ova rečenica jebeno moćno zvuči
BH Plivanje
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
-
RJ57
#576 Re: BH Plivanje
“lana pudar je plivajući ispod svojih mogućnosti osvojila 4. mjesto na SP“

-
propojeilijas
#577 Re: BH Plivanje
ostala je bez snage zadnjih 50 metara 4 mjesto je veliki uspjeh za jos uvijek maloljetnu lanu i u kakvim uslovima trenira ovo 4 mjesto je veliko ko himalaja nadam da ce lana za njeno dobro kad zavrsi srednjoskolsko obrazovanje uzet stipendiju americkog sveucilista sto ova mlada cura svakako zasluzuje
- konoplja
#578 Re: BH Plivanje
Ma da, fino si to napisao. Realna i odmjerena kritika. Sve se skoro slazem, osim sto ne bih rekao "u odnosu na ono sto je u stanju" jer ovo je otprilike ono sto je u stanju i ovo je prosjek njezinih najboljih vremena u posljednjih godinu dana u polufinalima i finalima kada moras isplivati najbolje vrijeme - 2:07:00 plus-minus 3 desetinke.RJ57 wrote: ↑27/07/2023 14:01
četvrto mjesto je ogroman uspjeh ali ja ipak smatram da je debelo podbacila u odnosu na ono što je u stanju ali eto sjebala je taj zadnji okret dibidus i to je bilo to. situacija je bila bogom dana, zhang kinezi prekomandovali na štafetu, smith ni na nebu ni na zemlji, ni njoj nije jasno zašto je ovakao birala discipline a dekkers ispod svojih mogućnosti ...... ovo je bila šansa za medalju kakva se rijetko ukazuje. sve osim zlata je bilo u igri, bronzu je samo trebalo pokupiti ali generalno gledano bolje plivačice su bile ispred nje, tako da nije katastrofa!
u parizu će za medalju trebati 2:05 a tamo nema 4x100 mješovito isti dan pa da zhang mora to plivati plus se za olimpijadu svi još za klasu bolje spreme
ali hej, četvrta na svijetu ... idemo dalje lana![]()
![]()
Vidimo to od proslog Svjetskog u Budimpesti, preko Evropskog u Rimu pa evo sada u Japanu. Mali napredak se vidi ali za sada nedovoljno za medalje na svjetskoj sceni.
Vrijeme joj je odlicno i stavlja je u svjetski vrh, oko toga nema govora i ko god cita ne treba da ovo shvati kao nesto lose i omalozavanje. Rezultati Lane Pudar su fenomenalni i dovoljni za sami evropski vrh, sto je potvrdila jos jednom, ovdje u Japanu, pobjedivski dankinju Bach u finalu, ali realnost je da joj fali podosta za medalje na svjetskoj pozornici.
Jedan rezultat od 06 sekundi sa juniorskog u Beogradu [2:06:26], kad nema apsolutno nikakvog pritiska - blize 05 sekundi, nego njenom uobicajnom od 07 sekundi ne cini proljece. Ako zeli medalje na svjetskim, Lana mora ovo vrijeme iz BG-a konstantno plivati u finalima.
I zato se slazem s tobom da je debelo podbacila jer je prekinuta ta putanja konstantnog napretka koji je vidljiv sa proslog mitinga u Budimpesti.
-
palermo
#579 Re: BH Plivanje
Debelo podbacila ??? Ja ne bih imao hrabrosti to napisati.konoplja wrote: ↑27/07/2023 17:03Ma da, fino si to napisao. Realna i odmjerena kritika. Sve se skoro slazem, osim sto ne bih rekao "u odnosu na ono sto je u stanju" jer ovo je otprilike ono sto je u stanju i ovo je prosjek njezinih najboljih vremena u posljednjih godinu dana u polufinalima i finalima kada moras isplivati najbolje vrijeme - 2:07:00 plus-minus 3 desetinke.RJ57 wrote: ↑27/07/2023 14:01
četvrto mjesto je ogroman uspjeh ali ja ipak smatram da je debelo podbacila u odnosu na ono što je u stanju ali eto sjebala je taj zadnji okret dibidus i to je bilo to. situacija je bila bogom dana, zhang kinezi prekomandovali na štafetu, smith ni na nebu ni na zemlji, ni njoj nije jasno zašto je ovakao birala discipline a dekkers ispod svojih mogućnosti ...... ovo je bila šansa za medalju kakva se rijetko ukazuje. sve osim zlata je bilo u igri, bronzu je samo trebalo pokupiti ali generalno gledano bolje plivačice su bile ispred nje, tako da nije katastrofa!
u parizu će za medalju trebati 2:05 a tamo nema 4x100 mješovito isti dan pa da zhang mora to plivati plus se za olimpijadu svi još za klasu bolje spreme
ali hej, četvrta na svijetu ... idemo dalje lana![]()
![]()
Vidimo to od proslog Svjetskog u Budimpesti, preko Evropskog u Rimu pa evo sada u Japanu. Mali napredak se vidi ali za sada nedovoljno za medalje na svjetskoj sceni.
Vrijeme joj je odlicno i stavlja je u svjetski vrh, oko toga nema govora i ko god cita ne treba da ovo shvati kao nesto lose i omalozavanje. Rezultati Lane Pudar su fenomenalni i dovoljni za sami evropski vrh, sto je potvrdila jos jednom, ovdje u Japanu, pobjedivski dankinju Bach u finalu, ali realnost je da joj fali podosta za medalje na svjetskoj pozornici.
