A ok, jednim udarcem dvije muhe. Probaj ubaciti razdjelnik i bićeš na konju.genius 723 wrote: ↑08/08/2023 14:48 Ma ovaj nas na 33 Ch ide a antena prema kosarevcu.sad jesul to Duge njive one su nekako najblize ovom smijeru.uglavno s jednom antenom ide oba muxa i hr m1 i nas mux d na 33 ch. Smijer antene prema Hrvatskoj
DVB-T u BiH
Moderator: anex
-
Brcak1971
#3126 Re: DVB-T u BiH
- Mrvica 77
#3127 Re: DVB-T u BiH
@genius 723 prijatelju, iskrene čestitke na uspjehu, s obzirom da znam koliko si truda, vremena i na kraju novca uložio
Iako sam upoznat sa svime jer se i privat družimo
Boki piše gluposti ukratko, jer ja sam ovdje Papuku kud i kamo bliži i na većoj nadmorskoj visini, pa ga ne mogu dobiti ni u tragovima, a kamo li da bi mogao on koji je meni iza leđa u nizini u B.Brodu ili netko iz Tešnja
Košarevac zbog snage sumnjam, mada prije on nego Papuk, jer Papuk je namjenjen pokrivanju Slavonije od Požege i Orahovice prema Mađarskoj, a južni dio Slavonije pokrivaju Psunj i Borinci, te ovi manji kao Košarevac...
A uvjeren sam zbog svega što znam privat da je riječ o odbijancu Psunja
Mada, nije ni toliko bitno odakle hvataš, bitno je da ga hvataš i još uz to puno jače nego nekada DVB-T
baš mi je drago prijatelju
Iako sam upoznat sa svime jer se i privat družimo
Boki piše gluposti ukratko, jer ja sam ovdje Papuku kud i kamo bliži i na većoj nadmorskoj visini, pa ga ne mogu dobiti ni u tragovima, a kamo li da bi mogao on koji je meni iza leđa u nizini u B.Brodu ili netko iz Tešnja
Košarevac zbog snage sumnjam, mada prije on nego Papuk, jer Papuk je namjenjen pokrivanju Slavonije od Požege i Orahovice prema Mađarskoj, a južni dio Slavonije pokrivaju Psunj i Borinci, te ovi manji kao Košarevac...
A uvjeren sam zbog svega što znam privat da je riječ o odbijancu Psunja
Mada, nije ni toliko bitno odakle hvataš, bitno je da ga hvataš i još uz to puno jače nego nekada DVB-T
baš mi je drago prijatelju
- genius 723
#3128 Re: DVB-T u BiH
Hvala prijatelju na lijepim rijecima@Mrvica 77
Hvala i ostalim koji su pomogli dobronamjernim savjetima
Hvala i ostalim koji su pomogli dobronamjernim savjetima
- Cizmas
#3129 Re: DVB-T u BiH
Ma nema hvala nego nikad da nam ne gubis nadu i nastavi tako dobro da hvatas druze.Sad samo gledaj kako da pojacas iznivelises i razdelis to ok ja ih delim na 2 puta 4 na 8 izlaza od kojih koristim 5 retko 6.I to sve dugo dugo lepo radi naravno odrzavanje je vazno a ne secam se kad sam se zadnji put penjao na tavan
Evo s moje strane gledajuci ti su u antendzijama dobrodosao kako mi to kazemo ja imam 80 kanala.Ti imas 17 plus 17 plus 8 to je 43 razlicita kanala, za tebe to je jak uspeh
A ti imas pola ko ja veoma dobro.I neka i treba hvala bogu mlad si i pametan.Drago mi je druze na tvom uspehu.
Evo s moje strane gledajuci ti su u antendzijama dobrodosao kako mi to kazemo ja imam 80 kanala.Ti imas 17 plus 17 plus 8 to je 43 razlicita kanala, za tebe to je jak uspeh
A ti imas pola ko ja veoma dobro.I neka i treba hvala bogu mlad si i pametan.Drago mi je druze na tvom uspehu.
