BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#576 Re: BiH - Crna hronika

Post by enko 1964 »

vjeshalica wrote: 12/08/2023 01:01
enko 1964 wrote: 12/08/2023 00:52 U kakvom stanju mozak treba biti da bi uopšte otvorio i gledao ovaj snimak?
Bolesni voajeri.
A onda drže moralne pridike onima koji na bilo koji način učestvuju u festivalskim zajebancijama.
Prvo se nauci sta je vojaerizam pa sve ostalo,niko to nije gledao jer mu se svidja ili sto se uzbudjuje. Pitaj one u kakvom je stanju njihov mozak sto gledaju uvidjaje i gledaju scene i krvoprolica. Nisu svi ovdje operisani od osjecaja i zatupili niti su bolesni jer ti tako mislis. Mnogi su ovdje vidjeli prave scene unakazenih ljudi i smrti,ipak im je tesko palo,ima jos onih u kojima ljudsko umrlo nije.
Nisi ti dobra nikako.
Šta, ti si to gledala po službenoj dužnosti.
Ti i onih, kako rekoše, nekoliko desetaka hiljada drugih.
Samoproklamovana sveznalice, nagledao sam se ja smrti i previše za jedan život.
vjeshalica

#577 Re: BiH - Crna hronika

Post by vjeshalica »

enko 1964 wrote: 12/08/2023 01:17
vjeshalica wrote: 12/08/2023 01:01

Prvo se nauci sta je vojaerizam pa sve ostalo,niko to nije gledao jer mu se svidja ili sto se uzbudjuje. Pitaj one u kakvom je stanju njihov mozak sto gledaju uvidjaje i gledaju scene i krvoprolica. Nisu svi ovdje operisani od osjecaja i zatupili niti su bolesni jer ti tako mislis. Mnogi su ovdje vidjeli prave scene unakazenih ljudi i smrti,ipak im je tesko palo,ima jos onih u kojima ljudsko umrlo nije.
Nisi ti dobra nikako.
Šta, ti si to gledala po službenoj dužnosti.
Ti i onih, kako rekoše, nekoliko desetaka hiljada drugih.
Samoproklamovana sveznalice, nagledao sam se ja smrti i previše za jedan život.
Bitnije mi je da si ti dobar i sve na svom mjestu. Kao i uvijek.
Thorgerson

#578 Re: BiH - Crna hronika

Post by Thorgerson »

EFD22 wrote: 12/08/2023 00:01
Naslovnica wrote: 11/08/2023 23:57
Ama 100%, samo nisu svi sposobni to učiniti.
Ja ne znam da li bi mogao pucati u ljudsko biće sa namjerom da ga odvratim od napada ili ubijem.
Jednostavno, nisam nikada bio u toj prilici i ne znam kako bih se ponašao.
Znam da sam na selu, kada su se klale ovce, kokoši, svinje, zečevi, uvijek išao u kuću ili dalje, da ne gledam i ne slušam kako to biće umire.
Isti sam. Ali u situaciji kada nema drugog, bilo kakvog, izlaza, osim da pucaš, vidio bi kako je obarač lak.

Naravno, najbolje je u životu kloniti se uopće lokacija/društava/situacija koje mogu, ma koliko kratko ili dugoročno gledano, dovesti takve nekakve bezizlazne situacije. Takav život živim. No očigledno je da s pojavom ovih društvenih mreža i širokopojasnog interneta imamo problem da, ma kako god ti bio pacifista i normalan, može se svašta da ti se desi. U cijelom svijetu, još kod nas i u manjoj mjeri nego drugdje.
Joj vas, pa nije to film, pa da je usporen snimak i ti razmisljas, hmmm hoce li on pucati, pa vidis usporeno dize ruku i ti skontas, pa vidis hoce, odoh onda ja prvi pucat.

Ne ide to tako.

Evo nedavno jedne situacije. Svadja u saobracaju, lik izlazi iz auta s pistoljem, prema drugom autu. Kad iz drugog auta frajer izlazi isto s pistoljem. Popickarase se i svako svojim putem. Vidjelo se odmah da nisu bezvezw likovi i da im def nije prvi put da s pistoljima masu i prijete.