Jedan rezultat od 06 sekundi sa juniorskog u Beogradu [2:06:26], kad nema apsolutno nikakvog pritiska - blize 05 sekundi, nego njenom uobicajnom od 07 sekundi ne cini proljece. Ako zeli medalje na svjetskim, Lana mora ovo vrijeme iz BG-a konstantno plivati u finalima.
I zato se slazem s tobom da je debelo podbacila jer je prekinuta ta putanja konstantnog napretka koji je vidljiv sa proslog mitinga u Budimpesti.
- konoplja
#580 Re: BH Plivanje
Ako nemas hrabrosti je li to cini kukavicom?palermo wrote: ↑27/07/2023 17:12Debelo podbacila ??? Ja ne bih imao hrabrosti to napisati.konoplja wrote: ↑27/07/2023 17:03
Ma da, fino si to napisao. Realna i odmjerena kritika. Sve se skoro slazem, osim sto ne bih rekao "u odnosu na ono sto je u stanju" jer ovo je otprilike ono sto je u stanju i ovo je prosjek njezinih najboljih vremena u posljednjih godinu dana u polufinalima i finalima kada moras isplivati najbolje vrijeme - 2:07:00 plus-minus 3 desetinke.
Evo dvoje nas je koji na neki nacin kazemo da je "debelo podbacila". U plivanju, kao i u ostalim slicnim disciplinama gdje se natjeces protiv vremena, pored konacnog poretka i medalja bitno je i to vrijeme. Da je Lana isplivala blize vremenu iz Beograda, pa cak i par desetinki slabije od tog vremena i opet ostala bez medalje ne bih rekao da je "debelo podbacila".
-
palermo
#581 Re: BH Plivanje
Jok, rekao bih da me.cini pristojnim i objektivnim. Tesko je reci za nekog ko je cetvrti n svijetu da je debelo podbacio.konoplja wrote: ↑27/07/2023 17:20Ako nemas hrabrosti je li to cini kukavicom?![]()
Evo dvoje nas je koji na neki nacin kazemo da je "debelo podbacila". U plivanju, kao i u ostalim slicnim disciplinama gdje se natjeces protiv vremena, pored konacnog poretka i medalja bitno je i to vrijeme. Da je Lana isplivala blize vremenu iz Beograda, pa cak i par desetinki slabije od tog vremena i opet ostala bez medalje ne bih rekao da je "debelo podbacila".
Al eto, sto ljudi sto cudi...
-
RJ57
#582 Re: BH Plivanje
niko od nas ne simpatiše lanu ni sekundu manje ako kaže istinu, a istina je da kad je trebalo nije ni na stoju ni na dvije stoje napravila ono što se očekivalo od nje …. ne govorim o pozicijama (četvrto mjesto na SP je ogromno) nego o vremenima. nije prišla svome rekordu a to je ono po čemu se ocijenjuju nsastupi na SP u plivanju i to svuda u svijetu!
pored tog je činjenica da je ove godine dvjestotka bila tanja nego inače i da je propuštena velika prilika. ja sam siguran da se lana sama više sekira zbog toga nego svi mi koji ovdje palamudimo o tome a utopili bi se da probamo 25m odleprtirati
svi mi podržavamo lanu do bola i nadamo se da će vrlo brzo ući u apsolutnu svjetsku elitu a ako i ne uđe, nema veze … i ovo je senzacija i hvala joj za sve do sada, sa njom je milion puta bolje i zabavnije nego bez nje, i kad pobijeđuje i kad ne.
pored tog je činjenica da je ove godine dvjestotka bila tanja nego inače i da je propuštena velika prilika. ja sam siguran da se lana sama više sekira zbog toga nego svi mi koji ovdje palamudimo o tome a utopili bi se da probamo 25m odleprtirati
svi mi podržavamo lanu do bola i nadamo se da će vrlo brzo ući u apsolutnu svjetsku elitu a ako i ne uđe, nema veze … i ovo je senzacija i hvala joj za sve do sada, sa njom je milion puta bolje i zabavnije nego bez nje, i kad pobijeđuje i kad ne.
- So What!
#583 Re: BH Plivanje
Nije problem, ali koje države tako rade, može li primjer?
Ja ovdje vidim 100k pomoći u zadnje dvije godine od dvije instance vlasti, a bilo ih je još, i uslovi za treniranje u najboljem bazenu u državi.
Ima li negdje da je zabilježena izjava, koji bazen tačno bi joj najbolje odgovarao, evo napravit ćemo fundraiser, ako već vlast ne da novac.
- So What!
#584 Re: BH Plivanje
Što se tiče budućnosti, Nađa Higl je za Srbiju osvojila jedino zlato upravo u ovoj kateogriji, na Svjetskom prvenstvu u Rimu 2009. godine i tada je imala 21. godinu.
Što znači da za Lanu stvarno dolaze najbolje godine, ja bih iskreno više volio olimpijsku nego ovu Svjetsku, ali nek nastavi ovako da pliva i biće odlično.
Što znači da za Lanu stvarno dolaze najbolje godine, ja bih iskreno više volio olimpijsku nego ovu Svjetsku, ali nek nastavi ovako da pliva i biće odlično.
