Novogradnja u Sarajevu?
-
moonca
#9551 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Osiguranje na nekretninu je obavezno, ako je kupljena na kredit. banka je ta koja to zahtjeva..
-
moimoi
#9552 Re: Novogradnja u Sarajevu?
A to ti je koliko? Nekih 20% stanovnistva. I to samo zato sto ih banka primorava. Kada otplate kredit nece vise biti.
Ljudima svake godine plavi, a niko ne razmislja da uplati osiguranje od poplava i pozara.. jer je lakse kukati. Imaju stoku(blago kako kazu) koja nije osigurana. Treba se jbiga dopisivati sa osiguravajucim kucama i dokazivati=problem. Jednostavno smo ZADRTI.
Ljudima svake godine plavi, a niko ne razmislja da uplati osiguranje od poplava i pozara.. jer je lakse kukati. Imaju stoku(blago kako kazu) koja nije osigurana. Treba se jbiga dopisivati sa osiguravajucim kucama i dokazivati=problem. Jednostavno smo ZADRTI.
-
citroen xm
#9553 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ne traži banka osiguranje, bar meni nisu tražili.
-
moimoi
#9554 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Traze ako je hipotekarni
-
citroen xm
#9555 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ne traže, hipotekarni je.
-
moonca
#9556 Re: Novogradnja u Sarajevu?
..morgage lender.. mozda nisi mijenjao . refinansirao kredit.. ili zavisi od drzave do drzave. ali.. ide osiguranje koje nije nimalo nisko.. i plus ako zivish u zgradi. koja ima svoje osiguranje i to plachash kao svaki stanar.. dakle dva.. 
-
moimoi
#9557 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nama su trazili. Doduse ima tome… otplacen je ali i dalje placamo osiguranje cisto radi sebe.
-
citroen xm
#9558 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Plaćam i ja, ali dobrovljno. Niko mi nije tražio.
Vjerovatno zavisi od banke.
@moonca
Živim u zemlji koja se zove BiH. Kupio sam nov stan putem hipotekarnog kredita u zgradi koja nema nikakvo osiguranje. I banka mi nije tražila osiguranje kupljenog stana koji je založen kao hipoteka.
Mani me dijasporskog bacanja graha i mješanja stranih propisa i običaja u svaku situaciju u BiH. Boli me neka stvar za Ameriku i kako kod vas stvari stoje.
@moonca
Živim u zemlji koja se zove BiH. Kupio sam nov stan putem hipotekarnog kredita u zgradi koja nema nikakvo osiguranje. I banka mi nije tražila osiguranje kupljenog stana koji je založen kao hipoteka.
Mani me dijasporskog bacanja graha i mješanja stranih propisa i običaja u svaku situaciju u BiH. Boli me neka stvar za Ameriku i kako kod vas stvari stoje.
-
moonca
#9559 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa, dobro.. mogao si to skontati i ne komentarisati. na moje komentare..citroen xm wrote: ↑01/08/2023 19:32 Mani me dijasporskog bacanja graha i mješanja stranih propisa i običaja u svaku situaciju u BiH. Boli me neka stvar za Ameriku i kako kod vas stvari stoje.
Da li te boli .
haj sad..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#9560 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Jadan je on ako mu ti budes sirila vidike
-
Sid the sloth
#9562 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ima li kakve zvanicne ili nezvanicne informacije o cijeni po m2 za ovo cudo?nekome wrote: ↑17/07/2023 17:10 Trebević Hills je novi projekat na našoj planini, krasi ga atrakcija sa fantastičnim pogledom na Sarajevo
https://www.klix.ba/biznis/trebevic-hil ... /230717098
![]()
-
Naslovnica
#9563 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Manite se ovog projekta, taman da ne znate šta ćete od para.
Nedavno sam, iz upućenih izvora čuo, da, obzirom na investitora - slabo ko se upušta u posao sa njim.
Kao prvo, nema sve dozvole.
NPR, od vodovoda nikada neće dobiti priključak jer jednostavno nema dovoljnog kapaciteta u opskrbu.
Skoro pa bih se kladio da od ovoga što najavljuju neće biti ništa, ili eventualno nešto sasvim drugačije.
Nedavno sam, iz upućenih izvora čuo, da, obzirom na investitora - slabo ko se upušta u posao sa njim.
NPR, od vodovoda nikada neće dobiti priključak jer jednostavno nema dovoljnog kapaciteta u opskrbu.
Skoro pa bih se kladio da od ovoga što najavljuju neće biti ništa, ili eventualno nešto sasvim drugačije.
