nisi, samo si se nadovezao s ovom pricom na moj komentar o rezultatima. valjda ima neki kontekst u kojem pisemo.mirza_15 wrote: ↑09/08/2023 22:59Ništa ja o rezultatima nisam napisao u prethodnom komentaru. Rezultati u Kantonu su jednaki kao i SDA. Izjednačeni su na prvom mjestu po broju glasova. Za to postoje razlozi, a jedan od jačih je inercija glasača koji su, dobrim dijelom, politički nepismeni. DF je dobio glasove zato što je na listiću pisalo: "Željko Komšić - za građansku državu-DF". Politički nepismeni su poletili da glasaju za Željku i zajebu Čovića. Veliki broj ne konta da Kanton nema veze sa tim. Sa druge strane je Semir svojom kandidaturom kao nosilac liste povukao značajan broj glasača. Nešto lošiji rezultati NiP-a od očekivanih su posljedica dvije personalne kandidature. Taman je to uticalo da se ne dođe do možda planiranih 9 ili 10. Nije NiP nikada osvojio 10 mandata. Ali i pored svega toga su prva stranka (zajedno sa SDA) po broju glasova u kantonu.Lakat Jebić wrote: ↑09/08/2023 22:46
jah.
skok sa 6 na 7 (eto ne mora biti pad sa 10) zastupnika u kantonu je uspjeh. a skok sa 2 ili 3 na 7 zastupnika u federalnom parlamentu je rast od preko 100%.
samo SDFA botovi će govorit da je to bilo ispod NIP očekivanja i da je objektivno loš rezultat kad se uzme u obzir uloženo i medijski prostor koji je nip imao.
ja vidis ne mislim da se rezultati mogu, niti trebaju, pravdat "nepismenim glasacima." to je jedan ucahureni mentalitet koji unaprijed ne dozvoljava da ne bude upravu. karakteristican za ljevicu. i one koji su dugo na vlasti. NiP bi trebalo da je jos uvijek premal i premlad za to.
malakh je spomenuo los izbor kadrova. ja mislim da je pad NIP-a (u odnosu na ocekivano) i rast DF (opet, u odnosu na ocekivano) direktno proporcionalna i uzrocno-posljedican. i da nikakve veze nepismenost glasace nema s tim.
ova dva posta govore da je ta analiza bila potrebna. sto sam ja i prokementarisao pa ti doskocio sa postom o salonskim komentarima.
al svakako se necemo slozit. izbori su brzo, za tri godine, imaju jedni i dogodine. kad budu objavljeni razultati, sjeti se ovog svog komentara o nepismenim glasacima.