- konoplja
#585 Re: BH Plivanje
Ma jok, nisi ti hrabar niti si kukavica. Ne mislim da je tim rijecima mjesto ovdje. Pristojan mozda jesi, ali ne bih da sudim o tome. Ipak, kad se tako opisujes mene indirektno karakteriziras nepristojim. Pa ne znam sad koliko te to cini pristojim. A daleko od toga da si objektivan. Tesko da se mozes nazvati objektivnim kad ne poznajes sport dovoljno. Ocigledno je da nemas pojma ko je konkurencija i kakva vremena plivaju.palermo wrote: ↑27/07/2023 17:51Jok, rekao bih da me.cini pristojnim i objektivnim. Tesko je reci za nekog ko je cetvrti n svijetu da je debelo podbacio.konoplja wrote: ↑27/07/2023 17:20
Ako nemas hrabrosti je li to cini kukavicom?![]()
Al eto, sto ljudi sto cudi...
Vjerovatno si pogledao par utrka Lane Pudar, cuo si za Phelpsa i mozda Sjöström, i to ti je vrhunac.
Mozda da procitas opet sta smo RJ57 i ja pisali?
Jedno je napisati "Lana Pudar je debelo podbacila.", a sasvim drugo je to kvalificirati s necim drugim.
Tako da je RJ57 napisao: "smatram da je debelo podbacila u odnosu na ono što je u stanju". Vjerujem, da misli na rezultat iz Beograda. Na sta mu ja odgovaram da se ne slazem jer je to jedan rezultat kad je blize petici, ona uglavnom pliva blize sedmici (petica i sedmica se odnosi se na vrijeme tj. sekunde).
Ili pak to kvalificirati na nacin na koji sam ja ucinio, da je podbacila jer je izostao inkrementalni napredak u vremenu koje pliva.
Evo, prosirit cu to jos i objasniti. Debelo je podbacila jer nije popravila rezultat iz polufinalne serije. Jedina je koja to nije napravila od relevantnih plivacica koje su bile u konkurenciji za medalju.
McIntosh - popravila rezultat, Smith - popravila rezultat, Dekkers - popravila rezultat.
Pudar - nije popravila rezultat.
Evo jos cu malo nastaviti u istom tonu, tj. necu biti pristojan, za razliku od tebe. Pukla je pod pritiskom. Psiholoski i fizicki trenutno nije spremna da se nosi sa apsolutno najboljima na svijetu u 200m delfin. Zato se i raspala u posljednjih 50 metara i ostala bez medalje.
Pokusala je da prati tempo McIntosh i Smith (koje imaju najbolje licno vrijeme za preko 2 sekunde bolje od Lane) i tu je pogrijesila.
Bila je druga na posljednjem okretu, a u prvih 100 metara je imala duzinu tijela prednost nad Dekkers, koja je za razliku od Lane mudro plivala svojim tempo i na kraju zavrsila druga sa vremenom od 2:05:46. Sto je vrijeme kojem se Lana do sada nikada nije priblizila.
Toliko za sada.
-
RJ57
#586 Re: BH Plivanje
san sviju nas je ta jebena olimpijska medalja, da nas konačno odvoji od raznoraznih burkina faso, kiribatija i svazilenda ovoga svijeta, ali za to se mora plivati najmanje sekundu brže od njenog rekorda i to ne bilo kad nego u toj jednoj trci na taj jedan posebni dan! prva prilika je 31.7.2024
lanin san je sigurno to isto, ali njoj bi lično morala biti puno bitnija dugotrajna i uspješna karijera u svjetskoj eliti i ja joj želim upravo to, a olimpijska medalja ako dođe dođe
lanin san je sigurno to isto, ali njoj bi lično morala biti puno bitnija dugotrajna i uspješna karijera u svjetskoj eliti i ja joj želim upravo to, a olimpijska medalja ako dođe dođe
-
sukis
#587 Re: BH Plivanje
Slazem se 100%. Ovaj video ispod govori bas o tome, kako je Nadja Higl donijela svjetsko zlato Srbiji u istoj disciplini, pogledati kako je maestralno Nadja otplivala tu utrku.konoplja wrote: ↑27/07/2023 18:41
Evo jos cu malo nastaviti u istom tonu, tj. necu biti pristojan, za razliku od tebe. Pukla je pod pritiskom. Psiholoski i fizicki trenutno nije spremna da se nosi sa apsolutno najboljima na svijetu u 200m delfin. Zato se i raspala u posljednjih 50 metara i ostala bez medalje.
Pokusala je da prati tempo McIntosh i Smith (koje imaju najbolje licno vrijeme za preko 2 sekunde bolje od Lane) i tu je pogrijesila.
Bila je druga na posljednjem okretu, a u prvih 100 metara je imala duzinu tijela prednost nad Dekkers, koja je za razliku od Lane mudro plivala svojim tempo i na kraju zavrsila druga sa vremenom od 2:05:46. Sto je vrijeme kojem se Lana do sada nikada nije priblizila.
Toliko za sada.
https://youtu.be/nDTQPlNf9A4
-
palermo
#588 Re: BH Plivanje
Ne bih da.ulazim u neku diskusiju koja plus dobija licnu notu. Ja I dalje mislim da je jako ruzno reci za.djevojku koja je cetvrta u svijetu debelo podbacila.konoplja wrote: ↑27/07/2023 18:41Ma jok, nisi ti hrabar niti si kukavica. Ne mislim da je tim rijecima mjesto ovdje. Pristojan mozda jesi, ali ne bih da sudim o tome. Ipak, kad se tako opisujes mene indirektno karakteriziras nepristojim. Pa ne znam sad koliko te to cini pristojim. A daleko od toga da si objektivan. Tesko da se mozes nazvati objektivnim kad ne poznajes sport dovoljno. Ocigledno je da nemas pojma ko je konkurencija i kakva vremena plivaju.
