Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Bloo
Globalna šefica

#226 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bloo »

-Chesterfield- wrote: 06/08/2023 00:50 Ne žalim se. Trenutno sam na poslu.
Sve dok imam krevet na poslu meni je odlično.
Ta jedna dnevnica koja bude višak u toku mjeseca nije ni važna.
Tužbom bih izgubio krevet...
Krevet. :D
I stolicu.

Neko ni to nema. :D
Pandakonda

#227 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Bloo wrote: 06/08/2023 00:40
Pandakonda wrote: 05/08/2023 23:12 Sva sreća ekonomsti i struka su tu da kazu zasto to nije dobro i izvodivo. Sindikat se moze tu saslusati kao savjetodavan organ ali nikako kao odlucujuci.
Jebote život da i ovo pročitam.

Sve bih vam ja ukinula.
I 8 sati rada i zabranu djecijeg rada i izrabljivanja i godisnje i regrese i naknadu za prekovremene i rad nedeljom i porodiljno i ugovore na neodredeno i zakone o radu i pravo zena na rad i kolektivne....sve.

Dok ne pocrkate ili "nadete nesto bolje".

Iznervirah se u pm.
Ne razumijem kako si povezala sindikate sa regresom i ostalim benifitima ? Ja podrzavam da nedjelja bude vise placena i da ljudi koje zakaci da rade nedjeljom recimo dobiju vise slobodnih dana u toj sedmici. Sa razlogom postoje razlicite struke i svako treba da se vodi svojom. Ekonomista je taj koji treba da odrzava pare i kasu i da daje finalna misljenja oko tih pitanja. Hocemo li sada ignorisati savjete i preporuke psihologa i pedagoga samo zato jer je npr. sindikat roditelja ili prosvjetnih radnika lupio neku glupost koja njima fino zvuci da se sprovede ?

Opet kazem, sad u Bosni da pitas 90% radnika svi bi oni redom zahtjevali sto manje dana da rade, sto veci minimalac i tako tim redosljedom. Samim time ce to zahtjevati i sindikat bez da se pitaju koliko je to uopste realno i odrzivo i radi toga oni nisu relevantan faktor
Ozimician

#228 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Pandakonda wrote: 06/08/2023 00:58
Bloo wrote: 06/08/2023 00:40

Jebote život da i ovo pročitam.

Sve bih vam ja ukinula.
I 8 sati rada i zabranu djecijeg rada i izrabljivanja i godisnje i regrese i naknadu za prekovremene i rad nedeljom i porodiljno i ugovore na neodredeno i zakone o radu i pravo zena na rad i kolektivne....sve.

Dok ne pocrkate ili "nadete nesto bolje".

Iznervirah se u pm.
Ne razumijem kako si povezala sindikate sa regresom i ostalim benifitima ? Ja podrzavam da nedjelja bude vise placena i da ljudi koje zakaci da rade nedjeljom recimo dobiju vise slobodnih dana u toj sedmici. Sa razlogom postoje razlicite struke i svako treba da se vodi svojom. Ekonomista je taj koji treba da odrzava pare i kasu i da daje finalna misljenja oko tih pitanja. Hocemo li sada ignorisati savjete i preporuke psihologa i pedagoga samo zato jer je npr. sindikat roditelja ili prosvjetnih radnika lupio neku glupost koja njima fino zvuci da se sprovede ?

Opet kazem, sad u Bosni da pitas 90% radnika svi bi oni redom zahtjevali sto manje dana da rade, sto veci minimalac i tako tim redosljedom. Samim time ce to zahtjevati i sindikat bez da se pitaju koliko je to uopste realno i odrzivo i radi toga oni nisu relevantan faktor
Ma lupa ona po raznim temama ovako i onda kad nestane argumenata proziva ad-hominem.

Po toj logici kad bi sindikat policajaca, vatrogasaca, zdr. radnika zahtjevao da radi pon-petak 08-16h - to bi bio legitiman zahtjev.

Bolje i svima ukinuti sve, nego parcijalno rješavati "probleme" tamo gdje ih nema.

Svaki radnik, ja prvi bih volio da radim 10h sedmično a da mi plata bude ista, ali neće da može.

