Alooo miran da budeš, nemoj da postam ovdje, kad si pisao i koristio riječ BALIJA, pa si zatim brisao isti post jer si dricno da bi mogao popiti ban. Imam negdje taj screen, mrzi me da tražim. Nisam ja ovo tek tako napisao, itetako imam povoda.
Ukrajina
- lvartheboneless
#179201 Re: Ukrajina
Alooo miran da budeš, nemoj da postam ovdje, kad si pisao i koristio riječ BALIJA, pa si zatim brisao isti post jer si dricno da bi mogao popiti ban. Imam negdje taj screen, mrzi me da tražim. Nisam ja ovo tek tako napisao, itetako imam povoda.
- karanana
#179202 Re: Ukrajina
ne moras se muciti, sigurno imas pametnijih i vaznijih stvari. vjerovatno jesam koristio rijec balija. samo se nesto ne sjecam da sam je brisao. moguce, ali ne znam sta je to bitno. kao cetnik mislim da nije iznenadjenje da sam je koristio.lvartheboneless wrote: ↑11/08/2023 16:49
dogodine u lavovu!
- studeni76
#179203 Re: Ukrajina
Ako je istina ovo je ozbiljan udarac za AFU. Kolika god da su ta naselja, ozbiljna teritorija ide u minusdrug_profi wrote: ↑11/08/2023 01:17 Očekuje se jak napad i vjerovatno taktičko povlačenje ako bude potrebno.
- drndalo
#179204 Re: Ukrajina
Pa u pravu si da ovakve do sada niko nije imao, pa ne mozemo tacno razglabati.karanana wrote: ↑11/08/2023 16:33na kojim sankcijama iz tvog iskustva ti zakljucujes da pocnu imati uticaj nakon dvije godine?drndalo wrote: ↑11/08/2023 16:29
Ne znam koje si ti sankcije gledao do sada, ali mene iskustvo uci da se prava slika sankcija pocne pojavljivati nakon 2 godine ugrubo... Do tada razne zjbncje mogu amortizovati dijelove pojedinacno, ili u manjim grupama, ali tek nakon duzeg vremena cjelina pocinje zagibati, jer nema vise ni parcijalne amortizacije...
posebno kada govorimo o "sankcijama" tipa ovih protiv rusije kad je u pitanju poroznost i neprihvatanje sankcija od nekih najvecih zemalja svijeta.
Ono sto je bilo, Srbija, Irak, Libija, Iran, sve govore da treba vremena da se rezerve isrpe, da bi se dobila realnija slika uticaja istih.
Iran npr. odavno ima taj problem, i radio je na prevazilazenju istog, tj. zamjene zapadne tehnologije svojom podjonjenom... Rusi mozda to postignu za 10 godina sankcija, jer ni Iranci to nisu dobili preko noci.
Rusija je kao sto znas i ti posto je "imala para" kupovala sve zapadne tehnologije koje su im htjeli prodati, kao npr. one francuske nisanske sprave. Time su ubili vecinu svoje originalne proizvodnje, i sada su ni tamo ni ovamo. Mozda su pokrenuli svoje stare projekte lani, ali koliko im treba da se vrate nazad ? Ne znamo da li su alati, projekti, dokumentacija i ljudi tu. Ako nisu, treba vremena i za to.
Elem, svijetla buducnost je pred njima, pretpostavljam da su sve to "planirali" pa neka uzivaju u planovima kakve su napravili.
-
Bossona
#179205 Re: Ukrajina
Rostovska oblast, Russija!
Na aerodromu gladni i žedni bez medicinske pomoći umiru ranjenici jer ne lete avioni prema Moskvi po kojoj ukrajinski dronovi razvlače pamet Putlerovcima i njihovim trubadurima.
Rublja propada, RuSSija se raspada,.....
