Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Dope_Man

#751 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dope_Man »

gidra wrote: 10/08/2023 05:16 Daj bošnji samo šaltera. Valjda je normalno težiti i tražiti/zahtjevati digitalizaciju svih poslovnih procesa, pogotovo kada se radi o podnošenju nekih zahtjeva ili reklamacija u opštinama ili institucijama. Ovamo se u 21. vijeku i dan danas guram u nekim jebenin redovima i vazda mi fali neki papir ili ovjerena kopija. Šaltere javnih komunalnih firmi ukinuti, što su neke već i uradile (elektroprivreda i vodovod) i tjerati ljude ka online bankarstvu, jeftinije i štedi vrijeme svima.
:thumbup: Vala bas.. sto se ovog tice, trend je svugdje da se digitalizira, sto manje lezihljebovica u javnom sektoru.. idealno da sve zavrsis od kuce i dobijes dokument u postansko sanduce. To je valjda stanje kojem jedna drzava zaostala u informatickoj revoluciji treba da tezi, tad i javne sluzbe mogu daleko manje da rade.
n+1

#752 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by n+1 »

Bodkin wrote: 10/08/2023 10:15
n+1 wrote: 09/08/2023 13:06

Pa trebalo bi, apsolutno. Kao što gore rekoh, dobar dio evropskih gradova ima javni noćni prevoz. Ne vidim da neko kuka kako vozači ne mogu večerati s porodicom.

Što se procenta tiče, nevažne su te finese. Procenat stanovništva koje će ova odluka negativno pogoditi s aspekta praktičnosti u svakom slučaju višestruko nadmašuje procenat stanovništva koji će dobiti nedjeljni ručak s porodicom.

Nego, nemoj mi bježati od odgovora, koje benefite zakon donosi?
Pa i to je bezveze argument. Zakoni se donose koji pogadjaju puno manji procenat stanovnistva kao sto je invalidnina npr.

A donosi socijalne benefite. Socijalna pravda da ljudi ne rade nedjeljom osim ako ne zele jer je placeno 50% ili 100% vise. Mislim po tebi ispada da trgovine zive od nedjeljne trgovine. Imas li kakve brojeve za ovu tvrdnju
Ne ispada to po meni, jer to nigdje nisam rekao. To je samo strawman kojeg potežeš, jer ti je lakše napasti ono što nisam rekao, nego ono što jesam.

Prijedlog zakona ne uključuje "rad, ako se ne želi" niti "povećanu dnevnicu ko raditi želi", nego zabranu rada nedjeljom. Pitam te za benefite prijedloga koje imamo na stolu, a ne imaginarnih prijedloga.
Rizvan

#753 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Rizvan »

sumirprimus wrote: 10/08/2023 11:00 bas ce radnici biti opterecenij itime sto se nedelja nece smjeti raditi :lol:
radis li ti svaki vikend?
Poznajes li ti sistem rada u nasim trgovinama? Ocito ne, jer sve one izlozene akcije i sve one cijene koje se mijenjaju iz sedmice u sedmicu, ne stvore se same od sebe preko noci i osvanu u ponedjeljak, kad obicno krecu akcije, neko to sve mora da postavi i skine prethodno. A to se radi preko vikenda, uglavnom nedjeljom kad je manji promet. Plus to sto hodas po ne umazanim trgovinama s paucinom iznad glave, to je isto rezultat generalnog ciscenja koje se kod svih lanaca radi nedjeljom. Ako mislis da je to sve moguce raditi i od pon do pet, kada dolazi roba, ili samo subotom koja bi sa neradnom nedjeljom bila udarni dan po prometu, onda tek nemas pojma kako je u trgovinama, jer sve te poslove rade isti radnici kojih bi sa neradnom nedjeljom bilo jos i manje, jer danas svaki pet, sesti uposlenik je tu da pokrije ostale dok odmaraju. Sa neradnom nedjeljom za sve, nijedan market nece drzati tri radnika u smjeni kad ih mogu biti dva.
I onda se takvi poput tebe koji nemaju pojma kako trgovine funkcionisu, ismijavaju cinjenici da ce radnici biti optereceniji, i da ce im ta slobodna nedjelja samo prisjesti.
Mozda i imas dobre namjere, ali i put u pako zna biti poplocan dobrim namjerama.
sumirprimus

