I ja htjedoh reci... Jos misle da bar njih mogu prepasti...
Pa nisu to Austrijanci... Mogli bi Slovenci prebaciti u trecu...
Po meni i dalje ukrajinci nemaju dovoljno vojnika da bi mogli bilo sta vece uraditi na frontu to sam vec pisao u martu pa sam bio iznabadan, a svjezi snimci sa Kijevskih bazena i nocnog provoda upravo sugerisu to o cemu sa pricao. Evo sada se nesto pokusava oko Khersona ali zbog slabo branjenih linija rusi mogu rastegnuti front kad god hoce i sada stezu oko Kupijanska i imaju ozbiljne napretke.CrveniKuk wrote: ↑08/08/2023 20:24 Po svemu sudeći, Ukrajinci su formirali tri korpusa. 9.10. i 11.armijski korpus. Teško je naći podatak, strukture navedenih korpusa, kao i broj formacija. Postoje nagađanja, da ovi korpusi, u svom sastavu imaju od 5–6, pa do 9-10 brigada. Moje mišljenje, da ovi korpusi, imaju sličnu strikturu, kao mehanizovane brigade ZSU, odnosno, 5 brigada (mehanizovanih, tenkovskih…), 1-2 artiljerijske brigade i druge jedinice, prije svega taktiçke, ostalih rodova podrške KoV.
Mozda boli ruse sto je Jansa bio medju prvim politicarima iz EU koji je vozom otputovao u Kijev i dao podrsku Ukrajini u samom startu agresije.
Ja mislim, da je problem Ukrajinaca, sto formacijski, nisu opremljeni sa vojnom tehnikom i naoružanjem. Od ukupnog broja novih brigada, formirano je 17 mehanizovanih. Formacijski, po sovjetsko-ruskom standardu, to je ukupno 17 tenkovskih bataljona (527 tenkova) i 50 mehanizovanih bataljona (preko 1500 oklopnih transportera)…svaka od tih brigada, trebalo bi imati po jedan inzinjerijski bataljon, bataljon/divizion PVO Itd. Naravno, po standardu koji ima trenutno u ukrajinskim mehanizovanim brigadama, svaka od ovih brigada, trebalo bi imati po 4 bataljona/diviziona artiljerije…mehanizovana brigada ZSU, posmatrano formacijski, ima u svom sastavu 13 taktičkih jedinica i još 4-5 nižih taktičkih jedinica. U osnovu, riječ je o ogromnoj vojnoj jedinici, višeg taktičkog nivoa, koja po broju jedinica koje ima u svom organskom sastavu liči na mini diviziju. Kada bi svaka od ovih jedinica, bila opremljena, sa naoružanjem i vojnoj tehnikom, po standardu, ona bi imala veliku vatrenu moć. Da zaključim, ZSU trenutno nema problema sa popunom svojih brigada vojnicima , koliko ima problema sa opremanjem svojih jedinica sa odgovarajućim naoružanjem i vojnom tehnikom. To je razlog, zbog kojeg, ZSU ne može Iskoristi svoje novoformirane brigade u punom obimu, koji odgovara samoj strukturi i broju taktičkih jedinica, a koje se nalaze u organskom sastavu brigade.Ironmen wrote: ↑08/08/2023 21:06Po meni i dalje ukrajinci nemaju dovoljno vojnika da bi mogli bilo sta vece uraditi na frontu to sam vec pisao u martu pa sam bio iznabadan, a svjezi snimci sa Kijevskih bazena i nocnog provoda upravo sugerisu to o cemu sa pricao. Evo sada se nesto pokusava oko Khersona ali zbog slabo branjenih linija rusi mogu rastegnuti front kad god hoce i sada stezu oko Kupijanska i imaju ozbiljne napretke.CrveniKuk wrote: ↑08/08/2023 20:24 Po svemu sudeći, Ukrajinci su formirali tri korpusa. 9.10. i 11.armijski korpus. Teško je naći podatak, strukture navedenih korpusa, kao i broj formacija. Postoje nagađanja, da ovi korpusi, u svom sastavu imaju od 5–6, pa do 9-10 brigada. Moje mišljenje, da ovi korpusi, imaju sličnu strikturu, kao mehanizovane brigade ZSU, odnosno, 5 brigada (mehanizovanih, tenkovskih…), 1-2 artiljerijske brigade i druge jedinice, prije svega taktiçke, ostalih rodova podrške KoV.