Uskoro idu ovakvi vido prilozi iz raspadajućeg RuSS-Land-a
- karanana
#179206 Re: Ukrajina
Od ovih navedenih, jedino je srbija bila u banani, i to ja bih rekao haman pa instantno a ne nakon dvije godine. mislim da je to zbog sankcija na gorivo. ostale navedene nemaju problem sa energetskim sankcijama.drndalo wrote: ↑11/08/2023 16:54Pa u pravu si da ovakve do sada niko nije imao, pa ne mozemo tacno razglabati.
Ono sto je bilo, Srbija, Irak, Libija, Iran, sve govore da treba vremena da se rezerve isrpe, da bi se dobila realnija slika uticaja istih.
Iran npr. odavno ima taj problem, i radio je na prevazilazenju istog, tj. zamjene zapadne tehnologije svojom podjonjenom... Rusi mozda to postignu za 10 godina sankcija, jer ni Iranci to nisu dobili preko noci.
Rusija je kao sto znas i ti posto je "imala para" kupovala sve zapadne tehnologije koje su im htjeli prodati, kao npr. one francuske nisanske sprave. Time su ubili vecinu svoje originalne proizvodnje, i sada su ni tamo ni ovamo. Mozda su pokrenuli svoje stare projekte lani, ali koliko im treba da se vrate nazad ? Ne znamo da li su alati, projekti, dokumentacija i ljudi tu. Ako nisu, treba vremena i za to.
Elem, svijetla buducnost je pred njima, pretpostavljam da su sve to "planirali" pa neka uzivaju u planovima kakve su napravili.
tehnologija, mozda da, mada ako pogledamo iran, ne znamo puno, ali se bar cini da njihova domaca tehnologija i nije toliko nazadna i ima neku vrijednost.
ali sve to pada u vodu ako spomenemo da je najduza kopnena granica sirom otvorena i kamioni i vozovi ulaze bez problema iz kazahstana. a i iz kine sigurno. ako se ne varam, ove godine ili u zadnjih 12 mjeseci, u rusiju je uslo 180 miliona eura vrijednosti avio dijelova. spominjem avio dijelove jer sjetimo se, prva stvar o kojoj su svi pricali kad su sankcije u pitanju, a i ovdje na forumu, je ta da ce uskoro boinzi i airbusevi poceti padati sa neba jer nece imati ni dijelove ni majstore da ih popravljaju i da ih vec lijepe selotejpom.
koliko sankcije ne rade, treba pogledai povecanje uvoza tehnologije kazahstana na primjer, jer sav taj uvoz kazahstana izlazi na drugu stranu ka rusiji. to zapad zna, ali sta je rijesenje?
Last edited by karanana on 11/08/2023 17:13, edited 1 time in total.
- geralt
#179207 Re: Ukrajina
Pogresno tumacis, evakuacija civila ne znaci povlacenje. Ukrajinski dio Donjecke oblasti je evakuisan jos prosle godine, iako uvijek imas civile koji odbijaju evakuaciju. Evakuise se sve za sta ocekujes da ce doci pod artiljerijsku vatru, a time ujedno olaksavas kretanje vojske i ne moras misliti o snabdijevanju civila.studeni76 wrote: ↑11/08/2023 16:54Ako je istina ovo je ozbiljan udarac za AFU. Kolika god da su ta naselja, ozbiljna teritorija ide u minusdrug_profi wrote: ↑11/08/2023 01:17 Očekuje se jak napad i vjerovatno taktičko povlačenje ako bude potrebno.
- studeni76
#179208 Re: Ukrajina
Prva rečenica je završavala sa "vjerovatno taktičko povlačenje", što nikako ne zvuci dobro. Rusi su svoje poraze pravdali nekakvim taktičkim povlacenjima pa mi ovo nikako ne lezi.geralt wrote: ↑11/08/2023 17:13Pogresno tumacis, evakuacija civila ne znaci povlacenje. Ukrajinski dio Donjecke oblasti je evakuisan jos prosle godine, iako uvijek imas civile koji odbijaju evakuaciju. Evakuise se sve za sta ocekujes da ce doci pod artiljerijsku vatru, a time ujedno olaksavas kretanje vojske i ne moras misliti o snabdijevanju civila.
