Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zigzag

#801 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by zigzag »

W0rM wrote: 03/08/2023 12:06
dječak sa šibicama wrote: 03/08/2023 11:58 Kako se i ocekivalo, panika u zelenim redovima. Andelija ultra sposoban, otjeran, rudari trojkaski placenici i neradnici, izdaja drzave. Udarna pera zelene politike u akciji, slobodna bosna a ceka se i Avdo.
Sumnjam da je iko od forumasa stranacki ofarban, simpatizera da ima, to je vjerovatno.
Treba biti i realan, nije 3jka dorasla federalnom i drzavnom nivou, tanki su tu ko baslija, kantonalni i opstinski -oke.
To je ono što najviše boli. Čovjek se nada pozitivnoj promjeni ali da je neko stvarno dobio povjerenje glasača i da kaže od danas sređujemo situaciju.

Ovi nemaju kapacitet za osnovne stvar a još više boli što je to u trenutku kada zmije unutar BIH i okolne zmije treba pritisniti u glavu.
Ci-Nick

#802 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Ci-Nick »

Ja sam dugo godina glasao za SDP, posljednjih godina za NS ali sa uvjerenjem da će kada dođu na vlast postaviti najsposobnije stranačke i apolitične ljude a onda postavljaju za direktora Elektroprivrede čovjeka koji nije mogao voditi općinu Srebrenik nego je pobjegao zbog navodnih zdravstvenih problema. To je tako kompleksan sistem i treba birati najboljeg a ne postaviti amatera koji nema blage veze o proizvodnji struje.
Zašto ne zamoliše Jerlagića da preuzme tu funkciju? Meni je žao što nisam dao glas Efendiću jer je jedini bio doslijedan i pokazao ozbiljnu želju da Elektroenergetski sistem sačuva i unaprijedi.
Naša stranka me totalno razočarala, prepustili su sve Konakoviću i Nikšiću i opet imamo vaninstitucijalno odlučivanje i kafansku politiku.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#803 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by gentoo »

To ti opet govoris iz perspektive dionicara :D

Dakle Jerlagic, svercer kilowatima.. :D
zigzag

#804 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by zigzag »

Proizvodnja u RMU Zenica će biti nastavljena nakon potvrde smjene uprave EP BiH
nego, jel se štrajkovalo radi neisplaćene plate ili radi smjene Andelije?
Ci-Nick

#805 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Ci-Nick »

gentoo wrote: 03/08/2023 12:33 To ti opet govoris iz perspektive dionicara :D

Koliko se sjećam kad je bio direktor Elektroprivreda je ostvarila dobit od 72 miliona KM, dakle zna sve procese, poznaje i rudarske marifetluke. Mogao bi popraviti proizvodnju i investicije. Meni kao dioničaru uopšte nije bitna dividenda nego očuvanje zdrave firme, izgradnja novih proizvodnih kapaciteta.
A kad investiraš svoj novac u bilo kakav biznis nećeš za direktora postaviti amatera.
Last edited by Ci-Nick on 03/08/2023 12:42, edited 1 time in total.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#806 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by gentoo »

Ci-Nick wrote: 03/08/2023 12:38 Meni kao dioničaru uopšte nije bitna dividenda nego očuvanje zdrave firme, izgradnja novi proizvodnih kapaciteta.
I ja imam 60 komada dionica.. kupio za tisucu koja je bila viska.

Sad kad bi skocila na npr 50-60 ja bih mogao sebi kupiti romobil a malom biciklo bez da razmisljam od cega i kako..

E sad iz tvog portfolija bi se vjerovatno mogao stancic bar negdje na Odmutu uzeti.. Dakle imamo iste ciljeve i ja i ti, ali apetiti su malo drugaciji :D
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#807 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

zigzag wrote: 03/08/2023 12:36
Proizvodnja u RMU Zenica će biti nastavljena nakon potvrde smjene uprave EP BiH
Poslije ovih tekstova od prije pola sata meni je muka mame mi...

Pa majku im njihovu, nismo u štrajku zbog Andelije...nego para...plate...

