Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Laplace
#44451 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Može li neko našim vozačima skupih auta (a izgleda da kod nas skupa vozila voze uglavnom glupi ljudi) objasniti da blicanje znači naizmjenično paljenje oborenih/kratkih i velikih/dugih svjetala a ne da upali duga i ostavi ih upaljena sve vrijeme?
Sinoć vozim uskom cestom 10 preko ograničenja (na ograničenju 60 vozim 70) pod dugim (niko nije bio ni ispred mene ni sa suprotne strane) kad mi prilazi idiot saudijac (neki noviji Audi) i kao hoće da pretiče (jer je njemu i 100 preko ograničenja presporo a kamoli tričavih 10),zakuca mi se u karambolku i pali duga. Naravno,ja sad ne vidim ništa jer mi u oči udaraju reflektori sa stadiona Grbavica.
Nije mu izgovor da mu trebaju duga da bi vidio smije li preticati jer su mu moja duga trebala biti dovoljna.
Sinoć vozim uskom cestom 10 preko ograničenja (na ograničenju 60 vozim 70) pod dugim (niko nije bio ni ispred mene ni sa suprotne strane) kad mi prilazi idiot saudijac (neki noviji Audi) i kao hoće da pretiče (jer je njemu i 100 preko ograničenja presporo a kamoli tričavih 10),zakuca mi se u karambolku i pali duga. Naravno,ja sad ne vidim ništa jer mi u oči udaraju reflektori sa stadiona Grbavica.
Nije mu izgovor da mu trebaju duga da bi vidio smije li preticati jer su mu moja duga trebala biti dovoljna.
- Laplace
#44452 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Situacija jutros: idiot sa francuskom kantom me sustiže dok vozim kroz gusto naseljeno mjesto. Ograničenje 40,ja vozim 50, on mi se prvo prilijepi uz karambolku pa pretiče na nepreglednom mjestu kroz makazice. Očekivano, brzo ga stižem kako vozi u koloni ispod ograničenja da bi se kasnije uključio pod rizikom uz oduzimanje prvenstva i nastavio voziti polako.
-
Dzontra_Volta
#44453 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nemoj vrijeđati francuske kante.Laplace wrote: ↑11/08/2023 08:28 Situacija jutros: idiot sa francuskom kantom me sustiže dok vozim kroz gusto naseljeno mjesto. Ograničenje 40,ja vozim 50, on mi se prvo prilijepi uz karambolku pa pretiče na nepreglednom mjestu kroz makazice. Očekivano, brzo ga stižem kako vozi u koloni ispod ograničenja da bi se kasnije uključio pod rizikom uz oduzimanje prvenstva i nastavio voziti polako.
A što se tiče "saudijaca", treba nazad na vozilu ugraditi reflektor koji se po potrebi upali kad kreten iza drži upaljena duga.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#44454 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da nije AteistaLaplace wrote: ↑11/08/2023 08:28 Situacija jutros: idiot sa francuskom kantom me sustiže dok vozim kroz gusto naseljeno mjesto. Ograničenje 40,ja vozim 50, on mi se prvo prilijepi uz karambolku pa pretiče na nepreglednom mjestu kroz makazice. Očekivano, brzo ga stižem kako vozi u koloni ispod ograničenja da bi se kasnije uključio pod rizikom uz oduzimanje prvenstva i nastavio voziti polako.
- Laplace
#44455 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne vjerujem da on zalazi na ove visočke stranputice i kozje staze.W0rM wrote: ↑11/08/2023 09:40Da nije AteistaLaplace wrote: ↑11/08/2023 08:28 Situacija jutros: idiot sa francuskom kantom me sustiže dok vozim kroz gusto naseljeno mjesto. Ograničenje 40,ja vozim 50, on mi se prvo prilijepi uz karambolku pa pretiče na nepreglednom mjestu kroz makazice. Očekivano, brzo ga stižem kako vozi u koloni ispod ograničenja da bi se kasnije uključio pod rizikom uz oduzimanje prvenstva i nastavio voziti polako.![]()
- Laplace
#44456 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Izvinjavam se kantama.Dzontra_Volta wrote: ↑11/08/2023 09:30Nemoj vrijeđati francuske kante.Laplace wrote: ↑11/08/2023 08:28 Situacija jutros: idiot sa francuskom kantom me sustiže dok vozim kroz gusto naseljeno mjesto. Ograničenje 40,ja vozim 50, on mi se prvo prilijepi uz karambolku pa pretiče na nepreglednom mjestu kroz makazice. Očekivano, brzo ga stižem kako vozi u koloni ispod ograničenja da bi se kasnije uključio pod rizikom uz oduzimanje prvenstva i nastavio voziti polako.
