Ukrajina

drndalo

#178751 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

zigzag wrote: 08/08/2023 19:08

Bolje da se ne igraju sa slovencima
I ja htjedoh reci... Jos misle da bar njih mogu prepasti...

Pa nisu to Austrijanci... Mogli bi Slovenci prebaciti u trecu...
Point.

#178752 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Šta im je Ljubljana skrivila :?
emirolini

#178753 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Slovenci su najvise i donirali od svih normalnih Balkanskih zemalja, mozda zbog toga. Hrvati sa Milanovicem su pro-Rusisti u Rusistickim glavama. Nas ne racunam u bilo sta ozbiljno.
CrveniKuk

#178754 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Neposredne borbe.
sumirprimus

#178755 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

emirolini wrote: 08/08/2023 20:59 Slovenci su najvise i donirali od svih normalnih Balkanskih zemalja, mozda zbog toga. Hrvati sa Milanovicem su pro-Rusisti u Rusistickim glavama. Nas ne racunam u bilo sta ozbiljno.
Dali su i slovenci i hrvati i makedonci dosta
Ironmen

#178756 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

CrveniKuk wrote: 08/08/2023 20:24 Po svemu sudeći, Ukrajinci su formirali tri korpusa. 9.10. i 11.armijski korpus. Teško je naći podatak, strukture navedenih korpusa, kao i broj formacija. Postoje nagađanja, da ovi korpusi, u svom sastavu imaju od 5–6, pa do 9-10 brigada. Moje mišljenje, da ovi korpusi, imaju sličnu strikturu, kao mehanizovane brigade ZSU, odnosno, 5 brigada (mehanizovanih, tenkovskih…), 1-2 artiljerijske brigade i druge jedinice, prije svega taktiçke, ostalih rodova podrške KoV.
Po meni i dalje ukrajinci nemaju dovoljno vojnika da bi mogli bilo sta vece uraditi na frontu to sam vec pisao u martu pa sam bio iznabadan, a svjezi snimci sa Kijevskih bazena i nocnog provoda upravo sugerisu to o cemu sa pricao. Evo sada se nesto pokusava oko Khersona ali zbog slabo branjenih linija rusi mogu rastegnuti front kad god hoce i sada stezu oko Kupijanska i imaju ozbiljne napretke.
sumirprimus

#178757 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Opet prica da je bunkerski stahor bolestan
Ironmen

#178758 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

sumirprimus wrote: 08/08/2023 21:02
emirolini wrote: 08/08/2023 20:59 Slovenci su najvise i donirali od svih normalnih Balkanskih zemalja, mozda zbog toga. Hrvati sa Milanovicem su pro-Rusisti u Rusistickim glavama. Nas ne racunam u bilo sta ozbiljno.
Dali su i slovenci i hrvati i makedonci dosta
Mozda boli ruse sto je Jansa bio medju prvim politicarima iz EU koji je vozom otputovao u Kijev i dao podrsku Ukrajini u samom startu agresije.
Optimus09

#178759 Re: Ukrajina

Post by Optimus09 »

Bunkerski stahor :lol:
ovo_malo_duse

#178760 Re: Ukrajina

Post by ovo_malo_duse »

Prebacim slucajno na ovaj neki Happy kanal iz malog mordora. Viidim emisija o Ukrajini, Haj rekoh da pogledam. Ja ludila braco draga necu sebi doci mjesec dana.
Ludilo parexelance.
Sve neki profesori doktori, k..ci palci sve go cetnik. Koje nebuloze pricaaju u kom svijetu oni zive,
Mi ako ne dodjemo pameti I ne pocnemo radit i spermati se ko zidvi, nema Nama hajra sa ovima.
Pisalo se da je rat protiv dzihadista sukob civilizacija, ovo je tek sad sukob civilizacije sa divljacima.
Bernardinac

#178761 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Večernje ažuriranje Južni front, Robotine, AFU odbija ruske protunapade kod Verbove. Napada dalje istočno i jugoistočno od sela. Ukrajinska artiljerija je vrlo aktivna, ruska manje. U pravcu Novoprokrovke zauzeti su neki ruski rovovi.
CrveniKuk

