Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tomhagen

#9576 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tomhagen »

Thorgerson wrote: 02/08/2023 02:25 Trebalo bi se prestati sa praksom sadake.

Da ti opstina, grad rjesava fasadu, krov i sl - besplatno. Pa to nigdje nema.

Ok, bio rat. Nakon rata uradjeno sta je uradjeno. Idemo dalje.

Koliko god je lijepo sto rade fasade u Titovoj, s druge strane to su privatni stanovi?!

Dakle, mojim novcem, vasim novcem je sada vrijednoar necije PRIVATNE svojine uvecana za 10-15%.

To nema nikakvog smisla.

Ono vani sto sam vidio je zakon. Kad se radi fasada, zamjena instalacija, remont. Samo dobijes racun. 10.000 eur. Hvala i dovidenja. Takodjer, to je cesto i stavka kod prodaje stanova. Tipa, remont ce se raditi za 2 god, kostat ce 15.000 eur, ali eto cijena stana je niza. Itd. Sve se zna kako i sta i kad. I to gradovi koji su 10x veci od Sarajeva. Kod nas stoka nece da placa 20 KM. A i dosta ovih sto plate tih 20 KM ocekuju cuda.
:thumbup:

100% se slazem. Meni "drzava" za fasadu na kuci nikad nece dati pare, ali ce tajkunu koji ima zgradu u titovoj od nasih para srediti fasadu. Milsim da nikad necu dozivjeti ovo sto govoris. Dok sam zivio u Novom Sarajevu i bio jedno vrijeme predstavnik stanara (posto niko drugi nije htio, zgrada bila zapustena, upravitelj izvlacio i ono malo para sa zajednickog racuna sa vampirskim stavkama tipa zamjena sijalice 20KM, cistacica 3 puta sedmicno) hajd reko da pokusam nesto...trazio od opstine pomoc za sanaciju dijela krova i fasade koja se obrusavala iznad ulaza, hladno me odbili, ko biva mogli bi oni nesto dotirat ali kad mi skupimo pare, a i zto sto bi dotirali ni sami nisu sigurni koliko bi mogli dati, hladno ljudi na papiru napisali do 30%. Ono moze biti 1% a moze i 29% :-) A sto stanari nece dupetom da mrdnu, niti da se sta samoorganizujemo, a istovremeno za njegovih 9.25KM bi da mu "stambeno" popravlja i česmu koja mu u kuhinji curi.
Haris.ba

#9577 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Ko vam je kriv pa nemate u Titovoj stan. Ha ja. :bih:
Hakiz

#9578 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hakiz »

Dope_Man wrote: 02/08/2023 11:18
Thorgerson wrote: 02/08/2023 02:25 Ono vani sto sam vidio je zakon. Kad se radi fasada, zamjena instalacija, remont. Samo dobijes racun. 10.000 eur. Hvala i dovidenja. Takodjer, to je cesto i stavka kod prodaje stanova. Tipa, remont ce se raditi za 2 god, kostat ce 15.000 eur, ali eto cijena stana je niza. Itd. Sve se zna kako i sta i kad. I to gradovi koji su 10x veci od Sarajeva. Kod nas stoka nece da placa 20 KM. A i dosta ovih sto plate tih 20 KM ocekuju cuda.
Da, tako funkcionise komplet Evropa, bar onaj dio kojem se tezi iz BiH. Ali kad bi neko slucajno krenuo sa tim da moras placati rezije, da moras nakon X godina dati sumu za obnovu fasade itd.. glave bi letile s ramena :lol:
To da moraš dati za obnovu fasade htio ne htio daje dva odlična rezultata:

1. Obnovi se fasada

2. Stvore novi beskućnici

Kao dobrodošao dodatak ima i rezultat 3. Ljudima koji su do stanova došli na primjer nasljedstvom, a primanja su im premala da bi platili tu obnovu bit će oteti stanovi, zbog duga jer nisu platili za obnovu.

