Majku im nenormalnu, samo nek im je plinaelcaliente wrote: ↑03/08/2023 14:35Pa nema jer je zabranjeno klati po islamskim propisima. Zato to zavrse u Poljskoj i Ceskoj i prebace meso u Njemacku.
Mada u zadnje dvije godine Turci i njihove firme vec slazu meso na Donere tamo u Poljskoj ili Ceskoj jer im je isplatnije.
U Njemackoj se zivotinja mora upucati u glavu prije klanja a to u Islamu nije dozvoljeno.
Perad se ugusi gasom a ni to nije u Islamu dozvoljeno.
Ustvari u Njemackoj se zivotinje uopste ne kolju. Sam cin smrti izvrsi pistolj ili gas, onda masine isjeku zivotinju.
Za muslimane je to totalni no go i zabranjeno, posto zivotinja ne pusti krv.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#8776 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
konami666
#8777 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dakle to ako si glupan najveći pa stavljaš slike na fejzbuk i placas austrijskom karticom sve naravno da će te uhvatiti. Moraš biti pametan ako već igraš ovakve igre.dr_Evil wrote: ↑02/08/2023 08:34Bitch please! Hrpa ih je pala na tome i padat ce uvijek.konami666 wrote: ↑31/07/2023 18:58 Niko ne ide na kućnu adresu, niko te ne može skontati ako si na odmoru u spaniji, Italiji, Hrvatskoj i u ostatku EU. Ne mogu ni ako si u Bosni, neće ti tražiti pasos. Uostalom, u Bosnu se može i sa licnom, nigdje ničega da si bio vani. Isto je i sa ostalim zemljama EU. EU je ljepota.
Na ljudsku glupost, najvise ih je palo preko fejsbuka ili slicnih mreza. Neko ih prijavio, a ponekad i uposlenici sluzbe ulaze na drustvene mreze i provjeravaju.
Recimo ovako:
https://dinside.dagbladet.no/okonomi/re ... r/68709445
Doduse ovaj je pao preko valuta registra, taj registar biljezi svaku razmjeniu u stranu valutu, ili podizanje novca u inostranstvu, unosenje novca itd.
-
elcaliente
#8778 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa on samo kaze da nemoras dva puta placati porez nista vise.512MB wrote: ↑03/08/2023 17:23Doppelbesteuerungsabkommenelcaliente wrote: ↑03/08/2023 17:09
Sta je DBA?
Nije glupost, ako ti firma odobri vise od 50 mobile work onda vaze drugi zakoni u osiguranju radnika.
Njemacka zeli da zadrzi Einkommensteuer zato i napravili to ogranicenje.
Steuerrechtlich gibt es keine Auswirkungen, wenn die Workation nicht länger als ein halbes Jahr dauert und der Wohnsitz nicht ins Ausland verlegt wird. Sollte die Tätigkeit im Urlaubsland allerdings die 183-Tage-Grenze überschreiten, wird der Mitarbeiter steuerpflichtig.
Znaci max 183 dana.
-
konami666
#8779 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sad sam napisao nekome drugom, uvijek ima opcija B. Doktoru možeš i privatnom otići. Ne moraš uvijek koristiti EU health card. Austrija je doduše malo zeznutija jer ne dozvoljava dvojna drzavljanstva tako da je sa određenim eu zemljama lakše. Osim ako ne slomiš npr ruku ili te auto udari. Ako imas upalu uha ili te boli zub uvijek se možeš vratiti.moimoi wrote: ↑02/08/2023 10:51I sta ako ti se nesto desi tj potreban ti je ljekar? Mislis da ce ti to pokriti zdravstveno?konami666 wrote: ↑31/07/2023 18:58 Niko ne ide na kućnu adresu, niko te ne može skontati ako si na odmoru u spaniji, Italiji, Hrvatskoj i u ostatku EU. Ne mogu ni ako si u Bosni, neće ti tražiti pasos. Uostalom, u Bosnu se može i sa licnom, nigdje ničega da si bio vani. Isto je i sa ostalim zemljama EU. EU je ljepota.
Meni je stvarno sega kako nas svijet razmislja
Vazda konta kako zajebat… a na kraju se uvijek-zajebe.
