Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
PM72

#976 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by PM72 »

dr_Evil wrote: 02/08/2023 09:32
PM72 wrote: 02/08/2023 09:20
Ne možeš gledat u nebo iznad Pantovčaka i molit da ti ljetina u Bosni rodi...
Mogu, i odlicno im uspijeva. Kapa i naklon do poda. Ja uvijek kazem da su bosansko-hercegovacki Hrvati vladajuca kasta u BiH. Ako uzmemo statistiku koliko ih ima, i kakve pozicije drze zaista ova izjava pije vode.

Sad cu dodati i malo autosovinizma, zahvaljajuci tom polozaju vladajuce kaste, duplim primanjima na osnovu razlicitih penzija iz Hrvatske, kao i jakim vezama, osjeti se, a pogotovo u politici, da su stepenica ispred Bosnjaka, i 2-3 stepenice ispred Srba. Izbacuju sve vise skolovan kadar, koji se zna ponasati, raditi posao, a vidi se i u infrastrukturi.

Jos uvijek pate od korupcije i nepotizma, kao i ostatak domovine, a pohlepa je jaca nego u ostatku domovine. Bit ce interesanto vidjeti kuda sve ovo vodi.

Svoje ciljeve mogu ostvariti samo uz halal pokvarenih begova, bez tog halala nikad ih nece ostvariti i na kraju ce se morati vratiti pod nebo Sarajeva, da formulisem tvoj post.
Slažem se.Krivousto đubre je dobilo državu i kutarisalo se čarapara preko naših leđa.
Da je bio neki pametniji i mudriji od Alije,koji je od dva zla probrao oba,još bi Martić bio u Kninu i ne bi Armiji svezao ruke pljačkajući nam sve odreda,od oružja u Pločama do humanitarne.
Saradnja agresorskih vojski u BiH je fenomen jedinstven u svijetu.
dr_Evil

#977 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

PM72 wrote: 02/08/2023 09:53
Slažem se.Krivousto đubre je dobilo državu i kutarisalo se čarapara preko naših leđa.
Da je bio neki pametniji i mudriji od Alije,koji je od dva zla probrao oba,još bi Martić bio u Kninu i ne bi Armiji svezao ruke pljačkajući nam sve odreda,od oružja u Pločama do humanitarne.
:thumbup: :thumbup:

Bojim se da se tacna historija ovog rata nikad nece napisati, nema strane na svijetu koja je ostala cistih ruka.
sumirprimus

#978 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sumirprimus »

Sve cesca prica medju sdfa kadrovima, iza sve ove halabuke o odbrani drzave, u stvari govore o defetizmu, podjeli i pokusaju trajnog preuzimanja vlasti u fildzanistanu da im se ovi izbori iz 2022 ne bi slucjano ponovili.
PM72

#979 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by PM72 »

dr_Evil wrote: 02/08/2023 10:01
PM72 wrote: 02/08/2023 09:53
:thumbup: :thumbup:

Bojim se da se tacna historija ovog rata nikad nece napisati, nema strane na svijetu koja je ostala cistih ruka.
Naravno da nema...nekom su u govnima do lakta a nekima do ramena...
HD_2015

#980 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by HD_2015 »

Truba wrote: 01/08/2023 11:47
HD_2015 wrote: 31/07/2023 22:30

Gdje piše? Je li misliš na ovo:
https://www.nezavisne.com/novosti/bih/S ... BiH/782752

to očito svak tumači na svoj način

Dodik je podsjetio da je BiH bila u obavezi da pet godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma imenuje domaće sudije u Ustavni sud BiH, te da se ovo pitanje nalazi i na spisku 14 prioriteta Evropske unije.

vjerojatno on konta umjesto stranaca po jedan domaći
Jah. Hoće to kada se ne razumiju osnovne postavke logike, pa i običan tekst predstavlja teret.
HD_2015

#981 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by HD_2015 »