#178762 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Ironmen wrote: 08/08/2023 21:06
CrveniKuk wrote: 08/08/2023 20:24 Po svemu sudeći, Ukrajinci su formirali tri korpusa. 9.10. i 11.armijski korpus. Teško je naći podatak, strukture navedenih korpusa, kao i broj formacija. Postoje nagađanja, da ovi korpusi, u svom sastavu imaju od 5–6, pa do 9-10 brigada. Moje mišljenje, da ovi korpusi, imaju sličnu strikturu, kao mehanizovane brigade ZSU, odnosno, 5 brigada (mehanizovanih, tenkovskih…), 1-2 artiljerijske brigade i druge jedinice, prije svega taktiçke, ostalih rodova podrške KoV.
Po meni i dalje ukrajinci nemaju dovoljno vojnika da bi mogli bilo sta vece uraditi na frontu to sam vec pisao u martu pa sam bio iznabadan, a svjezi snimci sa Kijevskih bazena i nocnog provoda upravo sugerisu to o cemu sa pricao. Evo sada se nesto pokusava oko Khersona ali zbog slabo branjenih linija rusi mogu rastegnuti front kad god hoce i sada stezu oko Kupijanska i imaju ozbiljne napretke.
Ja mislim, da je problem Ukrajinaca, sto formacijski, nisu opremljeni sa vojnom tehnikom i naoružanjem. Od ukupnog broja novih brigada, formirano je 17 mehanizovanih. Formacijski, po sovjetsko-ruskom standardu, to je ukupno 17 tenkovskih bataljona (527 tenkova) i 50 mehanizovanih bataljona (preko 1500 oklopnih transportera)…svaka od tih brigada, trebalo bi imati po jedan inzinjerijski bataljon, bataljon/divizion PVO Itd. Naravno, po standardu koji ima trenutno u ukrajinskim mehanizovanim brigadama, svaka od ovih brigada, trebalo bi imati po 4 bataljona/diviziona artiljerije…mehanizovana brigada ZSU, posmatrano formacijski, ima u svom sastavu 13 taktičkih jedinica i još 4-5 nižih taktičkih jedinica. U osnovu, riječ je o ogromnoj vojnoj jedinici, višeg taktičkog nivoa, koja po broju jedinica koje ima u svom organskom sastavu liči na mini diviziju. Kada bi svaka od ovih jedinica, bila opremljena, sa naoružanjem i vojnoj tehnikom, po standardu, ona bi imala veliku vatrenu moć. Da zaključim, ZSU trenutno nema problema sa popunom svojih brigada vojnicima , koliko ima problema sa opremanjem svojih jedinica sa odgovarajućim naoružanjem i vojnom tehnikom. To je razlog, zbog kojeg, ZSU ne može Iskoristi svoje novoformirane brigade u punom obimu, koji odgovara samoj strukturi i broju taktičkih jedinica, a koje se nalaze u organskom sastavu brigade.
sumirprimus

#178763 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Optimus09 wrote: 08/08/2023 21:29 Bunkerski stahor :lol:
Jel u bunkeru?
Jel velicine stahora?
Dakle bunkerski stahor..
:mrgreen:
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#178764 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

CrveniKuk wrote: 08/08/2023 21:45
Ironmen wrote: 08/08/2023 21:06

Ja mislim, da je problem Ukrajinaca, sto formacijski, nisu opremljeni sa vojnom tehnikom i naoružanjem. Od ukupnog broja novih brigada, formirano je 17 mehanizovanih. Formacijski, po sovjetsko-ruskom standardu, to je ukupno 17 tenkovskih bataljona (527 tenkova) i 50 mehanizovanih bataljona (preko 1500 oklopnih transportera)…svaka od tih brigada, trebalo bi imati po jedan inzinjerijski bataljon, bataljon/divizion PVO Itd. Naravno, po standardu koji ima trenutno u ukrajinskim mehanizovanim brigadama, svaka od ovih brigada, trebalo bi imati po 4 bataljona/diviziona artiljerije…mehanizovana brigada ZSU, posmatrano formacijski, ima u svom sastavu 13 taktičkih jedinica i još 4-5 nižih taktičkih jedinica. U osnovu, riječ je o ogromnoj vojnoj jedinici, višeg taktičkog nivoa, koja po broju jedinica koje ima u svom organskom sastavu liči na mini diviziju. Kada bi svaka od ovih jedinica, bila opremljena, sa naoružanjem i vojnoj tehnikom, po standardu, ona bi imala veliku vatrenu moć. Da zaključim, ZSU trenutno nema problema sa popunom svojih brigada vojnicima , koliko ima problema sa opremanjem svojih jedinica sa odgovarajućim naoružanjem i vojnom tehnikom. To je razlog, zbog kojeg, ZSU ne može Iskoristi svoje novoformirane brigade u punom obimu, koji odgovara samoj strukturi i broju taktičkih jedinica, a koje se nalaze u organskom sastavu brigade.
Meni je činjenica da su rutalji otresli leoparde, bradleje i ostale.

