Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

tap3ah75

#201 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tap3ah75 »

A zašto benzinske pumpe ostaju raditi?
Zašto se i to ne pozatvara?
BiBi911

#202 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BiBi911 »

ReymondReddington wrote: 05/08/2023 15:37
BiBi911 wrote: 05/08/2023 13:40

Pa izlazi ti sa djecom u smjenama. Hoce I ti ljudi sto rade u prodaji da uzivaju u vikendu.
Pa nek predju da rade u sektoru koji ima slobodne vikende.
Pa nisu oni zaposleni u drzavnoj firmu kao ti pa da mogu da mjenjaju sektore ko gace
p206

#203 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by p206 »

Pandakonda wrote: 05/08/2023 20:05
teskeredzic_22 wrote: 05/08/2023 19:42

Nevezano za njih , ljudi treba da su slobodni nedeljom , preživjećemo svi jedan dan.
Turisti nek se informišu.
Ko je drzava da nekome govori kad ce odmarat ili raditi ? Sa razlogom postoji PRAVO na rad. Drzava od koje niko marke nije dobio bi sada meni određivala kad ja smijem ili ne smijem raditi sa vlastitim kapitalom, odnosno vremenom iz perspektive radnika :-) Ne razumijem sta je problem poostriti inspekcijski nadzor da se postuje pravilo da svaki radnik ima pravo 1 dan slobodan i neka se radnici između sebe dogovore kad ce to biti. Produktivnost nam na nivou ugande, najmanje firmi po glavi stanovnika, i ono bi uvodilo nedjelju da se ne radi :-) Najbolje petak, sub i ned da se ne radi, svima minimalna plata 2 hiljade pa udri brigu na veselje
p206 wrote: 05/08/2023 17:20 neradna nedjelja bi se trebala podrazumjevati

ovi što se boje da će ekonomija patiti nemaju pojma kako ekonomija funkcioniše

ja idem u veću kupovinu jedan radni dan u sedmici poslije posla, tako da ne gubim dragocjeni vikend na obilazak shoping centara

kad može u jednoj Crnoj Gori koja živi od turizma, u sred sezone da ne radi ništa nedjeljom može i kod nas
Sva sreća pa svi imamo iste navike :D Ljudi zele nedjeljom izaci vani na sunce da sjede po kaficima ili da idu na planine gdje mogu uzivati u svemu sto nam ugostiteljski sektor nudi. Zele ici vikendom do mostara ili drugih gradova da pobjegnu od svakodnevnice i da potrose pare koje su zaradili. Naravno ima i onih koji vikend rezervisu za soping jer nisu stigli u toku sedmice. To je sve razlog zasto ti radnici uopste imaju platu. Ona ne pada sa neba. Uzeo si Crnu Goru kao primjer koja je bara bara ekonomija kao mi. Zasto nisi uzeo ameriku kao primjer gdje nedjeljom radi sve a jaci su od nas ? Bosna je dijasporska drzava i imamo ogromnu kolicinu vikend turizma. Kako od komsija tako iz dijaspore. Pitaj malo brcko i orasje da li su oni za zatvaranje nedjeljom kad ljudi zive na racun vikend sopinga iz drugih gradova. Sve ti to pada u vodu ako ljudi ne mogu vikendom lijepo kupovati sto zele. I to je samo vrh brijega koliko ce lose biti ako ovo uvedu.

Jos gore ce biti ako naprave povlastene radnje tipa pumpe ili suvenirske radnje gdje se pravi diskriminacija ko zasluzuje odmor nedjeljom a ko ne.

Kada si preuzeo posao u usluznoj djelatnosti preuzeo si i obaveze koje dolaze sa njim. Isto kao sto oni u call centru radno vrijeme rade po drugoj vremenskoj zoni jer je takav opis posla, isto tako ovi nemaju fiksno koji je to dan koji treba biti slobodan. Ako ti se ne sviđa onda mjenjaj industriju.
znam samo da banke ne rade vikendom, a banke su osnova kapitalizma
znam isto da u RF banci kad platiš račun subotom, čekaš ponedeljak da bude završeno... vjerovatno je i kod drugih banaka isto
kad oni mogu pauzirati dva dana a da se sistem ne uruši, onda možemo svi da preskočimo guzeljanje nedjeljom po kafićima
Trappist

#204 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

Hoteli trebaju da rade normalno a? Pandorina kutija se otvara ovakvim populistickim najavama doslovno.
Adobeg

#205 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Adobeg »

Ozimician wrote: 05/08/2023 19:07 Neradna nedjelja isključivo za radnike u trgovinama je najveća glupost koja postoji nakon tročlanog predsjedništva.