#754 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

Rizvan wrote: 10/08/2023 11:33
sumirprimus wrote: 10/08/2023 11:00 bas ce radnici biti opterecenij itime sto se nedelja nece smjeti raditi :lol:
Poznajes li ti sistem rada u nasim trgovinama? Ocito ne, jer sve one izlozene akcije i sve one cijene koje se mijenjaju iz sedmice u sedmicu, ne stvore se same od sebe preko noci i osvanu u ponedjeljak, kad obicno krecu akcije, neko to sve mora da postavi i skine prethodno. A to se radi preko vikenda, uglavnom nedjeljom kad je manji promet. Plus to sto hodas po ne umazanim trgovinama s paucinom iznad glave, to je isto rezultat generalnog ciscenja koje se kod svih lanaca radi nedjeljom. Ako mislis da je to sve moguce raditi i od pon do pet, kada dolazi roba, ili samo subotom koja bi sa neradnom nedjeljom bila udarni dan po prometu, onda tek nemas pojma kako je u trgovinama, jer sve te poslove rade isti radnici kojih bi sa neradnom nedjeljom bilo jos i manje, jer danas svaki pet, sesti uposlenik je tu da pokrije ostale dok odmaraju. Sa neradnom nedjeljom za sve, nijedan market nece drzati tri radnika u smjeni kad ih mogu biti dva.
I onda se takvi poput tebe koji nemaju pojma kako trgovine funkcionisu, ismijavaju cinjenici da ce radnici biti optereceniji, i da ce im ta slobodna nedjelja samo prisjesti.
Mozda i imas dobre namjere, ali i put u pako zna biti poplocan dobrim namjerama.
koje ba akcije kd nas druze jel me zezas? evo bas pratim akcije, recimo bingo ima vikend akcije, al je bingo i monopolist reci mi jos koji trergovinski lanac u mojoj blizini u 50km...dakle takve su mu i akcije.
a recimo poredi sa bilo kojom zemljom u eu, ili nasoj blizini i akcije. pa uzmes 5 centara pa uporedis cijene pa vidis da akcije piju vode i da se mozes podmirit tim akcijama, dalje nisam iskreno ni citao nema ljutnje.
sumirprimus

#755 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

znam ja vrlo dobro kako nase gazde funkcionisu, i kako se to lomi preko ledja radnika.
gdje su bili prije nedelje da misle o pravima radnika realno.

p.s da li radis svaki vikend?
Hakiz

#756 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

sumirprimus wrote: 10/08/2023 10:19
Hakiz wrote: 09/08/2023 18:37 Ma, i mi se bez veze zamaramo.

Kao što neko reče, RS je blizu.

Nego, čitaju li ovo iz Lidla? Ako čitaju, više će im se isplatiti otvarati radnje po RS nego po FBiH. Jer će raja nedjeljom iz FBiH ići u RS u Lidl. Ako ga otvore u FBiH, nedjelja i zatvorena radnja im je čisti gubitak, ne samo da ne zarađuje, nego košta, generiše gubitak.

Ovi koji već imaju otvorene radnje će da trpe :lol:
koja raja? meni je rs daleko.
Pati.
sumirprimus

#757 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

Hakiz wrote: 10/08/2023 11:57
sumirprimus wrote: 10/08/2023 10:19

koja raja? meni je rs daleko.
Pati.
:lol:
ok
Hakiz

#758 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Rizvan wrote: 10/08/2023 10:59
Peacean wrote: 10/08/2023 10:47 Auu, ova tema aktivnija od političkih :D
Pa zato sto ovo i jest politicka/ideoloska tema. To vidimo i ovdje, niko se ne bavi samim radnicima zbog kojih bi kao nedjelje trebale biti neradne. Niko se ne pita da li ce radnici biti optereceniji na poslu sa jednim danom manje u sedmici, da li ce im biti radna prava ostecena u smislu da moraju ostajati duze na poslu ostalim danima, jer ne mogu sve stici zavrsiti s jednim danom manje.