Vjerovatno si pogledao par utrka Lane Pudar, cuo si za Phelpsa i mozda Sjöström, i to ti je vrhunac.
Jedno je napisati "Lana Pudar je debelo podbacila.", a sasvim drugo je to kvalificirati s necim drugim.
Tako da je RJ57 napisao: "smatram da je debelo podbacila u odnosu na ono što je u stanju". Vjerujem, da misli na rezultat iz Beograda. Na sta mu ja odgovaram da se ne slazem jer je to jedan rezultat kad je blize petici, ona uglavnom pliva blize sedmici (petica i sedmica se odnosi se na vrijeme tj. sekunde).
Ili pak to kvalificirati na nacin na koji sam ja ucinio, da je podbacila jer je izostao inkrementalni napredak u vremenu koje pliva.
Evo, prosirit cu to jos i objasniti. Debelo je podbacila jer nije popravila rezultat iz polufinalne serije. Jedina je koja to nije napravila od relevantnih plivacica koje su bile u konkurenciji za medalju.
McIntosh - popravila rezultat, Smith - popravila rezultat, Dekkers - popravila rezultat.
Toliko za sada.
Oko drugih stvari se ja mogu I sloziti, posebno da.je takticki pogrijesila sto je pratila kanadanku, vjerovatno ju je I polufinqle zavaralo, ali to je dio sporta....
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#589 Re: BH Plivanje
He cuj podbacila....Lana je potvrdila da je najbolja evropska plivacica na 200m delfin. Njeno 4 mjesto je potpuno realno u ovom trenutku mada sam siguran 99% da se plivalo negdje u Evropi da bi Lana uzela medalju.
U biti ja bih bio puno sretniji da nije u polufinalu bila prva ali ta trka je pokazala da ona u stvari moze i te kako vec sad da se pokenfa sa najboljim svjetskim plivacicama. Plivanje je sport gdje odlucuju sekunde i desetinke tako da jucer mozes otplivati fenomenalno a danas lose kad imas 17 godina. Summer Mekintosh ili je fakat nevidjeni talenat ili se necim udara. Jucerasnja trka u polufinalu je bila prava takmicarkska bez kalkulacija jer je Regan vukla ko mahnita i natjerala sve da plivaju tako. Danas je Summer od pocetka krenula ludo a ocito da Lani ali i Regan nije bio lud dan kao jucer.
Naravno Summer je vec dva puta ove godine skinula juniorski svjetski rekord i to je ponovila u finalu. Ono sto ja znam da je ovo svjetsko prvenstvo za Lanu bilo bez prevelikog imperativa, samo jos jedno iskustvo jer pripremama koje su krenule od januara ove godine glavni cilj su OI. Mislim dace veci imperativ biti svjetsko juniorsko prvesntvo u Izraelu gdje ce Lana plivati sa svojim vrsnjacima ali nisam siguran da li ce plivati i Summer jer ona podosta takmicenja ne pliva.
U svakom slucaju poslije medalje na SP na malim bazenima ovo je fenomenalan uspjeh Lane Pudar i ovo su tek poceci njenog ozbiljnog plivanja. Ja cak smatram da ni ove OI ne bi trebale da budu pritisak i imperativ i da je najbolje vrijeme za Lanu i uspjeh na OI one za 5 godina ali s obzirom kako Lana napreduje sve je moguce.
U biti ja bih bio puno sretniji da nije u polufinalu bila prva ali ta trka je pokazala da ona u stvari moze i te kako vec sad da se pokenfa sa najboljim svjetskim plivacicama. Plivanje je sport gdje odlucuju sekunde i desetinke tako da jucer mozes otplivati fenomenalno a danas lose kad imas 17 godina. Summer Mekintosh ili je fakat nevidjeni talenat ili se necim udara. Jucerasnja trka u polufinalu je bila prava takmicarkska bez kalkulacija jer je Regan vukla ko mahnita i natjerala sve da plivaju tako. Danas je Summer od pocetka krenula ludo a ocito da Lani ali i Regan nije bio lud dan kao jucer.
Naravno Summer je vec dva puta ove godine skinula juniorski svjetski rekord i to je ponovila u finalu. Ono sto ja znam da je ovo svjetsko prvenstvo za Lanu bilo bez prevelikog imperativa, samo jos jedno iskustvo jer pripremama koje su krenule od januara ove godine glavni cilj su OI. Mislim dace veci imperativ biti svjetsko juniorsko prvesntvo u Izraelu gdje ce Lana plivati sa svojim vrsnjacima ali nisam siguran da li ce plivati i Summer jer ona podosta takmicenja ne pliva.
U svakom slucaju poslije medalje na SP na malim bazenima ovo je fenomenalan uspjeh Lane Pudar i ovo su tek poceci njenog ozbiljnog plivanja. Ja cak smatram da ni ove OI ne bi trebale da budu pritisak i imperativ i da je najbolje vrijeme za Lanu i uspjeh na OI one za 5 godina ali s obzirom kako Lana napreduje sve je moguce.