Radnici u trgovinama povlaštena kasta.

Istina je da se ovim zakonima ide na ruku krupnom kapitalu, vlasnicima benzinskih pumpi i trgovačkih lanaca.

Zašto? Promet će biti isti, max 2-3% manji nego inače, a bit će potrebno manje radnika da pokrije radnu sedmicu, tako da bi solidan dio radnika mogao ostati bez posla nakon uvođenja ovoga.

Također isto važi i za benzinske pumpe = imat će veći promet nedjeljom jer trgovine ne rade, radnici neće točiti gorivo kupcima, dakle potrebno manje radnika, najmanje jedan radnik manje u smjeni.

Nedjelja kao porodični dan je izmislila katolička crkva - a pod njihovom upravom porodice sve rjeđe i manje postaju.
Treba uvesti i da budzetlije rade vikendom pa ce svi biti ravnopravni. :D
Pandakonda

#206 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

teskeredzic_22 wrote: 05/08/2023 21:35
Pandakonda wrote: 05/08/2023 20:05

Ko je drzava da nekome govori kad ce odmarat ili raditi ? Sa razlogom postoji PRAVO na rad. Drzava od koje niko marke nije dobio bi sada meni određivala kad ja smijem ili ne smijem raditi sa vlastitim kapitalom, odnosno vremenom iz perspektive radnika :-) Ne razumijem sta je problem poostriti inspekcijski nadzor da se postuje pravilo da svaki radnik ima pravo 1 dan slobodan i neka se radnici između sebe dogovore kad ce to biti. Produktivnost nam na nivou ugande, najmanje firmi po glavi stanovnika, i ono bi uvodilo nedjelju da se ne radi :-) Najbolje petak, sub i ned da se ne radi, svima minimalna plata 2 hiljade pa udri brigu na veselje

Pošto ti je država DOZVOLILA DA RADIŠ U OKVIRU NJENOG PRAVNOG PORETKA I NJENIH FISKALNIH I OSTALIH PRAVILA , DRŽAVA TI MOŽE I ODUZETI TO PRAVO.
Jednostavno je.
Ako ti ne odgovora , preseli se.

Pun je više ..... , različitih dušebrižnika , satraše o brizi za poslom i privredom a da ne moraju, ne bi platili ništa i nikome ni dobavljačima ni državi , radnika bi još držali na tri stoje s bez slobodnog sata samo da se zatvore granice.

A i ta privreda se svodi na uzvoz kineskih kontaminiranih proizvoda i prodaju uz što veće marže.
Uz časne izuzetke.

Nađi čestite i produktivne radnike , dobro ih plati a država će se pobrinuti da se odmore nedeljom jer ti to nećeš nikad.

A one kojima si omogućio dvije milje za lelemudanje u ministarstvima za istraživanje ruda i gubljenje vremena jer nikad se ne zna kad ti mogu zatrebati , nedeljom uslužuj sam.
A ta ista drzava postoji upravo radi toga jer mi placamo porez. Drzava nije nista drugo nego porezna tvorevina koju placamo da nam servisira određene usluge. Argument ti ne drzi vodu. Drzava moze uzeti to pravo ali nije njen posao da se petlja u biznise osim ako nije vlasnik istih. Radis citav zivot, stvaras nesto od nule, postujes pravila iako su nameti ogromni i rade sve da te potkopaju, i onda dođe nehljebovic iz drzavne sluzbe i hoce da ti ukine pravo rada :bih: BiH treba biti 0/24 otvorena za biznis, da svaki grad zivi punim plucima i da se uvijek ima nesto raditi. Upravo trebamo iskoristiti zatvaranje ostalih drzava da ih privucemo ovdje i da kod nas ostavljaju pare. Sto se sada već desava u pogranicnim mjestima.