Još jedan primjer zašto je bitno da se članovi Predsjedništva biraju direktno, a ne da budu puleni stranaka:
Sattler lobira za Republiku srpsku: Denisa Bećirovića molio da podrži Istočnu interkonekciju i HE Buk Bijela
Kako se može pričati o hidroelektranama na Drini, ako status dosadašnjih nije riješen? Da li Srbija duguje pare za korištenje Drine ili ne?
BAK-eV

#982 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BAK-eV »

Mogu, i odlicno im uspijeva. Kapa i naklon do poda. Ja uvijek kazem da su bosansko-hercegovacki Hrvati vladajuca kasta u BiH. Ako uzmemo statistiku koliko ih ima, i kakve pozicije drze zaista ova izjava pije vode.

Sad cu dodati i malo autosovinizma, zahvaljajuci tom polozaju vladajuce kaste, duplim primanjima na osnovu razlicitih penzija iz Hrvatske, kao i jakim vezama, osjeti se, a pogotovo u politici, da su stepenica ispred Bosnjaka, i 2-3 stepenice ispred Srba. Izbacuju sve vise skolovan kadar, koji se zna ponasati, raditi posao, a vidi se i u infrastrukturi.

Jos uvijek pate od korupcije i nepotizma, kao i ostatak domovine, a pohlepa je jaca nego u ostatku domovine. Bit ce interesanto vidjeti kuda sve ovo vodi.

Svoje ciljeve mogu ostvariti samo uz halal pokvarenih begova, bez tog halala nikad ih nece ostvariti i na kraju ce se morati vratiti pod nebo Sarajeva, da formulisem tvoj post.
Pa da su Bosnjaci katolici ili jevreji, ne bi bilo tako.
Sve ovo je rezultat zapadnog faktora i cuda bosanskog otpora.
dr_Evil

#983 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

BAK-eV wrote: 02/08/2023 10:40
Samo cu napraviti malu ispravku i reci zapadnog i istocnog faktora, ako se ne slazes reci mi u cemu je razlika izmedju zapadnog i istocnog svojatanja i unistavanja Bosne, pri tome mislimo na velike centre moci i njihove lokalne satelite.

Sta je nama Istanbul, a da nije Bec.

Trenutno stanje je da nam vise pogoduje Washington nego Moskva, ali taj isti Washington je napravio stop kod Banja luke, pa kakav god da bi ishod bio te bitke. Taj isti Washington je pomogao Bihac, dok je u isto vrijeme niz vodu pustio Srebrenicu.

Nisu nasi problemi od jucer, Bosna je granica hiljadama godina.

Zukorlic jedne prilike rece da su pri podijeli istocnog i zapadnog rimskog carstva zapravo oko Bosne napravili tampon zonu i tako formirali granice danasnje BiH. Nazalost nisam nasao to nigdje, a njegova knjiga mi bila preskupa. MOgu vrlo lako zamisliti tu situaciju, ali za sada mi je to samo prica.
anelsol

#984 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by anelsol »

Niko ih u istoriji nije zajebo ko Tuđman, Šušak i kompanija. Gdje su sada Hrvati u Posavini, nestaju u srednjoj Bosni, a ovi u našem komšiluku su uvjek težili Zagrebu. Svaki Hrvat kojeg znam je poslao svoju djecu da studiraju u Hrvatskoj. Prođi naveče Avenijom, kroz Centar II, koliko je ugašenih svjetala u zgradama. Oni jadnici što su ih naselili po Bobanovim i Šuškovim selima su odavno na Zapadu. Podatak da je Hrvata (tada rimokatolika) po popisu i 1910. godine bilo više u BiH nego sada, sam za sebe govori. Ni sa kim se politika nije tako brutalno poigrala kao sa Hrvatima Vareša, Kaknja, Zenice i ostatka Bosne, koji su autohtono bosanskohercegovačko stanovništvo. Nema ih ni pola u odnosu na 1992 godinu.

