BANKE ALL ABOUT!!!
Moderator: anex
-
tindbe
#2376 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Mjesta u kojima se ne može platiti karticom su često tourist traps i za ove kojima je glava samo za šišanje - one radnje što prodaju suvenire, kanabis, hranu/slatkiše na vagu i restorani u kojima je limunada cenera maruna.
Ja godinama nisam mijenjao pare u inostranstvu. Dragi Bog nam dao mogućnost.
Ja godinama nisam mijenjao pare u inostranstvu. Dragi Bog nam dao mogućnost.
- ZoomZoomKiwi
#2377 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Probaj u Norveškoj ili Švedskoj platiti bilo šta bilo gdje kešom. Skoro pa nemoguća misija.
-
Hakiz
#2378 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
I dođemo do zaključka da ima svega.
Ali da vrijeme keša i konverzije još nije prošlo.
Proći će kada i vrijeme motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. A onda ćemo kukati kako proizvodnja baterija više zagađuje nego benzin i kako ostarjeli solarni paneli uzeše prostore na smetljištima i veliki su problem.
Tako i sa vremenom bez keša. Donijet će svoje probleme. Samo će biti kasno, keša neće biti da spasava
Ah, još postoje i filmovi za fotografiju, gramofonske ploče, magnetofonske trake, ručni alati itd. Pokazalo se da, ipak, i u digitalnoj eri, trebaju.
Tako će biti i sa kešom.
Uostalom, jedna jača solarna oluja, vratiti ćemo se u vrijeme robne razmjene i plaćanja školjkama
A tu oluju neće interesovati šta banke, ljudi uopšte, o kešu i karticama imaju reći
Prođe EMS, serveri banaka prežive, dođeš u pekaru da kupiš kruh, izvinite, ne možete ga kupiti. Zašto? Pa, oluja nam spržila POS, računare, modeme itd, i dalekovodi uništeni, nema struje, nismo mogli zaštititi naše uređaje kao banke nemamo te mogućnosti, nema načina da vam naplatimo sa kartice, a keš ne postoji. Nema ni struje, mi kruh ispekli na drvima.
I tako sve pekare u gradu, državi, kontinentu, planeti.
I ti pun love na računu, hrane svuda, umreš od gladi. Nema načina da je platiš. Elektronika ne radi, keša nema.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2381 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
znam razlog
ali je li isto 4% od 10 i 4% od 1
jedino još da imaju proviziju fiksnu po računu ne znam kako da se odrazim
- Dope_Man
- Truba
#2383 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
ja se sokiram kada vidim da arapi satom plaćaju u bingu 
možda je i to način da se uklone prosjaci
možda je i to način da se uklone prosjaci
- Ateista
#2384 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Forsiranje karticnog placanja je iz vise razloga, uglavnom svi idu u korist banaka koji isto forsiraju. Imaju vise kontrole i uvida u tvoje troskovez lakse pratiti tokove novca, mozes lakse davati kreditebod tudjih para, mogu lakse uzinati provizije i slicno, sve u svemu imaju korist od toga, ne forsira se to zbog obicnih ljudi.
- fusion_ba
- fusion_ba
#2386 Re: Dopunjiva kartica / Prepaid kartica
Možeš naravno, makar na UniCredit. Imam standardnu Mastercard + dopunjivu Mastercard. I jednu i drugu imam u mobilnoj aplikaciji i mogu prebaciti novac s jedne na drugu unutar aplikacije.gentoo wrote: ↑27/07/2023 21:11 Problem svih tih dopunjivih kartica je sto mogu dopuniti samo na salteru banke.. sto je veliki NO, bar za mene. Dakle, ne mogu ja kao klijent banke X, uzeti dopunjivu karticu te iste banke i imati je npr. na svom mobilnom bankarstvu gdje mogu na nju prebacivati pare. Bar je tako slucaj u par banaka koje sam ja pitao..
A može se uplatiti novac i na bankomatu, ne mora na šalteru.