To o cemu ti pricas je svođenje svakog privatnika na nekog robovlasnika i opasna je generalizacija. Iz istog razloga je i ovaj zakon jako generalizovan jer pod ista pravila stavljas velike biznise, i male/porodicne i start up-e sto je ravno ludilu.
Bloo wrote: 05/08/2023 21:36
Pandakonda wrote: 05/08/2023 21:12 medicinari, policija, vatrogasci itd. ljudi koji zasluzuju provesti nedjelju sa porodicom ? Za njih uvijek kazemo pa takav je poziv sami su birali.

E pa i usluzna djelatnost je isto tako poziv koji si odabrao gdje se sa timom dogovaras ko kada radi da ne ispastas ni ti kao radnik, ni radnja, a ni potrosac.
Privatne medicinske ustanove ne rade nedeljom.
Javne koje su gore nabrojao rade. Ne sve.
Pa to je ok jer si im dao izbor da oni biraju hoce li raditi ili nece. To je bila odluka tih medicinskih ustanova da nece raditi nedjeljom. Nisi ih natjerao da budu zatvoreni kao sto se sada pokusava sa trgovcima. Poenta je da postoje usluge za koje ne propitujemo zasto rade nedjeljom, i argument nam je da su sami birali to sto zele raditi. Ja samo kazem onda koristi taj argument i za soping centre. Ako firma misli da nema biznisa i da im nedjelja nije potrebna neka onda sami od sebe zatvore radnju nedjeljom. Nemoj ih ti tjerati.
p206 wrote: 05/08/2023 22:04 znam samo da banke ne rade vikendom, a banke su osnova kapitalizma
znam isto da u RF banci kad platiš račun subotom, čekaš ponedeljak da bude završeno... vjerovatno je i kod drugih banaka isto
kad oni mogu pauzirati dva dana a da se sistem ne uruši, onda možemo svi da preskočimo guzeljanje nedjeljom po kafićima
Ali ti je glavna usluga same banke dostupna. Ako hoces bolju usporedbu, zamisli da ti karticno placenje i povlacenje sa bankomata ne radi nedjeljom ? I da ti neko kaze rjesenje pa digni pare u subotu naviknut ces se eventualno :skoljka: A ako hoces da ti argument bude validan za ovaj nas primjer idealno bi bilo kada bi onda sve te usluge mogao platiti karticom a da radnici tad odmaraju i gotova prica.
ReymondReddington

#207 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ReymondReddington »

BiBi911 wrote: 05/08/2023 22:02
ReymondReddington wrote: 05/08/2023 15:37
Pa nek predju da rade u sektoru koji ima slobodne vikende.
Pa nisu oni zaposleni u drzavnoj firmu kao ti pa da mogu da mjenjaju sektore ko gace
Ne radim ja u drzavnoj firmi. Niko nikoga ne tjera da radi u trgovini. Zna se da trgovina radi 7 dana i da se u trgovini skoro uvijek mijenja slobodan dan tako da nekad te kaci nedjelja nekad drugi dan.
Ako ti se ne svidja nadjes sektor industrije gdje se radi pon-pet.

Dalje ovdje se iskljucivo potencira trgovina da odmara nedjeljom. Nekoliko ljudi je pitalo zasto onda ne bi stavili da i ostalo ne radi i niko nije ponudio neki odgovor. Kao razlog se navodi provjednje vremena sa porodicom? Sta ako drugi clan te porodice radi u kaficu? Kako ce on provesti dan sa zenom koja radi u Bingu?