- konoplja
#590 Re: BH Plivanje
U pravu si. Ne treba na licnu notu. Izvini.palermo wrote: ↑27/07/2023 20:01Ne bih da.ulazim u neku diskusiju koja plus dobija licnu notu. Ja I dalje mislim da je jako ruzno reci za.djevojku koja je cetvrta u svijetu debelo podbacila.konoplja wrote: ↑27/07/2023 18:41
Ma jok, nisi ti hrabar niti si kukavica. Ne mislim da je tim rijecima mjesto ovdje. Pristojan mozda jesi, ali ne bih da sudim o tome. Ipak, kad se tako opisujes mene indirektno karakteriziras nepristojim. Pa ne znam sad koliko te to cini pristojim. A daleko od toga da si objektivan. Tesko da se mozes nazvati objektivnim kad ne poznajes sport dovoljno. Ocigledno je da nemas pojma ko je konkurencija i kakva vremena plivaju.
Toliko za sada.
Oko drugih stvari se ja mogu I sloziti, posebno da.je takticki pogrijesila sto je pratila kanadanku, vjerovatno ju je I polufinqle zavaralo, ali to je dio sporta....
Stvar je veoma jednostavna. Treba odvojiti mjesto na tabeli od vremena jer je takva priroda sporta. Natjeces se protiv ostalih takmicara ali i vremena.
Ako gledamo samo na mjesto onda nije podbacila. Tu je gdje su svi koji su malo upuceni u sport i mislili da ce najvjerovatnije biti - najbolja u Evropi, nedovoljno brza za medalju u svijetu.
Prema posljednjim rezultatima je zvanicno cetvrta u svijetu, a realno i vise vjerovatno je da Lana peta najbolja na svijetu jer se olimpijska pobjednica Kineskinja Zhang Yufei povukla. Ali to je sada i nebitno i nije zvanicno.
A ako gledamo vrijeme koje je ostvarila, gdje se nalazi u karijeri i putanju, onda je podbacila. Lana je mlada i stoga su sasvim realna ocekivanja da ce na svakom mitingu poboljsati svoje vrijeme.
Plivala je sporije od finalne utrke sa Evropskog iz Rima, od licnog rekorda iz Beograda, i sporije od polufinalne utrke dan prije. S obzirom na te rezultate i putanju, u danasnjem finalu se ocekivalo da ce plivati vrijeme iz Beograda. Sve ostale koje su osvojile medalje su u finalu poboljsale vrijeme. Opravdano je reci da je podbacila. Lana bi trebala to prva reci i sama sebi priznati jer tako se napreduje.
Prvi dan prvenstva Summer McIntosh je plivala finale u najhajp trci prvensta - 400m slobodnim stilom. Trka koju su mediji nazvali Race of the Century. Par mjeseci prije Japana, McIntosh je srusila svjetski rekord preuzevsi ga od aktuelne olimpijske pobjednice Australke Titmus koja ga je postavila godinu ranije. Pored njih dvije tu je jos aktuelna svjetska prvakinja s prvenstva u Budimpesti godinu ranije Amerikanka Katie Ledecky koja se smatra najboljom plivacicom svih vremena i zenskim ekvivalentom Michaela Phelpsa.
Budimpestu je Titmus preskocila, a Ledecky je bez problema mladjahnu McIntosh ostavila dobro iza sebe.
Utrka je specificna jer rijetko ko pliva ispod 4 minute. Zapravo, samo su 4 zene do ovog prvenstva plivale ispod 4 minute. Pellegrini koja je vec u mirovini, Ledecky, Titmus i McIntosh. Za perspektivu, svjetski rekord McIntosh prije prvenstva je 3:56:08. Malo losije od tog vremena plivaju Titmus i Ledecky. Pellegrini, ova posljednja koja je isla ispod 4 minute je isplivala 3:59:15. Tolika je razlika i dominacija izmedju ovih apsolutno najboljih i ostatka.
I kako prodje utrka? Titmus postavi novi svjetski rekord, Ledecky zavrsi druga, a Summer McIntosh ispliva ispod 4 minute i sa vremenom 3:59:94 zavrsi cetvrta i bez medalje. Trece mjesto je osvojila Erika Fairweather s Novog Zelanda s vremenom od 3:59:59 koja nikada prije nije plivala ispod 4 minute.
Nakon utrke McIntosh daje izjavu za kanadske medije i govori da je razocarana jer je podbacila i plivala ispod svojih mogucnosti, ali da nakon svake utrke, pobjedila ili izgubila, ima se sta nauciti. Da ce uzeti ovo kao lekciju za ostatak prvenstva i pripreme za Olimpijadu u Parizu.
A vidimo kako je to danas zavrsilo na 200m leptir. Razvalila je konkurenciju, postavila novi licni rekord i uzela zlato.
Mapa za kako se postaviti i kako postupiti postoji. Nije ovo nista novo i ovo je put kojim Lana mora ici ako zeli napredovati. Nema rezultata od zavaravanja samog sebe. Ima se Lana na koga ugledati, pa makar to bila i mladja konkurentica.
Mozda ce sada biti jasnije na sta se misli kad se kaze da je podbacila.
-
palermo
#591 Re: BH Plivanje
Ali Lana ima pravo da sebi kaze da je debelo podbacila. Ako hoce.konoplja wrote: ↑27/07/2023 23:30U pravu si. Ne treba na licnu notu. Izvini.palermo wrote: ↑27/07/2023 20:01
Ne bih da.ulazim u neku diskusiju koja plus dobija licnu notu. Ja I dalje mislim da je jako ruzno reci za.djevojku koja je cetvrta u svijetu debelo podbacila.