- Boki Antena
#3130 Re: DVB-T u BiH
https://www.banjalukaforum.com/viewtopi ... start=1800 Sa Psunja i Papuka ide i evo tv sa kodiranim kanalima na frekvencijama Psunj 28 i 23, Papuk 38 i 23. Na osnovu toga Banjalučani su napravili mapu jer se tačno zna koji predajnik gdje ima signal. Provjeri i te frekvencije, ali na njima je erp duplo slabiji, od 15,12 do 20KW.- Mrvica 77
#3131 Re: DVB-T u BiH
Ne kužim kakve veze ima BL s Tešnjom odakle je @genius 723 , ali i ne trudim se...
I opet netočno
Papuk i Psunj emitiraju oba na istim kanalima, mux C na 23, mux E na 38, m1 na 39 i m2 na 43
Nadalje, u mojoj kući za mojim stolom su ne jednom, ne ni dvaput, nego stjecajem okolnosti čak 3 puta bili dečki iz OiV i na mjernim instrumentima Papuk je 0/0, a ja sam od Papuka samo 26 km zračne udaljenosti
A i oni su mi objasnili kad su vidjeli da me to zanima
Baš smo se fino napričali
Slavonija ima 4 glavna odašiljača, to su Psunj, Papuk, Borinci i Belje
I svaki je "zadužen" za određeni dio Slavonije
A Papuk je zadužen za sjeverozapadni dio, znači prema Virovitici, Slatini, D.Miholjcu, ukratko gore prema Mađarskoj, sjeveroistočni dio pokriva Belje, znači Valpovo, Osijek, Baranja...
Vinkovci, Vukovar, Županja, Đakovo - Borinci
Psunj pokriva ovaj dio Pakrac, Okučani, N.Gradiška itd. sve do SB, dok sam SB i okolicu još dodatno pokriva Košarevac, a s istoka, istočni dio županije pokrivaju Borinci
I opet netočno
Papuk i Psunj emitiraju oba na istim kanalima, mux C na 23, mux E na 38, m1 na 39 i m2 na 43
Nadalje, u mojoj kući za mojim stolom su ne jednom, ne ni dvaput, nego stjecajem okolnosti čak 3 puta bili dečki iz OiV i na mjernim instrumentima Papuk je 0/0, a ja sam od Papuka samo 26 km zračne udaljenosti
A i oni su mi objasnili kad su vidjeli da me to zanima
Baš smo se fino napričali
Slavonija ima 4 glavna odašiljača, to su Psunj, Papuk, Borinci i Belje
I svaki je "zadužen" za određeni dio Slavonije
A Papuk je zadužen za sjeverozapadni dio, znači prema Virovitici, Slatini, D.Miholjcu, ukratko gore prema Mađarskoj, sjeveroistočni dio pokriva Belje, znači Valpovo, Osijek, Baranja...
Vinkovci, Vukovar, Županja, Đakovo - Borinci
Psunj pokriva ovaj dio Pakrac, Okučani, N.Gradiška itd. sve do SB, dok sam SB i okolicu još dodatno pokriva Košarevac, a s istoka, istočni dio županije pokrivaju Borinci
- Boki Antena
#3132 Re: DVB-T u BiH
- Mrvica 77
#3133 Re: DVB-T u BiH
Mislim da je ovdje riječ o tome odakle je naš @genius 723 uspio dobiti signal, a ne o evo tv uslugi koju ni mnogi u Hrvatskoj nemaju, tj riječ je o M1 na 39 kanalu, jer bi vjerojatno zanimalo i druge ljude iz dubine BiH da znaju kuda okrenuti antenu...
Sad da li je taj isti evo tv na 38 ili 28, nebitno, on ga ne hvata, a i da hvata, još bi ga morao platiti da bi ga gledao...
Ja ga imam, tj. plaćam i solidno je, ali ništa posebno, razmislit ću hoću li ga plaćati i dalje kad mi istekne ugovorna obaveza, ne toliko zbog programa, nego me ubija što je većina kanala u SD rezoluciji, uništi ti zadovoljstvo gledanja
Ali uostalom nebitno, nek je on konačno dobio hrvatske kanale koje je htio i zbog kojih je i krenuo u sve ovo, a i srbijanske je dobio kojima se nije ni nadao
Dobar putokaz za ostale iz srednje Bosne da znaju da je moguće
Sad da li je taj isti evo tv na 38 ili 28, nebitno, on ga ne hvata, a i da hvata, još bi ga morao platiti da bi ga gledao...