Pu!

Sretan sam što nisam član sindikata od prošlog štrajka ali ... opet handre me....
zigzag

#808 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by zigzag »

Da ne živimo u istom svijetu, u istom okruženju, meni bi sad bilo čudo kako se ovakve stvari dešavaju u rudarskom okruženju.

Niko od nas nije protiv da svaki radnik ima dobru platu. Svaki radnik..

Ali svi znamo da je previše manipulacije u rudarskim organizacijama. I ako neko pokuša nastupati realno, već za par sedmica će biti isključen iz svih dešavanja u tim krugovima ili se sam isključi.

Nije to samo kod rudarskih organizacija nego svuda ali ovdje je specifična situacija i žalosno je što već dvadeset godina nema iskrene namjere ni kod koga.
Jer bi to trebalo biti zajedničko i da svi na to paze manirom dobrog domaćina.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#809 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by izvrsni direktor »

W0rM wrote: 03/08/2023 12:06 Treba biti i realan, nije 3jka dorasla federalnom i drzavnom nivou, tanki su tu ko baslija, kantonalni i opstinski -oke.
Tako je, treba na vladti ostaviti sdfa, oni su se pokazali. Da je sdfa na vlasti, ne bi rudnici ni dosli u ovu situaciju, nema sanse
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#810 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by W0rM »

izvrsni direktor wrote: 03/08/2023 13:11
W0rM wrote: 03/08/2023 12:06 Treba biti i realan, nije 3jka dorasla federalnom i drzavnom nivou, tanki su tu ko baslija, kantonalni i opstinski -oke.
Tako je, treba na vladti ostaviti sdfa, oni su se pokazali. Da je sdfa na vlasti, ne bi rudnici ni dosli u ovu situaciju, nema sanse
Pa kad pogledam Dinu i Niksica te politicki impotentnog Fortu sta rade, ispadne (nazalost) tako.
dječak sa šibicama

#811 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by dječak sa šibicama »

A sta to rade Dino, Niksic, Forto da je toliko gore od SDFA? prodaju drzavu :( preglasavaju Becirevica u predsjednistvu :( oh wait...

Lupetaju se gluposti o sposobnosti Jerlagica, Andelije, pisu zalopojke od strane dionicara, vrijedjaju rudari nazivaju neradnicima, nije vas sramota.
W0rM

#812 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by W0rM »

Za pocetak trojka pljuje sebi usta, govore jedno a rade drugo, Dino veli da nece "babina djeca" u firme, u emisiji u zivo skoci sebi usta da ne moze biti direktor neke firme vanstranacki bez obzira na kvalifikacije. Niksic nema glasova za mjesnu zajednicu a kamoli za premijera entiteta. Forto ne znam da je sta pametno uradio, on mi je zapravo najupecatljiviji ostao kad je rekao dok je bio premijer KS da je oke sto mu je plata 3500 KM (dakle samo plata bez dodatnih primanja), jer je to menadzerska pozicija :?:
Jedina politicka figura trenutno koju su trojkasi dali a vrijedi nesto je Becirevic.

Ima li potrebe da komentarisemo Dedala i Ikara, pardon Ramu i Arnela? koji su uz pomoc gore navedenih neki faktor u drzavi, cak stavise, jedan umalo postade dopredsjedavajuci dok je drugi ministar F MUP-a, najjacce i naopremljenije policijske strukture u drzavi :!:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#813 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Bobi »

anex wrote: 03/08/2023 12:56
zigzag wrote: 03/08/2023 12:36

Pu!

Sretan sam što nisam član sindikata od prošlog štrajka ali ... opet handre me....
Koliko ima zaposlenih u Staroj jami ? Danas cu pricu od jednog kako mu se jaran pohvalio da je kupio novu Opel Astra 48 k KM ...električar na rudniku :D.
Almir_

#814 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Almir_ »

https://istraga.ba/zenicki-rudari-u-sa ... daju-str/

Zanimljiv tekst Avde Avdica, mislim da narod ne bi podrzao trojku u ovome kad bi imao mogucnost.
Dakle,sve je isto samo njega nema.
Nemojte se cuditi ako EP bude poslovala kao HZHB.
Student_u_Ostavci

#815 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Student_u_Ostavci »

Odjednom više nisu bitne plate,

skini Andeliju, jebeš plate. Koliko providno jbte :lol:
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#816 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

Bobi wrote: 03/08/2023 13:57
anex wrote: 03/08/2023 12:56

Pu!