Sad, možemo držati predavanja, ali otresli su ih i nema ih više niti ih je kao bilo.

Eto bili su, ali za kurca.
sumirprimus

#178765 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

I would like to address some potential upcoming risks for the coming winter and explore avenues for their mitigation. It's essential to emphasize that this perspective is based on open-source information and analysis, rather than insider insights, and should be regarded accordingly.

The current lack of air dominance and limited assault capabilities on both sides has brought us back to a state of attritional warfare, both in the South and the East. Artillery plays a pivotal role in this war, resulting in a higher ammunition expenditure compared to production capacity.

To address this, the White House procured a substantial artillery ammunition batch from South Korea, supplemented by cluster munitions to avert shortages. I am not sure whether that can be replicated again in the coming year.

Nonetheless, unless a significant operational breakthrough occurs, the situation remains tactically dynamic without producing strategic shifts. The potential liberation of Bakhmut by our forces or occupation of isolated areas near Kreminna-Svatove by Russians merely alters the map's appearance, while exacting a toll in terms of casualties without generating significant operational changes

Russia's ammunition supply is not solely reliant on domestic production; external sources like North Korea and China could potentially bolster their arsenal, as suggested by Shoigu's visit to Pyongyang. This remains speculative, hinging on the provision of sufficient quantities by these nations.

Speculation arises that russia might initiate a counter-offensive in the winter, boosted by additional ammo and human reserves from another partial mobilization. Concerns heighten as their loitering munition production escalates and shouldn't be dismissed. Comparatively, Ukraine lacks fortified defenses, with notable vulnerabilities even observable via open satellite imagery.

I am of the belief that Putin's strategic objective is to bolster his position in the winter months, strategically accumulating negotiation leverage and demonstrating his commitment to sustaining the war of attrition. This timing is significant, particularly given the upcoming U.S. Presidential elections in 2024. It is apparent that he aims to capitalize on anti-Ukrainian sentiments during the election cycle, seeking to diminish prospects for continued assistance, as he anticipates the Russian invasion of Ukraine to be a pivotal subject in debates among candidates. This move is aimed to exert influence and potentially force West to agree with his agenda.

I am equally convinced that Putin will initiate further rounds of missile and Shahed drone attacks, targeting essential infrastructure such as power plants, to undermine Ukraine's resilience during the winter. This strategy aims to erode Ukrainian resolve, foster war weariness, and gain a stronger position for negotiation leverage.

Nonetheless, I firmly believe that there are ways to mitigate it and avoid unfavorable circumstances:

· Ukraine requires more air-defense capabilities to provide air-defense cover. In this question, we completely rely on our allies.

· To disrupt the enemy's ability to command and sustain logistics of large force concentrations, Ukraine needs extended-range capabilities. To reach necessary effect, it would require efforts of multiple countries.

· Defense preparations and the establishment of minefields need to be escalated if significant operational breakthroughs in the South or East won’t happen

· Collaboration between Ukraine and its Western allies should prioritize hybrid training initiatives. This involves joint training exercises conducted on Western training grounds, facilitated by seasoned Ukrainian officers and NCOs alongside Western instructors. This approach will yield practical training closely aligned with the on-ground realities.

Despite these challenges, there are some optimistic prospects that require acknowledgment:

- Notable disruptions to logistical pathways connecting Russia through Crimea to the South have substantially hampered Russian supply routes in the southern region.

- The attrition ratio in the Southern region remains uncertain, and it's not beyond the realm of possibility that russian forces might weaken sufficiently to provide our troops with a chance for a breakthrough.

- Uncertainty surrounds Russia's potential to sufficiently replenish artillery ammunition for the upcoming winter. Additionally, the concerning depletion of artillery barrels remains unresolved, casting doubt on Russia's ability to address this matter.

- The feasibility of another effective Russian mobilization remains unclear, as potential internal complications within Russia could impede such efforts.

