Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Hakiz

#526 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Bodkin wrote: 08/08/2023 16:45
n+1 wrote: 08/08/2023 15:42

Zato što nije pravo pitanje koliko Beč zaradi uprkos zabrani rada nedjeljom, nego koliko izgubi. A potom izgubljeni iznos stavimo u odnos sa austrijskim/bečkim GDP i dođemo do zaključka da gubitak njima nije spustancijalan.

A onda ponovimo vježbu za BiH/Sarajevo, i dođemo do zaključka da je nama ta zajebancija mnogo skuplja. Što je, uostalom, razlog zašto nijedna zemlja srednjeg dohotka, pa ni višeg srednjeg dohotka, uključujući katolibansku Poljsku, nema slobodnu nedjelju.

A mi ćemo imati, jer ima Beč? Hoćemo, al' u kurcu.
Po meni potpuno pogresno razmisljanje. Argument je da ce stetiti turizmu. Imas dokaz da apsolutno ne mora biti tako. Pa i u dijelovima njemacke je ista prica.

I pazi, nisam za neradnu nedjelju. Ali argument da je to katolicka prica je glupa. Da je tako, ima puno vise katolickih zemalja koje rade nedjeljom
Nedjelja zbog toga što je to neradni dan u cijeloj Evropi. A u Evropi nedjelja zbog toga što poslodavci i prije ideje o radničkim pravima, kada se radilo 14-18 sati 7 dana u sedmici, su morali dati radnicima slobodno prijepodne u nedjelju da ovi odu na misu. U suprotnom bi zaratili sa crkvom, a tada je crkva bila puno moćnija nego danas.

Vremenom je to prijepodne postalo cijeli dan, organizacija rada Evrope se realizovala tako da radnici nastave imati neradni dan koji su navikli proteklih vijekova imati, to jeste nedjelju. Crkva je polako gubila uticaj i moć, pa se ideja o slobodnom vremenu za misu izgubila u sjećanjima i ostala je neradna nedjelja sada nevezana sa religiju, vezana za evropsku tradiciju.
Last edited by Hakiz on 08/08/2023 17:18, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#527 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

n+1 wrote: 08/08/2023 16:52
_BataZiv_0809 wrote: 08/08/2023 16:48

Hm pojasni :kiss:
Pa među ljevičarima se obično kao nulta tačka svih problema današnjice uzimaju deregulacije tržišta koje je započeo Carter, a dovršio Regan, a koje su imale za cilj smanjenje raznoraznih legislativa kojima je privatni sektor bio opterećen. Ovi su faktički odriješili ruke privatnom sektoru, što je u političkoj teoriji i široj kulturi postalo poznato kao neoliberalizam.

Nakon što je pao komunizam, i jasno se pokazalo da je kapitalizam efikasniji sistem, neoliberalizam je postao dežurna babaroga. Eto, nije problem baš u kapitalizmu, nego specifičnoj inačici kapitalizma - neoliberalizmu.

I svakako, deregulacija svega i svačega ne može biti dobra, ali kako vidimo i ovdje, nekada višak regulacije vodi dodatnim problemima, koje se onda ponovo pokušavaju riješiti novom bespotrebnom regulacijom.
:thumbup: :sax:

Bice da su upravu Karter i Regan :kiss:

Sve sam i ja blizi onoj Cercilovoj da je prirodno u mladosti biti komunista, ali ne i u zrelijoj dobi :D
Edin H.

#528 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Edin H. »

Zar nije kod nas petak ionako neradni? :oops:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#529 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

izvrsni direktor wrote: 08/08/2023 15:10
Osmi Socrates wrote: 08/08/2023 15:04

Ti zaboravljaš da je rad (za drugoga, a i generalno) dobrovoljna djelatnost. Niko nikoga ne tjera da radi bilo kad i za bilo koga. Ja razumijem da mnogi ljudi rade poslove koje ne vole, i mogu samo reći da mi je zbog toga žao. Ali, to je priroda ljudskog društva.
I kad drzava pokusa se umijesar da to regulise i vrati dostojanstvo onima koji su prisiljeni da rade vikendom, onda se jave dusebriznici sa argumentom " a dje cu ja neradnom nedjeljom se gotivit sa porodicom" a sve to upakuju sa "tjeraju nas u crkvu"
Od HDZa kao lobiste za ovaj zakon dosli smo do ovoga. No nikako da nam objasnis sto se drzava ne umijesa u zakone koje vec ima i u kojima je zagarantovan bar jedan neradni dan.
Chmoljo