- Ironmen
#179209 Re: Ukrajina
Da se razumijemo ija sam licno mislio da Rusija nece moci izdrzati duze od 3-4 mjeseca nakon sankcija i da ce odustati od agresije.Excel2 wrote: ↑11/08/2023 16:36Koji experti? Daj tri imena?Ironmen wrote: ↑11/08/2023 16:08
Mlako je u tom cilju da su eksperti prognozirali da zbog sankcija Rusija nece moci izdrazati 3 mjeseca rat i da ce se desiti veliki ekonomski nemiri koji ce svrgnuti Putina, na kraju se ispostavilo skoro sve kontra a ruku na srce meni Rusija vojno izgleda sada ozbiljnije nego na pocetku agresije.
- drndalo
#179210 Re: Ukrajina
@karanana
Malo ti to idealiziras...
Zaboravio "nafta za hranu" deal u Iraku? Dakle, dozvolu UNa da mogu svoju naftu zamijeniti za 'senicu da ne crknu...
Srbija? Imam rodbine tamo, zena mi je studirala tamo, nije bas da je odmah bilo sranje, sankcije su radile ali su se snalazili i topili zalihe mjesecima, dok nije nestalo i zaliha... Kakvih god...
Kazahstan? Mislis da to Ameri nece pritvoriti? I da vec ne pritvorise? Ja koliko pratim, i sam Precjednik je malo zategao odnose jerbo mu se poruke iz Rusije o "denacifikaciji" Kazahstana nijesu svidjele. Mada su meni svi ti "stanovi" slicni pa mozda sam pomijesao s nekim drugim. To ne mijenja sustinu da su i tamo vidjeli da je RU=kurac od ovce i da ako si s njima onda si protiv nekih jacih, a ne mislim da to zele. Tako da ce tu vjerovatno ostati onoliko koliko formalno zapad dopusti RU upliv... Baikonur i tako to...
Aviodijelovi? To im je vec na 1/2 rezervi, ukljucujuci i sav sverc preko trecih zemalja, te servisiranje aviona u Turskoj, i ide samo prema gore... Neki dan je vijest bila da su u Aeroflotu date instrukcije pilotima da zbog nedostatka kocnica ne koce OSIM thrust-reverserima... To na pisti u Moskvi od 4000m moze, na pisti duzine SJJ od 2600m, ne moze bez realnog rizika od oranja ize piste... Pa neka oru...
Malo ti to idealiziras...
Zaboravio "nafta za hranu" deal u Iraku? Dakle, dozvolu UNa da mogu svoju naftu zamijeniti za 'senicu da ne crknu...
Srbija? Imam rodbine tamo, zena mi je studirala tamo, nije bas da je odmah bilo sranje, sankcije su radile ali su se snalazili i topili zalihe mjesecima, dok nije nestalo i zaliha... Kakvih god...
Kazahstan? Mislis da to Ameri nece pritvoriti? I da vec ne pritvorise? Ja koliko pratim, i sam Precjednik je malo zategao odnose jerbo mu se poruke iz Rusije o "denacifikaciji" Kazahstana nijesu svidjele. Mada su meni svi ti "stanovi" slicni pa mozda sam pomijesao s nekim drugim. To ne mijenja sustinu da su i tamo vidjeli da je RU=kurac od ovce i da ako si s njima onda si protiv nekih jacih, a ne mislim da to zele. Tako da ce tu vjerovatno ostati onoliko koliko formalno zapad dopusti RU upliv... Baikonur i tako to...