Eto besplatnih staniva državi, bankama, lihvarima, svima i novih beskućnika.
moimoi

#9579 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 02/08/2023 11:51 Ko vam je kriv pa nemate u Titovoj stan. Ha ja. :bih:
Zato non-stop ponavljam…loookejsn :lol: i nema greske
Haris.ba

#9580 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Hakiz wrote: 02/08/2023 12:02
Dope_Man wrote: 02/08/2023 11:18

Da, tako funkcionise komplet Evropa, bar onaj dio kojem se tezi iz BiH. Ali kad bi neko slucajno krenuo sa tim da moras placati rezije, da moras nakon X godina dati sumu za obnovu fasade itd.. glave bi letile s ramena :lol:

1. Obnovi se fasada

Kao dobrodošao dodatak ima i rezultat 3. Ljudima koji su do stanova došli na primjer nasljedstvom, a primanja su im premala da bi platili tu obnovu bit će oteti stanovi, zbog duga jer nisu platili za obnovu.

Imas izbor ili napraviti sistem da se obnavlja, ili da propada.
Tamo gdje hrli nas narod je sistem da se obnavlja.
moimoi

#9581 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by moimoi »

Na zapadu socijala ne zivi u strogom centru grada. Ako nisi u stanju da placas odrzavanje zgrade, prodaj stan i seli negdje gdje je jeftinije.
To je kapitalizam. Trazili smo-eto nam ga.
Ne moze i jare i pare. Padne fasada na prolaznika ti placas odstetu, ne grad.
Hakiz

#9582 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 02/08/2023 12:15 Na zapadu socijala ne zivi u strogom centru grada. Ako nisi u stanju da placas odrzavanje zgrade, prodaj stan i seli negdje gdje je jeftinije.
Kada plaćam upravitelja redovno, a plaćam, moja obaveza održavanja je ispunjena, upravitelj je preuzeo na sebe tu obavezu za naknadu koju on od mene za to uzima. Dakle, on plaća. Tako bi, barem, trebalo biti. Kao i da sklanja snijeg sa krovova itd. To je svrha upravitelja, da za naknadu i nadajući se zaradi od stanara kolektivnog smještaja preuzme obavezu održavanja tog smještaja, njegovih zajedničkih prostorija.

Ako ću ja plaćati za fasadu, ukinimo upravitelja. Možemo plaćati za sve, ne treba nam upravitelj tada.

Što upravitelj to ne radi, a kantonalne vlasti ga ne kažnjavaju za nepoštivanje tih propisa, to je već druga stvar.
Hakiz

#9583 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 02/08/2023 12:06
Hakiz wrote: 02/08/2023 12:02

1. Obnovi se fasada

Imas izbor ili napraviti sistem da se obnavlja, ili da propada.
Tamo gdje hrli nas narod je sistem da se obnavlja.
OK je to.

Samo sam spomenuo moguće ishode.

Sve se plaća. Pa i obnova. Mogućim povećanjem beskućnika.

I to je uredu. Kapitalizam.
moimoi

#9584 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 02/08/2023 12:30
moimoi wrote: 02/08/2023 12:15 Na zapadu socijala ne zivi u strogom centru grada. Ako nisi u stanju da placas odrzavanje zgrade, prodaj stan i seli negdje gdje je jeftinije.
Kada plaćam upravitelja redovno, a plaćam, moja obaveza održavanja je ispunjena, upravitelj je preuzeo na sebe tu obavezu za naknadu koju on od mene za to uzima. Dakle, on plaća. Tako bi, barem, trebalo biti. Kao i da sklanja snijeg sa krovova itd. To je svrha upravitelja, da za naknadu i nadajući se zaradi od stanara kolektivnog smještaja preuzme obavezu održavanja tog smještaja, njegovih zajedničkih prostorija.

Ako ću ja plaćati za fasadu, ukinimo upravitelja. Možemo plaćati za sve, ne treba nam upravitelj tada.

