INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- nepass1
#13726 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mozda neka namira osnovna koja je u bingu 100KM, u lidlu bi izasla na 130KM
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#13727 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pusti se Lidla, ne zelimo svi one karanana no name pive i sireve.
Bingo vs Tommy ti je 100 KM vs 170-180 KM.
Bingo vs Tommy ti je 100 KM vs 170-180 KM.
- nepass1
#13728 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Prosle godine u zivogoscu je placao 5€ tj. jednu platio i mrak mi pao na oci._BataZiv_0809 wrote: ↑08/08/2023 09:42Solidne cijene. Osim tocene karlovacke. Cuj to smetlje da bude skoro 7 maraka.
- Sanjarko
#13729 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Poskupila i čokolada, s 1,20 na 1,50. 
- ElRe
#13730 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pored Hrvatske, jeftiniji smo i od Srbije, Crne Gore, Madjarske, Slovačke. Znači, osnovne životne namirnice, voće, povrće, energenti, komunalije, telekomunikacije. Posao me vodi centralnom Evropom pa znam. Za par dana ću proći kroz Albaniju i dalje do Grčke pa uporedim._BataZiv_0809 wrote: ↑08/08/2023 08:51 LPG na Ina pumpama 0.90 eura, kod nas 1.06 KM na Gazpromu.
Parking 3-4 eura sat. Pizze nema ispod 10 eura. Cola u objektima 3 eura. O alkoholu i skupljim jelima da ne pricamo.
Ali hrvatski proizvodi (Vindija, Zbregov) da su skuplji ili iste cijene ko kod nas, to nikako da skontam.
Kazu mi lokalci da ih je Euro unistio i da idu u Hercegovinu u nabavu. Kad pozele dobro meso, takodjer. I to nisu fukara lokalci da se razumijemo.
Pricaju slicnu pricu kao mi na forumu![]()
Forumaši su se žalili na cijenu toalet papira, banjalučki Harmony je 24 rolne cca 6 KM, u Slovačkoj isti taj Harmony (Made in SK) u Tesco je 6.50 eura.
Nes instant classic 200gr u Lidl SK je 9 eura u Billi je 10 eura, kod nas je 15 KM.
Ali sigurno bude akcijskih cijena kao i kod nas.
Proizvođači formiraju cijene prema regionima (BPD, konkurencija, transport) i količinama koje distributer može da plasira na tržište. Sva tržišta istočne i jugoistočne Evrpe su veoma slična i u istom su košu za Mondelez, Neste, Ferrero, GSK, Unilever, Loreal... i za cijenu prema uvozniku im nije presudno kolika je plata u Brezi a kolika u Budimpešti. Razlike u finalnoj cijeni prave takse, porezi, transport i dijelom sezonska kretanja stanovništva.
Milka 250gr kod nas je cca 7 KM, ista ta Milka u Crnoj Gori u istom lancu u Pljevljima (Konzum-Idea) je 5.50 eura.
Last edited by ElRe on 08/08/2023 10:20, edited 2 times in total.
- n+1
#13731 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne kontaš ti to. Ima u Njemačkoj maslac na sniženju, pred istek roka, jeftiniji nego kod nas. Racionalan zaključak je da je život u Njemačkoj jeftiniji. Ko kaže da to nije racionalan zaključak, taj je FadilGPT.
- dječak sa šibicama
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#13733 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U Hrvatskoj.
@ElRe

@ElRe
- n+1
- vaučer
#13735 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Cijene hrane (ne pića) u RH su u prosjeku više nego u Irskoj, gje živim i koja je jedna od skupljih EU zemalja. Sad ne znam jeli ovo samo na moru, ali ja nemam pojma kako ljudi tamo žive jer su im plaće puno, puno manje nego u Irskoj. Kako su izražene cijene u eurima tek sad vidim koliko je skupo. Ovo je recimo čak izraženo u Lidlu, a manji lanci kao Tommy ili Plodine su još skuplji.
