teskeredzic_22 wrote: ↑05/08/2023 19:42
Hakiz wrote: ↑05/08/2023 17:39
Interesantno je da dekretom zabranjuju rad nedjeljom, a ne smiju dekretom zabraniti pušenje. Daju da objekti odluče da li će biti pušački ili ne....
Nevezano za njih , ljudi treba da su slobodni nedeljom , preživjećemo svi jedan dan.
Turisti nek se informišu.
Ko je drzava da nekome govori kad ce odmarat ili raditi ? Sa razlogom postoji PRAVO na rad. Drzava od koje niko marke nije dobio bi sada meni određivala kad ja smijem ili ne smijem raditi sa vlastitim kapitalom, odnosno vremenom iz perspektive radnika

Ne razumijem sta je problem poostriti inspekcijski nadzor da se postuje pravilo da svaki radnik ima pravo 1 dan slobodan i neka se radnici između sebe dogovore kad ce to biti. Produktivnost nam na nivou ugande, najmanje firmi po glavi stanovnika, i ono bi uvodilo nedjelju da se ne radi

Najbolje petak, sub i ned da se ne radi, svima minimalna plata 2 hiljade pa udri brigu na veselje
p206 wrote: ↑05/08/2023 17:20
neradna nedjelja bi se trebala podrazumjevati
ovi što se boje da će ekonomija patiti nemaju pojma kako ekonomija funkcioniše
ja idem u veću kupovinu jedan radni dan u sedmici poslije posla, tako da ne gubim dragocjeni vikend na obilazak shoping centara
kad može u jednoj Crnoj Gori koja živi od turizma, u sred sezone da ne radi ništa nedjeljom može i kod nas
Sva sreća pa svi imamo iste navike

Ljudi zele nedjeljom izaci vani na sunce da sjede po kaficima ili da idu na planine gdje mogu uzivati u svemu sto nam ugostiteljski sektor nudi. Zele ici vikendom do mostara ili drugih gradova da pobjegnu od svakodnevnice i da potrose pare koje su zaradili. Naravno ima i onih koji vikend rezervisu za soping jer nisu stigli u toku sedmice. To je sve razlog zasto ti radnici uopste imaju platu. Ona ne pada sa neba. Uzeo si Crnu Goru kao primjer koja je bara bara ekonomija kao mi. Zasto nisi uzeo ameriku kao primjer gdje nedjeljom radi sve a jaci su od nas ? Bosna je dijasporska drzava i imamo ogromnu kolicinu vikend turizma. Kako od komsija tako iz dijaspore. Pitaj malo brcko i orasje da li su oni za zatvaranje nedjeljom kad ljudi zive na racun vikend sopinga iz drugih gradova. Sve ti to pada u vodu ako ljudi ne mogu vikendom lijepo kupovati sto zele. I to je samo vrh brijega koliko ce lose biti ako ovo uvedu.
Jos gore ce biti ako naprave povlastene radnje tipa pumpe ili suvenirske radnje gdje se pravi diskriminacija ko zasluzuje odmor nedjeljom a ko ne.
Kada si preuzeo posao u usluznoj djelatnosti preuzeo si i obaveze koje dolaze sa njim. Isto kao sto oni u call centru radno vrijeme rade po drugoj vremenskoj zoni jer je takav opis posla, isto tako ovi nemaju fiksno koji je to dan koji treba biti slobodan. Ako ti se ne sviđa onda mjenjaj industriju.