Vlast nek upregne inspekcije i nek cesljaju trgovine.
Bloo
Globalna šefica

#208 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bloo »

Pandakonda wrote: 05/08/2023 22:11 Pa to je ok jer si im dao izbor da oni biraju hoce li raditi ili nece. To je bila odluka tih medicinskih ustanova da nece raditi nedjeljom. Nisi ih natjerao da budu zatvoreni kao sto se sada pokusava sa trgovcima. Poenta je da postoje usluge za koje ne propitujemo zasto rade nedjeljom, i argument nam je da su sami birali to sto zele raditi. Ja samo kazem onda koristi taj argument i za soping centre. Ako firma misli da nema biznisa i da im nedjelja nije potrebna neka onda sami od sebe zatvore radnju nedjeljom. Nemoj ih ti tjerati.
Privatne medicinske ustanove bi mogle komotno da rade nedeljom.
Postoje i usluge za koje ne propitujemo zasto NE rade nedeljom takode.
Prvo da odvojimo javni "usluzni" i privatni sektor.
Onda da razmotrorimo KOLIKO stvarno rade radnici u npr. Konzumu? 40 sati ili vise? Da li je humano da imaju samo 1 neradni dan ako cemo se drzati 40 satne dnevne sedmice?
Ima biznisa jer su ljudi navikli da je sve otvoreno. U zemljama gdje nista osim benzinske stanice ne radi nedeljom, ljudi navikli i na to.
Niti jedan privatni zubar ne radi nedeljom. Rijetko i subotom. Zasto? Meni bi bas odgovaralo da rade.

Sindikat radnika koji rade u prodavnicama je uputio inicijativu. Sindikat koji predstavlja te radnike.

Da sindikat kojem ti pripadas uputi neku inicijativu koja tebi pogoduje kao covjeku i radniku, ti bi se bunio jer ce "unezgoditi" neke ljude?
Pandakonda

#209 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Bloo wrote: 05/08/2023 22:52
Pandakonda wrote: 05/08/2023 22:11 Pa to je ok jer si im dao izbor da oni biraju hoce li raditi ili nece. To je bila odluka tih medicinskih ustanova da nece raditi nedjeljom. Nisi ih natjerao da budu zatvoreni kao sto se sada pokusava sa trgovcima. Poenta je da postoje usluge za koje ne propitujemo zasto rade nedjeljom, i argument nam je da su sami birali to sto zele raditi. Ja samo kazem onda koristi taj argument i za soping centre. Ako firma misli da nema biznisa i da im nedjelja nije potrebna neka onda sami od sebe zatvore radnju nedjeljom. Nemoj ih ti tjerati.
Onda da razmotrorimo KOLIKO stvarno rade radnici u npr. Konzumu? 40 sati ili vise? Da li je humano da imaju samo 1 neradni dan ako cemo se drzati 40 satne dnevne sedmice?
Ima biznisa jer su ljudi navikli da je sve otvoreno. U zemljama gdje nista osim benzinske stanice ne radi nedeljom, ljudi navikli i na to.
Niti jedan privatni zubar ne radi nedeljom. Rijetko i subotom. Zasto? Meni bi bas odgovaralo da rade.

Sindikat radnika koji rade u prodavnicama je uputio inicijativu. Sindikat koji predstavlja te radnike.

Da sindikat kojem ti pripadas uputi neku inicijativu koja tebi pogoduje kao covjeku i radniku, ti bi se bunio jer ce "unezgoditi" neke ljude?
Mene ne interesuje njihovo stajaliste da li mogu raditi ili ne. Mene samo zanima da oni imaju pravo raditi ukoliko to zele. Znaci da ih drzava ne tjera u zatvaranje. A neka svako za sebe pravi računicu je li mu se isplati rad nedjeljom ili ne.

Vezano za konzum radnike, nije ni na meni ni na tebi da umjesto njih postavljamo ta pitanja. Oni dobiju uslove rada prije potpisivanja za posao i ako on/ona smatra da njoj nije dovoljno slobodnih dana na toliki broj radnih sati onda ides dalje. A hvala bogu izbora ima gdje se sve moze raditi. A ako nisi sposoban da radis nesto drugo onda brate nemoj ostalima remetiti sistem ako je neko vec navikao da izdvoji vikend za neke stvari a radno mjesto mu to dozvoljava.

Inspekcija naravno treba biti pojacana da se postuje zakon koliko je maksimalno sati propisano za rad. A i tu treba radije ici sistem motivisanja a ne zabrane. Neka daju ljudima duple dnevnice i ostale benifite pa neka radi koliko god hoce. Mogu se uvesti i studentske nedjelje da i oni rade u tim periodima. Ali za to treba malo vise klikera koju ovi iz NS-a ocigledno nemaju.