Ali ponavaljam, zabrana rada trgovinama nedjeljom je samo jeftin trik koji u momentima nedostatka radne snage, vlasnicima velikih trgovačkih lanaca omogućava da održe isti prihod, a smanje broj potrebnih radnika da opslužuju posao svih 7 dana u sedmici.

Ja poznajem male radnje koji npr. drže 3 umjesto 2 radnika samo zato da mogu pokriti svih 7 dana, ako im nedjelja bude fiksno neradna - 1 radnik otpada, nije više potreban, a ova 2 će guliti 6 dana u sedmici samo tako.

Ovaj zakon će ubiti sve male granape i seoske prodavnice, dakle one trgovine gdje idemo u svaka doba na brzinu "kad nam nešto zafali" što nismo isplanirali kad smo shoppingovali za cijelu sedmicu u velikim trgovačkim lancima.

Veliki trgovački lanci se neće ni počešati, smijem se kladiti da će Bingo i HIFA imati rekordne profite nakon uvođenja ovog zakona. Čim su se trgovački lanci ovako lahko složili sa ovim zakonom, odmah to smrdi na kilometar.
Bloo
Globalna šefica

#229 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bloo »

I muska moonca je tu. :mrgreen:
Jos da naucis sta je ad hominem. :thumbup:
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#230 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Radnici krivi jer nisu produktivni.
Radnice krive jer su zatrudnjele.
Radnici krivi jer hoće slobodan dan.
Radnici krivi jer ne lete.
Radnici krivi jer hoće topli obrok.
Radnici krivi jer hoće doprinose na zarađeno.
Radnici krivi jer hoće ugovore na neodređeno nakon isteka zakonskog roka na određeno.
Radnici krivi jer neće da razvoze od zvijezde do zvijezde.
Radnici krivi jer neće besplatno nešto da poprave ili zavare unutar objekta.
Radnici krivi jer hoće nedeljom da odmore.

Za sve su krivi radnici.

Prosječna radnička plata u Sarajevu je cca 1000 - 1100 netto , doprinosa logično plaćenih na minimalac , najjeftiniji stan u Sarajevu u ovom momentu košta 2500 KM / m2 i to na periferijama u starogradnji.

Za stan od 50 kvadrata , bračnom paru koje planira makar jedno dijete , treba stotinu mjesečnih plata tj. 50 i kusur plata svakog supružnika , 4 godine života dvije osobe da žive od listova lotosa , da ne plaćaju režije i da ne dišu.

Čuj nedelja slobodna...to mu "pokloniti" a može se živa ograda na mojoj vikendici šišat makar...
Hakiz

#231 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote: 06/08/2023 00:37
Hakiz wrote: 05/08/2023 23:56 Ako Vlada FBiH radije ide donositi novi zakon zbog toga što poslodavci ne poštuju postojeći umjesto da postojeći provede, meni je to dodatni argument da ne glasam za tu vladu i stranke koje je čine. Zakon je populistički, nije suštinski.

Ne zaboravimo, ne donosi vlada ovaj zakon zbog ideoloških i političkih razloga. Nije u FBiH situacija da zakon o radu ne postoji, ili da postoji, a da u njemu piše da se radi svaki dan. Postojeći zakon radnicima daje slobodan dan.

Donosi ga zbog toga što poslodavce koji ne poštuju postojeći zakon nije sposobna natjerati na njegovo poštovanje.

A za vladu koja nije sposobna provesti zakon naprosto ne treba glasati.
Kontradiktoran si sam sebi.

Nepostovanje zakona se sanira novim zakonom, velis?

Pa ni novi se nece postovat onda :lol:
Lakše je kontrolisati da li je cijela prodavnica zatvorena, nego da li je svakom individualnom uposleniku koji u njoj radi prekršeno pravo na dan sedmčnog odmora.

Hajde ponovo.
Hakiz

#232 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

-Chesterfield- wrote: 05/08/2023 23:57 Zabraniti rad nedjeljom je glupost i to je nemoguće ispoštovati.
Treba samo da se poštuje zakon. Mislim da je rad nedjeljom uvećan 30% ili 35% ali se to u većini firmi ne plaća.
Radim i ja nedjeljom, odnosno kako me potrefi, jer je u pitanju rad u smjenama.