- dječak sa šibicama
#13736 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kad se na stranu stave sva palamudjenja, cinjenica je da u Lidlu ili Aldiju imas puter za manje od dva eura, u sarajevu nemas ispod 5 maraka, nigdje.
Dakle, gradjani BiH koji nemaju toliko para da se razbacuju njima i koji bi rado u sugavi prljavi neugledni trzni centar po jeftiniju hranu, a takvih je sigurno 90%, nemaju takvih opcija. Zapravo imaju, stati u red za vizu.
Dakle, gradjani BiH koji nemaju toliko para da se razbacuju njima i koji bi rado u sugavi prljavi neugledni trzni centar po jeftiniju hranu, a takvih je sigurno 90%, nemaju takvih opcija. Zapravo imaju, stati u red za vizu.
-
Trappist
#13737 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
"Iako je cijena plina u FBiH manja, nije planirano smanjenje računa korisnicima Toplana Sarajevo"
Inflacija u BiH objasnjena kroz jedan naslov. Ovako su se smanjili svi troskovi prevoza i robe iz vana od februara prosle godine, a cijene su ostale iste ili vece.
Inflacija u BiH objasnjena kroz jedan naslov. Ovako su se smanjili svi troskovi prevoza i robe iz vana od februara prosle godine, a cijene su ostale iste ili vece.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#13738 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Jebo vas puter
Last edited by _BataZiv_0809 on 08/08/2023 11:05, edited 1 time in total.
-
zebih62
#13739 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ti ga bas volis kenjat.Cuj koja kafa koja piva ...
Znaci pola godine sam na moru pola u Bosni.I ne da cijene nisu duplo vece nego je u par deka, ako pricamo o supermarketima.
Ja godinu dana u Sparu kupujem milijeko po 0,7 centi ali ga ima i po 1.50 euro..pa bujrum , kod nas ako ga nadjes po toj cijeni ja cu ga popiti skupa s ambalazom. Bit je da je nesto ovdje povoljnije a nesto u Hr.
Ne bi mi mrsko otvoriti Konzumov letak u HR od danas pa otvori i pogledaj i nadji sta je to duplo skuplje, ako je ista skuplje , a znam da neces.Nit je tamo niti ovdje jeftino za prosjecong covjeka
Kao prvo poredis vanpansionske cijene u turistickim mjestima sa kojim gradovima u Bosni....Kakanj Zenica Konjic? Nisi gledao niti te interesuju cijene kafana /restorana u lupam ..Virovitici Sl.Brodu Varazdinu koji bi bili pandan.Ili recimo Neum i Drvenik
Kao drugo cijene su u cijeloj Europi otisle u 3 PM ....prije mjesec dana sam u Italiji i sasvim obicnoj pizeriji gdje jedu lokalci platio dvije pizze i dvije pive 45 eura.Al nisam slikao racune i kukao kako nisu normalni s cijenama.Jebi ga imas cjenovnik na stolu pa ili ustanes ili platis.Jucer citam podatak da iako je trenutno feragosto 41% talijana nece ove godine na more jer im je skupo (ne kazem da ne si mogu priustiti nego im je skupo i imaju druge prioritete) cini mi se da je nekakav slican procenat bio i za hrvate .Kao sto se moramo priviknuti na nove klimatske promjene koje se upravo desavaju diljem europe tako cemo se morati piviknuti i na cinjenicu da turizam vise nije nesto sto ce si svako moci priustiti, bar ne onako kako smo svi navkili.