E sad. Zamisli obicnog covjeka, koji eto ima pistolj, nije krimos u toj situaciji. Nek se prepadne i nek pocne pucati samo kad vidi osobu da ide prema njemu s pistoljem. Sta mislis, da ce bit heroj? Qrcina. Ice u cuzu na dugu robiju.
Last edited by Thorgerson on 12/08/2023 01:22, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#579 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

Athlon64 wrote: 12/08/2023 01:15
Ignorantski odnos Sarajeva, koji je (jelte) glavni grad DRŽAVE i FEDERACIJE BIH prema ostatku te države i entiteta opravdano izaziva frustracije.

Posebno boli jer se za masakr u Beogradu proglašavao državni dan žalosti, a za Gradačac ne može se ni simbolično organizovati minuta šutnje u Sarajevu.

Nije tu stvar ni institucija, policije, sudstva, jednostavno radi se o simbolici. Sarajevo je jednostavno ponovo ispustilo da pokaže da je glavni grad ove zemlje.

I da, ne radi se o femicidu (nova izmišljena budaleština), nego o trostrukom ubistvu i teškom ranjavanju, zbog načina izvođenja - posebno brutalnom.
ja bih samo da te napomenem da je najveći broj premijera federacije bio iz drugih kantona, a ne iz sarajeva. osam godina je premijer federacije bio lik iz, pazi sad, gradačca. sad je, pazi opet, iz Konjica.

Sulejmanovićevo divljanje nije od jučer, kao što vidimo. ali hej, bitno je potkačiti lažni glamur.
Athlon64

#580 Re: BiH - Crna hronika

Post by Athlon64 »

Chmoljo wrote: 12/08/2023 01:22
Athlon64 wrote: 12/08/2023 01:15
Ignorantski odnos Sarajeva, koji je (jelte) glavni grad DRŽAVE i FEDERACIJE BIH prema ostatku te države i entiteta opravdano izaziva frustracije.

Posebno boli jer se za masakr u Beogradu proglašavao državni dan žalosti, a za Gradačac ne može se ni simbolično organizovati minuta šutnje u Sarajevu.

Nije tu stvar ni institucija, policije, sudstva, jednostavno radi se o simbolici. Sarajevo je jednostavno ponovo ispustilo da pokaže da je glavni grad ove zemlje.

I da, ne radi se o femicidu (nova izmišljena budaleština), nego o trostrukom ubistvu i teškom ranjavanju, zbog načina izvođenja - posebno brutalnom.
ja bih samo da te napomenem da je najveći broj premijera federacije bio iz drugih kantona, a ne iz sarajeva. osam godina je premijer federacije bio lik iz, pazi sad, gradačca. sad je, pazi opet, iz Konjica.

Sulejmanovićevo divljanje nije od jučer, kao što vidimo. ali hej, bitno je potkačiti lažni glamur.
Kakve veze ima odakle je premijer FBIH sa ignorantskim odnosom.

Ovdje govorim o simbolici, ne govorim ni o sudstvu ni o institucijama ni o bilo čemu što je stvarno bitno.

Jednostavno Sarajevo svojim odnosom šalje poruku da ga ne zanima ništa dalje od Ilidže, u tome je problem. Na kraju ispade Beograd bitniji od Gradačca.

@n+1 najbolje opisao.
Chmoljo

#581 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

n+1 wrote: 12/08/2023 01:15
Hajd da zanemarimo to što je priča o Markalama uvijek bila rekla-kazala, ali ako dovodite u istu moralnu ravan zadnju zeničku krezubu klošadiju sa sarajevskom creme de la creme elitom, onda mogu samo reći da poređenje smatram prikladnim.
bila je i tuzlanska sa Brankovićevim okotom.

fazon je što šiljite kurac u prazno. znaju se imena i prezimena direktnih krivaca u sistemu. dok se oni ne počnu kažnjavati, opet će se tražiti krivci u desetim ljudima koji nisu reagovali na način na koji neko misli da su trebali.
bavi

#582 Re: BiH - Crna hronika

Post by bavi »

Nit gledam nit pratim SFF, al de otkacite vise "moralne vertikale". Kad bi se svako ubistvo obiljezavalo svaki bi nam dan bio uvijen u crno. Žao mi je nastradalih al mi je puna kapa ionako teska zivota.
Athlon64

#583 Re: BiH - Crna hronika

Post by Athlon64 »

bavi wrote: 12/08/2023 01:30 Nit gledam nit pratim SFF, al de otkacite vise "moralne vertikale". Kad bi se svako ubistvo obiljezavalo svaki bi nam dan bio uvijen u crno. Žao mi je nastradalih al mi je puna kapa ionako teska zivota.
Naravno, meni je ovdje simptomatično što isti ljudi koji su branili odluku da se proglasi Dan žalost nakon ubistava u Beogradu, sada šilje kako ne treba da se bilo kakav komfor remeti radi ubistava u Gradačcu.