Što upravitelj to ne radi, a kantonalne vlasti ga ne kažnjavaju za nepoštivanje tih propisa, to je već druga stvar.
Upravitelj nije odgovoran za fasadu, jer se fasada vjerovao ili ne, vodi kao privatno vlasnistvo. Stanari bi se trebali utaliti da se obnovi fasada. Posto se radi o neboderu- nemoguca misija.
Haris.ba

#9585 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Kada placam upravitelja redovno, a plaćam, moja obaveza održavanja je ispunjena, upravitelj je preuzeo na sebe tu obavezu za naknadu koju on od mene za to uzima. Dakle, on plaća. Tako bi, barem, trebalo biti. Kao i da sklanja snijeg sa krovova itd. To je svrha upravitelja, da za naknadu i nadajući se zaradi od stanara kolektivnog smještaja preuzme obavezu održavanja tog smještaja, njegovih zajedničkih prostorija.

Ovo je za anala foruma.

Da li ti stvarno vjerujes da je obaveza upravnika da popravi sve na zgradi na osnovu mjesecne uplate za odrzavanje?
Dope_Man

#9586 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Dope_Man »

Hoce cova da placa cenera mjesecno i da mu se od toga, ako ikako moze svako par godina, uradi fasada :lol:

Stvarno ljudi nemaju osjecaja/informiranosti ko je za sta zaduzen.
Hakiz

#9587 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hakiz »

Dope_Man wrote: 02/08/2023 13:37 Hoce cova da placa cenera mjesecno i da mu se od toga, ako ikako moze svako par godina, uradi fasada :lol:

Stvarno ljudi nemaju osjecaja/informiranosti ko je za sta zaduzen.
Neću. Hoću da plaćam cenera i da ne urade ništa. A meni kijimplaćam da kažu da je to zbog onih koji ne plaćaju.

Šta ja imam sa njima?
Hakiz

#9588 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 02/08/2023 12:49
Kada placam upravitelja redovno, a plaćam, moja obaveza održavanja je ispunjena, upravitelj je preuzeo na sebe tu obavezu za naknadu koju on od mene za to uzima. Dakle, on plaća. Tako bi, barem, trebalo biti. Kao i da sklanja snijeg sa krovova itd. To je svrha upravitelja, da za naknadu i nadajući se zaradi od stanara kolektivnog smještaja preuzme obavezu održavanja tog smještaja, njegovih zajedničkih prostorija.

Ovo je za anala foruma.

Da li ti stvarno vjerujes da je obaveza upravnika da popravi sve na zgradi na osnovu mjesecne uplate za odrzavanje?
Trebala bi biti. Za šta se, u suprotnom, plaća?
breuer

#9589 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by breuer »

to je jednostavno nerealno, sve su to mizerni iznosi za iole ozbiljnije radove na objektu...
moimoi

#9590 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by moimoi »

@Hakiz

Upravitelj je zaduzen za zajednicke prostorije. Odrzavanje pumpi, liftova, dimnjaka, stubista, tavana, podruma, protupozarnih aparata i sl.

Predstavnik zgrade je zaduzen da se prikupljena sredstva usmjeravaju kako treba. Naravno tamo gdje imas vise onih koji ne placaju odrzavanje, kasa je siromasnija pa samim tim i moguci radovi.

Fasada spada u privatno vlasnistvo. Predstavnik zgrade moze predloziti recimo da se renta fasada za reklamiranje ali treba skupiti potpise da je vecina saglasna. Od te love se recimo moze obnoviti dio fasade ili vec

Istina, ima nekih koji su dobili nove fasade. Kako? Ne znam. Ne mislim samo ovo trenutno sto gradonacelnica radi. Znam na Vojnickom i cini mi se A.polju
moimoi

#9591 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by moimoi »

Hocu da kaze, ako ti je predstavnik los ili jos gore-lopov (mi smo imali jednog takvog) zgrada ce ti biti u rasulu. Jer svi vi imate pravo da vidite koliko je love u kasi tj na racunu, ko ne placa i za sta se lova daje
Hakiz

#9592 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hakiz »

Mah...
snijeg_led

#9593 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by snijeg_led »

Ovo za obnovu fasada bi se trebalo postepeno rijesavati na nivou grada Sarajeva. Fasada koje su unistene tokom rata trebaju da budu priorite i budu finasirane od drzave. Nas najveci propust je sto nikada nismo dobili nikakvu ratnu odstetu za svu unistenu imovinu, ali to nije tema mislim, samo kazem.