Samo kazem da nema poente da se neko navikava na bilo sta. Ako ne izlazis nedjeljom iz kuce i ne kupujes, super za tebe, ali nemoj mene tjerati na to. Daj opciju gdje smo i ti i ja zadovoljni. I ja bi volio da zubari rade, ali oni imaju svoju racunicu i ocigledno im je ok da ne rade vikendom. A eto kada si i kod zubara vec vise bi radnicima onda odgovarala opcija fleksibilnosti da mogu radije uzet slobodan dan u toku radne sedmice a ne fiksno nedjelja.

Sindikati nisu nikakvo mjerilo jer postoje neke stvari koje su iznad sindikata. Ovo je stvar ekonomije i ekonomisti se trebaju pitati i da daju svoje misljenje sta je izvodivo i dobro. Da pitas narod i sindikate sta hoce niko ne bi radio petkom, subotom, nedjeljom, praznicima i jos milijardu dana. Plata bi bila minimum 2 milje i svako bi radio sati koliko zeli. Sva sreća ekonomsti i struka su tu da kazu zasto to nije dobro i izvodivo. Sindikat se moze tu saslusati kao savjetodavan organ ali nikako kao odlucujuci.

Sto je paradoksalno u svemu ovome poslodavci mozda i vecu korist ovdje imaju jer ce imati razlog da otpuste visak radne snage a da se profit poveća. Ako imas radnju koja ima recimo 4 radnika po dvije smjene za 7 radnih dana. Sta mislis sta se desava kada ukines taj jedan radni dan i odjednom ti ne trebaju radnici za te dvije smjene ? Ovo je banalizovan primjer ali razumijes sta hocu reci.
mali_balon

#210 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mali_balon »

meni nije jasno kako smo mi prije kapitalizma i demokratije zivjeli kada nedjeljom nista nije radilo.....u subotu u 2 3 popodne sve vec zatvoreno.......doduse bile dezurne prodavnice tkz dragstori....
Naravno da treba ljudima dati slobodno....ali takodje trea imati dezurne granape....ili ako se vec mora rarditi nedjeljom ostaviti to kao izor i platiti duplu dnevnicu
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#211 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Pandakonda wrote: 05/08/2023 23:12
Spoiler
Show
Bloo wrote: 05/08/2023 22:52

Mene ne interesuje njihovo stajaliste da li mogu raditi ili ne. Mene samo zanima da oni imaju pravo raditi ukoliko to zele. Znaci da ih drzava ne tjera u zatvaranje. A neka svako za sebe pravi računicu je li mu se isplati rad nedjeljom ili ne.

Vezano za konzum radnike, nije ni na meni ni na tebi da umjesto njih postavljamo ta pitanja. Oni dobiju uslove rada prije potpisivanja za posao i ako on/ona smatra da njoj nije dovoljno slobodnih dana na toliki broj radnih sati onda ides dalje. A hvala bogu izbora ima gdje se sve moze raditi. A ako nisi sposoban da radis nesto drugo onda brate nemoj ostalima remetiti sistem ako je neko vec navikao da izdvoji vikend za neke stvari a radno mjesto mu to dozvoljava.

Inspekcija naravno treba biti pojacana da se postuje zakon koliko je maksimalno sati propisano za rad. A i tu treba radije ici sistem motivisanja a ne zabrane. Neka daju ljudima duple dnevnice i ostale benifite pa neka radi koliko god hoce. Mogu se uvesti i studentske nedjelje da i oni rade u tim periodima. Ali za to treba malo vise klikera koju ovi iz NS-a ocigledno nemaju.

Samo kazem da nema poente da se neko navikava na bilo sta. Ako ne izlazis nedjeljom iz kuce i ne kupujes, super za tebe, ali nemoj mene tjerati na to. Daj opciju gdje smo i ti i ja zadovoljni. I ja bi volio da zubari rade, ali oni imaju svoju racunicu i ocigledno im je ok da ne rade vikendom. A eto kada si i kod zubara vec vise bi radnicima onda odgovarala opcija fleksibilnosti da mogu radije uzet slobodan dan u toku radne sedmice a ne fiksno nedjelja.