#530 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

_BataZiv_0809 wrote: 08/08/2023 16:47
Hakiz wrote: 08/08/2023 16:43

Vlast je odlučila da je nesposobna provesti postojeći zakon, zbog toga donosi novi. SDA nije htjela da ga provede, trojka je shvatila da neće biti sposobna.
Eva ga opet @Chmoljo :D
:D :D :D
markopd

#531 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by markopd »

Ovih 40% što je glasalo za radnu nedelju treba uvesti istu do kraja radnog vijeka.Neće nama nikada biti bolje,samo daj meni i neka je meni dobro. :-)
Chmoljo

#532 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

Dodaje da sada radnika fiksiramo na šest dana koji će biti dodatno stresni, što pokazuju iskustva iz Mađarske koja je napustila nedjeljnu zabranu koju je 'gurao' premijer Orban kao dio konzervativnih politika.
"Ako se već krše radnička prava, onda zabrana rada nedjeljom nije rješenje, već dodatno kršenja prava tokom šest dana u sedmici. Da zaključim, ovo nije pitanje potrošnje i potrošača, jer ovo nije državna, već entitetska zabrana - građani će kupovati online, u entitetu RS i Brčko distriktu, za njih ne brinem - ovo je pitanje zabrane rada za nekih 2 posto radne snage (toliko je u Hrvatskoj obuhvaćeno). Zbog toga će ova mjera pasti na Ustavnom sudu kao diskriminitarno ili kao mjera koja je donesena izvan domena regululacije radnih odnosa (to treba da radi Ministarstvo za rad i socijalnu politiku FBiH) i zbog toga je nazivam populizmom. Hajdemo riješiti probleme naših radnika, bez da im dajemo lažne nade u rješenja koja ne donose dobre rezultate, već niz problema i koja će na kraju pasti na Ustavnom sudu", zaključio je Čavalić.

Na kraju treba dodaje da sve ekonomske studije pokazuju ovo, izuzev jedne koja kaže da je došlo do rasta zadovoljstva žena radnica, ali samo ako su išle na nedjeljnu misu.
:lol:
geralt

#533 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by geralt »

_BataZiv_0809 wrote: 08/08/2023 16:48

Hm pojasni :kiss:
Pa među ljevičarima se obično kao nulta tačka svih problema današnjice uzimaju deregulacije tržišta koje je započeo Carter, a dovršio Regan, a koje su imale za cilj smanjenje raznoraznih legislativa kojima je privatni sektor bio opterećen. Ovi su faktički odriješili ruke privatnom sektoru, što je u političkoj teoriji i široj kulturi postalo poznato kao neoliberalizam.

Nakon što je pao komunizam, i jasno se pokazalo da je kapitalizam efikasniji sistem, neoliberalizam je postao dežurna babaroga. Eto, nije problem baš u kapitalizmu, nego specifičnoj inačici kapitalizma - neoliberalizmu.

I svakako, deregulacija svega i svačega ne može biti dobra, ali kako vidimo i ovdje, nekada višak regulacije vodi dodatnim problemima, koje se onda ponovo pokušavaju riješiti novom bespotrebnom regulacijom.
Interesi ekonomije i interesi drustva se ne poklapaju bas uvijek, odnosno sto bi narod rekao nije sve u parama. Regulacija sluzi da obuzda ekonomiju u situacijama kada ce rezultat regulacije biti drugi neekonomski drustveni benefiti.

Diskusija oko toga da li neradna nedjelja steti ekonomiji je besmislena, naravno da steti. Ono oko cega treba da se diskutuje je da li su drustveni benefiti neradne nedjelje vrijedni ekonomske stete.
JohnnyS

#534 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by JohnnyS »

Bodkin wrote: 08/08/2023 15:35

Zasto? Bec je jedna od jacih turistickih destinacija i to sve uprkos neradnoj nedelji u prodavnicama.
Zato što nije pravo pitanje koliko Beč zaradi uprkos zabrani rada nedjeljom, nego koliko izgubi. A potom izgubljeni iznos stavimo u odnos sa austrijskim/bečkim GDP i dođemo do zaključka da gubitak njima nije spustancijalan.