Ovdje su radnicka prava samo paravan za ideoloska prepucavanja, jer neradnu nedjelju u trgovini ce osjetiti cjelokupno drustvo. Zato je nekima stalo do neradnje nedjelje, a ne do samih radnika. Da ih je briga za radnike pricalo bi se o 40-satnoj radnoj sedmici, koju gotovo ni jedan radnik ne ostvaruje. Naravno svi rade vise.
Upravo tako.
darius_maximus

#759 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by darius_maximus »

elcaliente wrote: 09/08/2023 17:33
darius_maximus wrote: 09/08/2023 13:17

Većina stvari koje Sarajevo nudi za porodice su na otvorenom.
Šetališta, igrališta (koliko god očuvana bila) i planine su super u julu i avgustu.

Zamisli sada februar je, smog, kiša pada.
Koji god da je dan, ti se nemaš gdje haman skloniti osim u ugostiteljske i prodajne objekte (bilo da je Chipas, bilo da je SCC, BCC, itd.).
Recimo da je to sve zatvoreno, ok.
Ostaje ti kino.
Sajmove i nekakve koncerte (sjećam se onih Patrolnih šapa) možeš na prste jedne ruke prebrojati.
Kuglane, bilijar, itd. u koje mogu i djeca, ista situacija.
Ostaje ti da sjediš kući, ok.

Ne smeta meni što će se npr. Alta zatvoriti nedjeljom jer aman moram nešto kupiti.
Odem nekad kad je loše vrijeme i prođem kroz koju radnju, ako treba djetetu kakva majica ili nešto.
On stane malo u Lego radnju, pogleda šta ima i eto.
A sta mislis da iskoristis to vrijeme za sta je namjenjeno a to je kvalitetno porodicno vrijeme?
Pa npr budete kuci zajedno, imate pordicni rucak, obidjete familiji, pogledate zajedno neku edukativnu emisiju ili film? Igrate zajedno neke prodicne igre tipa monopol ili neke edukativne igre.
Odete u park, igrate kosarke, fudbala?
Hvala ti na savjetima, ali ja nisam rekao da ne znam šta ću kući raditi.
Ja sam rekao da kada nekad neću da budem u kući, Sarajevo kao grad nema skoro ništa za ponuditi osim centara.
Mi imamo shopping mall boom koji su Ameri imali 80-ih.
Frizer, knjižara, igraonica, hrana, dođeš i sve obaviš na jednom mjestu.

Osim centara, Sarajevo (opet napominjem, kada je ružno vrijeme) ne nudi puno toga, jer je tako planski rađeno.
Krhaj stambene zgrade i centre u blizini da ljudi troše pare.
Prednost Sarajeva je što je blizu planina i livada, ali to nije neka korist kada pada kiša i onda možeš prst u uho (što je 7-8 mjeseci godišnje u ovoj kotlini).

Moje mišljenje, po pitanju nedjelje, je da bi onda svi trebali dobiti neradni dan, ako će dobiti jedna kategorija.
I frizeri, kafići, restorani, benzinske, knjižare, escape roomovi, itd.
Oni što moraju raditi nedjeljom će se valjda nekako regulisati, ne znam.

Bio ne bio neradni dan, ostajem pri svome da Sarajevo svakako nema šta plaho ponuditi.
Stoga, zatvori sve i mirna Bosna, barem što se mene tiče.
Bodkin

#760 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bodkin »

n+1 wrote: 10/08/2023 11:25
Bodkin wrote: 10/08/2023 10:15

Pa i to je bezveze argument. Zakoni se donose koji pogadjaju puno manji procenat stanovnistva kao sto je invalidnina npr.

A donosi socijalne benefite. Socijalna pravda da ljudi ne rade nedjeljom osim ako ne zele jer je placeno 50% ili 100% vise. Mislim po tebi ispada da trgovine zive od nedjeljne trgovine. Imas li kakve brojeve za ovu tvrdnju
Ne ispada to po meni, jer to nigdje nisam rekao. To je samo strawman kojeg potežeš, jer ti je lakše napasti ono što nisam rekao, nego ono što jesam.

Prijedlog zakona ne uključuje "rad, ako se ne želi" niti "povećanu dnevnicu ko raditi želi", nego zabranu rada nedjeljom. Pitam te za benefite prijedloga koje imamo na stolu, a ne imaginarnih prijedloga.
Tvoji argumenti su ekonomski. Ako je tako onda valjda argumentujes da je generirana potrosnja nedjeljom jako bitna.