- kabal1337
#2387 Re: Dopunjiva kartica / Prepaid kartica
Na UniCredit mozes preko mobilne applikacije, prebacivati sa jedne na drugu, mozes puniti i preko ATM-a. Imao sam, meni je bila odlicna onda su je odlucili poskupiti.
U unicredit moras imati tekuci za dopunjivu, prije je moglo bez, znaci tekuci racun ( odrzavanje) + kartica ( odrzavanje) // Ako ces imati samo nju
U unicredit moras imati tekuci za dopunjivu, prije je moglo bez, znaci tekuci racun ( odrzavanje) + kartica ( odrzavanje) // Ako ces imati samo nju
- Truba
#2388 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
priča mi ovaj dijasporac ako ne lažeAteista wrote: ↑28/07/2023 12:37 Forsiranje karticnog placanja je iz vise razloga, uglavnom svi idu u korist banaka koji isto forsiraju. Imaju vise kontrole i uvida u tvoje troskovez lakse pratiti tokove novca, mozes lakse davati kreditebod tudjih para, mogu lakse uzinati provizije i slicno, sve u svemu imaju korist od toga, ne forsira se to zbog obicnih ljudi.
ne može kredit dobiti jer banka nema podatke o smještaju
banka samo vidi da puši i ide u teretanu i lokalni dragstor
naime babi u austriji daje na ruke pare
- n+1
#2389 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Kad baba u redu na kasi krene tražiti sitniš, skontaš da ima korist i za obične ljude.Ateista wrote: ↑28/07/2023 12:37 Forsiranje karticnog placanja je iz vise razloga, uglavnom svi idu u korist banaka koji isto forsiraju. Imaju vise kontrole i uvida u tvoje troskovez lakse pratiti tokove novca, mozes lakse davati kreditebod tudjih para, mogu lakse uzinati provizije i slicno, sve u svemu imaju korist od toga, ne forsira se to zbog obicnih ljudi.
- Ateista
#2390 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Vrlo lako moguce, nista me vise ne cudi.Truba wrote: ↑28/07/2023 13:07priča mi ovaj dijasporac ako ne lažeAteista wrote: ↑28/07/2023 12:37 Forsiranje karticnog placanja je iz vise razloga, uglavnom svi idu u korist banaka koji isto forsiraju. Imaju vise kontrole i uvida u tvoje troskovez lakse pratiti tokove novca, mozes lakse davati kreditebod tudjih para, mogu lakse uzinati provizije i slicno, sve u svemu imaju korist od toga, ne forsira se to zbog obicnih ljudi.
ne može kredit dobiti jer banka nema podatke o smještaju
banka samo vidi da puši i ide u teretanu i lokalni dragstor
naime babi u austriji daje na ruke pareza neki stan
- Ateista
#2391 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ne znam sta da ti kazem, uz izuzetak baba kojima treba dok nadju sitnis, vecina transakcija se brze obavi kesom nego karticom, nekako duze traje u prosjeku dok se uspostavi veza, upise pin i slicno, nije vrlika raxlika ali malo je brze kesom.bJos ako tome dodamo one koji traze na papiricu ili po mobitelu pin, ali to vec spada u slucajeve ko baba sa sitnisem.n+1 wrote: ↑28/07/2023 13:18Kad baba u redu na kasi krene tražiti sitniš, skontaš da ima korist i za obične ljude.Ateista wrote: ↑28/07/2023 12:37 Forsiranje karticnog placanja je iz vise razloga, uglavnom svi idu u korist banaka koji isto forsiraju. Imaju vise kontrole i uvida u tvoje troskovez lakse pratiti tokove novca, mozes lakse davati kreditebod tudjih para, mogu lakse uzinati provizije i slicno, sve u svemu imaju korist od toga, ne forsira se to zbog obicnih ljudi.