Meni je činjenica da su rutalji otresli leoparde, bradleje i ostale.CrveniKuk wrote: ↑08/08/2023 21:45Ja mislim, da je problem Ukrajinaca, sto formacijski, nisu opremljeni sa vojnom tehnikom i naoružanjem. Od ukupnog broja novih brigada, formirano je 17 mehanizovanih. Formacijski, po sovjetsko-ruskom standardu, to je ukupno 17 tenkovskih bataljona (527 tenkova) i 50 mehanizovanih bataljona (preko 1500 oklopnih transportera)…svaka od tih brigada, trebalo bi imati po jedan inzinjerijski bataljon, bataljon/divizion PVO Itd. Naravno, po standardu koji ima trenutno u ukrajinskim mehanizovanim brigadama, svaka od ovih brigada, trebalo bi imati po 4 bataljona/diviziona artiljerije…mehanizovana brigada ZSU, posmatrano formacijski, ima u svom sastavu 13 taktičkih jedinica i još 4-5 nižih taktičkih jedinica. U osnovu, riječ je o ogromnoj vojnoj jedinici, višeg taktičkog nivoa, koja po broju jedinica koje ima u svom organskom sastavu liči na mini diviziju. Kada bi svaka od ovih jedinica, bila opremljena, sa naoružanjem i vojnoj tehnikom, po standardu, ona bi imala veliku vatrenu moć. Da zaključim, ZSU trenutno nema problema sa popunom svojih brigada vojnicima , koliko ima problema sa opremanjem svojih jedinica sa odgovarajućim naoružanjem i vojnom tehnikom. To je razlog, zbog kojeg, ZSU ne može Iskoristi svoje novoformirane brigade u punom obimu, koji odgovara samoj strukturi i broju taktičkih jedinica, a koje se nalaze u organskom sastavu brigade.Ironmen wrote: ↑08/08/2023 21:06
Po meni i dalje ukrajinci nemaju dovoljno vojnika da bi mogli bilo sta vece uraditi na frontu to sam vec pisao u martu pa sam bio iznabadan, a svjezi snimci sa Kijevskih bazena i nocnog provoda upravo sugerisu to o cemu sa pricao. Evo sada se nesto pokusava oko Khersona ali zbog slabo branjenih linija rusi mogu rastegnuti front kad god hoce i sada stezu oko Kupijanska i imaju ozbiljne napretke.
Moje mišljenje, da su oni nepravilno iskorišteni. Da li je riječ o neiskustvu posada ili komandi ili komanbinacija jednih i drugih. Moguće, da je riječ i o pogrešnoj taktici, nedovoljnoj povezanosti jedinica na terenu i njihovoj koordinaciji. Sam proces stvaranja novih brigada je komplikovan proces. Vidjeli smo, da je obuka vojnika bila intenzivna, ali nikad nismo vidjeli obuku komandi bataljona i brigada. Npr. do sada nismo vidjeli nijednu staru brigadu koja je na ovaj način koristila svoje tenkovske i mehanizovane jedinice u napadu.Hame_ wrote: ↑08/08/2023 22:09Meni je činjenica da su rutalji otresli leoparde, bradleje i ostale.CrveniKuk wrote: ↑08/08/2023 21:45
Ja mislim, da je problem Ukrajinaca, sto formacijski, nisu opremljeni sa vojnom tehnikom i naoružanjem. Od ukupnog broja novih brigada, formirano je 17 mehanizovanih. Formacijski, po sovjetsko-ruskom standardu, to je ukupno 17 tenkovskih bataljona (527 tenkova) i 50 mehanizovanih bataljona (preko 1500 oklopnih transportera)…svaka od tih brigada, trebalo bi imati po jedan inzinjerijski bataljon, bataljon/divizion PVO Itd. Naravno, po standardu koji ima trenutno u ukrajinskim mehanizovanim brigadama, svaka od ovih brigada, trebalo bi imati po 4 bataljona/diviziona artiljerije…mehanizovana brigada ZSU, posmatrano formacijski, ima u svom sastavu 13 taktičkih jedinica i još 4-5 nižih taktičkih jedinica. U osnovu, riječ je o ogromnoj vojnoj jedinici, višeg taktičkog nivoa, koja po broju jedinica koje ima u svom organskom sastavu liči na mini diviziju. Kada bi svaka od ovih jedinica, bila opremljena, sa naoružanjem i vojnoj tehnikom, po standardu, ona bi imala veliku vatrenu moć. Da zaključim, ZSU trenutno nema problema sa popunom svojih brigada vojnicima , koliko ima problema sa opremanjem svojih jedinica sa odgovarajućim naoružanjem i vojnom tehnikom. To je razlog, zbog kojeg, ZSU ne može Iskoristi svoje novoformirane brigade u punom obimu, koji odgovara samoj strukturi i broju taktičkih jedinica, a koje se nalaze u organskom sastavu brigade.
Sad, možemo držati predavanja, ali otresli su ih i nema ih više niti ih je kao bilo.
Eto bili su, ali za kurca.