- 512MB
#8780 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja u ploču ti u klin.elcaliente wrote: ↑03/08/2023 17:33Pa on samo kaze da nemoras dva puta placati porez nista vise.
Steuerrechtlich gibt es keine Auswirkungen, wenn die Workation nicht länger als ein halbes Jahr dauert und der Wohnsitz nicht ins Ausland verlegt wird. Sollte die Tätigkeit im Urlaubsland allerdings die 183-Tage-Grenze überschreiten, wird der Mitarbeiter steuerpflichtig.
Znaci max 183 dana.
Pričam čitavo vrijeme o selidbi u toplije krajeve, znači "Verlegung des Hauptwohnsitzes ins Ausland".
-
zposao
#8781 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja mislim da vrijedi trampadr_Evil wrote: ↑03/08/2023 14:05
Pa rekoh, mi se moramo prilagoditi njima, kao sto se i prilagodjavamo. Ali hedonisticki nacin zivota pripada mediteranu, vjerovatno jer smo historijski bili podrucje koje nije oskudijevalo, zbog klime i zemlje. A nije da i kod nas se nije umiralo od gladi. Ja sam se u Italiji osjecao kao kod kuce, na jugu Spanije takodjer. Mediteran.
Ne mogu ocekivati da oni zive hedonisticki kao mi, imaju svoje obicaje, uzivaju u njima i to ih cini sretnima. Ali meni niko ne moze reci da je 40 godina jesti 4 snite sa smedjim sirom na poslu kvalitet zivota. Istovremeno on nema direktora ili gazdu zbog kojeg ce dobiti secer, i nervozu prenositi na familiju, to jeste kvaliteta zivota, cak i socijalni aspekt o kojem govorim. S te strane sam se preporodio, idem na posao nasmijan i isto se vracam, samo sto nosim sada sendvice na posao, a to ni u skoli u BiH nisam radio![]()
A sendvici ce se svakako sve vise jesti u u BiH na pauzama. Dosta je narod i hodao po restoranima na pauzama
-
elcaliente
#8782 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa to je onda drugo, nema veze sa remote.512MB wrote: ↑03/08/2023 17:41Ja u ploču ti u klin.elcaliente wrote: ↑03/08/2023 17:33
Pa on samo kaze da nemoras dva puta placati porez nista vise.
Znaci max 183 dana.
Pričam čitavo vrijeme o selidbi u toplije krajeve, znači "Verlegung des Hauptwohnsitzes ins Ausland".
Mislio sam da mislis na remote working.
Tu selidbu moze izvrsiti max 1 posto ljudi sto zbog posla sto zbog porodice. Ako imas djecu to je tesko.
Last edited by elcaliente on 03/08/2023 18:34, edited 1 time in total.
- konoplja
#8783 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa normalno da se moze, ali ljudima iz BiH je najotvorenije trziste rada u Njemackoj i Austriji. Najvise nasih je tamo, procedura je ispeglana i informacije su lako i siroko dostupne. Tako da su ljudi vecinom upoznati sa zahtjevima koje moraju ispuniti da bi otsili.
Vecina iz BiH nema EU pasos pa da sad mogu reci ajde malo cu do Irske da vidim kako je tamo ili do Italije.
-
moimoi
#8784 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa isto ti je i sa Njem i Au, treba ti radna viza.konoplja wrote: ↑03/08/2023 18:05Pa normalno da se moze, ali ljudima iz BiH je najotvorenije trziste rada u Njemackoj i Austriji. Najvise nasih je tamo, procedura je ispeglana i informacije su lako i siroko dostupne. Tako da su ljudi vecinom upoznati sa zahtjevima koje moraju ispuniti da bi otsili.
Vecina iz BiH nema EU pasos pa da sad mogu reci ajde malo cu do Irske da vidim kako je tamo ili do Italije.
Upravo o tome govorimo… ide se samo “utabanim stazama”.
