Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
JanuaryJones wrote: ↑03/08/2023 14:15
Mislim da se i iseljenje treba promatrati kroz prizmu godina i prioriteta i zelja one druge strane. Ne moze nekome od 20 god. bez djece, partnera, zavrenog faksa biti isti cilj i zelja kao nekome od 40 god. u braku, sa djecom, sa poslozenom karijerom i nekakvom karijernom putanjom. A cesto je ovdje na forumu generacijski clash.
Ovo si dobro napisala. Bravo.
Generacijski clash, ali i previse generaliziranja i nerazumjevanja za zelje i prioritete ostalih.
Bodkin wrote: ↑03/08/2023 13:59
Meni je fascinantno da ljudi ovdje ne pisu o drugim zemljama, a i oni koji probaju su docekani sa deutschland uber alles postovima
Kako to da niko iz dubaija, drugih emirata, singapura ili kanade ne pise. Mozda ljudi rade tamo ili zadovoljavaju socijalnu potrebu pa ne moraju piskarati
Kazu da je u njemackoj oko 300 000 bosanaca. Koliko ih je u dubaiju, 1-2 hiljade? Bas mi eto nije jasno zasto se vise o njemackoj pise nego o dubaiju..
moimoi wrote: ↑03/08/2023 14:11
Ne zivi nas svijet dole kao Filipinci i Filipinke. Niti iste iko tjera da tamo zive. Dosli su sami da bi zaradilo lovu koju kuci ne mogu.
Ja bih se uvijek vratila dole na jos barem 5 god. Nadam se da ce nekada opet biti prilike.
Sit gladnom ne vjeruje
Touche
Sad ozbiljno. Filipinci su ti na najgornjoj ljestvici sto se tice radnika sa istoka. Nepalci su daleko u najgorem polozaju.
Posto volim pricati sa ljudima, upoznala sam ih dosta, niko se ne zali. Plan im je 5-6 godina rada, pa nazad kuci. Neki zele “fabriku” otvoriti, uglavnom tekstil. Neki turizam i tako to. Imace su poprilicno drski. Ne daju se ti zajebati.
E Nepalci su druga prica, tuzna prica.
Sad ozbiljno. Filipinci su ti na najgornjoj ljestvici sto se tice radnika sa istoka. Nepalci su daleko u najgorem polozaju.
Posto volim pricati sa ljudima, upoznala sam ih dosta, niko se ne zali. Plan im je 5-6 godina rada, pa nazad kuci. Neki zele “fabriku” otvoriti, uglavnom tekstil. Neki turizam i tako to. Imace su poprilicno drski. Ne daju se ti zajebati.
Sto se tice dubaija, afrikanci su najvose najebali po onome sto sam ja vidio. Kako se prema njima odnose je da Bog sacuva
Sto se tice dubaija, afrikanci su najvose najebali po onome sto sam ja vidio. Kako se prema njima odnose je da Bog sacuva
Ovisi odakle iz Afrike. Egipcane i sl gotive. Iz Sudana/Uganda najcesce rade kao security jer su visoki. Etiopija, Somalija-robovi.
Ja se grohotom smijem kad dodjem u Njemacku.Poslije 20 godina u Australiji,Njemacka izgleda kao da je 20 godina kasni za Australijom.A da o klimi i o plazama i zivotnom stilu da ne pricam.Meni je Njemacja bas nekako jadna za zivot i dobra je samo onima koji su bas tesko zivjeli u Bosni..I jos dodju ovi iz Njemacke ovdje da pricaju kako je haman isti zivot gore i ovdje u BIH
512MB wrote: ↑03/08/2023 16:25
Dok se vi svađate o selidbi u Njemačku i Austriju, mi uveliko planiramo za Maltu, Dubai i Portugal (Porez 0%)
Ja mislim da je portugal dobra opcija. Nije 0% koliko ja znam nego ako te dovedu kao relocation, placas 10 godina flat 20% porez. Plus sto ne placas porez na prihid van drzave kao u drugim zemljama
Dok se vi svađate o selidbi u Njemačku i Austriju, mi uveliko planiramo za Maltu, Dubai i Portugal (Porez 0%)
Tacno, ako ne idete raditi remote, treba uzeti u obzir koji posao ce se raditi, u kojem kvartu zivjeti, prevoz, itd. Sva ta mjesta su otoci ili poluotoci, kako god krenes, nekako ti aFion treba pa valja i o tome povesti racuna. Sretno u svakom slucaju.
Ja mislim da je portugal dobra opcija. Nije 0% koliko ja znam nego ako te dovedu kao relocation, placas 10 godina flat 20% porez. Plus sto ne placas porez na prihid van drzave kao u drugim zemljama
Tacno, ako ne idete raditi remote, treba uzeti u obzir koji posao ce se raditi, u kojem kvartu zivjeti, prevoz, itd. Sva ta mjesta su otoci ili poluotoci, kako god krenes, nekako ti aFion treba pa valja i o tome povesti racuna. Sretno u svakom slucaju.
Ko trenutno ne radi remote taj je glup il nema druge opcije.
Ja samo znam da još nije izmišljena država koja bi mi mogla zamijeniti kvalitet i komociju života u koju sad prakticiram u junajted stejtsima. Ma ni blizu. Prosto uživam u svim prednostima koje mi ova uređena država pruža.
A karta za avion 50€ big deal
Prvo u Njemackoj si zakonski ogranicen sto se tice remote iz inostrandtva na max 183 dana u godini. Drugo njemacke firme zbog osiguranja uglavnom odobravaju max 50-50 Homeoffice.
512MB wrote: ↑03/08/2023 16:38
A karta za avion 50€ big deal
Prvo u Njemackoj si zakonski ogranicen sto se tice remote iz inostrandtva na max 183 dana u godini. Drugo njemacke firme zbog osiguranja uglavnom odobravaju max 50-50 Homeoffice.
Mali broj poslova se uopste moze raditi remote.
Ne dopada mi se to u Njemackoj. Mislim da su ta pravila bas zastarjela, ali dosta toga u Njemackoj je zastarjelo i treba na remont i modernizaciju.
Freelance pravila su isto glupa do jaja u Njemackoj.