Vec sam rekao, socijalni da ljudi ne moraju raditi nedjeljom. I btw ne slazem se uopste sa zabranpm rada nedjeljom. Vise para i skraceno radno vrijeme da ali da ima prednosti za ljude koji moraju raditi, ima
Hakiz

#761 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

darius_maximus wrote: 10/08/2023 12:03
Ja sam rekao da kada nekad neću da budem u kući, Sarajevo kao grad nema skoro ništa za ponuditi osim centara.
Tačno.

Ja volim raditi sa drvetom. Kako živim u stambenom naselju, zgrada, jedino mjesto na kojem mogu raditi je na balkonu (poštujući kućni red o buci itd) i to kada je lijepo vrijeme. Podrum nije pogodan, nažalost.

Gledam na internetu ljudi u Evropi, Americi u situaciji sličnoj mojoj imaju u gradovima centre, prostorije opremljene većim mašinama u kojima mogu donijeti materijal, iznajmiti mašine i prostor na sat, dva, pet i obaviti ono šta u svom stanu ne mogu. I slične prostore imaju za druge vrste poslova. To jeste, mogu se baviti hobijima koje je teško u stanu praktikovati, gradovi im to omogućavaju.

U vrijeme SFRJ u Sarajevu je bilo nekoliko foto i kino klubova u kojima su i fotografi i video amateri mogli raditi, koristiti laboratorij, studio, stvari koje je bilo teško ili skupo napraviti u svom stanu, bilo je nekoliko radioamaterskih klubova, čitaonica itd.

Gradovi su i mjesta u kojima ljudi mogu naći ne samo druge koji imaju ista interesovanja, nego mogu naći prostor za rad, materijale i alate da rade, a ne mogu raditi u svojim stanovima zbog toga što su ta interesovanja, ti alati i materijali takvi da se sa njima ne može raditi u stanovima zbog veličine, buke itd.

Sarajevo je grad u kojem veliki broj ljudi, odraslih i djece, ne može naći prostor, alate, materijale, opremu za svoja interesovanja. Naime, nisu escape room, fudbal, karate, planinarenje itd svima interesantni.
Better Man

#762 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Better Man »

Onaj ko svoji trgovinu, market itd. čisti nedeljom taj uopće ne vodi računa o čistoći i higijeni, jer trgovina, market itd., se mora čistiti svaki dan nakon radnog vremena i to rade higijeničari.
sumirprimus

#763 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

a bINGO VIKEND AKCIJA od petka do nedelje 10.08-13.08 :lol:
bingo ono kao najveci lanac... :lol:
Pandakonda

#764 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

darius_maximus wrote: 09/08/2023 13:17

Većina stvari koje Sarajevo nudi za porodice su na otvorenom.
Šetališta, igrališta (koliko god očuvana bila) i planine su super u julu i avgustu.

Zamisli sada februar je, smog, kiša pada.
Koji god da je dan, ti se nemaš gdje haman skloniti osim u ugostiteljske i prodajne objekte (bilo da je Chipas, bilo da je SCC, BCC, itd.).
Recimo da je to sve zatvoreno, ok.
Ostaje ti kino.
Sajmove i nekakve koncerte (sjećam se onih Patrolnih šapa) možeš na prste jedne ruke prebrojati.
Kuglane, bilijar, itd. u koje mogu i djeca, ista situacija.
Ostaje ti da sjediš kući, ok.

Ne smeta meni što će se npr. Alta zatvoriti nedjeljom jer aman moram nešto kupiti.
Odem nekad kad je loše vrijeme i prođem kroz koju radnju, ako treba djetetu kakva majica ili nešto.
On stane malo u Lego radnju, pogleda šta ima i eto.
A sta mislis da iskoristis to vrijeme za sta je namjenjeno a to je kvalitetno porodicno vrijeme?
Pa npr budete kuci zajedno, imate pordicni rucak, obidjete familiji, pogledate zajedno neku edukativnu emisiju ili film? Igrate zajedno neke prodicne igre tipa monopol ili neke edukativne igre.
Nije ni na tebi ni na meni da moralisemo i da govorimo sta neko drugi treba da radi nedjeljom. Ako je nekoj porodici cejf otici u prirodu neka ide u prirodu, ako im je cejf da odu u soping i jesti vani onda neka rade to. Ako zele ostat kuci gledat film, neka rade to Ne treba nikome uskracivati nista.