Ne znam kako planiraju zabraniti svima da rade taj dan? Bolnice, hitna pomoć, policija, vojska, Mital, Natron, rudnici...)
Moguće je ispoštovati.

Koliko puta treba ponoviti, zakon o kojem govorimo planira zabraniti rad nedjeljom isključivo za trgovine. Ako do početka procedure za njegovo usvajanje nešta ne promijene.

Najvjerovatnije će biti usvojen.

Ne znači da je to dobro.
Hakiz

#233 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

teskeredzic_22 wrote: 06/08/2023 02:04 Radnici krivi jer nisu produktivni.
Radnice krive jer su zatrudnjele.
Radnici krivi jer hoće slobodan dan.
Radnici krivi jer ne lete.
Radnici krivi jer hoće topli obrok.
Radnici krivi jer hoće doprinose na zarađeno.
Radnici krivi jer hoće ugovore na neodređeno nakon isteka zakonskog roka na određeno.
Radnici krivi jer neće da razvoze od zvijezde do zvijezde.
Radnici krivi jer neće besplatno nešto da poprave ili zavare unutar objekta.
Radnici krivi jer hoće nedeljom da odmore.

Za sve su krivi radnici.

Prosječna radnička plata u Sarajevu je cca 1000 - 1100 netto , doprinosa logično plaćenih na minimalac , najjeftiniji stan u Sarajevu u ovom momentu košta 2500 KM / m2 i to na periferijama u starogradnji.

Za stan od 50 kvadrata , bračnom paru koje planira makar jedno dijete , treba stotinu mjesečnih plata tj. 50 i kusur plata svakog supružnika , 4 godine života dvije osobe da žive od listova lotosa , da ne plaćaju režije i da ne dišu.

Čuj nedelja slobodna...to mu "pokloniti" a može se živa ograda na mojoj vikendici šišat makar...
Radnici su krivi za jednu ili obje od sljedećih stvari:

1. Nisu se ozbiljno borili protiv izrabljivanja.

2. Glasali su iznova za stranku(e) koja nije poslodavce sprečavala da ih izrabljuju.

Da li su objektivno mogli se izboriti? Ne znam. Ali nisu se ozbiljno borili.

Da li je ostvarenje humanog odnosa i poštene plate vrijedilo polomljenih kostiju i ležanja u zatvoru? Naši radnici nisu mislili da je vrijedilo. Zbog toga tek danas, više od 30 godina od dolaska slobode i demokratije u naše krajeve, ili barem tek od 1995. imamo ovu temu.

Poslušati Azrinu pjesmu "Sloboda" :lol:
Officer Crabtree

#234 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Officer Crabtree »

kakaljin wrote: 05/08/2023 21:31
Officer Crabtree wrote: 05/08/2023 21:22 Supruga radila nedjelju u trgovini.

Ne bih nikom to poželio ko ima porodicu i živi u braku.

Nažalost otkaz tad nije bio opcija.

Kad bi sad ih pitali, barem njene kolegice jer znam njihov odgovor, nema te dnevnice za koju bi radili nedjeljom.

No kad ti niko ne radi tako nedjeljom razumijem kontra stav, doduše sebične prirode.

Kako god radnici su jebani u ovoj zemlji, svaka pomoć je dobrodošla.
Da li je radila samo 40 sati sedmicno?

Da li je bila placena 100% vise za rad nedeljom?
Da, i mogla je koristiti privatni avion firme kad god smo htjeli.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#235 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by izvrsni direktor »

basicm wrote: 05/08/2023 23:29
izvrsni direktor wrote: 05/08/2023 15:21

Jer, sto bi oni vikendom izlazili sa djecom...ko ih jebe sto su samo trgovci a ne gospoda koja odmara vikendom
Da mi je npr utorak slobodan ja bih tad isao i u kupovinu i sa djecom.
A djeca ne bi u skolu isla taj dan?
-Chesterfield-

#236 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by -Chesterfield- »

Hakiz wrote: 06/08/2023 05:28
-Chesterfield- wrote: 05/08/2023 23:57 Zabraniti rad nedjeljom je glupost i to je nemoguće ispoštovati.
Treba samo da se poštuje zakon. Mislim da je rad nedjeljom uvećan 30% ili 35% ali se to u većini firmi ne plaća.
Radim i ja nedjeljom, odnosno kako me potrefi, jer je u pitanju rad u smjenama.