Sindikati nisu nikakvo mjerilo jer postoje neke stvari koje su iznad sindikata. Ovo je stvar ekonomije i ekonomisti se trebaju pitati i da daju svoje misljenje sta je izvodivo i dobro. Da pitas narod i sindikate sta hoce niko ne bi radio petkom, subotom, nedjeljom, praznicima i jos milijardu dana. Plata bi bila minimum 2 milje i svako bi radio sati koliko zeli. Sva sreća ekonomsti i struka su tu da kazu zasto to nije dobro i izvodivo. Sindikat se moze tu saslusati kao savjetodavan organ ali nikako kao odlucujuci.

Sto je paradoksalno u svemu ovome poslodavci mozda i vecu korist ovdje imaju jer ce imati razlog da otpuste visak radne snage a da se profit poveća. Ako imas radnju koja ima recimo 4 radnika po dvije smjene za 7 radnih dana. Sta mislis sta se desava kada ukines taj jedan radni dan i odjednom ti ne trebaju radnici za te dvije smjene ? Ovo je banalizovan primjer ali razumijes sta hocu reci.
Svu odgovornost prebacuješ na radnike kao da su nuklearni fizičari a ne radnici..bar pola njih nikada nije otišlo sa svojim ugovorom do pravnika da mu pojasni ugovor.

I šta će s ugovorom ? Obrisati dupe da izvineš , znam desetine firmi gdje su radnici na određeno po desetak godina sa fiktivnim prebacivanjima na sestrinske firme ili hinjske kratkoročne prekide ugovora , tako da i ta prava utvrđena ugovorom imaju jasan rok.
Istovremeno i kad si na neodređeno šta onda...ako nisi bolestan a višak , prekšiš radnu disciplinu , ugasi se tvoja pozicija...možeš plakati ?

Priča da se radnici trebaju izboriti za vlastita prava je jasna , ali za razliku od vremena prije 80 godina , danas radnici žive u zemlji u kojoj dominiraju etničko-religiozni verbalni dueli u svrhu konstantnog bogaćenja novopečene tajkunsko-profiterske elite (opet uz čast izuzecima) ali osim ove današnje objave da je maloumnik premlatio radnicu u hotelu Jablanica , neće se desiti nišsta , izuzev možda privatne tužbe te žene nad nasilnikom.

I priča o promjeni radnih mjesta....daj molim te , pa srce radne snage je napustilo zemlju zbog surovo malih zarada koje su bile do egzodusa , u Sarajevu je tek sad veća potražnja za odgovornim i radnim ljudima odnosno specijalistima , i danas a u manjim mjestima nema novih radnih mjesta pa da se neko u Gornjem Vakufu naljuti na Konzum i pređe šta ja znam...u Kaufland koji je bolji.

Ne postoji univerzalna pravda i nepravda toga nema.
Do 2023 radnici su imali da izvineš spuštene gaće.
Sad je situacija obrnuta.
Svaki čovjek ima pravo na život dostojan čovjeka.
Svaki čovjek treba da ima pravo na slobodnu nedelju.

Ako silni stručnjaci izuče kolika je famozna šteta po privredu i onako sjebane Tarzanije , još lakše im je izračunati kolika će šteta nastati kad svak ko razmišlja svojom glavom a zdrav je i može raditi , trajno napusti zemlju.

A ti , ti slobodno radi nedeljom za svoj kapital , niko ti to ne treba da ti brani , nikakav zakon , pitao bih te samo da li bi tako poturao nedeljna leđa da radiš kod mene u trgovini nedeljom ?
S ugovorom.
Last edited by teskeredzic_22 on 05/08/2023 23:35, edited 3 times in total.
basicm

#212 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by basicm »

izvrsni direktor wrote: 05/08/2023 15:21
basicm wrote: 05/08/2023 13:32

Ne, jer radim duze od toga. Idem vikendom. Izlazim s djecom vikendom. I sta je problem napraviti smjene u tim bransama i rad vikendom, pa da sve bude kako treba?
Jer, sto bi oni vikendom izlazili sa djecom...ko ih jebe sto su samo trgovci a ne gospoda koja odmara vikendom
Da mi je npr utorak slobodan ja bih tad isao i u kupovinu i sa djecom.
Kako nesto moze biti usluzna djeloatnost a nudi usluge kad nikom ne trebaju, ili kad on hoce?
BiBi911