Aviodijelovi? To im je vec na 1/2 rezervi, ukljucujuci i sav sverc preko trecih zemalja, te servisiranje aviona u Turskoj, i ide samo prema gore... Neki dan je vijest bila da su u Aeroflotu date instrukcije pilotima da zbog nedostatka kocnica ne koce OSIM thrust-reverserima... To na pisti u Moskvi od 4000m moze, na pisti duzine SJJ od 2600m, ne moze bez realnog rizika od oranja ize piste... Pa neka oru...
Last edited by drndalo on 11/08/2023 17:37, edited 3 times in total.
-
Excel2
#179211 Re: Ukrajina
Kao i prije, opet dolaze likovi sa pricama da nesto ne ide dobro u odnosu na … njihova ocekivanja. 
- drug_profi
#179212 Re: Ukrajina
Nije. Završavala je sa "ako bude potrebno".studeni76 wrote: ↑11/08/2023 17:16Prva rečenica je završavala sa "vjerovatno taktičko povlačenje", što nikako ne zvuci dobro. Rusi su svoje poraze pravdali nekakvim taktičkim povlacenjima pa mi ovo nikako ne lezi.geralt wrote: ↑11/08/2023 17:13
Pogresno tumacis, evakuacija civila ne znaci povlacenje. Ukrajinski dio Donjecke oblasti je evakuisan jos prosle godine, iako uvijek imas civile koji odbijaju evakuaciju. Evakuise se sve za sta ocekujes da ce doci pod artiljerijsku vatru, a time ujedno olaksavas kretanje vojske i ne moras misliti o snabdijevanju civila.
Svak čita ono što bi želio da piše.
Evakuirana su sela preko rijeke jer bi mogla doci pod vatru u kojim okolnostima bi bilo tesko brinuti se o civilima, a narocito ako se bude linija morala pomijeriti na rijeku.
Tu nema potrebe da se gine radi par kometara sume ili livade.
- drndalo
#179213 Re: Ukrajina
E pa jebga, i ti pretjera sa 3-4 mjeseca...
Sta mislis sto li su naslagali 200 tinjak milijardi EUR u trezore prije pocetka SVO? Naravno da su mislili da ce im to biti dosta dok prodju sankcije 3-4 god. nakon "uspjeha" SVO.... Posto im nista ne ide po planu, ni taj "stek" nece potrajati >2 god...
- Čitalac
#179214 Re: Ukrajina
Reporter New York Timesa u Kupjansku, sumnja se da u gradu - i nakon okupacije i zločina - i dalje ima dosta ruskih simpatizera.
...Za one stanovnike Kupjanska koji podržavaju ukrajinske ratne napore i ostaju kod kuće, strah od povratka ruske kontrole pomiješan je sa stalnim nepovjerenjem i ogorčenošću prema onima koji su optuženi za suradnju s okupacijskim vlastima. Prema riječima gradonačelnika Andrija Besedina, neki su stanovnici napustili Kupjansk zajedno s okupatorima. A neki su od stalnog granatiranja bježali u druge krajeve. Tako sada u gradu živi oko petine od prijeratnih 60 tisuća stanovnika. Bivši gradonačelnik Gennady Matsegora optužen je za pomaganje Rusima. Lokalni tužitelj Eduard Myrhorodsky rekao je da je nakon što su ukrajinske vlasti ponovno preuzele kontrolu nad gradom, pronašao 9 komora za mučenje u kojima su ruske trupe držale lokalne dužnosnike koji su odbili surađivati ili ljude za koje su jednostavno sumnjali da su proukrajinski raspoloženi.
Neki u novoj administraciji kažu da su duboko sumnjičavi prema onima koji su ostali tijekom okupacije, vjerujući da imaju simpatije prema Rusiji i da mogu djelovati kao saboteri. "Ne vjerujemo nikome u gradu", rekao je jedan lokalni policajac koji svakodnevno putuje iz Harkova. Naglasio je blizinu grada granici i povećanje intenziteta neprijateljstava. "Nitko iz uprave ne noći u gradu jer znaju da se jedno jutro mogu probuditi i naći pod novom zastavom", dodao je policajac.