A što se tiče "saudijaca", treba nazad na vozilu ugraditi reflektor koji se po potrebi upali kad kreten iza drži upaljena duga.
-
Dzontra_Volta
#44457 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moja francuska kanta bar ima fotosenzitivni retrovizor, pa nema problema sa "saudijcima". 
- Laplace
#44458 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moja njemačka kanta je prestara za to. Kod ovog saudijca bi jedino pomogao oklop protiv radioaktivnog zračenja, ništa slabije ne bi zadržalo onoliki bljesak.Dzontra_Volta wrote: ↑11/08/2023 10:54 Moja francuska kanta bar ima fotosenzitivni retrovizor, pa nema problema sa "saudijcima".![]()
- Ateista
#44459 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vracam se danas kuci nakon odmora, stizem na cesti dva bmw-a na austrijskim tablama i ispred golf koji bas pegla. Prestignu ga oni, ja za njima, i idu oni brze ali opet sporo za moj tempo. Ne znam zasto, ali govorim - ovi ce mi praviti probleme kad ih budem htio preteci, mogao sam se kladiti u to. Voze dosta sporo pa onda malo naglo ubrzaju i sve tako, totalno cudno i presporo za onakva auta.
Dolazi isprekidana i krenem preticati prvog, a on kao sto sam ocekivao pocne ubrzavati, sreca ima prostora a i ocekivao sam to, legnem na sirenu i on se malo trzne i uspori,jos onaj prvi kojeg jos nisam ni poceo preticati i on onda uspori pa preteknem odmah i njega
Kompleksi su stvarno cudo.
Nesto prije toga autoput u srbiji, dva kamiona voze paralelno jedan do drugog, ispred mene jos dva auta nervozno cekaju da ih preteknu. Da li je ovaj u lijevoj htio da ga pretekne ali nije mogao, ili je ovaj u desnoj ubrzavao, nisam siguran, ali vozili su koju minutu tako jedan pored drugog. Jedan od ove dvojice ispred mene ga pretekne zaustavnom trakom...
Drugi je nesto pokusavao iznedju da se provuce ali je odustao. Doslo je suzenje zbog radova u jednu traku, nakon suzenja su nastavili normalno voziti.
Dvije situacije da su mi uletili u makazice kod preticanja da sam bas morao dobro usporiti da se mogu vratiti...
Ovo je sto se mogu sjetiti danasnjih incidenata, nije bilo dosadno, taman da me drzi budnim nakon noci u kojoj nisam skoro nikako spavao.
Dolazi isprekidana i krenem preticati prvog, a on kao sto sam ocekivao pocne ubrzavati, sreca ima prostora a i ocekivao sam to, legnem na sirenu i on se malo trzne i uspori,jos onaj prvi kojeg jos nisam ni poceo preticati i on onda uspori pa preteknem odmah i njega
Kompleksi su stvarno cudo.
Nesto prije toga autoput u srbiji, dva kamiona voze paralelno jedan do drugog, ispred mene jos dva auta nervozno cekaju da ih preteknu. Da li je ovaj u lijevoj htio da ga pretekne ali nije mogao, ili je ovaj u desnoj ubrzavao, nisam siguran, ali vozili su koju minutu tako jedan pored drugog. Jedan od ove dvojice ispred mene ga pretekne zaustavnom trakom...
Drugi je nesto pokusavao iznedju da se provuce ali je odustao. Doslo je suzenje zbog radova u jednu traku, nakon suzenja su nastavili normalno voziti.
Dvije situacije da su mi uletili u makazice kod preticanja da sam bas morao dobro usporiti da se mogu vratiti...
Ovo je sto se mogu sjetiti danasnjih incidenata, nije bilo dosadno, taman da me drzi budnim nakon noci u kojoj nisam skoro nikako spavao.
- Dope_Man
#44460 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ovo je kroz Hrvatsku obavezno stivo. Skoro svaki prolazak bude 1-2 situacije gdje onaj koji ide 91 pocne prestizati onog koji ide 90
- ZoomZoomKiwi
#44461 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Najbolja cesta na svijetu.

- Ateista
#44462 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa sto ne pretices, puko pravac, isprekidana linija? 
- W0rM
#44463 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Hejt za vozace koji na autoputu voze lijevom trakom 1km/h brze nego vozac u desnoj, pa ga pretice 15 minuta. Ovo se posebno odnosi na kamiondzije.
