drndalo wrote: ↑11/08/2023 12:10
Kao sto rekoh vec 12x, siguran sam da su ovi natpisi Washingtona, New Yorka i slicnih poznatih novina namijenjeni kuhanju zabe. Potpuno sam siguran u to da UKR piloti vec godinu dana vjezbaju na zapadnim tipovima u strogoj tajnosti, i da ce se to saznati kada pocnu letjeti kako treba, sa svime sto mogu koristiti u tim letjelicama. Sve ostalo nema nikakve logike, a znamo da "englezi" obicno prilicno logicno slazu stvari kada mogu...
Ja pak mislim da je to pisanje o 6 mjeseci obuke za pilote prilično optimistično.
Kvalitena obuka pilota za F16 traje dvije-tri godine najmanje.
Nije nemoguće to što ti kažeš, da oni njih spremaju u potaji već duže vrijeme.
Ali cijela ta priča o isporuci F16 je po meni "skuplja pita od tepsije" i rekao bih da su toga svijesni i oni koji o tome odlučuju, te otuda takvo pisanje.
Ovaj rat u Ukrajini je pokazao kako avioni definitivno ne mogu biti nikakvi gamechangeri. I jedna i druga strana ima kvalitetan PVO, te avioni padaju ko kruške.
Avion je skup, pilot je skup, on treba od nekud da se uzdigne i nekud da se vrati. A sve to prati neprijatelj. Pitanje je ima li Ukrajina operativnih aerodroma.
Ovi borbeni dronovi, kamikaze i slično su već druga priča. Jeftini su, možeš ih lansirati odakle hoćeš i odmah otpisati. A prave štetu veliku...