Koliko ima zaposlenih u Staroj jami ? Danas cu pricu od jednog kako mu se jaran pohvalio da je kupio novu Opel Astra 48 k KM ...električar na rudniku :D.
Trenutno nema puno na Staroj jami jer smo svi otišli h Raspotočje...
Ima ih možda 15 radnika...možda malo više...

A to za auto...nije čudno ništa...imali smo mi mogućnost ostaviti sa strane koju paru ali...48K je puno :D
Bobi
Forum administrator

#817 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Bobi »

anex wrote: 03/08/2023 14:07
Bobi wrote: 03/08/2023 13:57

Trenutno nema puno na Staroj jami jer smo svi otišli h Raspotočje...
Ima ih možda 15 radnika...možda malo više...

A to za auto...nije čudno ništa...imali smo mi mogućnost ostaviti sa strane koju paru ali...48K je puno :D
Lik ubi kuknjavom kako mu je teško, samo prenosim :D.Dobro jamskih radnika, administracija i te zajebancije van jame koliko ima zaposlenih ?
IrenaT

#818 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by IrenaT »

Generalno plate su im vece 30 posto nego 2017, a kopaju 40 % manje nego prije 6 godina. Pa ko ne bi volio da se ovi trendovi nastave
Bobi
Forum administrator

#819 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Bobi »

Nisu radnici krivi, kriv je management.
apsidejzi

#820 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by apsidejzi »

Postoje dva nivoa odgovora na pitanje iz naslova teme: Lokalni i globalni.

1) Na nasem lokalnom nivou, posao rudara je vjerovatno potplaceno zanimanje. Razlog tome je jeftina elektricna energija krajnjem potrosacu. Dok je cijena energije u svijetu skocila za haman 100%, u BiH je cijena energenata relativno jeftina. Znam da je zivotni standard u BiH daleko nizi od onog u Evropi i Zapadnom svijetu, ali mi smo globalno trziste i ako cijena mobitela i automobila u BiH moze biti evropska i svjetska, zasto i cijena energenata ne bi bila. Glavni razlog jeftine struje u BiH je subvencija rudnika. Drugim rijecima, niska cijena uglja = niska cijena struje = struja u BiH je trecinu do polovinu cijene u Evropi. I to nije dugorocno odrzivo. Moci ce jos godinu dvije i onda ce poskupiti struja u BiH. No ta razlika u povecanju cijene nece ici u korist rudara jer imamo globalni nivo.

2) Na globalnom nivou, posao rudara nije potplacen nego manje vise zastario i nepotreban. Niko vise ne kopa rude tako sto salje ljude u jamu. Prave se veliki tuneli i kopa se naveliko sa velikim masinama. Kao sto niko u svijetu ne sadi malu njivu sa krompirom nego unajmi masine i uzore hekrate i hektare zemlje i sve to posije sa jednom vrstom. Posao bosanskog rudara je kao kada neki lokalni seljak zasije 100m2 u svom vrtu i onda ode na pijacu da proda paradajz konkurisuci paradajzu iz ogromnih plastenika i oranica. Ta jedna basta jeste konkurentna u tom selu i moze obezbjediti jeftin paradajz u istom, ali na nivou grada ili drzave.. to je jednostavno premalo. Isto tako i rudari. MOgu obezbjediti jeftin ugalj i samim tim struju na lokalnom nivou ali to nije odrzivo. To je tezak fizicki posao koji izumire. Bas kao sto danas imas mnogo sela u BiH koje nemaju stanovnika, a ona koja imaju ne drze stoku i ne siju mnogo, tako ce uskoro doci vrijeme da ce rudarska profesija jednostavno izumrijeti. Ne mogu se takmiciti sa solarnim panelima, nuklearkama, velikim vjetrenjacama ali i velikim rudnicima po svijetu. Ti kad pogledas slike tih rudnika ne vidis malu jamu u kojoj dva tri covjeka kopaju naizmjenicno. Vidis dvosmjernu ulicu po kojoj idu veliki bageri. I sve to pod zemljom.