Nove zgrada treba da imaju ili uvecano odrzavanje za popravku ili da se popravljaju sa namjenskim kreditima koji ce stanari morati da plate.
Haris.ba

#9594 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

snijeg_led wrote: 02/08/2023 14:49 Nove zgrada treba da imaju ili uvecano odrzavanje za popravku ili da se popravljaju sa namjenskim kreditima koji ce stanari morati da plate.
Novim zgradama to ne treba. Od minimalne naknade se imaju hiljade maraka na racunu.

Zivio sam donedavno u novoj zgradi. Svake godine se kreci stubiste da bude cisto, svaka sitnica uvede, zamjeni...
Onako kako bi trebalo biti da nije bilo rata i komunizma.
Hakiz wrote: 02/08/2023 13:48

Ne bi trebalo biti. Barem ne od mjesecne minimalne naknade. Jednostavno finansijski ne moze.

Placas da se cisti stubiste, deratizacija obavi, ociste dimnjaci i servisiraju aparati pp, te servisira lift ako ima.

Zivio sam jedno vrijeme u zgradi koja nije imala upravitelja. Ma to su horori. Organizovao ja cistacicu. 4KM mjesecno po stanu. Napade me stanar kako sam se obogatio. A ja jedva nasao da neko posebno dodje. Placalo mozda trecina zgrade. Ostali nisu htjeli.
moimoi

#9595 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 02/08/2023 16:09
snijeg_led wrote: 02/08/2023 14:49 Nove zgrada treba da imaju ili uvecano odrzavanje za popravku ili da se popravljaju sa namjenskim kreditima koji ce stanari morati da plate.
Novim zgradama to ne treba. Od minimalne naknade se imaju hiljade maraka na racunu.

Zivio sam donedavno u novoj zgradi. Svake godine se kreci stubiste da bude cisto, svaka sitnica uvede, zamjeni...
Onako kako bi trebalo biti da nije bilo rata i komunizma.
Hakiz wrote: 02/08/2023 13:48

Ne bi trebalo biti. Barem ne od mjesecne minimalne naknade. Jednostavno finansijski ne moze.

Placas da se cisti stubiste, deratizacija obavi, ociste dimnjaci i servisiraju aparati pp, te servisira lift ako ima.

Zivio sam jedno vrijeme u zgradi koja nije imala upravitelja. Ma to su horori. Organizovao ja cistacicu. 4KM mjesecno po stanu. Napade me stanar kako sam se obogatio. A ja jedva nasao da neko posebno dodje. Placalo mozda trecina zgrade. Ostali nisu htjeli.
Moram te pitati-kakve ovo veze ima? :D
Nama je zgrada bila cakum-pakum prije rata. Niko nije mijenjao izgled fasade, niti ulazna vrata etc.
Ako mislis na samu arhitekturu… ni ova danasnja kod nas se nista znatno nije promijenila. Dapace, gora je tri puta jer se ne planiraju zelene povrsine, obdanista, skole etc.
A jeftinu gradnju ili tzv soc gradnju imas u svim drzavama.
moonca

#9596 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by moonca »

:zoka:
eto.. kako to. da svi na ovoj temi .uredno plachaju 'odrzavanje'.. hm. tamo neki neche. ccccjesuneki.. :oops:
forumskivojnik

#9597 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by forumskivojnik »

Zasto bi drzava i drustvo placalo etaznim vlasnicima bilo sta, obnavljanje fasade,..?
Plati pa se klati.
Najmanje 1/4 ili 1/3 ne placa nikako rezije osim mozda struje jer im iskljuce nakon 3 mjeseca. Odrzavanje zgrade 1/2 sigurno ne.
Guzovace i dzabaluka bi svi, nalickaju se, dotjeraju a rezije godinama neplacene.
Ima para da kupi krntiju od auta a nema sitnis da parking plati pa parkira gdje stigne.

