzilastvu?
MarlboroGold

#997 Re: BiH - Crna hronika

Post by MarlboroGold »

narcisaa wrote: 12/08/2023 20:50
MarlboroGold wrote: 12/08/2023 20:36 Ma ovi što traže da pogledaju video su fakat za jedno psihijatrijsko propitivanje. Možda je ovo previše ekstreman stav s moje strane, ali jbg ne mogu nikako da shvatim tu želju.
Katastrofa jbt
Trappist

#998 Re: BiH - Crna hronika

Post by Trappist »

O nekom sistemu mi pricamo ovdje, je li?
Lik koji je uhapsen sa 600 kg droge, ne tako davno, imao pokusaj ubistva iza sebe i ko zna koliko drugih krsenja zakona za koje mediji ni ne znaju. Takav lik vozi auto od minimalno 150.000 KM, i niko nikad se nije zapitao kako, sta. Sutra otidjite u banku uplatite 1000 km, na salteru ce vas pitati za porijeklo novca.
Bloo
Globalna šefica

#999 Re: BiH - Crna hronika

Post by Bloo »

Radi screenshotove i salji?

MUP TK
E mail: [email protected]
Ministarstvo [email protected]
Uprava policije [email protected]

[email protected]
[email protected]
[email protected]
moimoi

#1000 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Kakve ti ljude imas medju prijateljima?
Post Reply