FUJ. :run:
Chmoljo

#584 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

Athlon64 wrote: 12/08/2023 01:27
Kakve veze ima odakle je premijer FBIH sa ignorantskim odnosom.

Ovdje govorim o simbolici, ne govorim ni o sudstvu ni o institucijama ni o bilo čemu što je stvarno bitno.

Jednostavno Sarajevo svojim odnosom šalje poruku da ga ne zanima ništa dalje od Ilidže, u tome je problem. Na kraju ispade Beograd bitniji od Gradačca.

@n+1 najbolje opisao.
pa naravno, mi smo šampioni nebitnog. sve prva mjesta u Grand festivalima. ali ne daj Bože uraditi nešto što je stvarno bitno. nešto što bi ženi moglo spasiti život. daj pijetet, jebo život.

naravno da ima veze, jer optužujete neko imaginarno sarajevo. nešto.

SFF nije institucija. to je projekat koji se pretvorio u fino upakovanu kravu muzaru. ako očekujete od toga neke simbolične geste, onda imate vrlo niske kriterije u pogledu izraza poštovanja.

a ako su pak sarajlije problem, onda ih je mnogo okačilo neki prigodan post na ig storiju. sažalijevajući žrtvu. i ignorišući neku koju znaju da joj se to isto može desiti. kao i cijeli gradačac. kao vjerovatno i pola vas ovdje.

al ok, hajmo opšti društveni problem etiketirati sarajevu, jer nije bilo dovoljno pogođeno tragedijom.

i da, osto sam dužan. naravno da jeste femicid.

ostali što su ubijeni, ubijeni su jer je ubistvom one jadnice bio svjestan da mu nema povratka. sa njima je završavo razmirice. ona je bila okidač. da nije bilo nje, ne bi ni njih ubio, to je jasno ko dan.
Chmoljo

#585 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

Athlon64 wrote: 12/08/2023 01:32
bavi wrote: 12/08/2023 01:30 Nit gledam nit pratim SFF, al de otkacite vise "moralne vertikale". Kad bi se svako ubistvo obiljezavalo svaki bi nam dan bio uvijen u crno. Žao mi je nastradalih al mi je puna kapa ionako teska zivota.
Naravno, meni je ovdje simptomatično što isti ljudi koji su branili odluku da se proglasi Dan žalost nakon ubistava u Beogradu, sada šilje kako ne treba da se bilo kakav komfor remeti radi ubistava u Gradačcu.

pa jes. sve četnici oko nas. sve si razumio, jasno i detaljno - do komfora je.
caros

#586 Re: BiH - Crna hronika

Post by caros »

Ovo je nezapamćeno brutalan zločin, sve to na streamu, na prste jedne ruke se mogu prebrojati ovakve vijesti sa kompletne planete u zadnjih xy godina. Morala se poslati drugačija poruka iz glavnog grada. Čevljanovići za elitu nisu morali biti prekinuti, no moglo se uraditi bilo šta.

Valjda ćemo pametnije nakon što idući put neka životinja odluči upaliti strim jer je evidentno da je ludilo stiglo i ovdje.
Athlon64

#587 Re: BiH - Crna hronika

Post by Athlon64 »

Chmoljo wrote: 12/08/2023 01:35

pa jes. sve četnici oko nas. sve si razumio, jasno i detaljno - do komfora je.
Naravno, kao i '92, pila se kafa na čaršiji dok je Arkan po Bijeljini orgijao. Kad je došla maca na vratanca - tek onda se shvatilo šta se dešava.

Sarajevo ima odgovornost prema cijeloj državi, ako želi da bude glavni grad te države, barem simbolično.

SFF posjećuje krema društva, nisu to random likovi.

Naravno, svako je na story postavio sliku sjećanja na žrtvu u Gradačcu, ali sljedeća story ide sa partya na SFFu. Tu je najbolje sažet odnos prema žrtvama, dakle licemjeran.

Show some respect ! Ako je otvoren SFF bez minute šutnje i spominjanja Gradačca (dakle minimum minimuma) - onda je to ljudski poraz i za SFF i Sarajevo.