Stvar je veoma jednostavna. Treba odvojiti mjesto na tabeli od vremena jer je takva priroda sporta. Natjeces se protiv ostalih takmicara ali i vremena.
Ako gledamo samo na mjesto onda nije podbacila. Tu je gdje su svi koji su malo upuceni u sport i mislili da ce najvjerovatnije biti - najbolja u Evropi, nedovoljno brza za medalju u svijetu.
Prema posljednjim rezultatima je zvanicno cetvrta u svijetu, a realno i vise vjerovatno je da Lana peta najbolja na svijetu jer se olimpijska pobjednica Kineskinja Zhang Yufei povukla. Ali to je sada i nebitno i nije zvanicno.
A ako gledamo vrijeme koje je ostvarila, gdje se nalazi u karijeri i putanju, onda je podbacila. Lana je mlada i stoga su sasvim realna ocekivanja da ce na svakom mitingu poboljsati svoje vrijeme.
Plivala je sporije od finalne utrke sa Evropskog iz Rima, od licnog rekorda iz Beograda, i sporije od polufinalne utrke dan prije. S obzirom na te rezultate i putanju, u danasnjem finalu se ocekivalo da ce plivati vrijeme iz Beograda. Sve ostale koje su osvojile medalje su u finalu poboljsale vrijeme. Opravdano je reci da je podbacila. Lana bi trebala to prva reci i sama sebi priznati jer tako se napreduje.
Prvi dan prvenstva Summer McIntosh je plivala finale u najhajp trci prvensta - 400m slobodnim stilom. Trka koju su mediji nazvali Race of the Century. Par mjeseci prije Japana, McIntosh je srusila svjetski rekord preuzevsi ga od aktuelne olimpijske pobjednice Australke Titmus koja ga je postavila godinu ranije. Pored njih dvije tu je jos aktuelna svjetska prvakinja s prvenstva u Budimpesti godinu ranije Amerikanka Katie Ledecky koja se smatra najboljom plivacicom svih vremena i zenskim ekvivalentom Michaela Phelpsa.
Budimpestu je Titmus preskocila, a Ledecky je bez problema mladjahnu McIntosh ostavila dobro iza sebe.
Utrka je specificna jer rijetko ko pliva ispod 4 minute. Zapravo, samo su 4 zene do ovog prvenstva plivale ispod 4 minute. Pellegrini koja je vec u mirovini, Ledecky, Titmus i McIntosh. Za perspektivu, svjetski rekord McIntosh prije prvenstva je 3:56:08. Malo losije od tog vremena plivaju Titmus i Ledecky. Pellegrini, ova posljednja koja je isla ispod 4 minute je isplivala 3:59:15. Tolika je razlika i dominacija izmedju ovih apsolutno najboljih i ostatka.
I kako prodje utrka? Titmus postavi novi svjetski rekord, Ledecky zavrsi druga, a Summer McIntosh ispliva ispod 4 minute i sa vremenom 3:59:94 zavrsi cetvrta i bez medalje. Trece mjesto je osvojila Erika Fairweather s Novog Zelanda s vremenom od 3:59:59 koja nikada prije nije plivala ispod 4 minute.
Nakon utrke McIntosh daje izjavu za kanadske medije i govori da je razocarana jer je podbacila i plivala ispod svojih mogucnosti, ali da nakon svake utrke, pobjedila ili izgubila, ima se sta nauciti. Da ce uzeti ovo kao lekciju za ostatak prvenstva i pripreme za Olimpijadu u Parizu.
A vidimo kako je to danas zavrsilo na 200m leptir. Razvalila je konkurenciju, postavila novi licni rekord i uzela zlato.
Mapa za kako se postaviti i kako postupiti postoji. Nije ovo nista novo i ovo je put kojim Lana mora ici ako zeli napredovati. Nema rezultata od zavaravanja samog sebe. Ima se Lana na koga ugledati, pa makar to bila i mladja konkurentica.
Mi, ne znam, ja cu opet, jednostavno ne mogu sebi dati to pravo.
- omega369
#592 Re: BH Plivanje
Vala, ako sad nije osvojila medalju, ne znam kad ce?! Najbolja je juniorka u evropi, i to je dokazala. Ali, na svjetskoj pozornici ipak ne moze do medalje. Nadam se da nece biti amel tuka 2 i da ce ipak otici korak dalje jer ima potencijal za to
-
Karikaturist
#593 Re: BH Plivanje
Inace smo toliko uspjesna nacija da ne zelimo da neko postane drugi sportista koji nam je ikad donio kakvu medalju..
- hrasno38
#594 Re: BH Plivanje
Zhang Yufei se nije povukla samo nije plivala 200m delfin vec je danas plivala 50m delfin i kenfala se sa Sarom.konoplja wrote: ↑27/07/2023 23:30U pravu si. Ne treba na licnu notu. Izvini.palermo wrote: ↑27/07/2023 20:01
Ne bih da.ulazim u neku diskusiju koja plus dobija licnu notu. Ja I dalje mislim da je jako ruzno reci za.djevojku koja je cetvrta u svijetu debelo podbacila.