- ZoomZoomKiwi
-
Throttle
#44465 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja sam nedavno od Doboja do Zenice prestigao sigurno 150 auta, mozda i blizu 200. Cak sam kod Nemile nasao i Scenica koji pravi kolonu
Ide lola prvi, kratka svjetla ne rade, samo jedno dugo, kulira rodjo 45-50. Iza njega kolona par kilometara. Niko ne pretice iako je isprekidana i nema auta iz kontra smjera. Prisili te da pretices kolonu.
- ZoomZoomKiwi
#44466 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Skoro svaki dan je tako.Throttle wrote: ↑29/08/2023 11:41 Ja sam nedavno od Doboja do Zenice prestigao sigurno 150 auta, mozda i blizu 200. Cak sam kod Nemile nasao i Scenica koji pravi kolonuIde lola prvi, kratka svjetla ne rade, samo jedno dugo, kulira rodjo 45-50. Iza njega kolona par kilometara. Niko ne pretice iako je isprekidana i nema auta iz kontra smjera. Prisili te da pretices kolonu.
Katastrofa majke mi.
Hajd sporač, jedan dva, jebaji ga. Pa i teretnjak neki pođahkad u pretovaru, pa hajd sve to. Ali ekipa koja gusla iza njih i niko da mrdne kurcem da pretekne makar da krene. Ma ništa.
Jebo mater pola vremena od Ze do Žepča provedem u lijevoj traci
- Ateista
#44467 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ali stvarno, puno je takvih situacija, hajd sto neko pravi kolonu, ali sto skoro niko istu ne pretice, cesto i jako dobra i skoro nova auta, guslaju u koloni a pravac cist...
-
kakaljin
#44468 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To je najvjerovatnije jer ih vecina ne zna voziti i ne znaju sta raditi kada je sporije auto ispred tebe a imas cistu situaciju.EFD22 wrote: ↑29/08/2023 11:49Skoro svaki dan je tako.Throttle wrote: ↑29/08/2023 11:41 Ja sam nedavno od Doboja do Zenice prestigao sigurno 150 auta, mozda i blizu 200. Cak sam kod Nemile nasao i Scenica koji pravi kolonuIde lola prvi, kratka svjetla ne rade, samo jedno dugo, kulira rodjo 45-50. Iza njega kolona par kilometara. Niko ne pretice iako je isprekidana i nema auta iz kontra smjera. Prisili te da pretices kolonu.
Katastrofa majke mi.
Hajd sporač, jedan dva, jebaji ga. Pa i teretnjak neki pođahkad u pretovaru, pa hajd sve to. Ali ekipa koja gusla iza njih i niko da mrdne kurcem da pretekne makar da krene. Ma ništa.
Jebo mater pola vremena od Ze do Žepča provedem u lijevoj traci![]()
To je sve jer ih je dosta kupilo vozacku.
- canvra888
#44469 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nema to veze sa kupljenom vozačkom, nije dio obuke preticanje auta na magistralnom putu. Posebno ne na ispitu.
- ZoomZoomKiwi
#44470 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da, ali je zato dio obuke sigurno vladanje vozilom u svim prilikama i uslovima na cesti.
Kod nas dosta tih "vozača" uopće nema potpunu kontrolu nad vozilom, nikad.
Kod nas dosta tih "vozača" uopće nema potpunu kontrolu nad vozilom, nikad.
- W0rM
- Laplace
#44472 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- W0rM
#44473 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nisam primjetio, hajmo reci, sezonski sam redovan na cesti Do-Ze i Ze-Do, sve oke, nemam nekog stresa. Opet ja tu prodjem jednom u 3 mjeseca. Puno vise iskustva imam prema juznijim krajevima pogotovo od Sarajeva prema Konjicu, Borackom, Mostaru, gdje mi je vazda Jablanica nekako usko grlo i tu primjetim vec otezan saobracaj.
- canvra888
#44474 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ovdje nije riječ o držanju pravca, nego o radnji preticanja.
Jednostavno, prije je tu stvar do karaktera vozača - a to je da ih je strah preticati. To nema veze ni sa kupljenom vozačkom, ni sa instruktorom, ni sa obukom.
Jednostavno, prije je tu stvar do karaktera vozača - a to je da ih je strah preticati. To nema veze ni sa kupljenom vozačkom, ni sa instruktorom, ni sa obukom.
- W0rM
#44475 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ima toga, pored snage auta i izvedbe motora, nije isto preticati sa golfom 1.6 TDI i 1.9 SDI, pogotovo ako je karavan.