A onda ponovimo vježbu za BiH/Sarajevo, i dođemo do zaključka da je nama ta zajebancija mnogo skuplja. Što je, uostalom, razlog zašto nijedna zemlja srednjeg dohotka, pa ni višeg srednjeg dohotka, uključujući katolibansku Poljsku, nema slobodnu nedjelju.

Mala digresija, ja sam plaćao neku kotizaciju za simpozij i kad sam vidio da smo mi zemlja višeg srednjeg dohotka sjebao sam se. Pa kakve su zemlje niskog nižeg dohotka :D
Chmoljo

#535 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

geralt wrote: 08/08/2023 18:08

Interesi ekonomije i interesi drustva se ne poklapaju bas uvijek, odnosno sto bi narod rekao nije sve u parama. Regulacija sluzi da obuzda ekonomiju u situacijama kada ce rezultat regulacije biti drugi neekonomski drustveni benefiti.

Diskusija oko toga da li neradna nedjelja steti ekonomiji je besmislena, naravno da steti. Ono oko cega treba da se diskutuje je da li su drustveni benefiti neradne nedjelje vrijedni ekonomske stete.
Znas sta je problem @geralt? Sto ovdje iz neke navodnog saosjecanja diskutuju ljudi, a misle da je neradna nedjelja najveci problem koji se treba rijesiti.

Pri tome nudeci malo kvalitetnih argumenata, a jedan od "jacih" je da je rijec o vecinom zenama i da ce porodica zbog toga biti sretnija. Jer ko ce skuhati rucak, ako se vec kuci nedjeljom. Ko ce pospremiti kucu, kad je vec slobodna. Ko ce djecu namiriti dok covjek gleda liverpool.

Da ne govorim da se nemusto izbjegava cinjenics da se pokusava regulosati nesto sto vec postoji kroz ZOR.
geralt

#536 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by geralt »

JohnnyS wrote: 08/08/2023 18:08

Mala digresija, ja sam plaćao neku kotizaciju za simpozij i kad sam vidio da smo mi zemlja višeg srednjeg dohotka sjebao sam se. Pa kakve su zemlje niskog nižeg dohotka :D
Ne zelis znati. Azijske zemlje sa neoliberalnom ekonomijom koje nisu prosle kroz borbu za radnicka prava su takodjer horor za zivjeti, osim ako si u top 5% populacije po primanjima.
Chmoljo

#537 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

JohnnyS wrote: 08/08/2023 18:08

Meni bliska osoba je trenutno u Južnom Sudanu. Jedno je gledati dokumentarce, nešto drugo je kad ti neko pokaže kako se stvarno živi...
NediM17

#538 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by NediM17 »

Ne bi bilo potrebe za ovom diskusijom da se prekovremeni sati radnim danom i subotom placaju sa faktorom 1.50, a nedjeljni i praznicni sa faktorom 2.
Vidjeli bi otimacine ko ce raditi u te dane.
geralt

#539 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by geralt »

Chmoljo wrote: 08/08/2023 18:12

Znas sta je problem @geralt? Sto ovdje iz neke navodnog saosjecanja diskutuju ljudi, a misle da je neradna nedjelja najveci problem koji se treba rijesiti.

Pri tome nudeci malo kvalitetnih argumenata, a jedan od "jacih" je da je rijec o vecinom zenama i da ce porodica zbog toga biti sretnija. Jer ko ce skuhati rucak, ako se vec kuci nedjeljom. Ko ce pospremiti kucu, kad je vec slobodna. Ko ce djecu namiriti dok covjek gleda liverpool.

Da ne govorim da se nemusto izbjegava cinjenics da se pokusava regulosati nesto sto vec postoji kroz ZOR.
Naravno da nije najveci problem, no evo ti anegdota iz licnog iskustva. Zena mi je duzi period radila u trgovini, dok sam ja radio standardni kancelarijski posao ponedjeljak-petak. Vecina subota i nedjelja su joj bile radne, sto znaci da ih nije provodila sa mnom i sa djetetom. Ne mozes otici na porodicni rucak, ne mozes na izlet, ne mozes rostiljati, ne mozes na vikendicu, ne mozes u drugi grad. Zovne te neko na svadbu, ne mozes ostati do kraja jer sutra ceka posao. Slobodne dane u sredini sedmice ona provodi sama jer ja radim, prijateljice takodjer rade, a dijete je u vrticu. Dobije nesto vise na platu za rad nedjeljom, ali ne dovoljno da vrijedi gubitka u kvalitetu zivota.