Da ne budem zloban, ali i mediji su 5x više pažnje posvetili onom kretenu što je ubio autom 2 djevojke nego ovako brutalnom zločinu.
Last edited by Athlon64 on 12/08/2023 01:45, edited 1 time in total.
bavi

#588 Re: BiH - Crna hronika

Post by bavi »

Zaboli me za Srbiju. Gledam sebi da olaksam, a oko sebe nikom da ne otezam i od mene dosta.
Athlon64

#589 Re: BiH - Crna hronika

Post by Athlon64 »

bavi wrote: 12/08/2023 01:44

Zaboli me za Srbiju. Gledam sebi da olaksam, a oko sebe nikom da ne otezam i od mene dosta.
Empatija je nešto čega ima sve manje.
Chmoljo

#590 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

Athlon64 wrote: 12/08/2023 01:43
Naravno, kao i '92, pila se kafa na čaršiji dok je Arkan po Bijeljini orgijao. Kad je došla maca na vratanca - tek onda se shvatilo šta se dešava.
to su onako skoljena parole, ali valjda su se arkanu i jna u bijeljini trebala suprostaviti dva oklopna transportera policijskog odreda Bosna. preširoka je to tema i previše je tu odgovornih da bi se fakturisalo sve to ljudima koji su bili pred skupštinom i tražili da ne bude rata.
Sarajevo ima odgovornost prema cijeloj državi, ako želi da bude glavni grad te države, barem simbolično.
kad se lova uzimala, onda se poručivalo da je Sarajevo poput janjičara, da uzima danak u krvi iz drugih kantona. što ti je reć simbolika.
SFF posjećuje krema društva, nisu to random likovi.
napisao sam svoje mišljenje o SFFu i šta je on.
Naravno, svako je na story postavio sliku sjećanja na žrtvu u Gradačcu, ali sljedeća story ide sa partya na SFFu. Tu je najbolje sažet odnos prema žrtvama, dakle licemjeran.

Show some respect !
hoće li se u gradačcu staviti prst na čelo ili će i za to nekako sarajevo biti krivo?
Da ne budem zloban, ali i mediji su 5x više pažnje posvetili onom kretenu što je ubio autom 2 djevojke nego ovako brutalnom zločinu.
nema ni 24 sata da se ovo desilo. i kao što se vidi i u jebenom sarajevu se dešavaju tragedije.

ono na šta poentiram, a što mi je gadljivo u postovima bilo - hračete prema sarajevu koje ima iste probleme, kao da je sarajevo krivo za nešto. da se prvo krene od sebe, odnosno od nižih nivoa vlasti gdje se i biraju svi predstavnici aparata koji je primarno danas zakazao?

sve je svježe, ali ja ću reći da je meni lično bio užasniji slučaj Smaje Ćesira. gdje se promijenilo realno ništa.

i umjesto da pričamo o pravim krivcima, o pravim rješenjima, mi ovdje sad gledamo neke provincijske komplekse jer je danas u sarajevu crveni tepih. mislim ok, hračite. i time pokazujete koliko vas realno boli kurac za onim što se danas desilo.
bavi

#591 Re: BiH - Crna hronika

Post by bavi »

Cime bih ja mogla u ovom slucaju pridonijet? Ugasit kompjuter i sjedit u tami? Pljuvat po SFF sto se neko potrudio da bar imamo nekoliko dana da se osjecamo kao dio svijeta?
Athlon64

#592 Re: BiH - Crna hronika

Post by Athlon64 »

Desilo ti se najbrutalnije ubistvo u zadnjih XY god. u državi - paralelno s time se dešava najposjećeniji događaj u državi.

Da se na najposjećenijem događaju u državi, na bilo koji način, oda počast žrtvama, neki spomen, neka sitnica, bio bi minimum poštovanja.
Na utakmicama Lige prvaka se odaje počast žrtvama (određenim u datum trenutku) minutom šutnje. Toliko se uvijek može.

Ja tako mislim, dalje da se ne raspravaljamo. Sarajevo nije odgovorno ni na koji način za ovaj zločin, ali je odgovorno što nije primjereno odalo počast žrtvama, nego se postavilo kao da se ništa nije desilo. To ostavlja gorak ukus.

Potez i izjava gradonačelnice Karić je za svaku pohvalu, otprilike tako izgleda primjerena reakcija situaciji. :thumbup:
Chmoljo

#593 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

i šta ako sutra se oda počast ili potegne priča o nasilju i zlostavljanju povodom ovoga danas?

hoćete li nekako vratiti verbalni proljev koji ste ispucali večeras?
Athlon64

#594 Re: BiH - Crna hronika

Post by Athlon64 »

Chmoljo wrote: 12/08/2023 02:04 i šta ako sutra se oda počast ili potegne priča o nasilju i zlostavljanju povodom ovoga danas?