Od iskrenih saveznika stvorili su ljutog neprijatelja za račun velikodržavnog sna koji se nije ostvario, niti će se ikada ostvariti. Na kraju Herceg-Bosnu im je ukinuo sam Tuđman, nije Alija ili neko treći.

Slažem se da trenutno dobro stoje, ali dugoročno nisam baš siguran.
Last edited by anelsol on 02/08/2023 13:25, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#985 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Truba »

opet o posavini :lol: :lol: :lol: pa kako vam se više da

evo uzmimo župu jelaške kod olova
mislim da nisu ni rata vidjeli ništa raj na zemlji
ostalo ih 70

svjedočimo seobi naroda a hrvatski narod je samo dio velike seobe
svak ide gdje mu je bolje i gdje će ljepše živjeti
iseljavaju se i bugari i rumunji i grci to nema veze s komunizmom koliko s prokletstvom bijelog čovjeka
iseljavanje nerađanje hedonizam i individualizam

a sada ajmo malo o tuđmanu kako iseljava bugare i rumunje

ljudi dragi talijani nestaju a ima ih 57 milijuna plus dijaspora
BAK-eV

#986 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BAK-eV »

dr_Evil wrote: 02/08/2023 11:23
BAK-eV wrote: 02/08/2023 10:40
Samo cu napraviti malu ispravku i reci zapadnog i istocnog faktora, ako se ne slazes reci mi u cemu je razlika izmedju zapadnog i istocnog svojatanja i unistavanja Bosne, pri tome mislimo na velike centre moci i njihove lokalne satelite.

Sta je nama Istanbul, a da nije Bec.

Trenutno stanje je da nam vise pogoduje Washington nego Moskva, ali taj isti Washington je napravio stop kod Banja luke, pa kakav god da bi ishod bio te bitke. Taj isti Washington je pomogao Bihac, dok je u isto vrijeme niz vodu pustio Srebrenicu.

Nisu nasi problemi od jucer, Bosna je granica hiljadama godina.

Zukorlic jedne prilike rece da su pri podijeli istocnog i zapadnog rimskog carstva zapravo oko Bosne napravili tampon zonu i tako formirali granice danasnje BiH. Nazalost nisam nasao to nigdje, a njegova knjiga mi bila preskupa. MOgu vrlo lako zamisliti tu situaciju, ali za sada mi je to samo prica.
U cemu je razlika, pitas?

Zelja Zapada, da se islam ugasi i zelja istoka da islam opstane.
Sve se vrti oko toga.
dr_Evil

#987 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

anelsol wrote: 02/08/2023 13:11
Niko ih u istoriji nije zajebo ko Tuđman, Šušak i kompanija. Gdje su sada Hrvati u Posavini, nestaju u srednjoj Bosni, a ovi u našem komšiluku su uvjek težili Zagrebu. Svaki Hrvat kojeg znam je poslao svoju djecu da studiraju u Hrvatskoj. Prođi naveče Avenijom, kroz Centar II, koliko je ugašenih svjetala u zgradama. Oni jadnici što su ih naselili po Bobanovim i Šuškovim selima su odavno na Zapadu. Podatak da je Hrvata (tada rimokatolika) po popisu i 1910. godine bilo više u BiH nego sada, sam za sebe govori. Ni sa kim se politika nije tako brutalno poigrala kao sa Hrvatima Vareša, Kaknja, Zenice i ostatka Bosne, koji su autohtono bosanskohercegovačko stanovništvo. Nema ih ni pola u odnosu na 1992 godinu.

Od iskrenih saveznika stvorili su ljutog neprijatelja za račun velikodržavnog sna koji se nije ostvario, niti će se ikada ostvariti. Na kraju Herceg-Bosnu im je ukinuo sam Tuđman, nije Alija ili neko treći.

Slažem se da trenutno dobro stoje, ali dugoročno nisam baš siguran.
Sto se tice Bosne tu si ih prodali, zrtvovali radi vecih ciljeva, pa napunili vakum stanovnistva nastao progonom ili dobrovoljnom migracijom Srba iz Hrvatske. Najveci su gubitnici rata sto se tice Bosne, zato su sve namirili u Hercegovini. Sto je smijurija jer je vecina Hrvata zivjela u Bosni, nije ih bilo nesto malo procentualno u krskim predijelima Hercegovine. S te strane si upravu.