Ako si rudar, mijenjaj profesiju dok jos imas kad. Nemoj biti kao jedan moj drug vatrogasac koji je stavio video kineskih dronova kako gase pozar u velikoj zgradi. Cetiri drona ugasise pozar na nekom visokom spratu a on se kao smije i kaze: Sta ce oni. Trebalo im deset minuta da ugase. Ja bih to ugasio prije. On ne razumije da je poenta ugasiti pozar pod jedan. Rezultat dronova je isti njegovom rezultatu. I ono sto je bitnije, on ne razumije da ti uvijek mozes donijeti jos cetiri drona na lokaciju a njega ne mozes klonirati. Isto tako i za rudare. Nazalost, uvijek se moze donijeti jos jedan robot koji ce te zamijeniti. Moj iskreni savjet je da radis u rudniku jos jedno vrijeme ali da u medjuvremenu ucis neku drugu profesiju. U BiH fali i uvijek ce faliti keramicara, tesara, zidara, varioca. To ne moze zamijeniti dron, a ovi koji znaju su vec otisli vani. Ogromno trziste u BiH.
izvrsni direktor

#821 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

W0rM wrote: 03/08/2023 13:37
izvrsni direktor wrote: 03/08/2023 13:11

Pa kad pogledam Dinu i Niksica te politicki impotentnog Fortu sta rade, ispadne (nazalost) tako.
Tako je, al kad bi svi bili slijepi i beskicmeni botovi..
W0rM

#822 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by W0rM »

izvrsni direktor wrote: 03/08/2023 14:47
W0rM wrote: 03/08/2023 13:37

Imaju li jos neke kvalifikacije navedeni sem da smo mi ostali "botovi" i da su nesto za drzavu konkretno uradili? Znaci ta 3 lika, ne njihova stranka, ne njihove kolege, oni, da su nesto uradili.
izvrsni direktor

#823 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Bobi wrote: 03/08/2023 13:57 ? Danas cu pricu od jednog kako mu se jaran pohvalio da je kupio novu Opel Astra 48 k KM ...električar na rudniku :D.
Svako ko zna nekog sa rudnika, zna koliko ti imaju para. Koriste se radno vrijeme i resursi firme za privatni rad/bogacenje. Cast izuzecima naravno.

Vjerujem da radnici u administraciji (osim direktora) najlosije prolaze u rudnicima
-Chesterfield-

#824 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by -Chesterfield- »

gentoo wrote: 03/08/2023 12:33
Mi ga na zakonit način finansiramo. Sa svakim potrošenim kwh on uzme dio za sebe i druge pajdaše po osnovu subvencije za mini hidroelektrane.
Ova subvencija je 30 puta veća u Bosni i Hercegovini nego u Makedoniji.

Po meni je ovaj Jerlagic dobar jer se zna ugraditi...
izvrsni direktor

#825 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

W0rM wrote: 03/08/2023 14:53
izvrsni direktor wrote: 03/08/2023 14:47
Imaju li jos neke kvalifikacije navedeni sem da smo mi ostali "botovi" i da su nesto za drzavu konkretno uradili? Znaci ta 3 lika, ne njihova stranka, ne njihove kolege, oni, da su nesto uradili.
Pa samo botovi mogu biti slijepi pored vlastitih ociju i tvrditi da su bolji oni koji su doveli rudnike u ovo stanje zbog kojeg se sad strajkuje. Samo botovi krive sadasnju vladu koja je tu par mjeseci za probleme koji se desetljecima skupljaju. Kako drugacije takve nazvati nego botovima?
Post Reply