#213 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BiBi911 »

ReymondReddington wrote: 05/08/2023 22:37
BiBi911 wrote: 05/08/2023 22:02

Ne radim ja u drzavnoj firmi. Niko nikoga ne tjera da radi u trgovini. Zna se da trgovina radi 7 dana i da se u trgovini skoro uvijek mijenja slobodan dan tako da nekad te kaci nedjelja nekad drugi dan.
Ako ti se ne svidja nadjes sektor industrije gdje se radi pon-pet.

Dalje ovdje se iskljucivo potencira trgovina da odmara nedjeljom. Nekoliko ljudi je pitalo zasto onda ne bi stavili da i ostalo ne radi i niko nije ponudio neki odgovor. Kao razlog se navodi provjednje vremena sa porodicom? Sta ako drugi clan te porodice radi u kaficu? Kako ce on provesti dan sa zenom koja radi u Bingu?

Vlast nek upregne inspekcije i nek cesljaju trgovine.

Kako da ti ljudi nadju bolji posao kada je skolstvo svedeno na pink I grand paradu.
Kako u austriji nedeljom sve zatvoreno. Ko radi za vikend u malobrojnim Ugostiteljskim objektima mora bit slobodan 2 naredna dana.
Potencira se trgovina jer ce to povuci sve ostalo.

Inspekcija??? Zar to postoji
_Reds_

#214 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _Reds_ »

Šta je sa mjestima kojima su vikendi osnovni prihod?
Hakiz

#215 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Ako Vlada FBiH radije ide donositi novi zakon zbog toga što poslodavci ne poštuju postojeći umjesto da postojeći provede, meni je to dodatni argument da ne glasam za tu vladu i stranke koje je čine. Zakon je populistički, nije suštinski.

Ne zaboravimo, ne donosi vlada ovaj zakon zbog ideoloških i političkih razloga. Nije u FBiH situacija da zakon o radu ne postoji, ili da postoji, a da u njemu piše da se radi svaki dan. Postojeći zakon radnicima daje slobodan dan.

Donosi ga zbog toga što poslodavce koji ne poštuju postojeći zakon nije sposobna natjerati na njegovo poštovanje.

A za vladu koja nije sposobna provesti zakon naprosto ne treba glasati.
-Chesterfield-

#216 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by -Chesterfield- »

Zabraniti rad nedjeljom je glupost i to je nemoguće ispoštovati.
Treba samo da se poštuje zakon. Mislim da je rad nedjeljom uvećan 30% ili 35% ali se to u većini firmi ne plaća.
Radim i ja nedjeljom, odnosno kako me potrefi, jer je u pitanju rad u smjenama.

Ne znam kako planiraju zabraniti svima da rade taj dan? Bolnice, hitna pomoć, policija, vojska, Mital, Natron, rudnici...)
Hakiz

#217 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Kada se već spominje Njemačka. Moj daidža kada je otišao u penziju nakon 40 godina privremenog rada u Njemačkoj, tamo otvori kafanu. Mala penzija, treba mu novac.

Od ponedjeljka do petka mu radili stalno zaposleni, za vikend radili ili studenti preko njihove verzije studentskog servisa ili on i žena, zavisi od situacije.

Radila mu kafana svih 7 dana u sedmici, to jeste i nedjeljom.

Zara u Sarajevu manjak radnika zbog godišnjih odmora itd pokriva preko studentsog servisa. Vjerujem da nije jedina. Radi svaki dan, radnici odmaraju, studenti kada nisu na predavanjima zarade koju marku. Win-win-win situacija.

Kada zabrane rad nedjeljom po ovom prijedlogu zakona, studenti neće imati priliku da zarade džeparac dok nisu u školi na relativno lagan način u poređenju da nekim drugim. Barem u trgovini. Smjet će brati maline, krampati, prati ulice od izlučevina pijanaca i papaka, prati guzice bolesnika, trpjeti staračke ruke na sebi dok konobarišu itd.