Ne znam kako planiraju zabraniti svima da rade taj dan? Bolnice, hitna pomoć, policija, vojska, Mital, Natron, rudnici...)
Moguće je ispoštovati.

Koliko puta treba ponoviti, zakon o kojem govorimo planira zabraniti rad nedjeljom isključivo za trgovine. Ako do početka procedure za njegovo usvajanje nešta ne promijene.

Najvjerovatnije će biti usvojen.

Ne znači da je to dobro.
Izvinjavam se. :D
Nisam pročitao temu od početka nego samo zadnju stranicu.
http://www.klix.ba/clanak/230802093
Sada mi je malo jasnije da se želi uvesti diskriminacija radnika.

A slažem se s tobom da je u pitanju naslijeđe vjerskog običaja.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#237 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Hakiz wrote: 06/08/2023 05:22 Lakše je kontrolisati da li je cijela prodavnica zatvorena, nego da li je svakom individualnom uposleniku koji u njoj radi prekršeno pravo na dan sedmčnog odmora.

Hajde ponovo.
Ista inspekcija kontrolise i jedno i drugo.

Slazem se da je lakse.
p206

#238 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by p206 »

na zapadu nedjeljom imaš dežurne trgovine ali su cijene taj dan znatno veće, pa izvoli... ako si nešto zaboravio kupiti u toku radne sedmice, drugi put nećeš kad te klepi po džepu

Onaj ko ne razmišlja par dana unaprijed da se obezbjedi i treba da plaća više, prirodna selekcija za glupost
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#239 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Opet pitam, imaju li ti radnici u dezurnim trgovinama pravo na slobodnu nedjelju?
goredole

#240 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

p206 wrote: 06/08/2023 08:38 na zapadu nedjeljom imaš dežurne trgovine ali su cijene taj dan znatno veće, pa izvoli... ako si nešto zaboravio kupiti u toku radne sedmice, drugi put nećeš kad te klepi po džepu

Onaj ko ne razmišlja par dana unaprijed da se obezbjedi i treba da plaća više, prirodna selekcija za glupost
zapad je širok geografski i ekonomski pojam tako da nije svugdje isto. u njemačkoj danas npr. pivo možeš kupiti jedino na benzinskoj pumpi koje rade 24/7.
Trappist

#241 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

"Širi se vijest da su neke pumpe počele peći kruh, provjerili smo: ‘Istina je, sve smo rasprodali‘"

:lol:
kakaljin

#242 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Officer Crabtree wrote: 06/08/2023 07:12
kakaljin wrote: 05/08/2023 21:31

Da li je radila samo 40 sati sedmicno?

Da li je bila placena 100% vise za rad nedeljom?
PA sto se zali ako je mogla koristiti avion firme d putuje gdje hoce :D

Zasto je sutila sto je nisu adekvatno placali za rad nedeljom i zasto je sutila za prekovremeni rad koji joj nije placen.

Sve nam je ovako jer su ljudi sutili i pistali da ih se izrabljuje.
akcija007

#243 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

O ovome pricam
Hrvatska vrhunac sezone jucer praznik Oluja danas neradna nesjelja

Tako je, kako piše Jutarnji, na Ininim benzinskim postajama sad moguće kupiti i kruh. Dosad su Inine benzinske postaje koje imaju Fresh Corner segment prodavale sendviče i hot dogove. Sad je moguće tamo kupiti i kruh. Na Inu dolazi smrznut i tamo se peće.

I.ovako ce doci i kod nas . Zatvori prodavnice i sve ide na benzinsku
kakaljin

#244 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

akcija007 wrote: 06/08/2023 10:46 O ovome pricam

Tako je, kako piše Jutarnji, na Ininim benzinskim postajama sad moguće kupiti i kruh. Dosad su Inine benzinske postaje koje imaju Fresh Corner segment prodavale sendviče i hot dogove. Sad je moguće tamo kupiti i kruh. Na Inu dolazi smrznut i tamo se peće.

Ma ja treba podrzati pumpe da jos vise zaradjuju osim goriva
Bloo
Globalna šefica

#245 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bloo »

kakaljin wrote: 06/08/2023 10:39
Officer Crabtree wrote: 06/08/2023 07:12

Zasto je sutila sto je nisu adekvatno placali za rad nedeljom i zasto je sutila za prekovremeni rad koji joj nije placen.