Ja ga imam, tj. plaćam i solidno je, ali ništa posebno, razmislit ću hoću li ga plaćati i dalje kad mi istekne ugovorna obaveza, ne toliko zbog programa, nego me ubija što je većina kanala u SD rezoluciji, uništi ti zadovoljstvo gledanja
Ali uostalom nebitno, nek je on konačno dobio hrvatske kanale koje je htio i zbog kojih je i krenuo u sve ovo, a i srbijanske je dobio kojima se nije ni nadao
Dobar putokaz za ostale iz srednje Bosne da znaju da je moguće
-
Brcak1971
#3134 Re: DVB-T u BiH
Svrha našeg razgovora na ovom forumu je da razmijenimo misljenje o digitalizaciji u BiH, pomognemo jedni drugima, jer uvijek je neko od nas iskusniji u nekim stvarima vezano za ovu temu.
Evo, genius723 je hvala Bogu uspio, sutra će biti neko drugi od nas....
Meni je lično drago kada neko uspije uhvatiti neki signal kako iz BiH tako i iz drugih regija.
Evo, genius723 je hvala Bogu uspio, sutra će biti neko drugi od nas....
Meni je lično drago kada neko uspije uhvatiti neki signal kako iz BiH tako i iz drugih regija.
- Boki Antena
#3135 Re: DVB-T u BiH
@Brcak1971 Tako je drug. Po meni očekivani rezultati za Čot. I mi smo u Brodu probali pa rezultat je isti. Jednom je signal bio puna 3 dana. Pa ga opet nema 7 dana, pa se vrati,sječe, ne radi i odustali smo. Za hrvatski signal sam očekivao da će da bude nešto od toga na osnovu pisanja drugih ljudi iz BiH na forumima koje i ti čitaš kao i ja. A ne da mi se ulaziti u rasprave. Papuk je kasno sagrađen. Debela druga polovina 80-ih. Kao što rekoh, stara UHF antena Iskra od 3 metra hvatala je kanale 21-38. Na k29 gledao sam tvsa2, a zg1 na k53 i zg2 na k56 sa Papuka koji mi je bio 180 stepeni u suprotnom smjeru. A antena je ta imala pozadi samo 2 mala refletora,kratke cjevčice, pa nije čudo. Košarevac u to vrijeme nije imao drugi program. A onda mi neko ko nije rođen tada kaže da neznam šta je taj predajnik.Nevažno. Neka klinac piše šta hoće, nemojte mi šta zamjeriti. Kraljica i Vlašić lijepo rade. 
- Boki Antena
#3136 Re: DVB-T u BiH
Pogledao sam zvaničnu mapu pokrivenosti OIV. Prikazuju područja blizu granice sa Hrvatskom.Ukucao sam Derventa jer Usora ne može. Signal je slabiji na kanalu 43.A za 39.kanal u Derventi Papuk ima najjači signal - napisali su antena krovna,možda sobna. https://postimg.cc/nsGC04mygenius 723 wrote: ↑08/08/2023 14:17 @Boki Antena sad si me bas stavio na razmisljanje kad povucem liniju na karti sa Kosarevca i Kapovca (Papuka)skoro da u istom smijeru su oba iz moje pozicije.bilo.kako bilo cilj je ostvaren signal je stabilan evo citav dan.jedino kazem neide 43 zbog cega neznam ako su na odasiljacu na istoj visini ant postavljene i emituju istom snagom???

Last edited by Boki Antena on 09/08/2023 12:17, edited 1 time in total.
- genius 723
#3137 Re: DVB-T u BiH
Signal je sad stalan i skoro pa uvijek je ovakakv
Ali bez pojacala terra i iskre 47 ni traga.
Sto se tice odakle dolazi mada mi iskreno sad i nije bitno al hajde da kazem i ovo:Kad povucem sa Kosarecvca i Papuka vrlo mala je razlika za koji stepen jedan od dr je razlike sa moje lokacije lokacije.