Paratvorevinu Herceg Bosnu ukinuo Tudjman, kao sto je Alija ukinuo medjunarodno priznatu RBiH i napravio protektorat. Sta reci..

Nisam ni ja siguran sta ih dugorocno ceka, ali nisam vise siguran ni sta BiH ceka. Nema pragmatnich politicara niti pokreta koji mogu vratiti BiH na pravi put. Osjecam blago poboljsanje dolaskom Trojke sto se tice vanjske i unutrasnje politike, ali nije to energija niti znanje koje moze napraviti preokret.
dr_Evil

#988 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

BAK-eV wrote: 02/08/2023 13:32

Sve se vrti oko toga.
Ma da, evo mnogo nam se istok buni sto kinezi pobise milione ujgura, i Erdogan i Putin svaki dan u Pekingu. Mnogo nam se Dubai buni sto pobise muslimane Jemena. Mnogo nam se Doha buni za genocide nad muslimanima diljem i sirom Afrike. Buni se zvanicni Kairo sto Erdogan uskracuje ljudska prava braci Kurdima, valjda oni nisu muslimani.

Cudna je tvoja definicija istoka.

Sto bi rekle komsije "mani me se "
BAK-eV

#989 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BAK-eV »

dr_Evil wrote: 02/08/2023 13:55
BAK-eV wrote: 02/08/2023 13:32

Sve se vrti oko toga.
Ma da, evo mnogo nam se istok buni sto kinezi pobise milione ujgura, i Erdogan i Putin svaki dan u Pekingu. Mnogo nam se Dubai buni sto pobise muslimane Jemena. Mnogo nam se Doha buni za genocide nad muslimanima diljem i sirom Afrike. Buni se zvanicni Kairo sto Erdogan uskracuje ljudska prava braci Kurdima, valjda oni nisu muslimani.

Sa Zapada nam dolazi smrt ( i Ikar) a sa istoka ne dolazi (nista).

Jedna je stvar ako te neko hoce ubiti a druga stvar, ako te prijatelj ne brani.

To nije isto.

Znaci izvrces stvari naopacke ili sto bi rekle komsije "mani me se ".
JohnnyS

#990 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JohnnyS »

Vrlo je islamocentrično misliti da na Zapadu žele uništiti Islam. Većinu boli kurac za Islamom, znam da je to teško nekima prihvatiti
moimoi

#991 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by moimoi »

BAK-eV wrote: 02/08/2023 15:53
dr_Evil wrote: 02/08/2023 13:55

Sa Zapada nam dolazi smrt ( i Ikar) a sa istoka ne dolazi (nista).

Jedna je stvar ako te neko hoce ubiti a druga stvar, ako te prijatelj ne brani.

To nije isto.

Znaci izvrces stvari naopacke ili sto bi rekle komsije "mani me se ".
Pa sto svi hrlite u smrt? :lol:
BAK-eV

#992 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BAK-eV »

moimoi wrote: 02/08/2023 16:04 Pa sto svi hrlite u smrt? :lol:
Tamo zasad nema smrti!

Ona se kuha tamo i distribuira kod nas!
moimoi

#993 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by moimoi »

BAK-eV wrote: 02/08/2023 16:06
moimoi wrote: 02/08/2023 16:04 Pa sto svi hrlite u smrt? :lol:
Tamo zasad nema smrti!

Jah, vazda neko drugi kriv.
BAK-eV

#994 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BAK-eV »

moimoi wrote: 02/08/2023 16:08
BAK-eV wrote: 02/08/2023 16:06

Tamo zasad nema smrti!