Prije dvije godine sam citao intervju sa onim Ircem vlasnikom Ryanair-a u kojem je govorio kako je virjeme jeftinog turizma stvar proslosti i da ce za 10-tak godina biti privilegija bogatih i jos kontam ovaj je prolupao .... evo nakon samo dvije godine se pocelo ostvarivati
Kao trece PDV u HR je 25% kod nas ..koliko 17% a to uredno zaboravljamo
Kao cetvrto nauci da ne sjedas u prvu kafanu/restoran iznenadit ces se kolike mogu biti razlike osim ako nisi u mjestu sa dva kafica... tu nemas izbora
Ja evo sjedim na rivi u mjestu pored Splita i pijem kafu od 1,2 do 1,5 euro, veliki kruh u pekari kod Siptara je 1,5 a ima ga u onim fensi smensi pekarama i po 2 eura pa i vise.Tvoj je izbor sta ces kupiti.
Last edited by zebih62 on 08/08/2023 13:44, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#13740 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Uh sto mi se nagovori...
Ono sto kupujem u BiH, kupujem i ovdje.
Kako hadzijam u BiH, hadzijam i ovdje.
I guess what, gotovo sve sto je u BiH marka ovdje je euro, dakle govorim o istim proizvodima i uslugama.
I guess what, gotovo sve sto je u BiH marka ovdje je euro, dakle govorim o istim proizvodima i uslugama.
- dječak sa šibicama
#13741 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Jer to tako mora by uhljebi.
Tacno sam znao da nece sniziti cijene krajnjim korisnicima. Jer to tako mora sta hocete imate najnize cijene bla bla bla
-
Hakiz
-
Hakiz
#13743 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
zebih62 wrote: ↑08/08/2023 11:05Ti ga bas volis kenjat.Cuj koja kafa koja piva ...
Znaci pola godine sam na moru pola u Bosni.I ne da cijene nisu duplo vece nego je u par deka, ako pricamo o supermarketima.
Ja godinu dana u Sparu kupujem milijeko po 0,7 centi ali ga ima i po 1.50 euro..pa bujrum , kod nas ako ga nadjes po toj cijeni ja cu ga popiti skupa s ambalazom. Bit je da je nesto ovdje povoljnije a nesto u Hr.
Ne bi mi mrsko otvoriti Konzumov letak u HR od danas pa otvori i pogledaj i nadji sta je to duplo skuplje, ako je ista skuplje , a znam da neces.Nit je tamo niti ovdje jeftino za prosjecong covjeka
Kao prvo poredis vanpansionske cijene u turistickim mjestima sa kojim gradovima u Bosni....Kakanj Zenica Konjic? Nisi gledao niti te interesuju cijene kafana /restorana u lupam ..Virovitici Sl.Brodu Varazdinu koji bi bili pandan.Ili recimo Neum i Drvenik
Kao drugo cijene su u cijeloj Europi otisle u 3 PM ....prije mjesec dana sam u Italiji i sasvim obicnoj pizeriji gdje jedu lokalci platio dvije pizze i dvije pive 45 eura.Al nisam slikao racune i kukao kako nisu normalni s cijenama.Jebi ga imas cjenovnik na stolu pa ili ustanes ili platis.Jucer citam podatak da iako je trenutno feragosto 41% talijana nece ove godine na more jer im je skupo (ne kazem da ne si mogu priustiti nego im je skupo i imaju druge prioritete) cini mi se da je nekakav slican procenat bio i za hrvate .Kao sto se moramo priviknuti na nove klimatske promjene koje se upravo desavaju diljem europe tako cemo se morati piviknuti i na cinjenicu da turizam vise nije nesto sto ce si svako moci priustiti, bar ne onako kako smo svi navkili.
Prije dvije godine sam citao intervju sa onim Ircem vlasnikom Ryanira u kojem je govorio kako je virjeme jeftinog turizma stvar proslosti i da ce za 10-tak godina biti privilegija bogatih i jos kontam ovaj je prolupao .... evo nakon samo dvije godine se pocelo ostvarivati
Kao trece PDV u HR je 25% kod nas ..koliko 17% a to uredno zaboravljamo
Kao cetvrto nauci da ne sjedas u prvu kafanu/restoran iznenadit ces se kolike mogu biti razlike osim ako nisi u mjestu sa dva kafica... tu nemas izbora
Ja evo sjedim na rivi u mjestu pored Splita i pijem kafu od 1,2 do 1,5 euro, veliki kruh u pekari kod Siptara je 1,5 a ima ga u onim fensi smensi pekarama i po 2 eura pa i vise.Tvoj je izbor sta ces kupiti.