- hrasno38
#595 Re: BH Plivanje
Tuke sa 16-17 godina nije bilo ni na mapi u atletici sto se tice iole ozbiljnijih rezultata
-
mistek
#596 Re: BH Plivanje
Treba opet da pišemo kako je biti Amel Tuka nešto što je rijetko ko u ovoj državi ostvario? Druga stvar je što ste vi možda očekivali da trči do 40. godine i da uzme masu medalja. Amel Tuka je svjetski vicešampion. U atletici, sportu koji je više nego popularan svuda na svijetu. Uz to je bio i bronzani na svijetu. Dakle, kad je najviše trebalo, trčao je najbolje. Realno, nije bio ni potencijal za više i izvukao je više od maksimuma. Recimo Kszcot koji je kud i kamo bio veći potencijal i bolji trkač je u maksimumu dosegao isto srebro na SP. Uzeo je Kszcot masu medalja na EP, dvoranskim, x puta više nego Tuka, ali rezultat na najvećem nivou isti. Drugi Poljak koji je trčao s njima, Lewandowski - maksimum bronza. Francuz Bosse je uzeo zlato na SP, ali to je bilo to, bez da je tu 10 godina i da uzima medalje redovno. Šta li su ljudi očekivali od Tuke? čovjek je na dva SP uzeo medalju, halo ba
Slično je i s Lanom. Ne radi se o nekom streličarstvu, pa da je konkurencija nikakva. Pliva cijela planeta. Biti na ovom nivou je fantastično. Maloljetna je i evropski prvak u plivanju. Ima bronzu sa SP u 25m bazenu. Hajd ovo juniorski ne treba ni računati. Godine su pred njom. Napokon gledamo plivanje nadajući se nečemu. Ubost će Lana neku medalju na najvišem nivou ako Bog da. I ja se nadam da će to biti OI, ali sistem nije nimalo jednostavan, konkurencija nimalo lahka. Sve i da ne ubode, vrhunska je.
I problem države je što su Tuka i Lana incidenti. Ne možete očekivati glatko medalje kada pliva jedna Lana i trči jedan Tuka. Bezveze onda ismijavate ljude koji su vrhunski u onom čime se bave. Kad budemo imali tri "lane" u plivanju, u raznim disciplinama, pa da se nešto može pričati. Ovako, svaka čast ljudima kad su iz ovog blata došli do finala najvećih takmičenja, u sportovima koji su toliko masovni i popularni. Čisto poređenja radi, mi gledamo samo Lanu (ovi ostali su tu reda radi). Litvanija je imala 7 plivača i učestvaovala je na 14 događaja, od toga 4 plivača su prošla kvalifikacije. Uzeli su 1 medalju. Ali, sistem je evidentan. Velesila Mađarska je došla sa 26 plivača. Uzeli su tek 1 medalju do sada. Njemci imaju 1 medalju. Brazil nema medalju. Znači, nije jebeni pikado.
-
giovanni008
#597 Re: BH Plivanje
Lana je ponos nase Domovine i treba joj dati podrsku i u dobru i u zlu!
- hrasno38
#598 Re: BH Plivanje
Da upravo tako. Sto se tice nasih ostalih plivaca Iman Avdic je talenat koji zahvlajujuci njenom ocu nece nikada doci do zirazaja do kojeg bi mogao jer on jednostavno ne moze da skonta da Iman ne moze vise da trenira i da je svjetslosnu godinu od trenera koji moze napraviti ozbiljnog plivaca. Ako Iman dopadne ruku Grahovca moze se necemu nadati. Jovan Lekic treira kod Gorana zajedno sa Lanom i Anjom Crevar alli prema Jovanu je nacinjena velika nepravda i neosnovano je optuzen za doping te je dvije godine dokazivao i dokazao da nije bio dopingovan i sada se vraca a doklee ce uspjeti vidjet cemo mada jeste poprilcan kapacitet. Adi Mesetovic je 1997 godiste mislim i on ce uspjeti samo da ispuni normu i otpliva zlatnu sredinu kao sto je to uradio i danas na 50 slobodno.mistek wrote: ↑28/07/2023 18:01Treba opet da pišemo kako je biti Amel Tuka nešto što je rijetko ko u ovoj državi ostvario? Druga stvar je što ste vi možda očekivali da trči do 40. godine i da uzme masu medalja. Amel Tuka je svjetski vicešampion. U atletici, sportu koji je više nego popularan svuda na svijetu. Uz to je bio i bronzani na svijetu. Dakle, kad je najviše trebalo, trčao je najbolje. Realno, nije bio ni potencijal za više i izvukao je više od maksimuma. Recimo Kszcot koji je kud i kamo bio veći potencijal i bolji trkač je u maksimumu dosegao isto srebro na SP. Uzeo je Kszcot masu medalja na EP, dvoranskim, x puta više nego Tuka, ali rezultat na najvećem nivou isti. Drugi Poljak koji je trčao s njima, Lewandowski - maksimum bronza. Francuz Bosse je uzeo zlato na SP, ali to je bilo to, bez da je tu 10 godina i da uzima medalje redovno. Šta li su ljudi očekivali od Tuke? čovjek je na dva SP uzeo medalju, halo baDragi Allah zna kad je neki Evropljanin to uspio na 800m. Pa čak i neevropljanin. Strašni Amos nema medalje na SP (ima sa OI jedno srebro), Mohameda Aman ima jednu medalju sa SP (bez OI medalja). Jedino se izdvaja Rudisha koji je drkao po konkurenciji prošlu deceniju, otprilike. Ali, Tuka je ostvario i više od očekivanog, a druga je stvar što neki očekuju nestvarne stvari.