- Hajvan
#9564 Re: Novogradnja u Sarajevu?
pa Vi tvrdite da je rusenje zgrada "normalna praksa" svugdje u svijetu.
vidim da ste upuceni pa me zanima, ako mozete da obrazlozite, pod kojim uvjetima je doslo do rusenja i izgradnje nove zgrade?-tko su vlasnici ili je jedan vlasnik srusnene zgrade? da li su aprtmani u takvoj zgradi rentani ili je svaki aprtman imao svog vlasnika... eto to i slicne trice i kucine...
Last edited by Hajvan on 01/08/2023 21:45, edited 1 time in total.
-
Sid the sloth
#9565 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Naslovnica wrote: ↑01/08/2023 21:23 Manite se ovog projekta, taman da ne znate šta ćete od para.
Kad se samo pogleda ovaj most moze se zakljuciti da od toga nece biti nista, samo me zanimalo koliko traze po m2.
-
bitangeIprinceze
#9566 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Investitor ima pare i ima da sve napravi za pare. Ne znam što bi u brdovitom/planinskom području bio problem s vodom? A ako treba nosiće je i na rukama.Sid the sloth wrote: ↑01/08/2023 21:37Naslovnica wrote: ↑01/08/2023 21:23 Manite se ovog projekta, taman da ne znate šta ćete od para.
Skoro pa bih se kladio da od ovoga što najavljuju neće biti ništa, ili eventualno nešto sasvim drugačije.hvale se vodom sa Jahorine
Kad se samo pogleda ovaj most moze se zakljuciti da od toga nece biti nista, samo me zanimalo koliko traze po m2.
-
Naslovnica
#9567 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Svaka čast na optimizmu.bitangeIprinceze wrote: ↑01/08/2023 22:32Investitor ima pare i ima da sve napravi za pare. Ne znam što bi u brdovitom/planinskom području bio problem s vodom? A ako treba nosiće je i na rukama.Sid the sloth wrote: ↑01/08/2023 21:37
hvale se vodom sa Jahorine
Kad se samo pogleda ovaj most moze se zakljuciti da od toga nece biti nista, samo me zanimalo koliko traze po m2.Mislim da će u skladu s uloženim biti i cijena po m2. Vjerovatno nisam taj sretnik.
![]()
Znaš li ko stoji iza projekta?
- Thorgerson
#9568 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Trebalo bi se prestati sa praksom sadake.
Da ti opstina, grad rjesava fasadu, krov i sl - besplatno. Pa to nigdje nema.
Ok, bio rat. Nakon rata uradjeno sta je uradjeno. Idemo dalje.
Koliko god je lijepo sto rade fasade u Titovoj, s druge strane to su privatni stanovi?!
Dakle, mojim novcem, vasim novcem je sada vrijednoar necije PRIVATNE svojine uvecana za 10-15%.
To nema nikakvog smisla.
Ono vani sto sam vidio je zakon. Kad se radi fasada, zamjena instalacija, remont. Samo dobijes racun. 10.000 eur. Hvala i dovidenja. Takodjer, to je cesto i stavka kod prodaje stanova. Tipa, remont ce se raditi za 2 god, kostat ce 15.000 eur, ali eto cijena stana je niza. Itd. Sve se zna kako i sta i kad. I to gradovi koji su 10x veci od Sarajeva. Kod nas stoka nece da placa 20 KM. A i dosta ovih sto plate tih 20 KM ocekuju cuda.
Koliko god je lijepo sto rade fasade u Titovoj, s druge strane to su privatni stanovi?!
Dakle, mojim novcem, vasim novcem je sada vrijednoar necije PRIVATNE svojine uvecana za 10-15%.
To nema nikakvog smisla.
Ono vani sto sam vidio je zakon. Kad se radi fasada, zamjena instalacija, remont. Samo dobijes racun. 10.000 eur. Hvala i dovidenja. Takodjer, to je cesto i stavka kod prodaje stanova. Tipa, remont ce se raditi za 2 god, kostat ce 15.000 eur, ali eto cijena stana je niza. Itd. Sve se zna kako i sta i kad. I to gradovi koji su 10x veci od Sarajeva. Kod nas stoka nece da placa 20 KM. A i dosta ovih sto plate tih 20 KM ocekuju cuda.
-
bitangeIprinceze
#9569 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Naravno da znam.Naslovnica wrote: ↑01/08/2023 23:56Svaka čast na optimizmu.bitangeIprinceze wrote: ↑01/08/2023 22:32
Investitor ima pare i ima da sve napravi za pare. Ne znam što bi u brdovitom/planinskom području bio problem s vodom? A ako treba nosiće je i na rukama.Mislim da će u skladu s uloženim biti i cijena po m2. Vjerovatno nisam taj sretnik.