Samo neće smjeti prodavati.
Trappist

#218 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

Hoce li korpa i glovo moci raditi nedjeljom :D
Bloo
Globalna šefica

#219 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bloo »

-Chesterfield- wrote: 05/08/2023 23:57 Zabraniti rad nedjeljom je glupost i to je nemoguće ispoštovati.
Treba samo da se poštuje zakon. Mislim da je rad nedjeljom uvećan 30% ili 35% ali se to u većini firmi ne plaća.

Ne znam kako planiraju zabraniti svima da rade taj dan? Bolnice, hitna pomoć, policija, vojska, Mital, Natron, rudnici...)
Koliko sati radis dnevno i sedmicno.
u 7 dana, koliko dana imas pauze?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#220 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Pa sta je sa radnicima u dezurnim prodavnicama i pumpama?

Imaju li oni pravo na odmor i porodicu?
-Chesterfield-

#221 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by -Chesterfield- »

Bloo wrote: 06/08/2023 00:31
-Chesterfield- wrote: 05/08/2023 23:57 Zabraniti rad nedjeljom je glupost i to je nemoguće ispoštovati.

Radim
12 - 24
12 - 48

Višak sati mi ne plaćaju, a obzirom da nikada nema dovoljno ljudi ne daju mi ni slobodne dane za višak sati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#222 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Hakiz wrote: 05/08/2023 23:56 Ako Vlada FBiH radije ide donositi novi zakon zbog toga što poslodavci ne poštuju postojeći umjesto da postojeći provede, meni je to dodatni argument da ne glasam za tu vladu i stranke koje je čine. Zakon je populistički, nije suštinski.

Ne zaboravimo, ne donosi vlada ovaj zakon zbog ideoloških i političkih razloga. Nije u FBiH situacija da zakon o radu ne postoji, ili da postoji, a da u njemu piše da se radi svaki dan. Postojeći zakon radnicima daje slobodan dan.

Donosi ga zbog toga što poslodavce koji ne poštuju postojeći zakon nije sposobna natjerati na njegovo poštovanje.

A za vladu koja nije sposobna provesti zakon naprosto ne treba glasati.
Kontradiktoran si sam sebi.

Nepostovanje zakona se sanira novim zakonom, velis?

Pa ni novi se nece postovat onda :lol:
Bloo
Globalna šefica

#223 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bloo »

Pandakonda wrote: 05/08/2023 23:12 Sva sreća ekonomsti i struka su tu da kazu zasto to nije dobro i izvodivo. Sindikat se moze tu saslusati kao savjetodavan organ ali nikako kao odlucujuci.
Jebote život da i ovo pročitam.

Sve bih vam ja ukinula.
I 8 sati rada i zabranu djecijeg rada i izrabljivanja i godisnje i regrese i naknadu za prekovremene i rad nedeljom i porodiljno i ugovore na neodredeno i zakone o radu i pravo zena na rad i kolektivne....sve.

Dok ne pocrkate ili "nadete nesto bolje".

Iznervirah se u pm.
Bloo
Globalna šefica

#224 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bloo »

-Chesterfield- wrote: 06/08/2023 00:37
Bloo wrote: 06/08/2023 00:31

Radim
12 - 24
12 - 48

Višak sati mi ne plaćaju, a obzirom da nikada nema dovoljno ljudi ne daju mi ni slobodne dane za višak sati.
Puno mi odmaraš. :D
Jel to radiš na benzinskoj? :lol:
Što ne nađeš nešto bolje? Tuzih ih? Poslusas neki od savjeta sa ove teme?
-Chesterfield-

#225 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by -Chesterfield- »

Bloo wrote: 06/08/2023 00:41
-Chesterfield- wrote: 06/08/2023 00:37

Radim
12 - 24
12 - 48

Puno mi odmaraš. :D
Jel to radiš na benzinskoj? :lol:
Što ne nađeš nešto bolje? Tuzih ih? Poslusas neki od savjeta sa ove teme?
Ne žalim se. Trenutno sam na poslu.
Sve dok imam krevet na poslu meni je odlično. :D
Ta jedna dnevnica koja bude višak u toku mjeseca nije ni važna.
Tužbom bih izgubio krevet...
Locked