I sta cemo sa samcima koji nemaju porodice ? Ili omladinu koja je u godinama kada zele samostalnost od roditelja a opet nemaju svoju porodicu ?
elcaliente

#765 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by elcaliente »

Pandakonda wrote: 10/08/2023 13:41

Nije ni na tebi ni na meni da moralisemo i da govorimo sta neko drugi treba da radi nedjeljom. Ako je nekoj porodici cejf otici u prirodu neka ide u prirodu, ako im je cejf da odu u soping i jesti vani onda neka rade to. Ako zele ostat kuci gledat film, neka rade to Ne treba nikome uskracivati nista.

I sta cemo sa samcima koji nemaju porodice ? Ili omladinu koja je u godinama kada zele samostalnost od roditelja a opet nemaju svoju porodicu ?
Pa nista eto Bosnaci su nasli rijesenje ide se u shoping centar i u zadmiljene kafice koji pripadaju istima.
Sta ima ljepse od toga.
Ja se cudim kako sam 40 godina mogao prezivjeti neradnu nedjelju.
Ozimician

#766 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 10/08/2023 19:10
Pandakonda wrote: 10/08/2023 13:41

Pa nista eto Bosnaci su nasli rijesenje ide se u shoping centar i u zadmiljene kafice koji pripadaju istima.
Sta ima ljepse od toga.
U 90%+ svijeta je nedjelja radni dan - to što su tebi isprali mozak da je nedjelja "Dan za porodicu" je drugi par rukava.

Pogledaj Švedsku, Švicarsku, Holandiju, USA, Australiju.

Nisu Bosanci ništa izmislili. Nego Bosanci kad vide da konj (Njemačka, Austrija, Hrvatska) se potkiva i oni dignu nogu.
elcaliente

#767 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 10/08/2023 20:44

Sta ima ljepse od toga.
U 90%+ svijeta je nedjelja radni dan - to što su tebi isprali mozak da je nedjelja "Dan za porodicu" je drugi par rukava.

Nisu Bosanci ništa izmislili. Nego Bosanci kad vide da konj (Njemačka, Austrija, Hrvatska) se potkiva i oni dignu nogu.
Isprali mi mozak da ne hodam po shoping centrima nedjeljom i ne sjedim u zapusenim prostorima.
Pa hvala im.
Ozimician

#768 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 10/08/2023 20:52

Isprali mi mozak da ne hodam po shoping centrima nedjeljom i ne sjedim u zapusenim prostorima.
Pa hvala im.
Ne - nego jer su ti ukinuli slobodu izbora, kome volja da ide tamo - nek ide.

Kome nije - nek ne ide.

Živi i pusti druge da žive.
darius_maximus

#769 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by darius_maximus »

Sta ima ljepse od toga.

Inače ne kontam zašto je bitno koji je dan u sedmici.
Kao nedjelja ima najviše smisla, pa da ona bude neradna određenim ljudima.
Opet, nećemo svim ljudima omogućiti isto, nego je bitno da npr. granap ne radi.

Ima radnji koje možda hoće da rade nedjeljom, a drugim danima kraće.
Ja sam se npr. vazda pitao zašto Nagib radi samo do 18:00 kada naveče sigurno ima dosta ljudi koji hoće pitu.
Jednostavno čovjek ne radi, šta ću sad.
Ili kod Robota, centar za slušne aparate, radi samo do 16:00 svakim danom.
Kontam kako iko može stići, kad svi rade do 17:00, ali eto može.