Slično je i s Lanom. Ne radi se o nekom streličarstvu, pa da je konkurencija nikakva. Pliva cijela planeta. Biti na ovom nivou je fantastično. Maloljetna je i evropski prvak u plivanju. Ima bronzu sa SP u 25m bazenu. Hajd ovo juniorski ne treba ni računati. Godine su pred njom. Napokon gledamo plivanje nadajući se nečemu. Ubost će Lana neku medalju na najvišem nivou ako Bog da. I ja se nadam da će to biti OI, ali sistem nije nimalo jednostavan, konkurencija nimalo lahka. Sve i da ne ubode, vrhunska je.
I problem države je što su Tuka i Lana incidenti. Ne možete očekivati glatko medalje kada pliva jedna Lana i trči jedan Tuka. Bezveze onda ismijavate ljude koji su vrhunski u onom čime se bave. Kad budemo imali tri "lane" u plivanju, u raznim disciplinama, pa da se nešto može pričati. Ovako, svaka čast ljudima kad su iz ovog blata došli do finala najvećih takmičenja, u sportovima koji su toliko masovni i popularni. Čisto poređenja radi, mi gledamo samo Lanu (ovi ostali su tu reda radi). Litvanija je imala 7 plivača i učestvaovala je na 14 događaja, od toga 4 plivača su prošla kvalifikacije. Uzeli su 1 medalju. Ali, sistem je evidentan. Velesila Mađarska je došla sa 26 plivača. Uzeli su tek 1 medalju do sada. Njemci imaju 1 medalju. Brazil nema medalju. Znači, nije jebeni pikado.
E sad u tuzli ima jedan ali jos uviijeek mald talaenat Zeina Vrabac koja je takodje veliki talenat u Delfinu i generalno plivanju ali Tuzla takodje ima problem sa bazenima. Problem naseg plivanja je sto recimo u Sarajevu ima 20 klubova koji vode ljudi koji se u zivotu nisu sreli sa plivanjem. Jedino je u GKVS-u bio Janko Gojkovic, Anja Margetic, Igor Bilas koji su bili zivrsni plivaci a danas je tu Arnel Dudic medjutim oni nece da se bakcu sa vrhunskim plivanjem ili u prevodu kada sstasa plivac za ozbiljnog rada oni gledaju kako da ga se kotarisu. U Bosni je bio Zlatko Alic ali on je otisao iz drzave i tu je plivacko-trenerski bard Muhamed Varesanovic koji je vec u poznim godinama. Ima tu po klubovima bivsih plivaca bez skoro ikakvih iole ozbiljnijih rezultata i takvi ne mogu napraviti Lanu Pudar. Najzdraviji klub u drzavi je mostarska Orka i u Banja Luci je bio Olimp kojeg je takodje vodio nas bivsi stari plivac Zeljko Panic a sad je presao u Borac. Uglavnom otvara se jako puno klubova samo da bi se uzele pare. U Mostaru kao sto sam rekao Velez je dugo godina bio No1 a sada je to Orka, U Tuzli je isto u jednom trenutku bilo 5-6 klubova ali kako je problem sa bazenom poprilcino je zamrlo plivanje u Tuzli koje je izbaciovalo bas dobre plivace. Trebinje je napravilo mozda i najbolji bazen u drzavi ali i kod njih su od Leotara nastali jos neki klubovi i plivanjee je na vrlo niskoj razini.
Ono sto je takodje nas problem je to da mi nemamo ni jedan Olimpijski bazen mada recimo sarajevski tako zovu. Na njemu ne mozes organizovati ni jedno ozbiljno takmicenje jer nema bazen za rasplivavnje, Banja Luka nema potreban broj sjedsita kao ni Trebinje i nadam se da ce mostarski napraviti prema FINA propozicijama pa da mozemo makar organizovati evropska juniorska i seniorska prvenstva.
- konoplja
- hrasno38
#600 Re: BH Plivanje
Lana pliva onako kako je to i zamislio njen strucni tim i Lani je ovo prvenstvo bilo sikustvo a vjerovatno svjetsko juniorsko ce biti imperativa za medalje. Lana se priprema za Olimpijske igre i sve je podredjeno tome tako da ce ovi padovi biti najnormalniji. Negdje u jesene se pliva i evropsko na 25m gdje ce isto tako vjerovatno ucestvovati. Lani je 17 godina i ako sa 23-24 ne bude imala ni jednu svjetsku medalju onda se moze pricati da li je uspjela ili ne na svjetskom nivou. Ni ove OI ne trebaju biti imperativ za nju jers u sljedece kad bude imala 22 godine i punu plivacku zrelost.Sviju nas su ponjeli rezultati ali zaboravljamo da se Lanino tijelo jos uvijek gradi, da ona postaje zena vjerovatno brze neego sto bi to bilo da ne trenira. Lana ne koristi nikakve dopinge niti stimulatiivna sredstva caak ni ona dozvoljena. Mi ne znamo ali mozda joj je Grahovac tempirao formu za evropsku juniorsko pa je onako suvereno plivala jer njoj forma sad ide kao sinusoida pa ce opet biti vrhunski spremljena u septembru u Izraelu. Dug je to period priprema za OI i bid ce i padova i skokova aali nadam se da ce na OI biti u vrhu kao sto je i sada jer razlika izmedju OI i SP sto se tice uceesnica ne postoji jedino sto nemaju neke discipline. Vazno je da Lana ima vec isplivane obe A norme.giovanni008 wrote: ↑28/07/2023 18:08 Lana je ponos nase Domovine i treba joj dati podrsku i u dobru i u zlu!