Treba ih zakonski natjerati da se rezije redovno placaju inace ide prinudna naplata. Ako neces ne pruzaj se duze nego se mozes "pokriti".
Sadaku i humanitarnu pomoc nikada vise nikome ne dam. Svi imaju i svi si mogu zaraditi za koru bajatog kruha ali bi svi guzovace i dzabaluka.
Hakiz

#9598 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hakiz »

Nema veze...
forumskivojnik

#9599 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by forumskivojnik »

Hakiz wrote: 02/08/2023 21:58
forumskivojnik wrote: 02/08/2023 21:22 Zasto bi drzava i drustvo placalo etaznim vlasnicima bilo sta, obnavljanje fasade,..?
Plati pa se klati.
Najmanje 1/4 ili 1/3 ne placa nikako rezije osim mozda struje jer im iskljuce nakon 3 mjeseca. Odrzavanje zgrade 1/2 sigurno ne.
Guzovace i dzabaluka bi svi, nalickaju se, dotjeraju a rezije godinama neplacene.
Ima para da kupi krntiju od auta a nema sitnis da parking plati pa parkira gdje stigne.

Treba ih zakonski natjerati da se rezije redovno placaju inace ide prinudna naplata. Ako neces ne pruzaj se duze nego se mozes "pokriti".
Sadaku i humanitarnu pomoc nikada vise nikome ne dam. Svi imaju i svi si mogu zaraditi za koru bajatog kruha ali bi svi guzovace i dzabaluka.
Počnem se angažovati prije nego što je počeo rat, 1991, bio student. Imali kolegu iz Hrvatske koji nam je pokazao šta nas čeka. Počne rat, Pofalići, prvo ranjavanje. Žuč drugo. Tada postanem nesposoban za vojsku, postanem invalid, status RVI. Nađem posao 1994. Pređem na drugi 1995. Na njemu ostanem nešto duže od 25 godina. Dođe korona. Jednog dana kažu, dobio si otkaz. Znaš, morali smo nekoga iz našeg sektora otpustiti, a kako ti imaš invalidninu bolje tebe nego nekoga ko nema, ti možeš od invalidnine živjeti.

Dakle, to što sam bio borac i postao invalid u borbi je bio razlog da dobijem otkaz.

Odjednom se nađem u situaciji da ostanem bez 2/3 primanja. Sada od invalidnine u visini oko 450 KM svaki mjesec plaćam redovno sve račune i živim od onoga šta ostane. Sreća pa sam vlasnik stana, ne moram plaćati kiriju.

Za bilo koju pomoć od federacije ili kantona primanja su mi 20 KM previsoka, da imam 20 KM manju invalidninu, imao bih pravo na neku sporadičnu pomoć.

Zašto ne nađem drugi posao?

55 godina i 70 % invaliditet. Da li bi me ti takvog zaposlila?

Ateista sam, ali Biblija kaže: "Ne sudite im dok niste dobro promislili".

Eto.

Zasto bi te neko apriori morao zaposliti? Pokreni nesto sam, sa svojom porodicom kao i drugi.
Zasto svi prodaju sirovu snagu svojih misica umjesto da pokrenu nesto svoje, ocekuju da ih neko mora zaposliti?
Moj cale je poginuo pred sam kraj rata, ja rodjena 3 mjeseca poslije, keva, ujak i caletova familija me odgojili i podigli. Nakon zavrsenog Fakulteta zdravstvenih studija nisam imala nikakvu privilegiju da dobijem posao u BiH. Otisla vani cim sam dobila diplomu, ranije zapocela proces odlaska.
Mogla otici i u Zagreb na Rebro gdje sam provela jednu studjsku godinu, odlucila se za Njemacku.
Zasto bih ja ocekivala od nekog sazaljenje za moj zivot i zasto bih ja nekoga sazaljevala za njegov?
Sam si kovac svoje srece, ne nekakav imagirani nevidljivi "tvorac" koji je toliko bespomocan da ga oni koje je licno "stvorio" moraju na zemlji braniti i dokazivati.
Hakiz

#9600 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hakiz »

...
Post Reply