Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ozimician wrote: ↑09/08/2023 01:01
Objasnio @_BataZiv_0809 - koristi se kao Silver Bullet u svakoj raspravi, jer je to (rijetki) artikal koji je po defaultu jeftiniji u Njemačkoj nego u BIH. Trenutno je razlika manja nego što je bila prije par godina.
Recimo prije Ukrajine je i ulje bilo osjetno jeftinije nego u BIH; ali sad je blago skuplje nego u BIH.
Također postoji fascinacija poređenja cijena (obično premium proizvoda) na (ultra) akcijama sa redovnim cijenama u BiH.
Ja sam nedavno u BiH u Konzumu kupio Riki rižnu čokoladu na akciji koja me izašla ca. 0,60 KM /100 g
U Njemačkoj bez obzira na akciju, nećeš naći čokoladu (pogotovo ne takvog kvaliteta) za 0,30€ / 100 g
Fazon je sto kod nas nema ultra akcija. Eventualno tri dana pred istek roka imas 1+1 gratis ostalo su neke akcije od max 15%
Stavi virsle od 1.1KM na akciju 11% itd...sad pregledas bingo katalog ne mozes tri stvari izabrati da bi kupio, a sve na akciji. Ili je akcija npr nesta kostalo 2KM prije ukraine sad na akciji sa 4KM na 3KM snizeno
Od poremećaja izazvanih ratom, nestasice,prijetnje Rusa, pa do uskladjivanja cijena sa okolnim zemljama kao sto neki dan rece lopovcina naftaska kad su krenuli dizati cijene goriva. Dakle uvijek postoji tajkunsko objasnjenje zasto nesto mora da poskupi, a nikad da pojeftini. Stvar je jednostavna bitno je izvuci i ono malo para kroz povecanja plata, jer tajkuni ne dozvoljavaju nista vise osim onoga sto je nuzno za odrzavanje u zivotu da bi im se moglo raditi. Dobit objasnjava njihove marze iz 1993. Jebo tezgu u tunelu spasa,sta se danas radi.
konektovan wrote: ↑09/08/2023 11:13
Zbog globalnog poskupljenja na trzistu, prisiljeni smo da podignemo cijene nasih artikala od 11.08...za 1 KM
Vas Žeks doner..
laserShow wrote: ↑09/08/2023 10:35
smrde svejedno u kojima si
e nikad mi nije bila jasna ova pojava kod naseg naroda da stedi na carapama i gacama, i kupuje najeftinije moguce pa kupi carape koje nakon nosenja budu kao kaca kiselog kupusa , a drugo sto te ne traju dugo
Imaju Head carape 15 keka tri para prvo stu su kvalitetne, drugo noga ti se ne znoji u njima, drugo sto su preudobne i najvaznije sto traju da puknu il tako sta skoro pa nemoguća situacija
a za bajrama i tih svečanosti kljuc exclusive linija carapa
e nikad mi nije bila jasna ova pojava kod naseg naroda da stedi na carapama i gacama, i kupuje najeftinije moguce pa kupi carape koje nakon nosenja budu kao kaca kiselog kupusa , a drugo sto te ne traju dugo
Imaju Head carape 15 keka tri para prvo stu su kvalitetne, drugo noga ti se ne znoji u njima, drugo sto su preudobne i najvaznije sto traju da puknu il tako sta skoro pa nemoguća situacija
'ebiga, navika iz neimastine. Ja sam sebi tako kupovao jer sam preuzeo postratnu naviku od roditelja da odemo na pijacu i nadjemo najvisu kolicinu za najmanje para jer se cini kao najbolja opcija jel.. gdje cu dati 15 marki za 3 para... godinama kasnije od jarana uzmem naviku da malo vise platim za manje - nit smrdi vise, nit ih poderem nakon dva nosenja, pa u totalu vjerovatno manje trosim jer iste carape znam po par godina imati u ormaru, a obicno sam svako par mjeseci ganjao ove 5 za 5
konektovan wrote: ↑09/08/2023 11:13
Zbog globalnog poskupljenja na trzistu, prisiljeni smo da podignemo cijene nasih artikala od 11.08...za 1 KM
Vas Žeks doner..
Imas Gloria Line, Kljuc, do onih Fisovih.
Hej @konektovan-ko, gdje je sad fabrika kljuc carapa? Je li ih oni i dalje rade ili im neko u Turskoj sije po licenci?
Imas Gloria Line, Kljuc, do onih Fisovih.
Hej @konektovan-ko, gdje je sad fabrika kljuc carapa? Je li ih oni i dalje rade ili im neko u Turskoj sije po licenci?
Da bi se uopce poredio sa HR, moras imati 50% nize cijene svega, ali svega
Pa ne funkcionisu tako cijene.
Nafta kosta koliko kosta. Sve ostalo su porezi i troskovi prevoza, komunalija, rada.
Brasno kosta koliko kosta.....
Ne znam zašto bi iko priželjkivao rast prosječne plate kad bi cijene tako proporcionalno šetale kako se zamišlja. Ne može se čovjek naibretiti da nije baš tako i da je, nećeš vjerovati, kupovna moć u Njemačkoj gdje je prosječna neto plata oko 5000KM nešto viša nego ovdje.
Nafta kosta koliko kosta. Sve ostalo su porezi i troskovi prevoza, komunalija, rada.
Brasno kosta koliko kosta.....
Ne znam zašto bi iko priželjkivao rast prosječne plate kad bi cijene tako proporcionalno šetale kako se zamišlja. Ne može se čovjek naibretiti da nije baš tako i da je, nećeš vjerovati, kupovna moć u Njemačkoj gdje je prosječna neto plata oko 5000KM nešto viša nego ovdje.
Ne smijem ni zamisliti haosa ako uvedu minimalnu platu 1000 km. Sve cijene ce za duplo skociti, uvjeren sam u to.
McGradySA wrote: ↑09/08/2023 14:04
Pekara MM digla cijene lisnatih za pola marke, perec također pola marke a viršla u tijestu 2 KM. Izgleda da se više nećemo viđati.
Pekara bistrik zatvorena ima mjesec i duze. Kofol renoviranje a pred koronu renovirali
McGradySA wrote: ↑09/08/2023 14:04
Pekara MM digla cijene lisnatih za pola marke, perec također pola marke a viršla u tijestu 2 KM. Izgleda da se više nećemo viđati.