Tako je odvajkada. I onda se radnici organiziraju u sindikat jer je lakse se tako kolektivno boriti nego svako za sebe.
Sindikat radnika u usluznoj djelatnosti.
Koji je podnio inicijativu za nedelju kao neradni dan.
Ozimician

#246 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

kakaljin wrote: 06/08/2023 10:51
akcija007 wrote: 06/08/2023 10:46 O ovome pricam

Ma ja treba podrzati pumpe da jos vise zaradjuju osim goriva
Tako je, treba uništiti male porodične trgovine i zabraniti im da rade nedjeljom i da prodaju hljeb, a profit preusmjeriti naftašima.

I još to upakovati u celofan kao "borbu za prava radnika".

Švicarska, Švedska, Norveška, Danska - najjače zemlje Evrope za radnika, nemaju zabranu rada nedjeljom, jer svako ima PRAVO NA RAD.
+ zabrana je ultra-visoko-selektivna, odnosi se samo na trgovinu. WTF.

Naravno, Njemačka i Austrija imaju zabranu rada nedjeljom, ali jbg to je ultra-desni mentalitet pod patronatom katoličke crkve.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#247 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Hakiz wrote: 06/08/2023 05:46
Da li je ostvarenje humanog odnosa i poštene plate vrijedilo polomljenih kostiju i ležanja u zatvoru? Naši radnici nisu mislili da je vrijedilo. Zbog toga tek danas, više od 30 godina od dolaska slobode i demokratije u naše krajeve, ili barem tek od 1995. imamo ovu temu.

Poslušati Azrinu pjesmu "Sloboda" :lol:
Tačno.
Ali ne govorim o Zakonu on može biti dobar ili loš , ovakav ili onakav , trenutni prijedlog Zakona će ići na ruku ljudima koji rade u trgovini jer neće raditi nedeljom.

Taj zakon ni u ludilu neće ispraviti sve segregacije i nejednakosti rada u realnom sektoru i u silnim ministarstvima za istraživanje ruda i gubljenje vremena pa i nije baš tako dobar.

Reći otvoreno da si protiv toga da radnik odmori nedeljom zbog profita , turista , "privrede" je jezivo.

Nek svako od njih svoje subote i nedelje mijenja za utorak i petak jedan - jedini mjesec dana.
kakaljin

#248 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Bloo wrote: 06/08/2023 11:01
kakaljin wrote: 06/08/2023 10:39

Tako je odvajkada. I onda se radnici organiziraju u sindikat jer je lakse se tako kolektivno boriti nego svako za sebe.
Ako je inicijativa da svi radnici ne rade nedeljom onda i ja dajem podrsku, ali ako se pravi selekcija jedni rade a drugima se zabranjuje onda nisam za to nikako.

Daj slobodu izbora i daj kontrolu da li se adekvatno placa rad nedeljom i praznicima, i neka svako ko zeli radi nedeljom a svako ko zeli slobodnu nedelju da ima pravo na to, ali zabrana samo pojedinima ne dolazi u obzir. Ili svi ili niko
Last edited by kakaljin on 06/08/2023 11:19, edited 1 time in total.
Ozimician

#249 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

kakaljin wrote: 06/08/2023 11:16
Bloo wrote: 06/08/2023 11:01

Ako je inicijativa da svi radnici ne rade nedeljom onda i ja dajem podrsku, ali ako se pravi selekcija jedni rade a drugima se zabranjuje onda nisam za to nikako
Ako radnici na benzinskim pumpama prodaju skoro sve artikle kao i u prodavnicama, kakva je razlika između njih i trgovaca?

Kako kažu - od nepravde je jedino lošija selektivna pravda. xD

Bukvalno se ide na mlin naftašima koji će sad imati i dodatni prihod jer će po masnim cijenama naplaćivati osnovne trgovačke artikle.
Da ne pričam o tome kako će radnici koji rade na pumpama nedjeljom da ginu od posla.

Užas.
MarlboroGold

#250 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by MarlboroGold »

Za, ali ne selektivno kao što je planirano.

To ne valja.
Locked