Jedino kad motorku upalimo pa bas po gasu opucamo onda zna otjerat sig i kval.

Sto se tice odakle dolazi mada mi iskreno sad i nije bitno al hajde da kazem i ovo:Kad povucem sa Kosarecvca i Papuka vrlo mala je razlika za koji stepen jedan od dr je razlike sa moje lokacije lokacije.
- Mrvica 77
#3138 Re: DVB-T u BiH
Prijatelju moj s obzirom na udaljenost ovo je fantastičan rezultatgenius 723 wrote: ↑09/08/2023 11:11 Signal je sad stalan i skoro pa uvijek je ovakakv
Do Košarevca ti je ako se dobro sjećam nekih 50-60, a do Psunja i Papuka 80-90 km + ne baš povoljan teren...
Rekao sam ti da je Iskra 47 super antena, ali i ovo tvoje pojačalo je odlično... Visoki dobitak, nizak šum
A motorka, trimer, skuter i slična prdekala to je normalno da smeta signalu...
- genius 723
#3139 Re: DVB-T u BiH
Da vrijedi svakog eura.lovi muxd bh 33 skoro pa 100%iako je usmjerena prema Kosarevcu.
- Mrvica 77
#3140 Re: DVB-T u BiH
Isto sam i ja rekao za svojegenius 723 wrote: ↑09/08/2023 13:12 Da vrijedi svakog eura.lovi muxd bh 33 skoro pa 100%iako je usmjerena prema Kosarevcu.
Mada moje ima nešto manju dobit i veći šum
Ali nebitno, opet s njim imam svih 5 mux-eva full što se kaže
Npr. mux D iz BiH 93/98, s tvojim bi vjerojatno bilo 100/100 kao što imam naš M1
Nadam se da si sad sretan, konačno si uspio nešto što dugo želiš i dobio si rezultat kakvom se sigurno nisi nadao
-
Refik4
#3141 Re: DVB-T u BiH
Gdje se ima kupiti:
antena iskra triplex 47
Pojacalo terraAB011T
antena iskra triplex 47
Pojacalo terraAB011T
- Mrvica 77
- genius 723
#3143 Re: DVB-T u BiH
Mrvica ovako stoje stvari Kosarevac 57 km
Papuk 90 km
Psunj 91 km
Psunj malo vece prepreke znamo koje vec....
Papuk ili Kosaraevac dosta otvoreniji teren
Sto se tice neko je upito za terra pojacalo ja ga nisam mogo nac ovdje u BiH u Hrvatskoj isto dosta tesko ali se moze nac tamo radim dugo pa sam ga nekako uspio dobavit.
Papuk 90 km
Psunj 91 km
Psunj malo vece prepreke znamo koje vec....
Papuk ili Kosaraevac dosta otvoreniji teren
Sto se tice neko je upito za terra pojacalo ja ga nisam mogo nac ovdje u BiH u Hrvatskoj isto dosta tesko ali se moze nac tamo radim dugo pa sam ga nekako uspio dobavit.
- Mrvica 77
#3144 Re: DVB-T u BiH
To pojačalo ja više ne nalazim u HR, izgleda da si kupio zadnje 
U BiH ga ima, jedva nađoh, ako je ovaj iz BiH što je pitao
Mada ima drugih pojačala Terra sličnih specki, neka i s napajanjem...
Ne mogu to biti prevelike razlike
U BiH ga ima, jedva nađoh, ako je ovaj iz BiH što je pitao
Mada ima drugih pojačala Terra sličnih specki, neka i s napajanjem...
Ne mogu to biti prevelike razlike
-
Refik4
#3145 Re: DVB-T u BiH
BiH naravno. Nemam nikog u Hr da može kupiti ....
- Boki Antena
#3146 Re: DVB-T u BiH
Novi predajnik Višegrad Mirilovići kanal33 https://fmscan.org/net.php?r=t&m=m&itu= ... sto+Semtel
- Mrvica 77
#3147 Re: DVB-T u BiH
Antenu nije tako teško naći, ima je po oglasnicima... 50 maraka...