![]()
Znaš li ko stoji iza projekta?![]()
-
Naslovnica
#9570 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ja nekome ko se tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti u produženom trajanju u vezi s kaznenim djelom prevare u privrednom poslovanju nikada ne bih unaprijed dao svoje pare, ni za kokošinjac.
- VladaFBiH
#9571 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ovo i nama fali pogotovo na ovim premium lokacijama gdje je bezobrazno da im se još ulaže u imovinu a da oni nisu ni učestvovali u tome.Thorgerson wrote: ↑02/08/2023 02:25 Trebalo bi se prestati sa praksom sadake.
To nema nikakvog smisla.
-
Sid the sloth
#9572 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Onda Tibra ne bi prodala nijedan stan u Sarajevu, o Sarajevo Toweru da ne pricamoNaslovnica wrote: ↑02/08/2023 06:31Ja nekome ko se tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti u produženom trajanju u vezi s kaznenim djelom prevare u privrednom poslovanju nikada ne bih unaprijed dao svoje pare, ni za kokošinjac.![]()
Ja sam mislio da imas konkretnu informaciju o Trebevic Hills da je u pitanju neka muljaza, ok je da iz nekih svojih principa i pretpostavki smatras da nesto nece proci kako treba.
Ja sam poceo sumnjati kad sam vidio dizajn onog mosta, trebaju prvo to zavrsiti da se vidi da li su ozbiljni pa onda da krenu praviti zgradu
-
moimoi
#9573 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Gugluj demolition of neglected properties ili sl. Pa ce ti se samo ukazati. Sto bi kod nas bila svaka druga zgrada.Hajvan wrote: ↑01/08/2023 21:31pa Vi tvrdite da je rusenje zgrada "normalna praksa" svugdje u svijetu.
vidim da ste upuceni pa me zanima, ako mozete da obrazlozite, pod kojim uvjetima je doslo do rusenja i izgradnje nove zgrade?-tko su vlasnici ili je jedan vlasnik srusnene zgrade? da li su aprtmani u takvoj zgradi rentani ili je svaki aprtman imao svog vlasnika... eto to i slicne trice i kucine...
-
Naslovnica
#9574 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa eto, Sarajevo Tower baš u roku izgrađen i useljen, sve po PS-u bilo, ozbiljan investitor...Sid the sloth wrote: ↑02/08/2023 10:13Onda Tibra ne bi prodala nijedan stan u Sarajevu, o Sarajevo Toweru da ne pricamoNaslovnica wrote: ↑02/08/2023 06:31
Ja nekome ko se tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti u produženom trajanju u vezi s kaznenim djelom prevare u privrednom poslovanju nikada ne bih unaprijed dao svoje pare, ni za kokošinjac.![]()
Ja sam mislio da imas konkretnu informaciju o Trebevic Hills da je u pitanju neka muljaza, ok je da iz nekih svojih principa i pretpostavki smatras da nesto nece proci kako treba.
Ja sam poceo sumnjati kad sam vidio dizajn onog mosta, trebaju prvo to zavrsiti da se vidi da li su ozbiljni pa onda da krenu praviti zgradu![]()
Ne znam na kakve konkretne informacije misliš?
Imena, prezimena, broj predmeta?
Moji principi i pretpostavke? Kakvi principi ba?
Ja sam čuo direktno, od ozbiljnih ljudi koji su u tim poslovima, koji su upućeni u to ko stoji iza projekta, nisam pročitao u Avazu.
Meni je to dovoljno, a vi bujrum, imate kontakte na njihovoj stranici pa se raspitujte pošto je kvadrat.
Što se mene tiče, volio bih da sve prođe onako kako investitor najavljuje i reklamira, i da se ispostavi da su moje informacije bile pogrešne.
Sretno!
- Dope_Man
#9575 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Da, tako funkcionise komplet Evropa, bar onaj dio kojem se tezi iz BiH. Ali kad bi neko slucajno krenuo sa tim da moras placati rezije, da moras nakon X godina dati sumu za obnovu fasade itd.. glave bi letile s ramenaThorgerson wrote: ↑02/08/2023 02:25 Ono vani sto sam vidio je zakon. Kad se radi fasada, zamjena instalacija, remont. Samo dobijes racun. 10.000 eur. Hvala i dovidenja. Takodjer, to je cesto i stavka kod prodaje stanova. Tipa, remont ce se raditi za 2 god, kostat ce 15.000 eur, ali eto cijena stana je niza. Itd. Sve se zna kako i sta i kad. I to gradovi koji su 10x veci od Sarajeva. Kod nas stoka nece da placa 20 KM. A i dosta ovih sto plate tih 20 KM ocekuju cuda.