Sad ce neko na ovo sve odgovoriti da se i njemu narusava kvalitet zivota ako ne moze nedjeljom otici u trzni. Sto je posteno i validan stav. Ali ne treba se praviti da nikakvi benefiti neradne nedjelje ne postoje i da je to sve katolibanska izmisljotina.
n+1

#540 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by n+1 »

Dobro si to rekao. No, zato je i važno naglašavati da je cijena koju mi, kao ekonomija u razvoju, plaćamo za neradnu nedjelju značajno viša nego što je to slučaj sa razvijenim državama koje imaju istu legislativu.

Nama je sektor trgovine najveći sektor ekonomije. Možda je tužno, ali je realnost. Zatvoriti ga 1/7 vremena ima svoje posljedice.

Baš kao što nam je sektor turizma drugi najbrže rastući sektor. Zatvoriti jedan od dva dana u kojima taj sektor ubire gro svojih prihoda, također, ima svoje posljedice.

Nema besplatnog ručka, što bi ekonomisti rekli, a mnogo onih koji pozdravljaju ovu inicijativu će zaplakati ako se ista i realizuje.
Last edited by n+1 on 08/08/2023 18:32, edited 1 time in total.
ReymondReddington

#541 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ReymondReddington »

NediM17 wrote: 08/08/2023 18:23 Ne bi bilo potrebe za ovom diskusijom da se prekovremeni sati radnim danom i subotom placaju sa faktorom 1.50, a nedjeljni i praznicni sa faktorom 2.
Placaju se prekovremeni vise. Ne znam da li je 1.5 ali i to nije problem. Problem je sto se radnici nece da bore za to a ni sindkat koji bi to trebao raditi. Sve preko 40 sati sedmicno je prekovremeno. Problem je sto radnik radi 42-43 sata i poslodavac mu plati ko da je radio 40. E ovdje bi sindakt trebao da ganja i prijeti tuzbama firmama. Radnik da se pozali da nije dobio slobidan dan ili da mu nesto nije placeno.

Ako zakon ne brani da se radi na drzavni praznik zasto bi onda branio da se radi nedjeljom?
markopd

#542 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by markopd »

NediM17 wrote: 08/08/2023 18:23 Ne bi bilo potrebe za ovom diskusijom da se prekovremeni sati radnim danom i subotom placaju sa faktorom 1.50, a nedjeljni i praznicni sa faktorom 2.
E tu se varaš.Ne bi bilo nikakve otimačine.Omladini i ostvarenom čovjeku nema tih para koje bi zamijenili izlaske sa prijateljom ili vrijeme provedeno sa porodicom tokom vikenda i praznika.
Hajvan

#543 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hajvan »

ekonomski isplativije je uvesti neradni petak u (ne)realnom, vladinom sektrou pogotovu
nedelju da rade, naravno, taman mi sto moramo po jos jedan papir u Opscinu, te Zavod vaki, zavod naki da ne moramo uzimati godisnjeg odmora dane kako bi to obavil
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#544 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

n+1 wrote: 08/08/2023 18:31
Nema besplatnog ručka, što bi ekonomisti rekli, a mnogo onih koji pozdravljaju ovu inicijativu će zaplakati ako se ista i realizuje.
Koliko god naša privreda bila slaba i nerazvijena , nismo mi ni Niger ni Nigerija , ipak.

Preživjećemo.
NediM17

#545 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by NediM17 »

markopd wrote: 08/08/2023 18:32
E tu se varaš.Ne bi bilo nikakve otimačine.Omladini i ostvarenom čovjeku nema tih para koje bi zamijenili izlaske sa prijateljom ili vrijeme provedeno sa porodicom tokom vikenda i praznika.
U koju ti kategoriju spadas od ove dvije gore navedene ?
n+1

#546 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by n+1 »

teskeredzic_22 wrote: 08/08/2023 18:39
n+1 wrote: 08/08/2023 18:31
Koliko god naša privreda bila slaba i nerazvijena , nismo mi ni Niger ni Nigerija , ipak.