Nova ti je okvirno ≈70
Pojačalo je nažalost druga priča, morat ćeš naći neko slično, malo proguglaj, jer ovo kao što je kolega @genius 723 kupio, nažalost više nema ni u HR, a izgledno da će i njemu trebati još jedno kako čujem, ali šutim dalje, što bi rekli Ameri pozivam se na Peti amandman i branim se šutnjom
Ima vrlo sličnih Terra pojačala, ali i drugih marki (Fagor, Axing...), no nažalost ovoga više ni za lijeka... I još uz to sva druga pojačala imaju puno viši šum od ovog Terrinog s kojim je prijatelj Genius doslovno postigao čudo...
Moj ti je savjet, prvo uzmi antenu i pokušaj od nekoga posuditi pojačalo za test... Ili možeš od 47 napraviti aktivnu antenu ako kupiš drugu pločicu što ide u dipol, onda ona ima pojačanje umjesto 17 (pasivna) nekih mislim 32-33 dB, ta ti je pločica nekih 15ak € ili cca 25-30 maraka...
Last edited by Mrvica 77 on 10/08/2023 22:15, edited 1 time in total.
- Mrvica 77
#3148 Re: DVB-T u BiH
@Refik4 ovo probaj naći u BiH
https://www.zed.hr/webshop/proizvod/130 ... lex-i-DTX-
Dobio bi iz same antene 33 dB, moguće da ti u tom slučaju posebno pojačalo ne bi ni trebalo...
https://www.zed.hr/webshop/proizvod/130 ... lex-i-DTX-
Dobio bi iz same antene 33 dB, moguće da ti u tom slučaju posebno pojačalo ne bi ni trebalo...
- genius 723
#3149 Re: DVB-T u BiH
Da bas tako tim redosljedom idi ko sto ti je Mrvica77 piso.a za pojacalo imam covjeka u Zagrebu mozes se cut sa mnom priv porukama moram ti rec da je ono 40 eura + troskovi dostave ili da ja idem po njeg...Mrvica 77 wrote: ↑10/08/2023 18:12Antenu nije tako teško naći, ima je po oglasnicima... 50 maraka...
Nova ti je okvirno ≈70
Pojačalo je nažalost druga priča, morat ćeš naći neko slično, malo proguglaj, jer ovo kao što je kolega @genius 723 kupio, nažalost više nema ni u HR, a izgledno da će i njemu trebati još jedno kako čujem, ali šutim dalje, što bi rekli Ameri pozivam se na Peti amandman i branim se šutnjom![]()
Ima vrlo sličnih Terra pojačala, ali i drugih marki (Fagor, Axling...), no nažalost ovoga više ni za lijeka... I još uz to sva druga pojačala imaju puno viši šum od ovog Terrinog s kojim je prijatelj Genius doslovno postigao čudo...
Moj ti je savjet, prvo uzmi antenu i pokušaj od nekoga posuditi pojačalo za test... Ili možeš od 47 napraviti aktivnu antenu ako kupiš drugu pločicu što ide u dipol, onda ona ima pojačanje umjesto 17 (pasivna) nekih mislim 32-33 dB, ta ti je pločica nekih 15ak € ili cca 25-30 maraka...
- Mrvica 77
#3150 Re: DVB-T u BiH
Nisam ni znao za ovo, sinoć malo gledao novi katalog Iskre
Pločica (pretpojačalo) za pasivne Iskrine yagice
Staro je imalo 16 dB, novo 18 i još ima LTE filter
Tako da npr. 47 triplex ukupno onda ima 35 dB (17 njenih + 18 s ovim pretpojačalom)
Uz to ima vrlo nizak šum od samo 2 dB
https://shop.kerman.hr/Katalog/Detalj/1 ... 4mA,-96dBV
Pločica (pretpojačalo) za pasivne Iskrine yagice
Staro je imalo 16 dB, novo 18 i još ima LTE filter
Tako da npr. 47 triplex ukupno onda ima 35 dB (17 njenih + 18 s ovim pretpojačalom)
Uz to ima vrlo nizak šum od samo 2 dB
https://shop.kerman.hr/Katalog/Detalj/1 ... 4mA,-96dBV