Prema riječima umirovljenika Aleksandra i Tamare Shapoval, u uvjetima opasnosti i nepovjerenja bilo je teško obnoviti život u gradu. Komunalne usluge kao što su plin, voda i struja su obnovljene. Gradonačelnik Besedin rekao je da je od 189 ljudi koji su radili u upravi prije ruske invazije samo njih 10 ostalo na svojim radnim mjestima. Još 30 angažirano je nakon što je Ukrajina ponovno preuzela kontrolu. Shapovali kažu da pokušavaju vratiti osjećaj normalnosti, ali s oštrom sviješću o podijeljenoj lojalnosti u njihovom gradu, teško je vjerovati ljudima. Lokalne obavještajne službe rekle su umirovljenicima da su ih Rusima prijavila najmanje tri njihova susjeda. “Živjeli smo jedni pored drugih, pomagali jedni drugima, a onda se pokazalo da oni stvarno žele živjeti u Rusiji. To je kao da bježiš od lava i ideš mu ravno u usta", rekla je Shapoval (62), koja, kao i mnogi drugi stanovnici Kupjanska, ima bliske rođake u Rusiji, ali je gorljivi proukrajinski pristaša. Ona ne sumnja da iako su mnoge pristaše Kremlja već otišle, "mnogo ljudi čeka da se Rusija vrati..."
-
Romanija
#179215 Re: Ukrajina
Ne znam jeli ovo bilo postavljeno prije ... i smijesno i tuzno i nevjerovatno
- madner
#179216 Re: Ukrajina
Nisam rekao da je kao u Turskoj, to su dodao u pokusaju da spasis svoj argument nakon sto bio ubjedjen da nema nikako inflacije.
Tako da imam dojam da se vadis sad.
- madner
#179217 Re: Ukrajina
Moze samo biti veca, kolega Excel je tvrdio da nema iste nikako, tj. da su Rusi smanjili kolicinu rubalja u opticaju.
- Čitalac
#179219 Re: Ukrajina
Ako je ovo tačno, odnosi Ukrajine i Izraela na ozbiljnoj su nizbrdici. New Voice nezvanično saznaje da Kijev razmatra ukidanje bezviznog režima i traži isključenje Izraela sa diplomatskih sastanaka ministara odbrane zbog sumnje da „važne informacije cure do trećih osoba“.
Nezadovoljstvo Ukrajine neaktivnošću Izraelaca u vezi s transferom oružja Oružanim snagama Ukrajine i u vezi s izbjeglicama može dovesti do pravog diplomatskog skandala. Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine planira ukinuti bezvizni režim za građane Izraela, kao i postići isključenje predstavnika ove zemlje s diplomatskih sastanaka ministara obrane u Ramstein formatu.
Prema riječima izvora NV-a, nekoliko je razloga za takav korak. Među njima su neprijateljski odnos prema Ukrajincima koji dolaze u Izrael i ukidanje programa zdravstvenog osiguranja za izbjeglice u ovoj zemlji.
Osim toga, Tel Aviv još uvijek ne želi pomoći Ukrajini oružjem. Štoviše, prema izvoru NV-a, postoji sumnja da važne informacije s Ramstein sastanaka dospijevaju trećim osobama. Istovremeno, nedavno je Yevhen Korniychuk, ukrajinski veleposlanik u Izraelu, službeno pozvao vlasti ove zemlje da preispitaju odluku o ukidanju programa zdravstvenog osiguranja za ukrajinske izbjeglice. "Ne samo da izraelska vlada odbija prodati Ukrajini sredstva zaštite od ubijanja naših građana od strane Rusa, sada Izrael također prestaje pružati medicinsku skrb izbjeglicama koje su pobjegle u Izrael zbog prijetnje brutalnim ubojstvima od strane Rusa", napisao je veleposlanik.
Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko kratko je odgovorio: "Moj će komentar biti da Ministarstvo vanjskih poslova još nije potvrdilo ovu informaciju".
- alijagoro
#179220 Re: Ukrajina
Nekim forumasima nece biti dobro.Čitalac wrote: ↑11/08/2023 19:28 Ako je ovo tačno, odnosi Ukrajine i Izraela na ozbiljnoj su nizbrdici. New Voice nezvanično saznaje da Kijev razmatra ukidanje bezviznog režima i traži isključenje Izraela sa diplomatskih sastanaka ministara odbrane zbog sumnje da „važne informacije cure do trećih osoba“.
Nezadovoljstvo Ukrajine neaktivnošću Izraelaca u vezi s transferom oružja Oružanim snagama Ukrajine i u vezi s izbjeglicama može dovesti do pravog diplomatskog skandala. Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine planira ukinuti bezvizni režim za građane Izraela, kao i postići isključenje predstavnika ove zemlje s diplomatskih sastanaka ministara obrane u Ramstein formatu.
Prema riječima izvora NV-a, nekoliko je razloga za takav korak. Među njima su neprijateljski odnos prema Ukrajincima koji dolaze u Izrael i ukidanje programa zdravstvenog osiguranja za izbjeglice u ovoj zemlji.
Osim toga, Tel Aviv još uvijek ne želi pomoći Ukrajini oružjem. Štoviše, prema izvoru NV-a, postoji sumnja da važne informacije s Ramstein sastanaka dospijevaju trećim osobama. Istovremeno, nedavno je Yevhen Korniychuk, ukrajinski veleposlanik u Izraelu, službeno pozvao vlasti ove zemlje da preispitaju odluku o ukidanju programa zdravstvenog osiguranja za ukrajinske izbjeglice. "Ne samo da izraelska vlada odbija prodati Ukrajini sredstva zaštite od ubijanja naših građana od strane Rusa, sada Izrael također prestaje pružati medicinsku skrb izbjeglicama koje su pobjegle u Izrael zbog prijetnje brutalnim ubojstvima od strane Rusa", napisao je veleposlanik.
Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko kratko je odgovorio: "Moj će komentar biti da Ministarstvo vanjskih poslova još nije potvrdilo ovu informaciju".
- Gandalf
#179221 Re: Ukrajina
Lisabon pred padom, London u totalnom okruženju 
- GandalfSivi
-
BiBi911
- Čitalac
#179224 Re: Ukrajina
Ambasadorka Ukrajine u Washingtonu Oksana Markarova kaže da postoji velika razlika između pisanja zapadnih medija o ukrajinskoj ofanzivi i onoga kako je tumače američki zvaničnici.
-Svi američki dužnosnici razumiju da ukrajinska vojska sada provodi najsloženiju operaciju od Drugog svjetskog rata i da se Ukrajina suočava s brutalnim i brojnim agresorom. Vlasti SAD-a znaju da je svaki napredak, svaki oslobođeni kilometar, svako napredovanje, pa čak i činjenica da Rusima jednostavno ne dopuštamo da napreduju, veliki uspjeh. Ovako su i tajnik Austin i general Milley ocijenili protuofenzivu nakon posljednjeg sastanka Ramstein skupine - rekla je Markarova.
-
Zorge
#179225 Re: Ukrajina
Treba biti realan da je ofanziva propala
Ukrajinci ne mogu dalje a ne mogu Rusi
Pat pozicija
Sada je pitanje koliko će još Ameri gurati Ukrajince , ako oni stanu gotovo je.
Idu izbori u Americi to je njima najbitnije
Kampanja kreće već u trećem mjesecu sledeće godine
Ukrajinci ne mogu dalje a ne mogu Rusi
Pat pozicija
Sada je pitanje koliko će još Ameri gurati Ukrajince , ako oni stanu gotovo je.
Idu izbori u Americi to je njima najbitnije
Kampanja kreće već u trećem mjesecu sledeće godine