Preživjećemo.
A koji je argument da uopće "preživljavamo"? Gdje nam je nestala ljudskost i to što % zaposlenih ne može nedjeljom ručati s porodicom?

I da li bi rekao "preživjećemo" vlasniku obrta koji zarađuje hljeb od turizma, a sada će mu država zabraniti da to čini na najprometniji dan u sedmici?
Pandakonda

#547 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

-Chesterfield- wrote: 08/08/2023 16:24
izvrsni direktor wrote: 08/08/2023 15:10

I kad drzava pokusa se umijesar da to regulise i vrati dostojanstvo onima koji su prisiljeni da rade vikendom, onda se jave dusebriznici sa argumentom " a dje cu ja neradnom nedjeljom se gotivit sa porodicom" a sve to upakuju sa "tjeraju nas u crkvu"
Nešto se ne razumijem u zakon o radu. Zanima me zašto sindikat ne traži da se ispoštuje radna sedmica od 40 sati?

Radnici bi imali dva dana slobodna. A poslodavac neka odluči ko će kada raditi i rotira ljude po smjenama.

Bitnija su dva dana slobode nego jedna nedjelja.

Image

Određene su i kazne za nepoštivanje ovoga člana zakona. Član 140
Objasnjenje im je jos gluplje. Prema Mili Melank inspekcija ne radi dobar posao i navodno se kao pokazalo ne moguce da se taj zakon sprovede u djelo. Citaj poslodavac potplati inspektora da bi ovaj potpisao da je sve regularno.

Ovo je bukvalno poraz drzave kada ti osoba iz stranke koja je na vlasti kaze da je zakon los jer nemaju kontrolu nad inspekcijom.. Znaci radi toga sto oni ne mogu kako treba koordinisati inspektore svi trebaju ispastati i da ne rade nedjeljom.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#548 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

n+1 wrote: 08/08/2023 18:48
teskeredzic_22 wrote: 08/08/2023 18:39

Preživjećemo.
A koji je argument da uopće "preživljavamo"? Gdje nam je nestala ljudskost i to što % zaposlenih ne može nedjeljom ručati s porodicom?

I da li bi rekao "preživjećemo" vlasniku obrta koji zarađuje hljeb od turizma, a sada će mu država zabraniti da to čini na najprometniji dan u sedmici?
Amandmanski dozvoliti vlasniku obrta da obrće u svojoj prodavnici - legitimno.

Gazda Duhan prometa recimo bi mogao u jednoj , dakle morao bi birati :mrgreen:

Fokus je na radnicima.
Oni zaslužuju makar slobodnu nedelju.
Thorgerson

#549 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Thorgerson »

Ja koliko vidim vecini koji su protiv neradne nedjelje je problem sta ce taj dan raditi.

Kme kme nece moci do trznog centra. Kvalitet zivota ljudi u Sarajevu je nula nad nulama. Govorim o vecini. Ajd, na stranu sto ovaj grad i ne nudi bog zna sta, al opet.

Gledam svoje poznanike, vikend se svede na trzne centre ili eventualno Trebevic, a opet i gore se zabiju u restoran, kafanu.

Dakle, 10x je zdravije da uzmes bajk, spremis sebi, zeni, djeci po pice, nesto voca i grickalica i spicis za vrelo bosne. Prostres deku i uzivas. Il da obidjes malo drzavu, da sad krenes s anketom koliko je npr raje iz Sarajeva bilo u Bihacu, Jajcu, Banja Luci, Trebinju, sjebali bi se.

Sto se mene konkretno tice, ja rijetko idem vikendom u shopping. Ne zelim da gubim vikend, na nesto sto mogu obaviti radnim danima. Obicno cetvrtkom ili petkom.
elcaliente

#550 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by elcaliente »

Konstatovali smo da u BiH drustvu konobar,prodavac i pumpadzija spadaju pod esencijalna radna mjesta.
Malo nelogicno da su meduju slaboplacenijim al eto i to pripada vrlinama tog drustva.

Uvodjenje samousluznih benziski pumpi ce izazvati veliki potres u BiH drustvu.

Ne kontam ovu stvar da se nece moci rucati nedjeljom u restoranu, pa gastronomija radi vikendom a slobodne dane ima u toku sedmice. Tradicionalno pon i utorak restorani imaju zatvoreno kao i frizeri koji imaju pon zatvoren jer subotom rade.
Locked