- Recent Chinese involvement in Jeddah negotiations introduces the possibility that China may opt to avoid providing extensive aid to Russia, instead prioritizing diplomatic gains. This strategic approach mirrors China's prior actions in the realm of international relations, exemplified by brokering a deal between Iran and Saudi Arabia.

In conclusion, although the outlook may appear grim, proactive measures can prevent these scenarios. By addressing this situation with a sense of urgency and preparing for worst-case scenarios, we can avoid future challenges. While I think that certain concerns might not materialize and may remain theoretical in nature, it remains imperative that we underscore the importance of readiness for these plausible scenarios, as they still hold a significant level of realism.
sumirprimus

#178766 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

CrveniKuk

#178767 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Hame_ wrote: 08/08/2023 22:09
CrveniKuk wrote: 08/08/2023 21:45

Sad, možemo držati predavanja, ali otresli su ih i nema ih više niti ih je kao bilo.

Moje mišljenje, da su oni nepravilno iskorišteni. Da li je riječ o neiskustvu posada ili komandi ili komanbinacija jednih i drugih. Moguće, da je riječ i o pogrešnoj taktici, nedovoljnoj povezanosti jedinica na terenu i njihovoj koordinaciji. Sam proces stvaranja novih brigada je komplikovan proces. Vidjeli smo, da je obuka vojnika bila intenzivna, ali nikad nismo vidjeli obuku komandi bataljona i brigada. Npr. do sada nismo vidjeli nijednu staru brigadu koja je na ovaj način koristila svoje tenkovske i mehanizovane jedinice u napadu.
drndalo

#178768 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Prema dokumetovanim gubicima kao sto je Oryx, brojevi su oko 15% ovih vozila... Puno, malo?

Nisu vanzemaljci pa da prelete, nemaju 4 zmigavca da upale pa postanu nevidljivi.

Dio ce se moci popraviti nakon izvlacenja. S obzirom na ukopavanje odbrane i miniranje koje je trajalo godinu, nije neocekivano da ima gubitaka. S druge strane, nije ih 90% roknuto, pa da je tragedija.

Rusi imaju ozbiljne napretke? Da, cujem da su opet pred Kijevom, u Buchi ih cekaju...
drug_profi

#178769 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Kad citas ruske izvore ima svega, a ovo je ocigledan primjer.
Ne treba ni komentarisati.
Samo foe ako nastavi.
CrveniKuk

#178770 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#178771 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

po meni ovo nije lose sto ukrajinci rade i postizu
rusi se ipak dobro brane i nema za ukrajinu velikih prodora bez velikih gubitaka

ukrajinci idu siroko i iscrpljuju rusku vojsku a bildaju svoju
ukrajinci trebaju milion vojnika i zracne snage da slome ruse i izbace ih iz zemlje a rusima treba pola miliona vojnika, dobro obucenih i opremljenih, i mocna artiljerija da slome ukrajinski napad
svaki rat dobija logistika a ovdje se ocigledno vidi cija je logistika jaca

mi se fokusiramo na himarse, tenkove i krstarece rakete a nismo svjesni velicine logisticke operacije koja se sada provodi u ukrajini
brojevi su ogromni a za pola se ne zna
Hendrix

#178772 Re: Ukrajina

Post by Hendrix »

Pa sta ce Leopard kad ga helikopter gadja sa 10km udaljenosti i livade pune mina, i Abrams ne bi imao sanse. Americko ratovanje je opsta prevlast u zraku i na kopnu. Jedino tada mozes nesto sa tenkovima.

Pa starog rahmetli je cetnicki tenk zajebavo na liniji 2 godine, 2 jebene godine jedan tenk stoji i gadja ih oni nisu imali nista da uzvrate. Onda jednom dodjose likovi s onim vodjenim raketama, opalise i okrznuse tenk i on se vise nije pojavio.

Isto ce biti i kad im daju par F16 aviona, sta ces ti s tim kad nemas opstu prevlast u zraku. Amerikanci imaju Wild Weasel eskadrilu kojoj je posao da mami protuzracnu obranu i unistava SAMove. Tako su u Iraku prvo ocistili sve od pvo raketa pa onda slali ostale u napad.
janje_

#178773 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

Hame_ wrote: 08/08/2023 22:09

:shock: :shock:

Za manje se išlo na tvoju foe listu..

Saću te na foe.. :run:
CrveniKuk

#178774 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Major manje.
CrveniKuk

#178775 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Poručnik PVO manje.