Jah sami sebe Sarajlije granatirali, u Sebrenici sami sebe poklali ...
moimoi

#995 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by moimoi »

BAK-eV wrote: 02/08/2023 16:10
moimoi wrote: 02/08/2023 16:08
Pa nije nas zapad napao.
BAK-eV

#996 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BAK-eV »

moimoi wrote: 02/08/2023 16:11
BAK-eV wrote: 02/08/2023 16:10

Pa nije nas zapad napao.
Jeste!
anelsol

#997 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by anelsol »

JohnnyS wrote: 02/08/2023 16:00 Vrlo je islamocentrično misliti da na Zapadu žele uništiti Islam. Većinu boli kurac za Islamom, znam da je to teško nekima prihvatiti
Polni organ i religiju si vrlo ružno povezao. A to da većina zapadnjaka ne haje za Islam je tačno, međutim to se ne može reći za sve. Pogledaj npr. Orbanovu retoriku, francuska desnica itd. Bivši francuski predsjednik Miteran je, koliko se sjećam, bio ministar unutrašnjih poslova za vrijeme rata u Alžiru sa FLN-om. Šta se tamo radilo ne trebamo posebno navoditi. Misliš da mu ni u jednom trenutku nije prošlo kroz glavu Islam kao poveznica Alžira sa Bošnjacima. Kako drugačije objasniti njegovu politiku spram BiH? Džon Mejdžor, islamofob teški. Dovoljno je pročitati šta su Britanci, nakon Srebrenice, planirali uraditi u Goraždu sa svojim kontigentom u UN-u, nakon napada VRS. Ima tu materijala koliko hoćeš.
Quaresma

#998 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Quaresma »

anelsol wrote: 02/08/2023 17:05

Dovoljno je pročitati šta su Britanci, nakon Srebrenice, planirali uraditi u Goraždu sa svojim kontigentom u UN-u, nakon napada VRS. Ima tu materijala koliko hoćeš.
Sta? Nisam upoznat sa ovim a bas me interesuje kad to spomenu.
anelsol

#999 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by anelsol »

Quaresma wrote: 02/08/2023 17:11

Dovoljno je pročitati šta su Britanci, nakon Srebrenice, planirali uraditi u Goraždu sa svojim kontigentom u UN-u, nakon napada VRS. Ima tu materijala koliko hoćeš.
Sta? Nisam upoznat sa ovim a bas me interesuje kad to spomenu.
Zaguglaj Operation Screwdriver. U suštini plan je bio da nakon napada VRS na Goražde, a koji je bio očekivan nakon Srebrenice i Žepe, Britanci svoj kontigent pri UN-u izvuku iz Goražda koji je tada bio zaštićena zona UN-a.
JohnnyS

#1000 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JohnnyS »

JohnnyS wrote: 02/08/2023 16:00 Vrlo je islamocentrično misliti da na Zapadu žele uništiti Islam. Većinu boli kurac za Islamom, znam da je to teško nekima prihvatiti
Polni organ i religiju si vrlo ružno povezao. A to da većina zapadnjaka ne haje za Islam je tačno, međutim to se ne može reći za sve. Pogledaj npr. Orbanovu retoriku, francuska desnica itd. Bivši francuski predsjednik Miteran je, koliko se sjećam, bio ministar unutrašnjih poslova za vrijeme rata u Alžiru sa FLN-om. Šta se tamo radilo ne trebamo posebno navoditi. Misliš da mu ni u jednom trenutku nije prošlo kroz glavu Islam kao poveznica Alžira sa Bošnjacima. Kako drugačije objasniti njegovu politiku spram BiH? Džon Mejdžor, islamofob teški. Dovoljno je pročitati šta su Britanci, nakon Srebrenice, planirali uraditi u Goraždu sa svojim kontigentom u UN-u, nakon napada VRS. Ima tu materijala koliko hoćeš.
Prije da je John Major bio srbofil nego islamofob. Britanci i Francuzi su rat na našem prostoru gledali kroz prizmu WW2 pa su zato benevolentni bili prema Srbima jer su njih gledali valjda kao nastavak partizana.
Locked