Zavisi na koji način se oda počast, ali glavna prilika je svakako večeras propuštena.

Sutra će se javljati razni političari, NGO i sl.

Sarajevo treba da izađe iz mentaliteta kasabe i ponaša se kao glavni grad cijele države.
Last edited by Athlon64 on 12/08/2023 02:11, edited 1 time in total.
n+1

#595 Re: BiH - Crna hronika

Post by n+1 »

Chmoljo wrote: 12/08/2023 01:27
n+1 wrote: 12/08/2023 01:15
Hajd da zanemarimo to što je priča o Markalama uvijek bila rekla-kazala, ali ako dovodite u istu moralnu ravan zadnju zeničku krezubu klošadiju sa sarajevskom creme de la creme elitom, onda mogu samo reći da poređenje smatram prikladnim.
bila je i tuzlanska sa Brankovićevim okotom.

fazon je što šiljite kurac u prazno. znaju se imena i prezimena direktnih krivaca u sistemu. dok se oni ne počnu kažnjavati, opet će se tražiti krivci u desetim ljudima koji nisu reagovali na način na koji neko misli da su trebali.
Niko nije ni rekao da je krivo Sarajevo, nego da je teferič neprimjeren.
bavi

#596 Re: BiH - Crna hronika

Post by bavi »

Oke znaci to je to... idemo ko benjamina svi kuci i da gledamo u tacku... jel ti znas da u sarajevu svaki dan neko sranje? sta treba da se ubijem u pojam? ionako mi tezak zivot, jos i tudju muku mucit... bjez ba
Athlon64

#597 Re: BiH - Crna hronika

Post by Athlon64 »

bavi wrote: 12/08/2023 02:13 Oke znaci to je to... idemo ko benjamina svi kuci i da gledamo u tacku... jel ti znas da u sarajevu svaki dan neko sranje? sta treba da se ubijem u pojam? ionako mi tezak zivot, jos i tudju muku mucit... bjez ba
Empatija je nešto čega ima sve manje.

U Sarajevu se nikad nije desio ovako brutalan zločin koji je javno uživo streaman na društvenim mrežama. Ne sjećam se ni kad se zadnji put desilo trostruko ubistvo, posebno se ne sjećam kad se desio ovakav krvavi pir sa potjerom i općom uzbunom.

Tako je, večeras treba da odeš kući i provedeš mirno u krugu porodice, to je minimum. Sutra idi i derneči i narednih 364 dana u godini ako želiš.

Sa takvim stavom nije ni čudo što nam je društvu u k*
Bukvalno nas zaboli ona stvar za tuđu patnju, samo nek nije u mojoj avliji.
n+1

#598 Re: BiH - Crna hronika

Post by n+1 »

bavi wrote: 12/08/2023 02:13 Oke znaci to je to... idemo ko benjamina svi kuci i da gledamo u tacku... jel ti znas da u sarajevu svaki dan neko sranje? sta treba da se ubijem u pojam? ionako mi tezak zivot, jos i tudju muku mucit... bjez ba
Nikoga ne zanima šta ćeš ti lično.
newera86

#599 Re: BiH - Crna hronika

Post by newera86 »

Chmoljo wrote: 12/08/2023 02:04 i šta ako sutra se oda počast ili potegne priča o nasilju i zlostavljanju povodom ovoga danas?

evo iz sarajeva sam i mislim da ti cmoljo kakis mnogo. bar su vatromet trebali ukinuti i ispostovati minutom sutnje. ljudi su potreseni, ovo je uzas, a ti o ponderima i mrznji o sarajevu. svasta.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#600 Re: BiH - Crna hronika

Post by Velkoski »

Ne znam, evo i meni koji sam iz Sarajeva još od podruma iz '92. ovo sve nekako ostavlja loš utisak, nijedne izjave, ničega. Možda je i do mene...

Po mom mišljenju ovo nije obično ubistvo zbog načina na koji je izvršeno, ovo je u nekom rangu onoga iz Christchurcha, 16000 ljudi je gledalo onaj drugi lajv, boga pitaj gdje je sve i snimak završio, samo zbog toga nije jednako pročitati o nekom "random" ubistvu i ovome.
Post Reply