Pandakonda wrote: ↑06/08/2023 00:58
Bloo wrote: ↑06/08/2023 00:40
Jebote život da i ovo pročitam.
Sve bih vam ja ukinula.
I 8 sati rada i zabranu djecijeg rada i izrabljivanja i godisnje i regrese i naknadu za prekovremene i rad nedeljom i porodiljno i ugovore na neodredeno i zakone o radu i pravo zena na rad i kolektivne....sve.
Dok ne pocrkate ili "nadete nesto bolje".
Iznervirah se u pm.
Ne razumijem kako si povezala sindikate sa regresom i ostalim benifitima ? Ja podrzavam da nedjelja bude vise placena i da ljudi koje zakaci da rade nedjeljom recimo dobiju vise slobodnih dana u toj sedmici. Sa razlogom postoje razlicite struke i svako treba da se vodi svojom. Ekonomista je taj koji treba da odrzava pare i kasu i da daje finalna misljenja oko tih pitanja. Hocemo li sada ignorisati savjete i preporuke psihologa i pedagoga samo zato jer je npr. sindikat roditelja ili prosvjetnih radnika lupio neku glupost koja njima fino zvuci da se sprovede ?
Opet kazem, sad u Bosni da pitas 90% radnika svi bi oni redom zahtjevali sto manje dana da rade, sto veci minimalac i tako tim redosljedom. Samim time ce to zahtjevati i sindikat bez da se pitaju koliko je to uopste realno i odrzivo i radi toga oni nisu relevantan faktor
Ma lupa ona po raznim temama ovako i onda kad nestane argumenata proziva ad-hominem.
Po toj logici kad bi sindikat policajaca, vatrogasaca, zdr. radnika zahtjevao da radi pon-petak 08-16h - to bi bio legitiman zahtjev.
Bolje i svima ukinuti sve, nego parcijalno rješavati "probleme" tamo gdje ih nema.
Svaki radnik, ja prvi bih volio da radim 10h sedmično a da mi plata bude ista, ali neće da može.
Ali ponavaljam, zabrana rada trgovinama nedjeljom je samo jeftin trik koji u momentima nedostatka radne snage, vlasnicima velikih trgovačkih lanaca omogućava da održe isti prihod, a smanje broj potrebnih radnika da opslužuju posao svih 7 dana u sedmici.
Ja poznajem male radnje koji npr. drže 3 umjesto 2 radnika samo zato da mogu pokriti svih 7 dana, ako im nedjelja bude fiksno neradna - 1 radnik otpada, nije više potreban, a ova 2 će guliti 6 dana u sedmici samo tako.
Ovaj zakon će ubiti sve male granape i seoske prodavnice, dakle one trgovine gdje idemo u svaka doba na brzinu "kad nam nešto zafali" što nismo isplanirali kad smo shoppingovali za cijelu sedmicu u velikim trgovačkim lancima.
Veliki trgovački lanci se neće ni počešati, smijem se kladiti da će Bingo i HIFA imati rekordne profite nakon uvođenja ovog zakona. Čim su se trgovački lanci ovako lahko složili sa ovim zakonom, odmah to smrdi na kilometar.