Ono što treba biti bitno je da svi imaju dane odmora koji su zagarantovani zakonom.
Mislim da je malo glupo očekivati da svim radnjama to bude isti dan i isto vrijeme, ali možda sam ja glup čovjek.
akcija007

#770 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Meni je smijesna ova zabrana u Hrvatskoj za obrnitke koji suvenire prodaju. Obrtnici koji rade preprodaju suvenira ne mogu raditi ned i praznicima a obrtnici koji proizvode vlastite suvenire mogu prodavati
Rizvan

#771 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Rizvan »

Better Man wrote: 10/08/2023 13:31

Onaj ko svoji trgovinu, market itd. čisti nedeljom taj uopće ne vodi računa o čistoći i higijeni, jer trgovina, market itd., se mora čistiti svaki dan nakon radnog vremena i to rade higijeničari.
Da, da kako da ne, Bingo, Konzum, Robot, Amko marketi vrve od higijenicara. :-)
Hakiz

#772 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Dope_Man wrote: 10/08/2023 11:16
gidra wrote: 10/08/2023 05:16 Daj bošnji samo šaltera. Valjda je normalno težiti i tražiti/zahtjevati digitalizaciju svih poslovnih procesa, pogotovo kada se radi o podnošenju nekih zahtjeva ili reklamacija u opštinama ili institucijama. Ovamo se u 21. vijeku i dan danas guram u nekim jebenin redovima i vazda mi fali neki papir ili ovjerena kopija. Šaltere javnih komunalnih firmi ukinuti, što su neke već i uradile (elektroprivreda i vodovod) i tjerati ljude ka online bankarstvu, jeftinije i štedi vrijeme svima.
:thumbup: Vala bas.. sto se ovog tice, trend je svugdje da se digitalizira, sto manje lezihljebovica u javnom sektoru.. idealno da sve zavrsis od kuce i dobijes dokument u postansko sanduce. To je valjda stanje kojem jedna drzava zaostala u informatickoj revoluciji treba da tezi, tad i javne sluzbe mogu daleko manje da rade.
I nije baš tako. Ljude sa šaltera prebace u kancelarije da obrađuju zahtjeve. Ne daju im de otkazi. I opet se upošljavaju novi.

Nadati se da bi to dovelo do brže obrade zahtjeva, da dokument dobiješ za 1-2 dana umjesto 10 ili 20, u tom slučaju je OK.
Ozimician

#773 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 11/08/2023 12:27
Dope_Man wrote: 10/08/2023 11:16

I nije baš tako. Ljude sa šaltera prebace u kancelarije da obrađuju zahtjeve. Ne daju im de otkazi. I opet se upošljavaju novi.

Nadati se da bi to dovelo do brže obrade zahtjeva, da dokument dobiješ za 1-2 dana umjesto 10 ili 20, u tom slučaju je OK.
Moja iskustva iz Njemacke pokazuju suprotno, digitalno zakazes termin, posaljes dokumente u PDF-u, dobijes termin za mjesec-dva, odes na termin, onda ti posalju nakon mjesec dva to sto trebaju poslati ili ti daju novi termin kada da dodjes po to.

Kod nas nema termina, odes i stanes u red i cekas, ali sigurno ces taj dan zavrsiti barem dio toga sto trebas, stupit ces u kontakt sa sluzbenikom.
Hakiz

#774 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 11/08/2023 12:32
Hakiz wrote: 11/08/2023 12:27

Moja iskustva iz Njemacke pokazuju suprotno, digitalno zakazes termin, posaljes dokumente u PDF-u, dobijes termin za mjesec-dva, odes na termin, onda ti posalju nakon mjesec dva to sto trebaju poslati ili ti daju novi termin kada da dodjes po to.

Kod nas nema termina, odes i stanes u red i cekas, ali sigurno ces taj dan zavrsiti barem dio toga sto trebas, stupit ces u kontakt sa sluzbenikom.
Onda, Njemačka zdra'o.

Fakat, ako je tako, čemu digitalizacija?
Ozimician

#775 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 11/08/2023 12:35
Ozimician wrote: 11/08/2023 12:32

Onda, Njemačka zdra'o.

Fakat, ako je tako, čemu digitalizacija?
Bila je nedavno emisija o digitalizaciji u Njemackoj, med. sestra ili doktorica dobije uputnicu online, onda je mora isprintati, potpisati i skenirati i poslati dalje u sistem.

Kaze, to mi uzima mnogo vise vremena nego ranije. Ranije dobijem napisanu uputnicu i potpisem je i ubacim u karton i to je to. Sad moram klikati i printati i skenirati.
Locked