- konoplja
#8785 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Slicno da, ali isto nije. Bitna je odluka na kraju procesa - hoce li ti izdati radnu dozvolu ili ne.moimoi wrote: ↑03/08/2023 18:17Pa isto ti je i sa Njem i Au, treba ti radna viza.konoplja wrote: ↑03/08/2023 18:05
Pa normalno da se moze, ali ljudima iz BiH je najotvorenije trziste rada u Njemackoj i Austriji. Najvise nasih je tamo, procedura je ispeglana i informacije su lako i siroko dostupne. Tako da su ljudi vecinom upoznati sa zahtjevima koje moraju ispuniti da bi otsili.
Upravo o tome govorimo… ide se samo “utabanim stazama”.
A gotovo sam pa siguran da Irska, Nizozemska ili recimo Danska nece izdati radnu dozvolu tako jednostavno kao Njemacka prosjecoj osobi iz BiH koja zeli da zivi i radi u tim zemljama.
Ti uvijek pises iz profila nekoga sa minimalno masterom iz pozeljnjih zanimanja i godinama radnog iskustva. Njima se lako usuditi da odu negdje drugo.
-
moimoi
#8786 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Neko je, vise ne znam ko, niti koje zanimanje, pisao da je dobio jako dobru ponudu jel za UAE jel za Katar, ali da se premislja…sto mislim da grijesi.konoplja wrote: ↑03/08/2023 18:32Slicno da, ali isto nije. Bitna je odluka na kraju procesa - hoce li ti izdati radnu dozvolu ili ne.
A gotovo sam pa siguran da Irska, Nizozemska ili recimo Danska nece izdati radnu dozvolu tako jednostavno kao Njemacka prosjecoj osobi iz BiH koja zeli da zivi i radi u tim zemljama.
Ti uvijek pises iz profila nekoga sa minimalno masterom iz pozeljnjih zanimanja i godinama radnog iskustva. Njima se lako usuditi da odu negdje drugo.
Naravno da svako treba slijediti svoj instinkt. I naravno da nisu svi poslovi isti.
Samo po dosadasnjoj prici ispada da jedino Njemacka i Austrija nude dobar zivot, pristojne plate etc. sto nije tacno.
Samo to zelim da kazem. I da mozda neko ko se premislja da ide malo dalje… pokusa . Ako nista-jako dobra zivotna skola
-
Bodkin
#8787 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U pravu si 100%. Ja sam isti.konoplja wrote: ↑03/08/2023 18:32Slicno da, ali isto nije. Bitna je odluka na kraju procesa - hoce li ti izdati radnu dozvolu ili ne.
Ako pricamo o vozacima kamiona, stolarima, variocima, njemacka je raj na zemlji. Svakako je najveca ekonomija i lako je upasti u uhodan sistem u sistem.
Ali meni je smijesno da i na forumu samo o njemackoj pricamo
- dr_Evil
#8788 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim ipak da sva ta navedena se ipak mogu raditi i kod skandinavaca, gdje je izgleda malo i uredjenije nego u Njemackoj
- JohnnyS
#8789 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moram to opet napisati, da me zlatom gađaju ne bih išao u državu gdje postoje riječi kao:
doppelbesteuerungsabkommen
doppelbesteuerungsabkommen
- ZoomZoomKiwi
#8790 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A Doppelkupplungsgetriebe?
-
Bodkin
- Didier
#8792 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pogledajte šta ste uradili od teme...

- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
- Didier
-
Alles-Tamam
-
elcaliente
#8796 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Udarila se od steku.Alles-Tamam wrote: ↑04/08/2023 16:21
Ljudi u Njemackoj su Mi suvise hladni, nije to za mene ja Sam vise emotivac
Treba paziti gdje hoda.
-
paladinka
#8797 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Gdje ti mjesto stanovanja , tu placas porez.512MB wrote: ↑03/08/2023 17:41Ja u ploču ti u klin.elcaliente wrote: ↑03/08/2023 17:33
Pa on samo kaze da nemoras dva puta placati porez nista vise.
Znaci max 183 dana.
- 512MB
#8798 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
"Mjesto stanovanja" je stvar definicije 
-
paladinka
#8799 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tamo gdje imas mjesto stanovanja , recimo dodjes u Bosnu hoces da zivis , moras imati mjesto stanovanja.
-
paladinka
#8800 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mjesto stanovanja nije stvar definicije, nego gdje si prijavljen .