-
Hakiz
#13744 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne.Dzinna wrote: ↑08/08/2023 10:42 Prvo, usporedba Tommyja studenca ili konzuma s lidlom nije bas nesto relevantna jer lidl ima svoje trade marke koje proizvodi za sebe i nema konkurencije za njih.
Usporedjujte marke svuda dostupne i time dolazite do toga da su lidlu i podravka i vindija i dukat i Pik i Ledo skuplji, ako ih uopce i ima.
Da li je život u jednoj državi jeftiniji nego u drugoj ne gleda se prema istom proizvodu, prema cijeni konkretnog modela od konkretnog brenda. Gleda se po tome da li možeš kupiti isti tip proizvoda, po mogućnosti sličnog kvaliteta, jeftinije. Nema veze ako su različiti modeli različitih brendova.
Ako možeš, u toj državi je život jeftiniji.
Jedno vrijeme je u prodavnici A čokolada Heidi Pistachio koštala 3,45 KM, dok je u prodavnici B koštala 2,75 KM. U isto vrijeme je čokolada Ritter Marzipan u prodavnici A koštala 2,45 KM, dok je u B koštala 3 KM. Paralelno sa tim u prodavnici A najjeftinija čokolada je koštala 1,2 KM, dok je u prodavnici B najjeftinija čokolada, drugog brenda u odnosu na najjeftiniji "čokoladni" brend iz prodavnice A, koštala 1,75 KM.
Koja prodavnica je jeftinija, A ili B?
Last edited by Hakiz on 08/08/2023 11:39, edited 2 times in total.
- Sanjarko
#13745 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
80 gr 1,50 čokolada ovdje, evo nek neko ko zna postavi cijenu slično čokolade po gramaži i cijeni.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#13746 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne moras pit Leffe, ima dvoguza MB, dakle imas jeftinije pivo, logika 
-
Hakiz
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#13748 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne znaci mi MB nista ako pijem Leffe.
Ni doslovno ni u prenesenom znacenju.
Kopcas?
Ni doslovno ni u prenesenom znacenju.
Kopcas?
-
zebih62
#13749 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Jako volim ove nadobudne moderatore na klix-u_BataZiv_0809 wrote: ↑08/08/2023 11:08 Uh sto mi se nagovori...
Nekom je lakše metar u dupe nego mm u glavu
Ti odeš 1-2 puta na more i solis pamet meni koji sam dole pola godine.Evo opet ti kažem da lažeš iz kojih razloga ne znam…. A ovo mhalasko skidanjo s kurca mi je posebno drago kad ti neko da argumente …jarane ne hadzijas ti ni tamo ni ovamo jer kad hadzijas boli te kurac koliko šta košta i ne ibretis se na forumu .
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#13750 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Smiri se opalit ce te srcanizebih62 wrote: ↑08/08/2023 12:12Jako volim ove nadobudne moderatore na klix-u_BataZiv_0809 wrote: ↑08/08/2023 11:08 Uh sto mi se nagovori...
Nekom je lakše metar u dupe nego mm u glavu
Ti odeš 1-2 puta na more i solis pamet meni koji sam dole pola godine.Evo opet ti kažem da lažeš iz kojih razloga ne znam…. A ovo mhalasko skidanjo s kurca mi je posebno drago kad ti neko da argumente …jarane ne hadzijas ti ni tamo ni ovamo jer kad hadzijas boli te kurac koliko šta košta i ne ibretis se na forumu .