- n+1
#2392 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ma jok, svaka iole normalna banka i prodavnica danas imaju beskontaktno plaćanje.Ateista wrote: ↑28/07/2023 13:21Ne znam sta da ti kazem, uz izuzetak baba kojima treba dok nadju sitnis, vecina transakcija se brze obavi kesom nego karticom, nekako duze traje u prosjeku dok se uspostavi veza, upise pin i slicno, nije vrlika raxlika ali malo je brze kesom.bJos ako tome dodamo one koji traze na papiricu ili po mobitelu pin, ali to vec spada u slucajeve ko baba sa sitnisem.![]()
Uz to, pare su sigurnije od krađe u banci, i durabilnije kao jedinice i nule nego kao papirići.
Last edited by n+1 on 28/07/2023 13:22, edited 1 time in total.
- Truba
#2393 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
nema konzum
- Ateista
#2394 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Svejedno, opet mislim da u prosjeku ide malo brze kesom.n+1 wrote: ↑28/07/2023 13:21Ma jok, svaka iole normalna banka i prodavnica danas imaju beskontaktno plaćanje.Ateista wrote: ↑28/07/2023 13:21
Ne znam sta da ti kazem, uz izuzetak baba kojima treba dok nadju sitnis, vecina transakcija se brze obavi kesom nego karticom, nekako duze traje u prosjeku dok se uspostavi veza, upise pin i slicno, nije vrlika raxlika ali malo je brze kesom.bJos ako tome dodamo one koji traze na papiricu ili po mobitelu pin, ali to vec spada u slucajeve ko baba sa sitnisem.![]()
- n+1
#2395 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Kako bi to uopće bilo moguće?
Pogledaj redove u našim prodavnicama, a pogledaj u državama koje imaju široko rasprostranjenu kulturu beskontaktnog plaćanja. Ima i hrpa studija na tu temu.
- Ateista
#2396 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Sto se tice sigurnosti, u normalnim uslovima jeste sigurnije u banci, to se slazem.
Jes je prakticniji za radporediti za osnovne triskove, beztoga ne znam kako bih vodio racuna o finansijama,totalno bih izgubio kontrolu nad troskovima.
Rasporedimo pare za trosenje po sedmicama, za neke druge triskove i slicno. Na kartici ostavimo za rezije jer placamo preko i terneta, za produzeni isto tako. Redovne troskove mi je puno lakse u kesu rasporediti i uzimati po sedmicama sto smo odvojili u kovertu.
Jes je prakticniji za radporediti za osnovne triskove, beztoga ne znam kako bih vodio racuna o finansijama,totalno bih izgubio kontrolu nad troskovima.
Rasporedimo pare za trosenje po sedmicama, za neke druge triskove i slicno. Na kartici ostavimo za rezije jer placamo preko i terneta, za produzeni isto tako. Redovne troskove mi je puno lakse u kesu rasporediti i uzimati po sedmicama sto smo odvojili u kovertu.
- Ateista
#2397 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Zato sto treba vremena uvijek dok uspostavi vezu i obradi transakciju, ako nije sporije onda je bar tu negdje, bar je to moj utisak.n+1 wrote: ↑28/07/2023 13:25Kako bi to uopće bilo moguće?Prisloniti karticu na POS je sporije od izvaditi novčanik, naći potrebni novac, predati ga kasirki, i čekati kusur?
Pogledaj redove u našim prodavnicama, a pogledaj u državama koje imaju široko rasprostranjenu kulturu beskontaktnog plaćanja. Ima i hrpa studija na tu temu.
Pare izvadis i ona ti vrati kusur, ide to brzo.
-
azdralovic
- n+1
#2399 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ma brate, jesi ikada plaćao beskontaktno? Treba pola sekunde, bukvalno.Ateista wrote: ↑28/07/2023 13:30Zato sto treba vremena uvijek dok uspostavi vezu i obradi transakciju, ako nije sporije onda je bar tu negdje, bar je to moj utisak.n+1 wrote: ↑28/07/2023 13:25
Kako bi to uopće bilo moguće?Prisloniti karticu na POS je sporije od izvaditi novčanik, naći potrebni novac, predati ga kasirki, i čekati kusur?
Pare izvadis i ona ti vrati kusur, ide to brzo.![]()
- Ateista